Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Milano, obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

0. statuia din Piazza Duomo.JPG

Milano este o alta Italie… nu este Italia aceea nebuna, romantica, nepasatoare, Italia lui La Dolce Vita. Milano este Italia care munceste, este Italia germanizata, Italia unde se traieste cel mai bine, dar poate si Italia cel mai putin charismatica & sexy… si totusi, daca treci peste perceptii, vei descoperi un oras vibrant, plin de viata si, chiar daca nu se poate lauda cu monumentele Romei sau Florentei, vei descoperi extrem de multe coltisoare care sa va ramana in suflet. Este de asemenea locul de unde se da ora exacta in moda mondiala, dar si una dintre capitalele fotbalului universal.

Am ajuns prima oara in 1994 la Milano, atras de magnetul tripletei de aur Gullit-Rijkaard-Van Basten, dar si de tripleta Dom-Leonardo da Vinci-moda. Am locuit la cunostinta unui prieten al unei vecine care se stia cu…. Si as putea continua la nesfarsit. Am stat la o tipa care lucra in IT (ce job exotic era atunc in 1994!) la Tribunalul din Milano si lucra direct cu faimosul judecator Antonio di Pietro, faimosul judecator care a lansat investigatia “Mani pulite” in lumea politica, ce a dus la dezintegrarea principalelor partide politice si la disparitia Primei Republici Italiene. Nimeream intr-o Italie entuziasmata de noile partide care pareau sa fie mai curate, mai cinstite, mai dornice de a schimba lucrurile – Forza Italia (al omului de afaceri Berlusconi, proaspat intrat in politica), Ulivo sau Rifondazione Comunista. Ce s-a intamplat ulterior cred ca stiti si voi J.

Dar sa lasam povestile milaneze pentru alta data si sa trec la capitolul ponturi despre Milano, capitala Lombardiei!

 

Cand sa mergi la Milano

Iarna este neasteptat de frig pentru o peninsula cunoscuta pentru climatul ei destul de placut iarna, dar in cazul orasului Milano, data fiind proximitatea Alpilor, temperatura poate scadea destul de mult, iar ceata e frecventa (de multe ori, afecteaza operatiunile de pe principalul aeroport Malpensa, aflat inca mai la nord in directia Alpilor). Vara, in schimb, Alpii aduc un suflu racoros peste capitala economica a Italiei. Netto, cel mai bine este vizitezi Milano din primavara pana in toamna. Atentie, in august italienii trag obloanele si pleaca in vacanta, asa ca s-ar putea sa gasesti multe restaurante si magazine mai mici inchise!

 

Cum ajungi la Milano

Cu avionul: Milano are cateva aeroporturi. Este cel vechi, din oras, Linate, folosit de cateva curse Alitalia, aeroportul cel mare, Malpensa, la nord de oras, inaugurat cu mai bine de un deceniu in urma, iar in ultimul timp, odata cu aparitia companiilor low-cost, aeroportul din Bergamo devine o poarta de intrare aeriana importanta.

WizzAir are zboruri din toate aeroporturile pe care opereaza din Romania spre Bergamo (Bucuresti, Targu-Mures, Cluj-Napoca, Timisoara si chiar din Arad – singura cursa externa din Arad). In plus, din Bucuresti, Wizz Air are zbor chiar si spre principalul aeroport milanez, Malpensa, o cursa foarte faina daca doriti sa prindeti un zbor mai departe cu Easyjet spre, sa zicem, Maroc!

Preturile incep de la 27 de euro pentru un dus din Bucuresti (atat pentru Malpensa, cat si pentru Bergamo) si Cluj-Napoca, si 22 de euro din Targu-Mures si Timisoara, iar Aradul bate recordurile cu preturi de la 13 euro. Preturile contin taxele aeroportuare si taxa de plata cu cardul, dar ca sa obtineti aceste preturi excelente trebuie sa rezervati cu ceva timp in avans (atentie, cam 10% dintre locurile din avion sunt vandute la pretul minim!).

Alitalia are de asemenea zboruri directe intre Bucuresti si aeroportul Milano Linate (atentie, nu Malpensa!).

Cu trenul: Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 33 de ore din Bucuresti-Nord (cu tot cu schimbari) si ajungi dupa minimum trei schimbari de tren. Un bilet cu trenul este in general mai scump decat avionul, dar, daca iei un Inter Rail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna!

Cu autobuzul: Conform autogari.ro, exista trei companii care ofera curse Bucuresti-Milano: TST Turistika, Ro Tur si Sempre Dritto Tour. Cam toate fac in jur de 30 de ore si pretul e in jur de 80 de euro. Tinand cont ca sunt atat de multi romani care traiesc in zona, ma astept sa nu fie vreo problema sa gasiti autobuze din toate colturile tarii.

 

Cum ajungi de la aeroport in oras la Milano

De la Bergamo: Sunt 45 km intre aeroportul low-cost Bergamo Orio al Serios si Milano. Exista un autobuz intre aeroport si gara din Bergamo care opereaza la fiecare jumatate de ora intre ora 6 dimineata si miezul noptii (pret sub 2 euro, faci cam 15 minute). Exista de asemenea autobuze care va pot transfera in centrul orasului Milano (la gara Milano Centrale), la Monza, la targ sau chiar si in aeroportul Malpensa. Biletele costa mai ieftin cumparate online (de exemplu, un bilet de la aeroportul Bergamo pana la Stazione Centrale in Milano costa 10 euro la fata locului si 5 euro cumparate online. Intrati pe site-ul Orio Transfer.

De la Malpensa: Aeroportul Malpensa este tot cam la 45 km de Milano, dar in directia nord, si nu este in apropierea niciunui oras important. Poti sa ajungi in Milano cu trenul Malpensa Express (11 euro one-way, sau 12 euro dus-intors in aceeasi zi). Atentie, trenul va lasa in gara secundara Cadorna de unde puteti lua metroul in continuare. Exista, de asemenea, curse de autobuze mai ieftine, cum este Malpensa Shuttle cu tarif de 10 euro (one way) care pleaca la fiecare 20 de minute.

Cum calatoresti prin Milano

Zona turistica este destul de compacta si poate fi vazuta foarte frumos pe jos. Totusi, portile de acces ale orasului sunt relativ departe de centru, dar atat de la Stazione Centrale (in caz ca ajungeti cu trenul din alt oras italian sau cu autobuzul de la aeroporturi), cat si de la Cadorna (in caz ca ajungeti cu trenul de la aeroportul Malpensa), poti lua linistit metroul pana in centru. Un bilet costa 1,50 euro, iar un carnet cu 10 bilete costa 13,80 euro. Pentru mai multe tarife, aruncati o privire pe site-ul ATM.

 

Top 5 obiective turistice in Milano

 

  1. Dom, Dom, Dom. Domul din Milano este o minunatie! Nu rata sa te urci pe acoperis pentru o adevarata simfonie gotica. Constructorii au lucrat cam vreo 800 de ani la catedrala si asta se vede! Este o capodopera.
  2. Cina cea de taina – Alaturi de Mona Lisa, este cea mai faimoasa opera a nemuritorului Leonardo da Vinci, iar dupa aparitia “Codului lui Da Vinci” si a potopului de carti care l-a urmat, probabil e cea mai controversata. Eu am vizitat faimoasa fresca in 1994 si in 2000, cand intrarea era libera – te duceai la biserica Santa Maria delle Grazie si puteai intra fara probleme. Intre timp, nu poti vizita fresca lui da Vinci fara o rezervare in prealabil – doar 25 de oameni pot sa intre odata si au dreptul sa stea 15 minute. Pentru rezervari, accesati link-ul  Atentie, rezervati-va biletul cat mai mult in avans, veti gasi zile intregi chiar si peste 4 luni care sunt “fully booked”.
  3. Galeriile Vittorio Emmanuele – construite prin secolul 19 dupa unificarea Italiei, au fost unele din primele galerii comerciale din lume si model pentru foarte multe cladiri similar (din Florenta pana la Oradea via Bruxelles, veti gasi multe galerii inspirate din acest mall de secol 19). Daca in urma cu un secol aici se gaseau doar magazine de lux, acum gasesti restaurante, fast-food (inclusiv McDonald’s!) si librarii… Galeriile leaga Piata Domului de faimoasa Scala din Milano.
  4. Window shopping. Milano dicteaza moda la nivel mondial, asa ca e musai sa ai o experienta fashionista! Daca nu nimeresti saptamana modei, atunci plimba-te pe stradutele de mai sus de Scala (cum ar fi Monte Napoleone) pentru a admira vitrinele celor mai faimosi creatori de moda italieni si nu numai. Cine nu are magazin in zona respectiva nu poate fi numit creator de moda (mai ales daca e vorba de vreun italian).
  5. Stadionul Giuseppe Meazza – fotbalul este un element esential in viata orasului, iar cele doua echipe locale sunt impovarate cu zeci de cupe si campionate – de la Champions League la campionate ale Italiei. In mod curios, desi aflate evident intr-o competitie crancena, ele impart acelasi stadion, care merita vizitat!

