Gooooood morning, Vietnam. In centrul Vietnamului – Hue si Hoian. Episod 2

Pe malul raului, in Hoian

Daca va uitati la harta Vietnamului, o sa vedeti o tara lunga, lunga, labartata de-a lungul marii. Vietnamezii s-au format ca popor undeva in nord, in zona Hanoi, a deltei Fluviului Rosu, si mai apoi, incet-incet, s-au extins spre sud. Au ocupat si au distrus statul Champa al populatiei cham (de religie musulmana si hindusa, proveniti din Borneo), stat care a paradit la un moment dat Angkor Wat-ul, apoi au luat cu asalt delta sudica a Mekongului, ocupandu-i pe khmerii care traiau acolo (pana in ziua de azi, Cambodgia sustine ca Delta Mekongului ii apartine de drept). Intre timp, atat chamii, cat si khmerii au ramas minoritari, iar vietnamezii domina in mod clar intreaga coasta de la sud pana la nord… Iar undeva in mijloc se afla orasul Hue, vechea capitala imperiala vietnameza si fermecatorul Hoian.

Hue este un oras cu o semnificatie deosebita in istoria Vietnamului. Aici s-a aflat capitala Imperiului Vietnamez, un imperiu croit dupa forma si chipul celui chinez. A devenit capitala Vietnamului unificat in 1802, cand imparatul Minh Mang a mutat aici capitala din nord pentru a fi mai aproape de toate provinciile vietnameze. Exista o raca milenara intre vietnamezi si chinezi… Chinezii tot au incercat sa-i ocupe, de multe ori au reusit, de fiecare data vietnamezii au reusit sa-i invinga si sa se elibereze. Pana in ziua de azi exista o ura care se manifesta destul de deschis – ultimul razboi a fost in 1979, cand chinezii au intrat in Vietnam sa-i pedepseasca pe vietnamezii care se dusesera sa-l alunge pe Pol Pot de la putere din Cambodgia (acesta stabilise recordul de a-si ucide un sfert din populatie in doar trei ani), dar vietnamezii, desi crema armatei lor era in Cambodgia, au reusit sa reziste si sa demonstreze Armatei Rosii Chineze ca sunt departe de a fi o forta. Ura a fost asa de mare, incat vietnamezii au preferat sa treaca la grafia latina pentru a renunta la cea chineza (care e, in continuare, folosita de japonezi, de exemplu). Si totusi intreaga lor cultura statala si nu numai a fost influentata de chinezi, religia, sistemul imperial, totul.

Hue a fost si teatrul uneia dintre cele mai faimoase lupte din razboiul vietnamez. In 1968, Vietnamul de Nord, care pana atunci se aparase cu eroism in fata atacurilor americane si doar sprijineau gherilele sud-vietnameze Vietcong, a hotarat sa treaca la atac. Este vorba despr faimoasa “Ofensiva de Tet” – Tet-ul este Anul Nou vietnamez (coincide cu cel chinezesc) cand toata lumea trebuie sa se intoarca la locurile de bastina, la familie si sa se roage la spiritele stramosilor. Ei bine, de Tet-ul din 1968, armata nordista a efectuat un atac-surpriza si a ocupat vechea resedinta imperiala Hue. Mai bine de doua saptamani au rezistat nordistii in fata atacurilor furibunde ale americanilor si, chiar daca au fost infranti, impactul ofensivei de Tet a avut un efect dezastruos asupra opiniei publice americane si vest-europene care au vazut ca vietnamezii nu se predau. In urma atacurilor americane, capitala imperiala a fost rasa de pe fata pamantului.

Am fost in Hue. Incet-incet, vietnamezii incep sa isi restaureze Orasul Interzis. La Hue, la fel ca si la Beijing, dar si la Kaesong in Coreea, imparatii au construit un Oras Interzis, o curte imensa, plina cu palate, temple si biblioteci. Desi o buna parte din Palat este in continuare o mare de ierburi si de fundatii, o parte dintre cladiri au fost si continua sa fie reconstruite. Daca Orasul Interzis din Beijing este perfect conservat, cel din Kaesong nu mai exista deloc. Este fascinant sa descoperi renasterea Orasului Interzis din Hue. M-am plimbat pe aleile complexului, penduland intre curti fabuloase si curti in care nu mai gasesti decat iarba… Slava Domnului, pana mai acum cativa ani mai gaseai si bombe neexplodate, dar intre timp au fost indepartate toate.

De asemenea, am facut o excursie de o zi pe la mormintele imperiale. A fost o croaziera pe Fluviul Parfumului, oprind din cand in cand, iar daca mormintele erau mai departe de fluviu, eram transportati cu autocarul. Fiind in afara orasului Hue (unele chiar destul de departe), nu au fost afectate de luptele din 1968 si poti, cu un mic efort de imaginatie, sa iti imaginezi splendoarea Orasului Interzis daca mormintele arata asa cum arata! Din pacate, am prins o zi destul de ploioasa :(.

La sud de Hue, se afla incantatorul Hoian. Am luat autocarul din Hue, am trecut pe langa statiunea marina Danang, locul pe care vietnamezii vor sa-l dezvolte ca o statiune marina de mare lux (de altfel, am vazut in fuga autocarului hoteluri gigantice, probabil all-inclusive de-a lungul marii) si am ajuns in Hoian. Intr-o tara ravasita de razboaiele ultimului secol (practic, Vietnamul a fost in razboi continuu din 1939 pana in 1975, cate generatii au fost afectate!), Hoian este, probabil, singurul oras care a scapat neafectat printr-o minune. Hoian a fost un oras comercial, locuit in mod special de intreprinzatorii negustori chinezi, iar astazi este un oras adorabil, plin cu cladiri istorice, clasice, mici vile, lipite una de alta, temple, toate de-a lungul unui mic rau.

Dupa o perioada de aproape 10 de zile de nori, nori si iarasi nori in Nordul Vietnamului, am dat de soare… iar arhitectura coloniala, linistea anormala pentru un oras vietnamez (incredibil, dar in centrul Hoianului traficul motoretelor este interzis!), viata molcoma, cladirile, templele, barurile si nenumaratele galerii de arta mi-au dat un sentiment de bine. In plus, este fascinant mixul dintre arhitectura coloniala franceza si cea chineza!

Dupa cum am spus, in oras exista zeci de cladiri de patrimoniu. La intrarile in orasul vechi, poti cumpara bilete de la diverse chioscuri ale municipalitatii care iti dau acces la sase dintre aceste cladiri – la alegere. Unele sunt muzee, dar toate vand suvenire… descoperi istoria unor familii de negustori (in cazul unora, continua sa fie detinute si administrate de urmasi), obiceiurile lor, religia lor. Desi gasesti destui catolici si budisti in Vietnam, toata lumea crede in spiritul stramosilor… Toate casele au un altar al stramosilor, impodobit cu pozele color ale parintilor, alb-negru ale bunicilor si strabunicilor, reprezentarile pictate si sculptate ale stra-strabunicilor… iar altarele din aceste case sunt cu adevarat somptuoase… Peste ceva timp, probabil, altarele vor fi impodobite cu hologramele vorbitoare ale stramosilor!

Singurul monument care iese in evidenta este Podul Japonez… in rest, este un loc minunat in care sa te plimbi, sa intri prin case si sa gusti din bucataria locala… mai ales in restaurantele de pe malul apei. Alege insa restaurantele care au intrare atat la aleea de pe malul apei, cat si in spate… De multe ori, noaptea, apa iese din matca si poti pleca acasa doar descult, cu pantalonii suflecati :).

Hoian este de asemenea capitala vietnameza a croitorilor si cizmarilor. Vrei sa-ti faci niste adidasi la comanda, tricouri, costume, orice? Se fac repede, dar fii atent la cum sunt croite… Rapiditatea poate duce de multe ori si la cusaturi de proasta calitate. Am fost de doua ori la cizmar ca mi-a facut adidasii mici!

Langa Hanoi, se afla anticul oras My Son. I se spune si Angkor Wat-ul Vietnamului, dar e departe de maretia celebrului oras cambodgian. Construit de regii cham, a fost centrul religios al regatului hindus Champa, aici fiind ingropati regii si eroii cham pana in secolul 16 si aici se aflau sute de temple si stele cu inscriptii in limba cham, dar si in limba hinduismului – sanscrita… Locul ar fi avut maretia lui Angkor Wat daca ar fi fost restaurat incepand cu secolul 19, cum a fost cazul cu metropola khmera, si nu ar fi fost distrus metodic de aviatia Statelor Unite in august 1969. In doar o saptamana, bombardierele americane au ras intreg complexul arheologic care a fost construit timp de 1.000 de ani.

Astazi, mai poti descoperi temple, urme ale unei arte similare cu cea a Angkorului, dar, din pacate, nu poti avea parte de acelasi “wow” ca la Angkor, la Sukhotai si chiar Ayutthaya. Se pare ca exista planuri de reconstructie si refacere, dar sa vedem ce si cum. Oricum, prin zona mai sunt inca multe obuze americane neexplodate, dar zona strict turistica a fost curatata in totalitate (sau, cel putin, asa spun autoritatile).

Parerea mea este ca daca te duci in Vietnam, Hoian, chiar daca e in mijlocul tarii, relativ departe de Ho Chi Minh sau Hanoi, cele doua porti importante de intrare in Vietnam pe calea aerului sunt de neratat. Vei descoperi acel Vietnam molcom, linistit, dar antreprenorial si artistic de acum 100-200 de ani pe care nu il mai gasesti pe nicaieri prin Vietnam si e poate unic in Indochina. Cu o mica exceptie, Luang Prabang, orasul meu prea-iubit din Laos!

Excursie in Vietnam

Si cum va ziceam si in articolul de ieri, prietenii de la Ovi Travel organizeaza o excursie in Vietnam in martie (e o luna perfecta pentru vizitat Vietnamul). Pretul incepe de la 1.499 de euro (inclusiv avion intercontinental, trei curse interne, intrari, ghid, cazare hotel 3 stele etc. etc.). In plus, ai in program si vizitarea Hoianului, dar si a altor atractii pe care nu le-am vazut, cum ar fi Muntii de Marmura. M-am uitat pe hotelurile propuse de cei de la Ovi (sunt trei optiuni – 3 stele, 4 stele si 5 stele), toate sunt, de fapt, la doi pasi de mare, la celebra China Beach. Am fost pe bicicleta din Hoian la China Beach, sunt vreo 5 km, e un drum minunat pe care va recomand sa-l faceti daca aveti timp (ma uit pe program si aveti program liber prin Hoian – exact ceea ce trebuie, Hoianul nu este un oras de bifat case, ci de savurat in liniste. Poate luati o bicicleta si va intoarceti la hotel, veti trece printr-un sat, pe langa orezarii in drum spre mare… n-am intrat in apa, la inceput de ianuarie era relativ frig, dar in martie in mod sigur veti face baie! Pentru mai multe amanunte, aruncati o privire pe site-ul Ovi Travel care va prezinta excursia in Vietnam.

In plus,… exista si o OFERTA SPECIALA

Daca mentionati ca ati aflat de tur de pe blogul Imperator Travel, atunci cand faceti rezervarile, mentionati codul IMPERATOR si veti primi un discount de 30 euro/pachet. In plus, puteti obtine si o reducere de „early booking” de 5%, adica pentru cel mai ieftin pachet (cazari 3 stele), o sa ajungeti la 1394 euro !

Imagini Hue & Hoian

1. citadela Hue.JPG

Citadela Hue

2. citadela Hue.JPG

La pas, prin citadela

3. citadela Hue.JPG

O poarta in stil chinezesc. Pardon, vietnamez !

4. citadela Hue.JPG

Aduce cu Palatul Interzis din Beijing

5. croaziera Hue.JPG

Vasele din croaziera din Hue

6. croaziera Hue.JPG

Si interior

7. morminte imperiale.JPG

Mormintele imperiale de prin zona Hue

8. morminte imperiale Vietnam.JPG

9. soldati vietnamezi.JPG

Soldatei vietnamezi 🙂

10, mormant imparat Vietnam.JPG

Iata si un interior de mormant

11. My son.JPG

Anticul oras cham – My Son

12. My Son.JPG

Ce a mai ramas de pe urma bombelor cu napalm

13. Templu Hoian.JPG

Templu chinezesc din Hoian

14. casa chinezeasca Hoian.JPG

In interiorul unei case traditionale

15. strazile din Hoian.JPG

Strazile din Hoian

16. Podul japonez.JPG

Podul Japonez

17. Vanzatoare fructe Vietnam.JPG

Daca vrei sa cumperi fructe, nu trebuie sa mergi la piata !

18. femeie luntras in Hoian Vietnam.JPG

Poti sa te plimbi pe raul care taie Hoianul in doua

19. Hoian pe malul apei.JPG

Hoian waterfront 🙂

20. Lampioane de vanzare.JPG

21. China Beach.JPG

Pe China beach

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Pe malul raului, in Hoian
Excursie in Vietnam
1. citadela Hue.JPG
2. citadela Hue.JPG
3. citadela Hue.JPG
4. citadela Hue.JPG
5. croaziera Hue.JPG
6. croaziera Hue.JPG
7. morminte imperiale.JPG
8. morminte imperiale Vietnam.JPG
9. soldati vietnamezi.JPG
🙂
10, mormant imparat Vietnam.JPG
11. My son.JPG
12. My Son.JPG
13. Templu Hoian.JPG
14. casa chinezeasca Hoian.JPG
15. strazile din Hoian.JPG
16. Podul japonez.JPG
17. Vanzatoare fructe Vietnam.JPG
18. femeie luntras in Hoian Vietnam.JPG
19. Hoian pe malul apei.JPG
🙂
20. Lampioane de vanzare.JPG
21. China Beach.JPG
Norwegian Bliss NCL
Norwegian Bliss
Jewel of the Seas Royal Caribbean
. Balos Creta Grecia
Torun Polonia
Vas Croaziera MSC Opera
Norwegian Bliss NCL
Norwegian Bliss
Jewel of the Seas Royal Caribbean
. Balos Creta Grecia
11. Baile Szechenyi
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Poarta albastra
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Poarta albastra
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni