Madeira – insula primaverii. Episod 3: Madeira are si plaja… la Porto Santo!

insula Porto Santo, langa Madeira

In episoadele precedente v-am tot zis ca Madeira nu are plaja. Si asta este adevarul – cele cateva plaje cu pietris sau mini-plaja de la Calheta nu se pun. In schimb, la doar doua ore cu feribotul se afla insula Porto Santo, o insula de care nu auzisem pana sa ajung in Madeira pe care o credeam o insula singurica in mijlocul oceanului. Ei bine, pe langa cateva bucati de piatra numite “insulele nelocuite”, mai exista o insula mai mica, cu doar 4.000 de locuitori (Madeira adaposteste aproape 300.000 de suflete) care beneficiaza de o plaja superba cu o lungime de 9 km si care recent a fost aleasa drept cea mai frumoasa plaja a Portugaliei! Wow!

Ceasul suna la o ora imposibila, dar asta e. La ora 7 trebuie sa ne imbarcam in autobuz care sa ne depuna la feribotul de Porto Santo care pleaca la ora 8 si se intoarce seara la 7. Niste ore perfecte pentru excursionisti de o zi – si nu sunt putini! Ajungem in port, vasul este destul de mare, e drept, nu la fel de mare ca vasele de croaziera ancorate langa (Madeira este un port important pentru croaziere), dar are alura unuia… Urcam pe vas si suntem primiti de insusi administratorul companiei Porto Santo Line, cea care opereaza feribotul, dar care si administreaza singurul hotel din Porto Santo, care este deschis non-stop. Privelistea este insa incredibila. Desi e aproape 8 dimineata, este inca noapte la Funchal, o mica geana de lumina se vede spre est, iar Funchalul este o mare de lumini la dispozitia noastra… Inutil sa spun ca toata lumea a fugit pe punte pentru a admira acest peisaj.

Plecam la drum, trecem in revista insula Madeira, inclusiv celebrul ei aeroport catarat pe piloni, si ne indreptam spre larg. Simbolul lui Porto Santo Line este o foca si astfel aflu ca exista o micuta colonie de foci pe undeva pe langa insulele nelocuite. De fapt, prin zona se afla si multi delfini (exista numeroase excursii din Madeira sa vezi delfinii), dar si balene, care trec destul de aproape de tarm. Din pacate, nu am avut parte nici de delfini, nici de balene, asa ca, dupa micul dejun, am iesit sa lenevim la soare…

Dupa aproape doua ore, am ajuns in Porto Santo. Desi nu sunt decat 75 km intre Madeira si Porto Santo, parca ar fi mii… nici ca pot fi niste insule mai diferite… Desi ambele sunt de origine vulcanica, Madeira este verde, plina de verdeata, are o abundenta de rauri, dar abrupt, in timp ce Porto Santo este complet stearpa, cu pante line, cu dealuri mici si cu o plaja de aur… Aveam sa aflu pe mal de la ghida locala ca sunt luni intregi in care nu cada nicio picatura de ploaie in Porto Santo. In Madeira (care poate fi vazuta cu ochiul liber) ploua de rupe pamantul, in timp ce la Porto Santo este soare. Diferenta vine de la altitudinile atinse de vulcanii de pe cele doua insule. Cel mai inalt varf din Madeira are 1.862 de metri si o buna parte a insulei are altitudini mai mari de 1.500 de metri, in timp ce varful cel mai inalt din Porto Santo are doar 517 metri. Muntii din Madeira sunt capabili sa opreasca norii din goana lor nebuneasca peste Atlantic, in timp ce dealurile din Porto Santo nu pot.

Atat Porto Santo, cat si Madeira au fost colonizate in acelasi timp. Numele insulei a fost dat de descoperitorii care au debarcat aici in urma unei furtuni violente. De-a lungul secolelor, insula nu a avut mai mult de cateva sute de locuitori pe care putea totusi sa-i hraneasca cu chiu, si vai. In ultimele decenii, nu se mai face deloc agricultura pe insula, economia zonei fiind dependenta in totalitate de turism.

Coboram pe mal unde ne intampina ghida de Porto Santo. O cheama Sofía, fix la fel ca pe ghida noastra din Madeira. Imi aduc aminte de bancul cu “asa de tanara si deja Sofía”, dar nu apuc sa-l mai spun ca demaram spre oras… ma rog, oras e mult spus, spre cea mai populata zona din Porto Santo. Remarc cateva hoteluri (sunt 8 pe toata insula si doar unul e deschis non-stop), niste eoliene si un ditamai aeroportul… pista se intinde peste toata latimea insulei!

Intreb despre viata pe insula… Este o liniste absoluta, este unul dintre acele locuri zen in care te duci daca esti stresat si vrei sa fii numai tu si marea. De ceva timp, pensionari din Europa nordica s-au mutat aici, alungati de gerurile de acasa. Cu mare greutate, temperatura scade sub 18 grade in Porto Santo!