Desi populara in intreaga Europa, se pare ca Milano nu se afla pe lista selecta a oraselor unde sa se organizeze tururi gratuite ale orasului (lista pe care se afla Bucurestiul sau Sibiul), asa ca, daca vreti un ghid, trebuie sa platiti!

Evident, veti gasi numeroase tururi disponibile, dar poate cel mai neobisnuit tur este sa vezi Milano pe Segway. In plus, daca simtiti nevoia sa invatati ceva nou, puteti studia dansul la bara la Milan Pole Dance Studio. O sesiune pentru incepatoare (dar si incepatori!) este de 25 de euro!

 

 Unde sa dormi la Milano

Milano nu este un oras ieftin, dimpotriva. Deoarece nu este un oras turistic propriu-zis ca Roma, Venetia, Florenta sau Pisa si ca urmare a faptului ca aici marea majoritate a vizitatorilor vin pentru afaceri, hotelurile scumpe primeaza. Totusi, pentru hoteluri decente la preturi mai rezonabile, verificati prin zona Garii Centrale. Eu am mai stat in hotelurile din reteaua Star Hotels care ofera conditii bune, dar pot costa in jur de 100 de euro si la hotelul Canova la care am prins o oferta la circa 50 de euro dubla.

Pentru hosteluri, unul dintre hostelurile despre care am tot citit lucruri bune este Zebra Hostel cu paturi de la 19 euro (booking on-line, 24 de paturi intr-o camera). O alta optiune este Ostello Bello deschis nu foarte departe de zona centrala de niste calatori care sustin ca au vizitat mai mult de 200 de hosteluri pe 5 continente!

 

Unde sa mananci la Milano

O fi Milano orasul modei, dar si Italia este tara uneia dintre cele mai faimoase bucatarii din lume… practic, poti gasi resturante italienesti in orice colt din lume. Evident, nu va fi o problema sa gasesti restaurante excelente la preturi pe masura. Dar unde mananci ieftin?

Exista mai multe posibilitati… Prin multe locuri, gasesti pizzerii cu take-away. Sa spun cinstit, Milano este primul loc in care am mancat pizza (ma rog, primul loc a fost Predeal, in 1987, si era cumplita, asa ca aproape sapte ani m-am ferit de pizza ca de ciuma), asa ca in cinstea acestui eveniment, de cate ori ajung in Milano, e musai sa mananc o pizza la varice (de multe ori, la Spizzico). Numeroase baruri ofera Panini (sandviciuri) la preturi reduse la pranz, iar in multe locuri, daca vei comanda o bere sau un pahar de vin, vei primi aperitivo, o colectie de snackuri care poate fi destul de consistenta!

Numeroase trattorii si baruri ofera “happy hour” cu bufete “all you can eat” la preturi sub 10 euro. Exista numeroase trattorii cu aperitivo si bufete prin zona Brera, nu foarte departe de centru sau in directia palatului Sforzesco (care se vede cu ochiul liber din Piazza del Duomo). Daca comanzi o bere, poti primi o serie de snack-uri chiar consistente din partea casei !

Cam astea sunt ponturile de azi despre Milano. De asemenea, va recomand sa cititi articolul “Weekend la Milano” pentru a afla cum mi-as organiza un tur al orasului Milano daca as avea doar doua zile la dispozitie.

In caz ca mai aveti ponturi din Milano, hoteluri, restaurante si ce poti vedea, v-as fi recunoscator sa le adaugati aici, la comentarii.

Imagini Milano

1. Domul din Milano.JPG

Mandria orasului – Domul !

2. Dantelarie gotica pe Domul din Milano.JPG

Cu o dantelarie foarte fina

3. Interiorul Domului.JPG

Iata si interiorul… ceva mai putin spectaculos ca exteriorul

4. Galeriile Vittorio Emmanuelle.JPG

Galeriile Vittorio Emanuele dau chiar in piata

5. prin galerii.JPG

Prin galerii

6. Versace la Milano.JPG

Milano – capitala modei !

8. Piazza del Duomo Milano - noaptea.JPG

O imagine de noapte 🙂

7. Milano Stazione Centrale.JPG

Stazione Milano Centrale

9. Autobuz Bergamo - Milano.JPG

Statia din fata aeroportului Bergamo

 

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • Octavian spune:

    In top 5 ar trebui mentionata si Pinacoteca di Brera (Palazzo Brera) cu o colectie impresionanta de pictura italiana (Rafael, Giovanni Bellini, Andrea Mantegna, Piero della Francesca, Agnolo Bronzino, Annibale Carraci, Lorenzo Lotto, Veronese, Tintoretto, Tizian etc.). Merita o vizita si Pinacoteca Ambrosiana pentru splendida biblioteca ce contine celebrul „Codex Atlanticus” al Lui Leonardo da Vinci, precum si o colectie de picturi dintre care cele mai cunoscute sunt: ” Cosul cu fructe” (Caravaggio), „Adoratia Magilor” (Tizian) si ” Portretul unui muzician” (Leonardo). De mentionat faptul ca pe peretele opus celui pe care a fost pictata Cina cea de Taina exista o fresca mult mai bine pastrata – „Crucificarea” (Giovani Donato da Montofarno) (1495). Daca va plimbati mai mult prin Milano o sa observati cu siguranta superba arhitectura „Art Nouveau” a palatelor milaneze: Palazzo Castiglioni (Corso Venezia 47), cladirile de la nr.16 la nr.22 de pe Via Piscane ( Casa Battaini- in stilul lui Horta, Casa Cambiaghi, Casa Dugnani), casa Galimberti (Via Malpighi-in stilul lui Mucha), Casa Campanini (Via Bellini 11).

  • Floryn spune:

    „Sunt 45 km intre aeroportul low-cost Bergamo Orio al Serios si Milano. Exista un autobuz intre aeroport si gara din Bergamo care opereaza la fiecare jumatate de ora intre ora 6 dimineata si miezul noptii (pret sub 2 euro, faci cam 15 minute)”
    Chiar asa repede ajunge autobuzul pe o distanta de 45 km? Face 15 min?

  • EU sergiu spune:

    Tot in top 5 ai mai putea include Palazzo Sforzesco , unde ajungi foarte usor cu metroul din statia Domului de exemplu, dar si din alte statii

  • Liviu Mihail spune:

    Cit costă un ” Milano pe Segway ” ?

  • andrei m spune:

    Zilele acestea vor inchide Mc Donald’s-ul din Galleria. Se pare ca Prada a oferit un pret prea bun pentru a inchiria acel spatiu…

  • Mihai spune:

    Cotoletta alla milanese! Din care aparent s-a „inventat” mai celebrul wiener schnitzel. Din ce mi-au zis niste italieni numai aici se face asa cum e traditional, adica carnita inca prinsa de coasta. In restul italiei desi ii zice la fel o sa primiti ceva ce seamana 99% cu schnitzel-ul.

    Mai exista ceva, o mica parte din istoria romana, sunt niste coloane de templu in fata unei biserici, Sf Lorenzo daca nu ma insel. E la sud fata de Dom. As mai adauga si castelul Sforzesco, exista o Pieta a lui Michelangelo inauntru dar e ultima facuta, neterminata si nu prea e asa interesanta, dar mai sunt si alte chestii de vazut. Si mai exista si parcul din spatele castelului, daca mergi pana la capat in spate se vede un arc de triumf. Vizavi de Dom exista un fel de shopping mall de lux (e si-un magazin Vuitton inauntru), are 7 etaje iar la ultimul e o terasa care e chiar langa Dom, se poate studia si de acolo fatada. Dar o sa coste :). Merita si-o plimbare printre stradutele care duc la Brera.

    Vad ca nu ai mentionat Scala, in exterior nu-i mare lucru, iar cine viziteaza la interior sa intrebe daca nu fac repetitii, ca atunci sting luminile si nu mai vezi nimic din interior, dar la anul cica o sa fie aniversare Verdi, s-ar putea sa fie interesant de vazut un spectacolo acolo.

    Din ce am citit eu, rezervari la Cina cea de taina se pot face doar pe 3 luni in avans (parca-i 8E intrarea), dar chiar daca-s rezervate la o cautare pe net gasesti diverse oferte cu tur/ghid care costa de X ori mai mult si da, ofera intrare cand cauti tu (am gasit de la 20 pana la 60E). Cred ca-i organizat pe stilul romanesc, cu unii care cumpara tot si pe urma vand biletele la suprapret.

  • Andreea spune:

    Legat de o excursie la Milano as pune pe lista un oras minunat – Mantova (la 2 ore ore de tren) dar si Bergamo e un loc ce merita sa-i dedici cateva ore de pierdut in Italia provinciala

  • […] la Craiova la ora 19:15. Iata, acum dupa prima ruta operata de WizzAir din Craiova (cea spre Milano), Wizz-ul baga a doua ruta. Eu sper sa mai apara rute noi din Craiova (vreo Spanie cred ca ar […]

  • Ioan spune:

    Imperator,
    Spune-mi te rog cum se poate ajunge de la Bergamo (aeroport) la Malpense aeroport? Cam cit timp dureaza calatoria?

    Multzumesc frumos,

  • CORNEA ANDREEA spune:

    cum se ajunge de la aeroport bergamo-milano la orio center?exista vreun pasaj sau trebuie luat taxi?se poate ajunge si pe jos?

  • Andra spune:

    Cum se ajunge de la Gara Centrala la.Bergamo aeroport?avem zbor la.7 15 dim si tre sa fim la.5 30 acolo.Oare avem autocar?

  • Stelian spune:

    Un pont de cazare !!Folusiti Airbnb oriunde in lume si o sa vedeti ce ieftina si de calitate gasiti cazare !!Eu am rezervat un apartament in Sesto San Giovani la 2 minute de metrou si bus ,statia Sesto Marelli ,pentru 7 nopti in mai ,167 euro !!!

  • Corina spune:

    spune-mi te rog cum gasesc autobuzul care merge la gara din milano?…scrie pe el „gara”?trebuie sa ajung in Savona,Spotorno.gasesc trenuri care merg in Spotorno?

  • […] Milano, Italia – capitala modei este unul dintre cele mai trendy orase ale Europei. Nu rata sa te urci pe Dom pentru o panorama a orasului, sa iti faci o rezervare sa vezi „Cina cea de taina” al lui Leonardo da Vinci si nu rata bucataria italiana… Vezi ca ai bilete dus la 9,99 euro, cel mai ieftin retur este insa 14,90 euro. […]

  • Ionut spune:

    Salut, intenționez sa vizitez Milano în toamna acestui an, destinația principala fiind Genoa, însă am zis sa ocolim puțin și sa vedem și Milano, alegând un zbor către Bergamo sau Malpensa. As dori sa știu ce tip de transport îmi recomanzi pentru a ajunge în Genoa după ce terminăm de vizitat Milano. Avem și copilașii cu noi plus bagaje deci nu ne va fi foarte ușor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest