Nu sunt un soim al spa-urilor. Nu zic ca le refuz. Dimpotriva, de cate ori am fost printr-un spa, chiar mi-a placut… piscina, apa (deh, sunt din zodia Pesti, dar nu stiu sa inot :)), jacuzzi, eventual si un masaj! Dar spa-ul inseamna mai mult decat atat. Asa ca m-am gandit sa va scriu despre unul dintre cele mai spectaculoase spa-uri pe care le-am vazut – Széchenyi Bath din Budapesta.
Asta-vara am fost prin Budapesta pentru festivalul Sziget la invitatia Biroului de Turism al Ungariei, iar in cadrul programului am avut si o dupa-amiaza de spa. Evident, pica bine dupa ce fuseseram alergati bine prin oras si inaintea unei nopti care se anunta foarte lunga la festival.
De-a lungul timpului, am citit despre Ungaria ca fiind tara spa-urilor. De altfel, si noi avem apa termala garla, dar investitiile au fost minime – poate mai sunt ceva investitii in facilitati pe ici, pe colo, dar cele in promovare au lipsit. In schimb, in Ungaria au fost bagati foarte multi bani in spa-uri, atat in facilitati, cat si in promovare, si astazi este una dintre cele mai faimoase destinatii din Europa pentru spa-uri.
Ma rog, traditia ungureasca nu este de azi, de ieri (romanii au construit aici primul spa, la Aquincum, putin mai la nord de Budapesta, de-a lungul Dunarii). Cu multi ani in urma, aruncasem o privire prin baile Gellert si ramasesem uimit de cat de frumos aratau aceste bai istorice. Stiam ca si cele de la Széchenyi sunt la fel. De abia asteptam sa ajung sa le vad si sa ma bag in apa.
In primul rand, unde se afla. Pe undeva prin spatele Pietei Eroilor (piata aceea cu statui de regi si eroi, inclusiv Iancu de Hunedoara si Matei Corvin), vis-à-vis de copia Castelului Huniazilor de la Hunedoara. Pe dinafara, nu pot sa zic ca mi s-a parut cine stie ce, aducea mai degraba cu arhitectura unei arene de coride din Spania. Era si o coada serioasa, dovada a popularitatii chiar si printre maghiari (imensa majoritate pareau localnici). Am intrat totusi si, dupa ce am facut cativa pasi, am ramas ca la dentist. Baile Széchenyi aratau genial!
Desi de abia asteptam sa ma arunc in apa, am mai avut un pic de rabdare sa aflu povestea. Baile dateaza din 1881 si au fost primele bai din Pesta (cele din Buda au fost deschise mai inainte). Arhitectura actuala dateaza insa din 1913, iar baile au fost complet restaurate in 1999, desi, chiar si acum, au loc reamenajari si modernizari, dar partiale.
De altfel, panorama de sus este chiar faina… albastrul bazinelor contrasteaza cu galbenul-ocru cu care sunt vopsite baile, iar atmosfera clasica, istorica, provine atat din arhitectura, ci si din statuile care apar din loc in loc. Am mai vazut piscine si spa-uri super moderne prin diverse locuri, sau spa-uri cu motive orientale (Thailanda rulz la asa ceva), dar un spa cu arhitectura clasica, tipica mai degraba palatelor central-europene, mai rar.
Si dupa ce ne-am schimbat in niste cabine care se accesau cu un dispozitiv magnetic legat la o bratara, am luat-o, lipa, lipa, descult, spre apa. Si evident ca am sarit in primul bazin, cel cu apa foarte calda. Si acolo, in apa aia calda senzationala, mi-am mai deschis urechile. Cica apa termala are, de fapt, vreo 75 de grade! Bineinteles ca trebuie racita ca sa nu devii un gulas. Evident, sunt niste dispozitive de racire (nu ma intrebati cum, partea mea tehnica lipseste cu desavarsire), altfel am fi fiert cu totii.
In exterior sunt trei piscine – una mare (si cam rece) in care poti sa inoti, sa faci bazine, si doua mai mici si mai calde, unde exista si posibilitati de hidromasaj. De altfel, intr-unul din aceste bazine mai mici exista si un vartej de apa super haios care ii antreneaza pe toti la joaca!
Sunt al naibii de curios cum arata aceste piscine exterioare iarna. Inteleg ca se folosesc si iarna (evident, apa este calda), dar afara pot fi si temperaturi sub zero, chiar si zapada de-a lungul plajelor. Chiar sunt curios, a fost cineva iarna la Széchenyi?
Am intrat si in interior. Aici, vad de ce baile Széchenyi sunt deschise 12 luni pe an… ai parte de piscine mai mari sau mai mici, in unele poti sa stai, in altele poti sa inoti, iar intr-o piscina am gasit o grupa de persoane mai in varsta care faceau gimnastica in apa, urmand indicatiile unui terapeut… Inutil sa mentionez, sunt o tona de posibilitati de masaj (de la masaj in apa, sub apa, medical, relaxant, aroma-therapy). N-am avut parte, dar presupun ca sunt cool!
Din pacate, nu am stat cat as fi vrut. Desi, in general, nu prea pot sa stau locului, la Széchenyi chiar mi-ar fi placut sa-mi prelungesc experienta. Asta e… poate data viitoare. In caz ca ajungeti pe la Budapesta, eu zic ca ar fi o experienta faina ca, dupa palate, dealuri, citadele, catedrale, concerte sau shopping, sa bagati si un pic de baita. Pentru amanunte de preturi, oferte etc., aruncati un ochi aici. O zi la Széchenyi costa 3.400 de forinti (12 euro) in zilele de lucru si 3.550 de forinti (12,50 euro) in weekenduri.
Iar daca vreti sa mergeti special pentru un weekend sau o vacanta la spa, Ungaria e plina de hoteluri-spa, unele chiar la doi pasi de granita, pe la Makó (asta e chiar punctul de frontiera de langa Nadlac), Szeged sau Debrecen. Am gasit pe net o lista destul de lunga de hoteluri-spa, e buna de referinta. Pentru mai multe amanunte, aruncati o privire pe site-ul Biroului de Turism Maghiar unde propunerile de vacante spa sunt la loc de cinste.
Voi ati fost la spa prin Ungaria? A fost OK? Pe unde ati fost? Ati recomanda si altora experienta voastra?
Prin spatele Pietii Eroilor
Vis-a-vis de Palatul Huniazilor, varianta Budapesta
Gasesti Baile Szechenyi
Receptia, grande in stil clasic
Wow !
Piscina mica
Veselie in vartej
Una din piscinele interioare
Aici se face gimnastica
Iti poti deschide cabina doar pe baza unei bratari magnetice
Un pic de masaj thailandez n-ar pica rau 🙂
Nu am fost la spa in Ungaria insa ma tenteaza dupa asa o prezentare!
Vizitati http://www.ungaria.info.ro . Informatii despre Ungaria.
Da, am fost si e foarte misto! Am fost si in alte locuri spa din Ungaria si peste tot am gasit curatenie si conditii foarte bune. Plus mancarea ungureasca…. super! Adevarul e ca la ei mereu m-am simtit bine si preturile sunt decente, pentru orice buzunar! Sunt si hoteluri care au spa propriu, as recomanda Beke din Hajdiszoboszlo, nu ieftin, dar bun. Sau tot la Hajduszoboszlo, pensiunea Kemences Panzio, unde micul dejun e regesc si de acolo se poate merge la spa-ul public. Merita, vacantele la spa la unguri sunt foarte relaxante, plus au si shopping bun in outleturi.
am fost la spa in debrecen si la hajduszoboszlo.. e super fain se merita
Eu am fost la Gellert de 2 ori. Si acolo exista bazine exterioare si erau maricele dar era cam frig cand am iesit sa le vedem si nu era mai nimeni. Partea acoperita e impartita in 3: barbati, femei si zona comuna. Izvoarele fierbinti sunt in zonele dedicate (un bazin de 36 si unul de 38), in zona comuna era o piscina si inca un bazin gen jacuzzi (dar cu apa la fel de rece ca-n piscina). Cred ca e si centru de tratament, pt ca majoritatea vizitatorilor pareau sa fie unguri pensionari.
Prima data a fost in 2008, atunci lucrau dupa sistemul vechi: turnicheti la intrare (cumparai un token pt cat vroiai sa stai si la iesire iti dadea si rest daca statusesi mai putin – max era pt 3 ore).
A doua oare am fost toamna anul trecut, am luat biletele de intrare de la hotel, erau emise de o „agentie” care la fata locului s-a dovedit a fi o pustoaica. Pana la urma tot a trebuit sa asteptam sa intram, a durat mai bine de 30 minte pana ne-am primit bratarile. Facusera ceva investitii intre timp, acum am primit o cabina care se inchidea cu bratara. Prima data am avut un dulapior incuiat cu o cheie, pe care am purtat-o dupa mine prin toate bazinele…
Am incercat si un masaj, ziceai ca vrea sa te rupa in doua. Daca vrei masaj de relaxare…nu recomand.
Eu am fost si iarna la Széchenyi Bath din Budapesta. Este mult mai frumos ca vara.
E foarte placut sa faci o baie calda afara cand ninge, apoi sauna, relaxarea e garantata.
Iarna acesta o sa merg iar special pentru aceste bai.
Miskolc Tapolca- pe autostrada spre Budapesta dinspre Debrecen, piscina este intr-o pestera naturala, apa este calda, au o camera unde se aud tot felul de ecouri si pe tavan sunt luminite colorate, dispozitive tip bratara pentru intrare si vestiare foarte ok, bilet putin piperat undeva la aproape 4000 forinti , reducere aproape jumate de la 3 la 7 dupa masa.