Pe la sfarsit de august, cu sprijinul Carpatair, am vizitat orasul Lviv, in vestul Ucrainei. Auzisem eu destule lucruri bune despre acest oras, dar, ca in multe alte cazuri, asteptarile mi-au fost depasite de realitate. M-am simtit extrem de bine, am avut niste revelatii istorice (care pentru mine sunt importante), am descoperit niste locuri cu adevarat faine. Dar am descoperit, de asemenea, niste concepte de restaurant extrem de simpatice si interesante pe care vreau sa vi le impartasesc.
De o buna perioada de timp, nu mai poti sa ai succes cu un restaurant sau un bar doar facand de mancare si vanzand Coca-Cola. Ma rog, nu ma refer la carciumile de cartier, ci la localurile mai premium. Dar in Romania inca nu am vazut extrem de multe localuri tematice care sa spuna o poveste interesanta si sa ramana memorabila. Ma uit la centrul istoric al Bucurestiului. Au aparut zeci, poate sute de localuri. Cu mici exceptii, majoritatea sunt “same same” – locuri faine, mancare OK, atmosfera buna, dar nici acum nu imi aduc aminte cum se numesc. Mint, imi aduc aminte de cateva, dar, in general, cand ma intalnesc cu cineva acolo ii zic “hai la bariera si vedem noi unde ne ducem”. Si cred ca dupa succesul initial al Centrului Vechi, urmatorul pas vor fi restaurantele / barurile tematice. Pe vremuri, exista un bar Dracula pe Splai, unde aparea Dracula, declama niste poezii, peste tot erau flacari, ma rog, era foarte distinctiv. Era locul unde imi aduceam vizitatorii din strainatate care, evident, auzisera de Dracula.
Hai sa nu divaghez si sa va povestesc despre locurile faine si interesante din Lviv.
Habar n-aveam pana sa ajung acolo, dar Masoch, tipul care si-a imprumutat numele masochismului, este nascut in Lviv. Nu era nici polonez, nici ucrainean, era austriac, dar asta conteaza mai putin. Tipul s-a nascut la Lviv. In Lviv, in centru, la doi pasi de piata centrala, se afla o Cafe Masoch. In fata cafenelei, se afla o tipa cu un bici in mana, care croieste pe orice client care ii calca pragul. Inauntru, meniul are tot soiul de delicatese cu nume sexual-masochiste si, daca nu esti cuminte si supus, mai capeti niste bice peste fund. Totusi, se pare ca toata lumea este multumita de aceasta experienta masochista… desi, probabil, nu sunt masochisti in general :).
Un alt restaurant fain este Dim Legenda (Casa legendelor). In Lviv-ul istoric, casele erau foarte inguste pentru ca cine avea mai mult de trei ferestre la strada la parter platea un impozit foarte mare (un grec a vrut sa arate ca el poate, asa ca a facut o casa cu sase ferestre, cea mai lata din zona). In schimb, casa se putea inalta cat se poate de mult. Una dintre aceste case a fost transformata in restaurant si fiecare camera este dedicate unei legende a Lviv-ului. O camera este plina de ceasuri si orologii, alta – plina cu leii Lviv-ului (simbolul orasului), tuneluri etc. Pe casa se afla o terasa in aer liber, cu o priveliste faina, unde este cocotat un Trabant!
Poate cel mai haios restaurant este Golden Rose (Trandafirul de Aur). Se afla in fostul cartier evreiesc din Lviv (ca orice oras comercial din Europa Centrala, Lviv-ul a avut un mare numar de evrei, care evident ca aveau un cartier al lor. In zona fiintau numeroase singagogi, case, magazine. In timpul razboiului, nemtii au deportat intreaga populatie evreiasca (putini au supravietuit), iar cartierul a fost ras. Nu a mai ramas nici o singagoga din cele zece. Astazi, in zona unde se afla sinagoga “Trandafirul de Aur” se afla restaurantul omonim cu specific evreiesc (de altfel, pe terasa am vazut constant, printre clienti, evrei ortodocsi cu perciuni lungi). Meniul prezentat nu are preturi. La final, ospatarul vine cu nota de plata, care trebuie negociata la sange, jidaneste. Apoi, daca nu ai bani, trebuie sa arati ce ai la tine in geanta si sa cedezi un obiect la cerere. Daca nu ai nimic, ramai sa servesti, speli vasele etc… Teoretic, toti clienti ar trebui sa vina in chiloti, dar se pare ca acestia sunt putini, dovada fiind ca restaurantul prospera.
Lviv se mandreste in Ucraina cu cafeaua si ciocolata sa. Lviv-ul a facut parte vreo suta si ceva de ani din Imperiul Habsburgic si a preluat de la vienezi cultura si dragostea pentru cafea si ciocolata, iar traditia s-a perpetuat chiar si in vremea comunistilor care evident ca au facut totul pentru a distruge aceste apucaturi burgheze. Dar cafeaua si ciocolata au rezistat. Una dintre cele mai interesante cafenele e asa-numita mina de cafea – Coffee Mine. Cafeaua nu mai creste prin zone exotice indepartate, ci este scoasa din adancul pamantului, din mina… Vei cobora in adancuri, poti sa-ti pui si o casca de miner pe cap si evident ca poti sa bei ceea ce se spune ca ar fi cea mai buna cafea din oras. Trecand peste partea putin cam claustrofoba a plimbarii prin mina de cafea, la intrare, baietii iti mixeaza pe loc diverse sortimente de cafea la cerere… si cand e vremea buna, mixarea este efectuata live in piata centrala, la intrarea in “mina”… Si, astfel, o aroma excelenta cuprinde o buna parte din piata centrala.
Cam astea ar fi localurile care mi-au atras atentia. Fiecare e un local memorabil, cu o tema clara si executata foarte creativ. Sper sa vad idei din acestea din ce in ce mai multe si pe la noi. Apropo, voi pe unde ati descoperit in Romania vreun restaurant tematic interesant. Nu unul unde se mananca bine – d-astea gasesti peste tot, dar unul interesant, memorabil datorita conceptului.
Restaurante in Lviv
In fata cafenelei Masoch se afla statuia parintelui masochismului
Cum intri, iei un bici peste fund
Casa legendelor
In interior
Iar pe acoperis… un Trabant in carton si amortizoare !
Restaurantul Golden Rose
Cu clienti de natie potrivita
La mina de cafea… mama, ce miroase pe aici !
Ce sa mixam, ce sa mixam ?
Prin subteranele minei de unde se extrage cafeaua !
[…] imperatortravel.ro […]
Imparate, zici ca stii restaurante unde se mananca bine in Bucuresti? Impartaseste aceasta informatie, te rog! Dupa umila mea parere in Bucuresti se mananca in cel mai bun caz mediocru, si daca chelnerul nu-ti scuipa in mancare declara-te fericit. Dar poate ca ma insel si nu am gasit eu acele locuri minunate.
Personal, imi place la Caru cu bere… e primul care imi vine in minte
as zice ca si Hanul Berarilor e ok!
Like !Mai vrem clipuri video ! Măcar și 10 secunde de reportaj !!!
As dori sa aflu daca in 2013 trebuie obtinuta viza pe pasaport romanesc pentru intrare in Ucraina la Cernauti.
Multumesc mult
Nu e nevoie de viza pentru Ucraina. Doar pasaport valabil