Marea problema a locuitorilor este lipsa de turisti in sezon. Se strang cateva zeci de mii de turisti pe an, dar toti navalesc vara, in timp ce iarna, desi facturile continua sa curga, locuitorii nu prea castiga nimic. Singura lor legatura cu lumea este feribotul care aduce mancare, turisti, prosperitate. In ianuarie, feibotul nu functioneaza, este in reparatii dupa un an de navigat si atunci este cel mai trist. Magazinele se golesc si practic cam toata lumea trebuie sa faca provizii nu numai de bani, ci si de mancare. Dorinta celor din Porto Santo este sa extinda sezonul, sa vina turisti si iarna. Acum cativa ani s-a construit cu mari eforturi un teren de golf, facut de cativa mari jucatori de golf spanioli. Sunt eforturi sa il intretina – e o pata verde pe o insula cu vegetatie putina. O alta speranta vine de la cel mai cunoscut fiu al Madeirei – Cristiano Ronaldo. Acesta va investi (tocmai a cumparat terenul) intr-o statiune de lux cu profil sportiv care sa atraga echipe de fotbal din Europa nordica pentru pregatirea de iarna… Conditiile la Porto Santo sunt perfecte – soare, vreme calda, nisip tamaduitor si lipsa oricaror tentatii – singura discoteca e in cimitir si nu cred ca functioneaza si iarna. Poate CR7 sa aduca un boom hibernal – dupa fotbalisti, vor veni si ziaristii si, probabil, si suporterii. Porto Santo are un stadion frumos, nici ca se putea altfel intr-o natiune moarta dupa fotbal ca Portugalia!

In timp ce povestim, ajungem in locul cu cea mai frumoasa plaja. Tasnim din masini si coboram in nisip. Este moale si atat de cald! Sofía ne spune ca s-au facut tot soiul de teste stiintifice si are proprietati terapeutice – reduce durerile cauzate de reumatism si accelereaza refacerea oaselor rupte (inca un motiv pentru care fotbalistii Europei sa se antreneze iarna in Porto Santo!)… Cu sau fara proprietati terapeutice, plaja este minunata… din pacate, vantul sulfa destul de tare, iar valurile sunt de asemenea cam mari… dar nu putem rata oportunitatea de a intra cu picioarele in apa. Mai ales ca apa este chiar calda!

Ne continuam turul pe insula… trecem pe langa terenul de golf si ne indreptam spre gradina botanica din Porto Santo… Este visul si ambitia unui locuitor din Porto Santo care de ani de zile a strans pamant roditor, plante si animale si a irigat, creand o oaza in mijlocul unui peisaj selenar… De altfel, chiar si dupa ce am calatorit pe o insula unde graba nu exista, iar galagia este necunoscuta, verdele pomilor, culorile florilor si zgomotele ascutite emise de papagali mi-au dat o senzatie de bine.

A urmat apoi obligatoriul urcus spre cel mai inalt varf de pe insula, sau poate nu cel mai inalt, dar cel cu perspectiva cea mai buna. Pe drum, am intalnit turisti cu ATV-uri, dar nu stiu ce ATV-uri au astia ca nu fac zgomot… Probabil, la noi, sunt aduse toate rablele de ATV-uri.

Madeira este cunoscuta pentru spectacolul de artificii de Anul Nou care a intrat in Cartea Recordurilor ca cel mai tare din lume. Ei bine, chiar si mici sau izolati, nici cei din Porto Santo nu se lasa mai prejos, aici este locul de unde se lanseaza artificiile de Anul Nou. Tot aici se afla si trei mori de vant clasice, unele dintre putinele care au rezistat pe insula… Dar nimic nu poate umbri frumusetea panoramei – o plaja superba, curbata… de fapt, de aici ai intreaga insula la picioare… Si e momentul sa tragem din orice pozitie – cu aparatele foto, evident J.

Si urmeaza dupa-masa gandita in stil Porto Santo… adica de cilau. Ajungem la hotelul Torre Praia situat chiar pe plaja, administrata de simpatica noastra gazda de pe vas. Evident, facem un tur de hotel (chiar haios!) si avem parte de un pranz cu de toate … mai ales cu o farfurie plina de creveti! Marea e la doi pasi de noi. Hotelul Torre Praia este singurul deschis tot anul, toate celelalte se inchid iarna, unele chiar erau deja inchise. Adevarul este ca duoul Madeira + Porto Santo poate raspunde la cerintele multor turisti – te duci in Madeira, vizitezi insula, bantui pe munti, savurezi gradinile botanice si celelalte atractii, apoi sari in feribot si ajungi in Porto Santo unde te asteapta plaja si marea. De altfel, TAP-ul zboara direct de la Lisabona la Porto Santo (nu de sase ori pe zi ca in cazul Madeirei, ci doar de cateva ori pe saptamana), asa ca poti face un triunghi: Lisabona – Madeira – Porto Santo – Lisabona fara sa te intorci la Madeira.

Unii dintre noi prefera sa leneveasca la marginea piscinei. Desi cei de la TAP au insistat sa ne aducem costumele de baie, nu a fost sa fie! Intre timp, se innoreaza si pare ca va ploua, pentru prima oara dupa nu stiu cate luni… sa fim noi paparudele? Nu, nu vom fi, pentru ca, desi insula va fi survolata de nori de negri ca de furtuna, niciun deal din Porto Santo nu ii va convinge sa lase niste stropi aici. Din punctual meu de vedere, mai bine.

Dar cum nu prea e de baie, hai sa dau o fuga prin “oras”. Sa stiti ca si Porto Santo are un rezident faimos. Nu, nu e vreun fotbalist, ci marele descoperitor al Americii, Cristofor Columb. Navigatorul genovez a locuit pe aceasta insulita nu mai putin de 11 ani, fiind casatorit cu fiica unuia dintre descoperitorii lui Porto Santo. Din pacate, aceasta a murit la nasterea copilului lor si Columb a decis sa plece in lume si sa descopere America! De altfel, in toate voiajele sale, desi reprezenta deja Spania, oprea de fiecare data in Porto Santo… poate pentru a varsa o lacrima la mormantul sotiei…

Evident, insula se lauda cu o casa a marelui navigator, dar, din pacate, fiind duminica, era inchisa. Asa ca ne-am pozat la poarta si ne-am invartit prin micul centru al insulei unde se vorbeste romaneste aproape la fel de mult ca portugheza. Am intrat imediat in vorba cu romanii din insula. O doamna din Satu Mare e aici de 12 ani. Sotul e somer, ea lucreaza la un bar-magazin care e deschis tot anul. Cum ne-a spus si Sofía, iarna e o perioada tare grea in care trebuie sa consumi ce ai castigat in timpul verii. Ea e norocoasa, localul ei este deschis tot timpul anului si sunt platiti la timp.

Incet, incet, mai cu o poveste, mai cu un suc pe terasa, se face ora de a ne duce la feribot. O iau descult prin nisipul terapeutic (am avut si eu un ghips acum vreo doi ani, poate o ajuta) si ne imbarcam in autobuz pentru feribot.

Aici, vom avea parte de o plimbare foarte interesanta. Desi nu este un vas de croaziera, iar cursa nu dureaza decat doua ore, poti avea parte de distractii – exista un loc de joaca pentru copii, un loc de joaca pentru adulti J, un cinema (rula “Night at the Museum”), restaurante (unul mai de fitza, altul de tip “impinge-tava”), bar, magazine, din nou jocuri electronice, televizoare… dar momentul culminant este dupa masa, am urcat in cabina capitanului si am asistat la sosirea in portul Funchal. Era deja noapte si Funchalul ne-a intampinat cu luminile aprinse feeric…

Nu am mai stat prea mult prin oras… Eram destul de obositi. Si mai urma o zi plina. Pe maine!

Nota:

Aceasta calatorie mi-a fost oferita de TAP Portugal, care mi-a asigurat un bilet Bucuresti-Funchal si retur, si de agentia de turism portugheza Top Atlantico Madeira, una dintre cele mai reputate agentii din Madeira care mi-a asigurat transportul, masa, cazarea si intrarea la obiectivele turistice prezentate. Parerile insa, imi apartin :).

Atentiune, atentiune:

Pentru cititorii Imperator Travel, TAP ofera o promotie speciala. Introdu codul de promo TAPPROMORO si obtii o reducere de 10% pentru zborurile spre Lisabona, Porto si Funchal ! Promotia e valabila pana pe 5 noiembrie, dar poti zbura pana pe 15 martie … inclusiv de sarbatori !!!!  Citeste mai multe detalii aici !

Imagini Porto Santo

Ferry Madeira: Porto Santo Line

Gata de imbarcare

Transport Madeira: portul Funchal

Funchal by night … o minunatie de lumini

Rasarit de soare in Funchal

O geana de soare la rasarit

Ferry Madeira - Porto Santo: clasa I Porto Santo Line

Clasa I la Porto Santo Line

Transport Madeira: pista aterizare aeroport Funchal

Asa arata pista de decolare / aterizare a aeroportului Funchal

Arhipelagul Madeira: insula Porto Santo

In fine, ajungem la Porto Santo… o insula mica, dar si fara varfuri inalte

debarcare Porto Santo

Debarcarea la Porto Santo 🙂

Imagini Madeira: plaja Porto Santo

Celebra plaja cu nisip terapeutic

We love TAP

We love TAP 🙂

Gradina botanica Porto Santo

Gradina botanica – o oaza verde intr-un peisaj selenar

Gradina botanica: flori Porto Santo

Flori tropicale

Gradina botanica: rodii coapte

Rodii

Gradina botanica: papagali

Papagali

Gradina botanica Porto Santo

Si foarte mult verde

Peisaj selenar Porto Santo

Iar peste gard, iata cum arata „adevarata” insula

Panorama Porto Santo

Panorama insulei cu plaja cea deosebita

Porto Santo

Si principala asezare

Mori de vant Porto Santo

Morile de vant

Cazare plaja Madeira: hotel Torre Praia Porto Santo

Hotelul Torre Praia

Restaurant Porto Santo: creveti de Madeira

care ne asteapta cu creveti !

Palmieri si marea

Dupa pranz, o iau la picior spre oras

Obiective turistice Porto Santo: casa lui Cristofor Columb

Casa lui Cristofor Columb

Bar restaurant magazin Porto Santo

Si apoi ne relaxam la barul – magazin din centru

Ferry Porto Santo - Funchal

Orice zi frumoasa are si un final… asa ca inapoi la ferry !

Ferry Madeira - Porto Santo: impinge tava

Unde facem un tur de vapor – acesta e restaurantul „impinge tava”

Ferry Madeira - Porto Santo: loc de joaca copii

Loc de joaca pentru copii

Mancare traditionala Madeira: bolo de caco

Aceasta este „bolo de caco”, o specialitate de Madeira – paine cu usturoi !

Ferry Madeira - Porto Santo: cabina capitanului

Trecem pe langa apartamentul capitanului

Ferry Madeira - Porto Santo: capitanul manevrand la intrarea in port

care e la comanda vasului cum intra in port

Ferry Madeira - Porto Santo: comanda vasului

Iata-ma si pe mine la comanda 🙂

Ferry Funchal - Porto Santo in Madeira

Impreuna cu capitanul

Port Funchal: vas de croaziera Madeira

In port, un vas de croaziera de doua ori cat ferry-ul nostru

Comentarii

  • […] şi am luat pe furiş câte o gură, reuşind astfel să îmi ţin în frâu greaţa (scuze Cezar, cred că era al tău). Cred că am stat ţeapănă cel puţin o oră din cele două de drum, iar […]

  • dana spune:

    buna,doresc sa merg vara aceasta in portugalia.poti sa imi recomanzi cateva statiuni pentru buget ridicat?multumesc

  • Andreea spune:

    Am si ue cateva intrebari, daca nu te deranjeaza. Avem si noi in plan sa jungem acolo, acum in iunie. ne descurcam pe jos sau ar trebui sa avem masina? Insula pare micuta, dar nu imi dau seama cat sunt de lungi distantele.

    Ai mentionat ceva legat de ATV-uri, exista vreun loc unde le poti inchiria?

    La feribot trebuie luate bilete din timp sau merge sa te prezinti acolo si atat? La noi, in Feroe nu e cu rezervare, dar la scotieni cam asa era treaba mai peste tot, de aceea intreb.

    Si last but not least (ca sa fiu in ton cu intrebarea), vorbeste lumea engleza pe acolo?

    • Imperator spune:

      Porto Santo este mica si nu prea 🙂 Mai degraba o bicicleta sau scuter, as fi mult mai bine 😉
      Erau si ATV-uri, afli imediat cum ajungi in port, exista un birou de informatii. Despre ferryboat, iunie, posibil sa fie sezon high si sa fie nevoie sa rezervi cu cateva zile inainte.
      Da, cam toata lumea vorbeste engleza si multi romana 🙂

  • Andreea spune:

    Multumesc frumos. M-am uitat un pic si pe la preturi. 83€ un bilet pentru o persoana fara masina, Dumnezeule! Daca mai aud vreodata unul ca se plange de preturile feriboturilor din Feroe (intre 5-12€), il strang de gat.

    Bicicleta, din pacate nu am invata niciodata sa merg pe ea, asa ca pica, iar scutere poate daca gadim unul dublu si il manevreaza atasatul.

    Am inteles ca sunt 100 de romani acolo. Uimitor, la noi abia daca suntem vreo 40 si cred ca viata e mult mai usoara, din cate citesc. Dar probabil ca si vremea contribuie, e ceva sa traiesti undeva unde e cald mai tot timpul.

    Apropo orasul e departe de port?

  • Gabi spune:

    Bunaziua .Va rog daca aveti cumva adresa ,sau daca stiti cum pot sa intru in legatura cu Romani din Porto Santo.Sunt interesat sa ma stabilesc acolo.Aici s-a umplut paharul.Va multumesc anticipat.Puteti trimite informatii pe MAIL gabi_exp@yahoo.com

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest