Dubai, intre desert si turnurile care ating cerul. Episodul 2: Salaam, Dubai!

Obiective turistice Dubai: Burj Khalifa

Ma scol destul de ametit. De cate ori dorm in timpul zilei ma scol ametit. Nu imi place sa dorm dupa-amiaza, nici cand eram mic nu-mi placea. Nu am bioritmul mediteraneean cu siesta dupa pranz. Dar e totusi timpul sa ma scol si sa o iau la drum, e cazul sa ma plimb prin Dubai. Iau pachetele pe care i le-am adus Danei, dar si unei alte colege, Alina… Danei i-am adus jumatate din colectia de ghiduri National Geographic publicate de cei de la Adevarul. Din decembrie va incepe jobul si, lucrand in flotila de avioane mari, transcontinentale, va avea parte de sejururi mai scurte sau mai lungi in destinatii precum Australia, Thailanda, Noua Zeelanda, SUA si cate si mai cate. Emirates zboara spre mai bine de 60 de tari daca tin eu bine minte. Iar Dana va fi una dintre acele norocoase care vor vedea lumea. Nu e un job usor, mai ales pentru o stewardesa pe destinatii long-haul… Da, va fi o viata glamour, in hoteluri de 5 stele, in locuri la care multi viseaza, dar schimbarea fuselor orare de nu stiu cate ori pe saptamana nu e ceva usor. Oricum, bafta, fetelor!

Prima destinatie – Dubai Mall. Nu sunt un mare fan al mallurilor, dimpotriva, dar in Dubai tot universal graviteaza in jurul mallurilor… de altfel, mallurile sunt luate si ca reper. Pe unde stai? In zona Mall of the Emirates. Sau Wadi. Sau Dubai Mall. Sau Dumnezeu stie ce mall, pentru ca sunt nu stiu cate! Iar in Dubai marile malluri sunt adevarate orase. Mergi de-ti vine rau. Ne intalnim cu Alina si, evident, e timpul pentru masa. Din pacate, Dubaiul este asaltat de junk food, Mac-ul, KFC sau Burger King sunt la ele acasa, dar si multe alte fast fooduri de care n-am auzit. Iar food courturile gem de lume. E drept, in conditiile unui climat in care vreo 6 luni pe an, cand ai parte de 50 de grade la pranz, te poti considera fericit, lumea tinde sa se refugieze inauntru, la adapostul aerului conditionat. Iar in Emirate, cu cat esti mai bogat, cu atat temperatura interioara este mai joasa, deci ai mari sanse de criogenare cand intri in vreun mall. Evident ca si metroul are aer conditionat, dar parca nu la fel de opresiv precum cel din malluri. Obsesia emiratezilor pentru frig o gasesti si in Dubai Mall – are ditamai patinoarul de dimensiuni olimpice! Si pare destul de popular.

Lumea din malluri este pestrita. Dubaiul nu mai este de mult al localnicilor. Cred ca localnicii reprezinta cam 10% din populatie, parca mai mult decat New Yorkul, Dubaiul este noua “capitala a lumii”, iar mallurile sunt locul unde se plimba, umar la umar, rusoaice in pantaloni scurti si bikini roz, indieni stresati, arabi in tricouri de echipe de baseball americane, veniti cu sotia – “ninja” – porecla haioasa a localnicelor imbracate in abaya din cap pana in picioare, inclusiv cu val pe fata, de li se vad doar ochii. In schimb, depravatele obiceiuri occidentale par sa se infiltreze si in golf. Am vazut numerosi tipi imbracati in jalabia, tinandu-se de mana cu femeile-ninja in abaya neagra. In mod normal, asta e tabu. Nu e tabu ca barbatii sa se plimbe tinandu-se de mana cu alti barbati. In Europa, asta inseamna gay, in Orient, asta inseamna ca sunt prieteni si atat! Dar femeie de mana cu barbat nu e prea OK din punct de vedere cultural… si totusi, in Dubai am vazut…

Mallul ca mallul, ganditi-va la cateva mii de magazine vanzand tot ce iti trasneste prin minte. Dar orice mall care se respecta trebuie sa ofere si altceva decat magazine, fast fooduri si cinematografe. In Dubai Mall gasesti patinoarul numarul 1 din Emirate, dar si un Oceanarium gigantic, un acvariu dispus pe cateva etaje. O parte e moca si sute de curiosi se inghesuie pentru a se poza cu ultimele lor iPhoane. Din cate am inteles, retelele de telefonie mobila inca nu sunt compatibile pentru iPhone 5, dar telefoanele se vand in draci. Oricum, competitia in domeniul telefoniei mobile este acerba. Primul operator, Etisalat, este detinut de emir, iar al doilea operator este, de asemenea, detinut de emir. Competitie crancena, boieri dumneavoastra! Si gurile rele sustin ca si servicii pe masura non-combatului.

Dubai Mall se afla la umbra maretului Burj Khalifa. Il vazusem in 2007 cand inca era in constructie si mi-a sugerat ca arata ca turnul maleficului Sauron din “Stapanul Inelelor”. Acum insa, finalizat, complet imbracat in sticla, Burj Khalifa arata totusi intr-un fel… Nu este o minune a arhitectonicii, nu are gratia si geniul turnurilor Petronas din Kuala Lumpur (pe care le apreciez si pentru arhitectura, nu numai pentru inaltime), dar Burj Khalifa este uimitor prin inaltimea sa. Initial trebuia sa aiba vreun kilometru, cu tot cu antena din varf. Nu a ajuns decat la vreo 800 si ceva metri, dar este cea mai inalta cladire din lume. Probabil, recordul nu va rezista prea mult pentru ca fratiorii din Abu Dhabi vor sa isi arate potenta construind prima cladire mai inalta de un kilometru si parca si chinezii au niste planuri similare. Orisicum, Burj Khalifa, fara sa provoace orgasme arhitectonice, este cu adevarat impresionant si e greu sa nu fii atras de el precum tantarul de lumina… Iar cand ajungi la picioarele lui, nu poti sa nu-ti luxezi gatul incercand sa-i vezi varful.

Zona adiacenta este insa chiar faina. Evident, natura umana tanjeste dupa ce n-are. In desertul din Emirate, frigul si apa sunt niste rara avis. Asa ca mallul este inghetat pe dinauntru, iar de jur imprejur vei gasi ditamai lacul. Mi-a placut insa zona adiacenta mallului si turnului… in fine, am dat peste arhitectura traditionala. E putin cam greu sa vorbesti de arhitectura traditionala a Emiratelor cand, acum vreo 50 de ani, toti locuiau in bordeie de chirpici cu ceva frunze de palmier pe post de acoperis, dar influenta mult mai sofisticatilor persani de dincolo de Golf se vede… elementul central traditional este celebrul badjir, acel turn construit pentru vilele celor bogati, capabil sa preia si sa amplifice cea mai astenica pala de vant, transformand-o intr-un alizeu racoritor pentru cei din casa. Am vazut numeroase bajiruri in Iran care chiar functioneaza… simti curentul racoros generat de vantul oricat de slab prin niste coloane avand in spate milenii de experienta. Dar, chiar si in epoca aerului conditionat, turnurile acestea sunt foarte pitoresti, iar in contrast cu monstrii de sticla gen Burj Khalifa chiar ofera un contrast interesant.

Am scris mai sus despre lacul din zona Burj Khalifa – Dubai Mall. Aici poti sa savurezi unul dintre cele mai faine spectacole moca din Dubai – fantana dansatoare… Si este chiar un spectacol remarcabil. Nu am fost in Las Vegas, acolo sunt niste spectacole similare, am vazut doar ceva la Macao, dar e palid fata de show-ul fantanilor dansatoare de la Burj Khalifa. Spectacolul incepe in mod normal la 6 dupa-amiaza si are loc timp de cateva minute la fiecare jumatate de ora pana la 11 noaptea. Este un spectacol de lumini, muzica si apa, apa “dansand” la auzul muzicii din difuzoare. La fiecare jumatate de ora cantecul se schimba si, in general, e un mix de muzica arabeasca sau clasica europeana. Dar fiecare show este super fain. Am prins spectacolul apei si ziua – nu stiu daca se intampla in mod curent, dar e departe de impresia pe care ti-o lasa noaptea cand este uimitoare… si cand nu te superi deloc, nici daca esti un pic udat!

Si cum trebuia sa ma mai intalnesc cu o familie de romani rezidenti in emirat, am decis sa mai schimbam locul si sa ne ducem in Dubai Marina. Acum cativa ani, singura posibilitate era cu taxiul, dar de atunci Dubaiul a construit doua magistrale de metrou cu o lungime de aproape 100 km. Numele de metro e putin cam exagerat totusi – magistrala nu intra sub pamant decat intr-o mica parte, cea mai mare parte a liniei fiind suspendata pe un pod lung de zeci de kilometri de-a lungul bulevardului Sheikh Zayed. Trenul este complet automatizat si nu are conductor. In plus, are trei tipuri de vagoane – clasa I – sau cum altfel numita decat Gold Card unde calatoria costa de 2 ori mai mult decat in restul vagoanelor, un vagon pentru femei si restul pentru toata lumea. Mi-am luat un card reincarcabil pe care am dat 6 dirhami (1 dirham = 1 leu, simplu, nu?), iar calatoria costa intre 2 si 5 dirhami in functie de distanta parcursa.

Daca statiile sunt impresionante, metroul super modern, iar aerul conditionat invaluie orice coltisor din  metrou, ei bine, obiceiurile de calatorie sunt destul de indiene. Trebuie sa-ti faci loc prin forta muschilor pentru ca nimeni nu se da la o parte. Nu mi s-a parut deloc deplasat ca Emirates sa sponsorizeze un mare turneu de rugby. Desi rugby-ul este, practic, necunoscut pentru majoritatea locuitorilor din Dubai, ei bine, calitatile de rugbist sunt cruciale daca vrei sa intri si sa iesi din metrou la o ora de varf.

Odata ajuns la Dubai Marina, m-am imbujorat pe loc… cred ca este locul meu favorit din Dubai. Desi de jur imprejur sunt numai blocuri inalte si zvelte, golful care se strecoara pe sub zgarie-nori si faptul ca locul a fost gandit pentru plimbatul in exterior, cu terase si magazinase, fara mega-malluri obositoare si stresante m-au facut sa imi placa instantaneu. In plus, ne-am strans o gasca destul de mare de romani, unii traind pe aici de cativa ani, altii doar de o luna… am aflat ca se pregateste un gratar la nisip alb de Ziua Nationala si multe alte amanunte din viata de zi cu zi. La intrarea in Marina Dubai se afla cel mai inalt bloc de locuinte din lume (in general, marile turnuri gen Petronas, Taipei 101 sau Burj Khalifa sunt blocuri de birouri, uneori gazduind si hoteluri, dar nu apartamente de locuit. Ei bine, Dubaiul nu are numai cea mai inalta cladire din lume, ci si cel mai inalt bloc de locuit din lume! Dubaiul are mania lui “cel mai mare”. Totul trebuie sa fie cel mai mare – cel mai inalt bloc, cel mai mare mall, cel mai mare pitic din lume, in mod sigur, traieste in Dubai… O grandomanie similara am gasit-o si in America, unde orice trebuia sa fie “worldwide famous” – de la automobile la hamburgerul scarbos vandut la colt de strada.

Ne-am plimbat de-a lungul golfului plin cu iahturi si apoi am luat-o pe jos pe Marina Walk. Daca Dubai Marina este “zona buna”, Marina Walk este zona inca si mai buna, cu hoteluri de mare lux, buticuri unde preturile au foarte multe zerouri, iar abaya purtate de femeile-ninja trebuie sa fie obligatoriu de la Louis Vuitton. Si aici am gasit prezente romanesti – se anunta un mare concert pe 31 decembrie, la care urmau sa cante mari staruri – de la Snoop Dogg la Gorillaz si de la Faithless la romanca Inna! Gata, stiu acuma unde isi face Inna Revelionul!

Desi orele erau cam inaintate si copiii simpaticilor mei ghizi de Dubai mureau de somn, am mai avut parte de o surpriza… am dat o tura prin Palm Dubai, faimoasa insula artificiala in forma de palmier care a fost construita secolul trecut. Insula in forma de palmier este una dintre marile extravagante ale Dubaiului si, aparent, principalul motiv care a tras Dubaiul in faliment in 2009. Daca in cazul unor tari cu pamant prea putin pentru atata populatie cum e Japonia (aeroportul Osaka – Kansai este construit pe o insula artificiala), in cazul Emiratelor, insulele artificiale joaca cu un mare succes rolul de tichie de margaritar). Evident, proiectul insulei-palmier a fost initial trambitata ca un mare succes, asa ca imediat au mai aparut trei proiecte similare – inca doi palmieri si un proiect megalomanic numit “The World”, care recrea harta lumii. Eram la Dubai cand un fond de investitii irlandez tocmai cumparase irlanda. Intre timp, proiectele au fost abandonate, Palmierul 1 nu este inca 100% construit, iar The World este o banchiza de nisip in largul Golfului Persic, vizibila din Burj Khalifa.

La capatul Palmierului se afla hotelul de mare lux – Atlantis. Este cel de-al doilea Atlantis din lume, primul si cel mai faimos fiind cel din Bahamas, iar conceptul este cel de recreare a Atlantidei. De altfel, Dubai gazduieste paatru dintre cele mai scumpe 10 hoteluri din lume, dar toate sunt in umbra faimosului Burj-al-Arab, declarat ca fiind singurul hotel de 7 stele din lume (ma rog, o declaratie de marketing, nu exista standard unanim acceptate pentru mai mult de 5 stele).

Am intrat prin Atlantis, o parte este libera pentru public, evident, partea de mall, cu buticuri de mare lux, nu Zara sau H&M ca in Dubai Mall. Si aici insa gasesti un mare acvariu pe care l-am putut vedea. De obicei, platesti, dar noi, ajungand pe la 10 si ceva noaptea, dintr-un motiv care imi scapa, intrarea era libera, asa ca ne-am putut uita la pestii si pisicile-de-mare care inotau fara nicio grija. Foarte frumos!

Si cam asa s-a terminat ziua 1… Era doar ziua 1? Allah, atunci ce o sa fac aici o saptamana? Dar lasa ca ma lamuresc eu :).

Nota:

In aceasta excursie am fost invitat de agentia de turism J’Info Tours, care m-a atasat unui grup turistic de Dubai. In Dubai am participat la excursiile optionale oferite de J’Info, dar am descoperit Dubaiul si pe cont propriu. Ca de obicei, si bune, si rele, parerile imi apartin.

 Imagini Dubai

Cea mai inalta cladire din lume: Burj Khalifa Dubai

Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume !

Cumparaturi Dubai: Dubai Mall

Si interiorul giganticului Dubai Mall

Obiective turistice Dubai: patinoar la Dubai Mall

Un mall in care se patineaza

Obiective turistice Dubai: Acvariul din Dubai Mall

Se admira pestii

Obiective turistice Dubai: Tunelul de sub acvariu

Obiective turistice Dubai: un munte de bomboane

Sau se cumpara un perete de bomboane !

Alina Crangasu

Pe malul lacului dintre Dubai Mall si Burj Khalifa cu Dana si Alina

Obiective turistice Dubai: Burj Khalifa Dubai

Dubai intre modern si traditional

Obiective turistice Dubai: zona Dubai Mall

Dar, asteptam apusul de soare

Obiective turistice Dubai: apus de soare la Dubai Mall

Obiective turistice Dubai: fantana dansatoare de la Dubai Mall

Pentru a incepe dansul fantanilor

Obiective turistice Dubai: fantana dansatoare de la Burj Khalifa

Statia de metro Dubai Mall - Burj Khalifa

Apoi, la metro

Obiective turistice Dubai: Dubai Marina

Pentru a ajunge in Dubai Marina

Obiective turistice Dubai: Dubai Marina

Obiective turistice Dubai: Dubai Marina

Imperator fan club Dubai - cu Dana Stoia si Alina Crangasu

pentru reunirea Imperator Fan Club filiala Dubai 🙂

Inna canta de Revelion la Dubai

Prin Marina Drive, aflu ca Inna isi va face Revelionul la Dubai 🙂

Cazare Dubai: Hotel Atlantis

Ultima oprire a zilei – la Hotel Atlantis The Palm

Obiective turistice Dubai: Atlantis Palm

Plin de acvarii mai mici

Obiective turistice Dubai: Atlantis Dubai

sau mai mari

Shopping Dubai: prin Atlantis Mall

La revedere, Atlantis 🙂

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Obiective turistice Dubai: Burj Khalifa
Cea mai inalta cladire din lume: Burj Khalifa Dubai
Cumparaturi Dubai: Dubai Mall
Obiective turistice Dubai: patinoar la Dubai Mall
Obiective turistice Dubai: Acvariul din Dubai Mall
Obiective turistice Dubai: Tunelul de sub acvariu
Obiective turistice Dubai: un munte de bomboane
Alina Crangasu
Obiective turistice Dubai: Burj Khalifa Dubai
Obiective turistice Dubai: zona Dubai Mall
Obiective turistice Dubai: apus de soare la Dubai Mall
Obiective turistice Dubai: fantana dansatoare de la Dubai Mall
Obiective turistice Dubai: fantana dansatoare de la Burj Khalifa
Statia de metro Dubai Mall - Burj Khalifa
Obiective turistice Dubai: Dubai Marina
Obiective turistice Dubai: Dubai Marina
Obiective turistice Dubai: Dubai Marina
Imperator fan club Dubai - cu Dana Stoia si Alina Crangasu
🙂
Inna canta de Revelion la Dubai
🙂
Cazare Dubai: Hotel Atlantis
Obiective turistice Dubai: Atlantis Palm
Obiective turistice Dubai: Atlantis Dubai
Shopping Dubai: prin Atlantis Mall
🙂
Dubai by night
Dubai Eye
. Revelion la Atena
Fata in aeroport
Museum of the Future
Double Tree by Hilton M Square din Frame
Dubai by night
Dubai Eye
. Revelion la Atena
Fata in aeroport
8. Dubai Dimineata
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Sfinx Egipt
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Destinatia anului
Sfinx Egipt
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda