Probabil, unii dintre voi sunteti la curent ca, in aceste zile, la Londra, are loc World Tourism Market, al doilea cel mai important targ turistic din Europa (cel mai mare fiind cel de la Berlin, care are loc primavara). Si cum prietenul Razvan Marc este in aceste zile pe acolo, colindand standurile celor mai cunoscute, dar si necunoscute destinatii turistice ale lumii, l-am rugat sa ne trimita o corespondenta speciala cu ce a vazut mai interesant la Londra!
Situatia parea grea in zilele acestea de targ. Pentru ca nu prea stiam ce sa aleg pentru cititorii tai (si pentru tine) din multitudinea de tari la oferta de la targul international din Londra. Thailanda, Filipinele, Indonezia, Vietnamul si Cambodgia le-am tot vazut cu drag si eu, si tu, si cei care-ti citesc blogul. In Myanmar stiu ca ajungi curand, deci, deja, ai lectiile facute. M-am vazut cu prietenul nostru Raj din Nepal. Si despre tara asta am scris amandoi. Sa iau Europa cea batrana la laudat, nici ca ar avea sens. America sau Americile au nevoie de postari-fluviu numai pentru ele. Despre Africa iar le-ai povestit oamenilor, cu varf si indesat. Iar Australia si Noua Zeelanda – parca sunt prea departe.
Toate aceste tari si multe altele sunt prezente la targ. Din ele insa doar doua… poate trei stiu ca te-ar tenta mult de tot sa le vezi. Zic de doua si pe a treia o las de bonus.
1. IRAK – Primejdii, rapiri, bombe? As, de unde? Are Irakul un stand cat un palat babilonian la WTM si agentii dornice de atras turisti cata frunza si iarba. Daca stai sa le studiezi oferta, intreaga tara ti se pare un paradis cultural, vechea Mesopotamie adusa la viata ca intr-un Disneyland istoric iti sta la picioare. Excursii de 10 pana la 16 zile cu innoptari prin Bagdad, Basra, Nassira, Erbil sau Karbala, cu vizite la Mosul sau Tikrit, cu muzee si monumente de vizitat si o bucatarie care te face din poze sa-ti lase gura apa… Excursia cea lunga include cateva zile de explorare a Bagdadului si, pe langa muzee si statui, esti invitat sa vizitezi si mormantul lui Gertrude Bell, spioana englezoaica ce a facut legea si a trasat granite in Orientul Mijlociu la inceputul secolului trecut… Eu sa fiu in Bagdad as cauta (daca ar mai fi) casa Agathei Christie. Scriitoarea era o fana a orasului, sa zic asa.
Pare tentant, nu? Zic sa ne socotim cat ar fi si de safe, sa vorbim cu Dragos Pirnog si poate propunem „la oameni” o excursie macar de 10 daca nu de 16 zile in tara despre care am aflat mai multe de la stiri decat din revistele de travel in ultimii ani.
Bomba cea mare vine la destinatia nr. 2.
2. LIBIA
Pe bune? Dupa ce n-a trecut inca anul de cand pozele cu Gaddafi haituit prin desert si omorat de multime faceau inconjurul globului? Acum? Libia?
Da. 56% dintre expertii in turism de la WTM au spus ca Libia poate deveni in scurt timp noua perla de la Mediterana. 10%, numai 10 au spus ca nu are nicio sansa, pe cand restul s-au declarat putin mai sceptici si au spus ca e nevoie de ani pentru ca Libia sa devina o noua Croatie sau un nou Vietnam (tari care si-au revenit spectaculos dupa razboaie si au devenit magnete pentru turisti).
Statistici si prejudecati la o parte, ministerul turismului din Libia vrea musai sa-si promoveze tara acum in 2012. Si ofertele nu sunt de un weekend la Tripoli cu stat la un hotel din vreun lant si admirat Mediterana, ci sunt programe-programe de cate 16 zile, cu vizite in desert la oaze situate la sute de kilometri de Tripoli, cu innoptari printre dune si cu bai in lacuri strajuite de palmieri; caravane de jeepuri cu propriul bucatar si vizite in sate de mestesugari in piatra si lut… Pachetele turistice sunt frumoase si crocante: Tripolitania, Tripolitania Cyrenaica, Desert Tripolitania… iar destinatiile sunt: pe langa capitala Tripoli (unde ai full day at leisure) poti ajunge la Sabratha, Cyrene, Leptis Magna sau Apollonia, dar si in zone indepartate cum ar fi muntii Akakus, Ghadames, lacurile Gaberoun, Um-Alma si Mandara, Benghazi etc. Transportul se face cu jeepuri, cum am mai spus, sau cu autocare moderne, iar pentru destinatiile mai indepartate, cu curse de linie interne. Wow! Si oamenii cu care am vorbit iti jura ca, mergand pe mana lor, totul e safe si ce o sa ne mai distram. Ei, cine se baga?
Nu stiu de ce, insa eu as prefera Irakul Libiei si destinatia de bonus precedentelor:
3. CIPRU de Nord
Nu e mare scofala, am tot fost pe acolo si tu, si eu. E frumos, nu-s razboaie, e natura neatinsa, nu-s multi turisti, e mancare buna, nu-i atat de scump… faza e ca, asa cum stim, e o tara recunoscuta doar de Turcia care o sustine financiar si militar. In rest, ea NU exista. Deci isi merita un loc pe aceasta lista numai pentru perseverenta cu care isi face reclama, numai pentru dorinta de a le sta ca un spin in spate grecilor si cipriotilor care pariu ca-si fac cruce de fiecare data cand trec prin dreptul standului republicii care nu exista.
S-am incalecat pe-o sa si tare-s curios ce comentati la destinatiile de mai sus. Pregatit careva de drum?
Stand Irak
Stand Libia
Stand Cipru de Nord
Sincer nu mă gândeam la ele ca destinaţii turistice :), cel puţin pentru o vreme …. . Irak, hmm pare interesant; „bucatarie care te face din poze sa-ti lase gura apa” :). Trebuie verificată partea cu safety. Din păcate bănuiesc că Siria nu e prezentă :(.
Mai aşteptă ceva destinaţii de la Răzvan?
He he, Cipru de Nord… In mai putin de doua saptamani vom fi acolo 🙂
Cipru de Nord? Nici nu mi-as fi inchipuit ca se prezinta la targuri de turism… sunt curios ce tara reprezinta avand in vedere ca nimeni nu-i recunoaste international (cu exceptia Turciei…). Locuiesc de aproape 6 ani in Limassol si am fost mare amator de Cipru de Nord o vreme: plaje faine, castele faine (Kantara, Bufavento si St Hilarion), mancare buna si preturi mai mici ca in partea greceasca. Insa de ceva vreme mi s-a acrit de ei (mai bine zis de turci) si sunt dezgustat de atitudinea lor agresiva… pe langa ce prezinta ei pozitiv pe la targuri exista si partea mai neagra: biserici si monumente vechi lasate in parachina si chiar mai rau distruse intentionat, ce nu au transformat in moschei ai distrus (chiar acum cateva luni in Famagusta au transformat o biserica ortodoxa veche de cateva sute de ani in toaleta publica!) samd… In fine… poveste lunga, insa nu e totul atat de „shiny” cum vor ei sa para…
Si eu am fost in Ciprul de Nord si mi-a placut foarte mult. Merita vizitat, desi daca intrebi un cipriot cu siguranta o sa iti spuna ca nu ai ce cauta acolo.
In urma cu ceva timp, din Cipru erau croaziere spre Libya si chiar ma gandeam sa fac o astfel de croaziera pa viitor pana in Tripoli pe viitor. O sa verific daca vor avea din nou si poate anul viitor o sa incerc asa ceva.
Ma bucur ca te-ai revazut cu Raj, mie imi este tot mai dor de Nepal desi cand m-am intors de acolo, nu am crezut ca o sa am acest sentiment prea curand.
Cat despre Iran, te astept sa discutam cu mare placere si multumesc ca te-ai gandit la mine.