Ghid de sfaturi practice WizzAir: Amsterdam, obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

Bicicletele - principalul mijloc de transport din Amsterdam

Amsterdamul ocupa un loc special in inima mea. Este primul oras strain in care am calcat. Nu, nu l-am vizitat, eram cu 44 kg de bagaje aduse din tara in drum spre Maastricht , orasul studentiei mele, doar am schimbat trenul. Deci, tehnic, Amsterdamul este primul oras in care am calcat (Schiphol nu se pune)… Evident, ulterior am revenit de multe ori si am putut sa savurez un oras fara egal, un oras al artelor, dar si al sexului, al arhitecturii de secol 17, dar si al marijuanei legale, un oras liberal, dar si foarte libertin… Un oras in care doamnele valone se duc sa vada expozitii speciale la Rijksmuseum, iar rednecks de peste garla, din Anglia, vin sa faca sex 15 minute, pentru 50 de euro, cu fetele din vitrine…

Cred ca cea mai faina experienta posibila in Amsterdam este totusi sa te plimbi pe canale (fie intr-un vaporas, fie pe jos), admirand cladirile cu acoperisuri in trepte oglindindu-se in canalele care au dus vestea orasului… Hai totusi sa trecem la principalul subiect… si anume o colectie de sfaturi practice despre cum sa calatoresti inteligent cu bani putini!

 

Cand sa te duci la Amsterdam

Ati auzit de vremea olandeza? Daca olandezii se pot plange de ceva, atunci, in mod cert, vremea este, de departe, pe un loc fruntas, fara niciun dubiu. Nu e ingrozitor de frig, rar ninge sau sunt temperaturi sub zero grade, dar vantul dinspre Marea Nordului, combinat cu umezeala si vreo 5 grade, te face sa te gandesti de vreo doua ori daca sa vizitezi Amsterdamul iarna. Cat timp am locuit in Olanda, am numarat 36 de zile consecutive fara sa vad soarele. Ce era frustrant in aceasta perioada a fost ca am avut si nopti fara nori – puteam sa vad luna. Cand ma trezeam dimineata era aceeasi atmosfera gri.

Cel mai bine este sa vii la Amsterdam vara. Ai sanse mari de soare, iar orasul, literalmente, rade in soare… toti olandezii iau cu asalt terasele chiar si daca soarele apare doar 10 minute, si o atmosfera de fericire zumzaie prin aer!

 

Cum ajungi la Amsterdam

Cu avionul: Amsterdamul are un singur aeroport mare si lat – celebrul Schiphol. Este aeroportul aflat la cea mai joasa altitudine. Este, de fapt, sub nivelul marii, la circa 18 metri dedesubt, protejat de faimoasele diguri olandeze. Zona fiind extrem de dens populata, nici nu cred ca ar mai avea loc de un alt aeroport, de aceea Amsterdamul nu are luxul sa detina doua aeroporturi – unul pentru companii clasice si altul pentru cele low-cost. De aceea multe companii low-cost au cautat si au gasit o varianta low-cost, e drept, un pic mai departe, dar orisicat… la Eindhoven!

Wizz Air este singura companie low-cost care zboara din Romania in Olanda. Wizz Air opereaza pe aeroportul din Eindhoven, cu zboruri directe din Bucuresti si Cluj-Napoca. Pretul minim pentru un bilet din Cluj-Napoca este de 27 de euro, iar din Bucuresti costa 39 de euro. Preturile includ taxa aeroportuara si taxa de plata cu cardul, dar, ca sa obtineti aceste preturi excelente, trebuie sa rezervati cu ceva timp in avans (atentie, cam 10% dintre locurile din avion sunt vandute la pretul minim!). De cele mai multe ori, e bine sa va aruncati pe bilete cand se incarca tarifele pentru sezonul urmator (gen calendarul de iarna-vara J).

Din Romania, Taromul si KLM mai au zboruri directe Bucuresti – Amsterdam Schiphol.

Cu trenul: Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 34 de ore din Bucuresti-Nord pana la Amsterdam Centraal si ajungi dupa minimum doua schimbari de tren. Un bilet cu trenul este, in general, mai scump decat cu avionul, daca insa iei un Inter Rail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna!

Cu autobuzul: Conform autogari.ro, doar Eurolines iti ofera curse la pretul de 130 de euro (muuult mai scump decat cu avionul, chiar si cu KLM !). Inutil sa-ti zic ca vei face aproape 40 de ore din capitala Romaniei pana la Amsterdam!

 

Cum ajungi de la aeroport in Amsterdam

De la Eindhoven, ai vreo doua optiuni: iei autobuzul rapid 401, care te va duce la gara Eindhoven Centraal (costa 3 euro), sau autobuzul 11, care costa marginal mai putin (cativa centi), dar nu ajunge la fel de repede. Autobuzul 401 are o frecventa de minimum o data la jumatate de ora (seara tarziu), dar in timpul zilei sunt pana la 8 curse pe ora!

De la gara Eindhoven, poti sa iei unul dintre trenurile care merg pana la Amsterdam Centraal (17,15 euro, 90 de minute). Deci, de la aeroportul Eindhoven pana la gara Amsterdam Centraal, mai dai vreo 20 de euro si ajungi in cam 2 ore si jumatate, hai 3.

Daca te grabesti, poti lua un autobuz direct al companiei Air Expressbus care te duce pentru 22,50 euro pana in Amsterdam in cam 1 ora si jumatate. Atentie, nu sunt decat vreo 3-4 curse pe zi, deci s-ar putea ca optiunea autobuz local + tren sa fie totusi mai rapida.

Din aeroportul Schiphol, nu te complica… ia trenul, ajungi in vreo 20 de minute si costa 3,80 euro (un dus).

 

Cum calatoresti prin Amsterdam

Sincer? Pe jos si cu bicicleta. Vei putea sa inchiriezi biciclete peste tot si este cel mai usor si mai fain sa te alaturi miilor de biciclisti. Ca in orice loc din Olanda, exista piste speciale (d-alea pe bune) de biciclete. In plus, centrul orasului poate fi savurat pe jos. Daca totusi ai hotelul undeva mai departe, poti lua un bilet integrat (autobuz, metro, tramvai, chiar si tren). Istoricele strippenkaarturi au fost inlocuite, din 2010, de un OV-chip card, un card care se incarca. Un card OV costa 7,50 euro si apoi il tot poti incarca. O calatorie de o ora costa 3,60 euro, dar cel mai bine este sa cumperi OV-carduri de 1 zi, 2, 3 etc. Mai multe informatii aici.

 

Top 5 obiective turistice in Amsterdam

  1. Canalele Amsterdamului – cum ziceam, sunt minunate. Plimba-te cu vasul sau pe jos (si, si ar fi perfect) si incearca sa te indepartezi de bulevardele principale.
  2. Cartierul Rosu – hei, este unic…. Nu este deloc periculos, iar daca nu te deranjeaza imaginile cu fetele semi-dezbracate din vitrine (expunerea nud a fost interzisa acum cativa ani), nu vei avea nicio problema.
  3. Rijksmuseum – Parisul are Louvre, Londra – British Museum, Madridul – Prado, asa ca si Amsterdamul are un mare muzeu de arta. Este o lectie de arta flamanda si merita, merita vizitat. Langa Rijksmuseum se afla din ce in ce mai faimosul Muzeu Van Gogh!
  4. Madame Tussaud’s – pe langa posibilitatea de a te poza cu vedetele la moda (sau cu cele mai trecute), vei putea experimenta Amsterdamul epocii de aur, al marilor companii de negustori si al bogatiilor aduse de olandezi de pe toate meridianele.
  5. Begijnhof – Amsterdam este orasul contrastelor, iar Begijnhof este unul dintre ele. Plimbati-va pe principala strada comerciala din Amsterdam, Kalverstraat, plina cu magazine stralucitoare, ultimul racnet al muzicii strecurandu-se pe usa magazinelor de haine, branduri de mai mare sau mai putin lux… Undeva pe dreapta, pe langa American Book Store, o sa vedeti o intrare… si va veti teleporta in aceasta oaza suprarealista, o manastire de secol 14, linistita, cu verdeata si case de epoca… greu de gasit niste locuri atat de diferite la un metru distanta! Begijnhoful a fost un ordin catolic pentru femei – de obicei vaduve sau batrane care se retrageau in Begijnhof, atentie, fara sa se calugareasca!

Desi olandezii sunt vazuti de restul europenilor ca fiind foarte zgarciti (doar scotienii sa-i mai intreaca), ei bine, veti gasi un tur gratuit pedestru si in Amsterdam. Ploua, ninge, e soare sau burnita, sunt 2 pe zi: la 11:00 si 13:00, se pleaca de langa monumentul acela din piata centrala Dam cu conotatii falice. Nu, nu este un monument dedicat lui Shiva, ci Monumentul National J. Mai multe amanunte pe site-ul Sandeman Tours.

Alte tururi? Suntem in Amsterdam, asa ca nu va fi greu sa dai peste tururi pe bicicleta oferite de multe, multe companii. Si cum Cartierul Rosu din Amsterdam este unic, evident ca nu poate sa nu existe si tururi ale acestuia – cu vizite in sex-shopuri, cabine video, in faimosul magazin Condomerie unde gasesti mii de tipuri de prezervative, dar si o tura pe la Prostitution Information Center. Te intereseaza fumul mai mult decat fetele? No problem, exista si un tur al celor mai bune coffeeshopuri din Amsterdam (nu mai explic ce sunt coffeeshopurile, am o banuiala ca toata lumea stie ce sunt!)

 

Unde sa dormi in Amsterdam

Amsterdam e locul in care merita sa ai un prieten pentru ca vei da peste cazari foarte scumpe. Atunci cand am dormit prin Amsterdam, am dormit la Hotel 83, fix in Cartierul Rosu, intre un bordel si un sex-shop. Preturile erau excelente, dar cred ca are succes, dovada ca acum costa cam 80 de euro o dubla. Nu e rau pentru Amsterdam, dar totusi poti gasi si mai bine.

Un alt hostel recomandat de multi (inclusiv de Trip Advisor) este Cocomama unde o dubla costa 80 de euro, dar un pat intr-un dorm cu 6 oameni te duce la 26 de euro pe noapte.

 

Unde sa mananci in Amsterdam

Olandezii iubesc mancarea cat mai diversa si mai exotica. De asemenea, sunt mari amatori de fast-food (desi nu prea arata pe burtica, poate si pentru ca sportul este o religie nationala, iar mersul pe bicicleta este principala forma de transport din Regat). Vei gasi numeroase restaurante de toate felurile si fast-food-uri cat se poate de exotice. Daca vrei sa bagi o pizza, combinata cu shawarma, satay, loempia sau orice alta nebunie culinara de pe orice meridian al planetei, du-te pe strada din spatele Monumentului National in directia Cartierului Rosu!

Cam astea sunt ponturile de azi despre Amsterdam. De asemenea, va recomand sa cititi articolul “Weekend la Amsterdam” pentru a afla cum mi-as organiza un tur al orasului Amsterdam daca as avea doar doua zile la dispozitie. Si pentru ca Olanda este cunoscuta pentru zgarcenie, hai sa fim un pic olandezi si sa aflati ce poate fi facut moca in Amsterdam.

Daca ati fost recent la Amsterdam si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si la altii, va astept la rubrica de comentarii cu numeroase multumiri!

Imagini Amsterdam

Obiective turistice Amsterdam: Palatul Regal

Palatul Regal din Amsterdam

Barca agrement Amsterdam

Ia o barca si plimba-te pe canale !

Obiective turistice Amsterdam: Canalele

Uite ce faine sunt !

Amsterdam bikes

Sau ia o bicicleta !

Obiective turistice Amsterdam: Canale prin Cartierul Rosu

Canale sunt si prin Cartierul Rosu

Graffitti in Cartierul Rosu din Amsterdam

Sau grafitti explicite 🙂

Cazare ieftina Amsterdam: Hotelul 83

Hotelul 83 – Amsterdam

Obiective turistice Amsterdam: Madame Tussaud

Cand intri in Madame Tussaud, te intampina un urias !

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • Octavian spune:

    O adevarata bijuterie este zona Zaanse Schans, un muzeu in aer liber cu mori de vant (unele sunt functionale, se pot vizita) si case traditionale olandeze . Peisajele sunt superbe pe malul raului Zaan, liniste, aer curat, multa verdeata, gradini frumos amenajate in fata caselor. Calatoria dureaza 20 de minute din Gara Centrala din Amsterdam. Se mai poate ajunge cu autobuzul 391 din zona Garii Centrale in aproximativ 45 de minute. Merita cel putin o jumatate de zi.

  • andrei spune:

    ” Conform autogari.ro, doar Eurolines iti ofera curse la pretul de 130 de euro (muuult mai scump decat cu avionul, chiar si cu KLM !)” cum adica mult mai scumpe? din cate stiu pretul unui bilet la klm variaza intre 159 (cand e la oferta) – si 250 euro, in mod normal, la 160 fiind in general zborurile cele mai proaste pentru cei care vor sa beneficieze de o zi plina pentru vizitat cand ajung/pleaca. czech airlines sau malev (iarna trecuta) aveau preturi ceva mai mici decat klm cu 30-40 de euro, iar despre wizz preturile sunt mai bune dar undeva la 400-500 de lei chiar luate cu 5-6 luni inainte, fara nici un bagaj deci ajungi lejer si acolo la peste 100 de euro. am fost in martie si urmeaza sa plec din nou in aprilie deci informatiile sunt destul de proaspete legate de pretul biletelor de avion.

    un hotel pe care il recomand este hoksbergen, la 2 min de Dam, pe canalul Singen, merita sa aruncati o privire pe preturi, il gasiti si pe tripadvisor pentru info. la preturile mari specifice amsterdamului aici macar e curat si cu o pozitie perfecta

    • Imperator spune:

      130 euro one-way, 260 euro dus intors este mai scump decat KLM sau Tarom daca cumperi cat de cat in avans 🙂 Mersi de recomandare… pozitia e perfecta !

      • andrei spune:

        am inteles acum, da nu se compara asa e. da hotelul e foarte ok, e detinut de o familie de coreeni care au fost foarte amabili, si micul dejun merita luat a fost de calitate – ca o completare la plusurile hotelului

  • Horia spune:

    Cazarea in Amsterdam este foarte scumpa. Chiar foarte scumpa. Cand am fost in 2010 am ales sa stam la camping si cred ca a fost una dintre cele mai placute locuro decazare imn care am stat prin plimbarile noastre prin Europa de vest.
    Campingul de care vorbesc se numeste Camping Zeeburg http://www.campingzeeburg.nl/ si cazarea la casuta de lemn , pe malul lacului, a costat 17,5 euro de pers / noapte. Ca sa va faceti o idee, cazarea in Amsterdam, de persoana pe noapte , ajunge cam la 30-40 de euro.
    Curat, linistit, personal foarte amabil care oferea indicatii turistilor, bufet unde se putea servi masa si chiar un centru de inchiriat biciclete.
    Din camping pana la Central Station se faceau cam 15 minute cu tramvaiul.
    Il recomand din inima.

  • laura spune:

    Si mie mi-a placut Amsterdam anul trecut cand l-am vizitat. Am prins final de august – inceput de septembrie asa ca in primele zile a fost incredibil de cald si in ultimele 3 zile am prins niste ploi tare neplacute. Localnicii ne-au spus insa ca in acea perioada vremea e mai buna de obicei.

    Noi am ales o cazare inedita, adica un boat hostel 🙂 adica acesta http://www.mps-noorderzon.com/8/en/General_photos_of_the_Noorderzon/1

    A fost mai ieftin decat hotelurile/hostelurile de pe pamant (50-60 euro/camera.noapte) si chiar a fost interesant. Este parcat de obicei pe pontonul de langa Nemo Museum iar camerele, desi sunt mici au chiar si baie proprie.

    Daca vremea este rea si vrei sa stai la caldura recomand cu incredere biblioteca din Amsterdam. Da, ati auzit bine, biblioteca! Este la doi pasi de Nemo Museum in directia garii si accesul este gratuit, trebuie doar sa prezinti pasaportul/ buletinul. Biblioteca are internet gratuit si mai multe etaje cu tot felul de materiale de citit. Iar la ultimul etaj este o cafenea/restaurant cu preturi foarte bune si o panorama incredibila asupra intregului oras. Poti lua o masa cu felul 1+ felul 2 incepand cu 10 euro aici si totul este proaspat, preparat in fata ta. Cred ca sunt preturi pentru studenti.

    Distractie placuta!

  • Catalin Serbanescu spune:

    Salut Cezar!

    Vreau sa rezerv un zbor + hotel de pe arke.nl pt mexic.

    Nu gasesc pe acest site versiunea in engleza. Am vorbit pe un chat al lor cu un olandez care stie engleza „a little” si mi a spus ca nu au, ceea ca banuiam si eu. L am intrebat daca, fiind din Romania, pot sa rezerv acest pachet si mi a spus ca da. Pe de alta parte pe HolidayPirates am vazut ca un lituanian a intrebat acelasi lucru pt o alta destinatie si adminul le a spus ca doar belgineii, olandezii si nu mai stiu cine pot rezerva.

    Stii cumva daca pot rezerva sau nu?

    Pe de alta parte, am incercat sa rezerv basbaind si anticipand ce naiba inseamna fiecare cuvant in parte si la campul „land” am doar 3 bife posibile: Olanda, Belgia si cred ca Germania.

    Asadar, stii tu mai multe?:)

    Multumesc anticipat

    • Imperator spune:

      Nu stiu prea multe despre arke, de aceea nici n-am scris despre oferta. Eu mai stiu un pic de olandeza si m-am jucat acum pe o rezervare si intr-adevar, ca rezidenta nu ai decat 3 optiuni – Olanda, Belgia si Germania (Duitsland e Germania). Nu stiu ce sa zic, probabil ca e adevarat ce spune adminul acolo si oferta nu este decat pentru Benelux + Germania. Arke e parte din TUI si e posibil sa aibe oferte „inchise” pe regiuni.

  • Catalin Serbanescu spune:

    Ce oameni:)))…asta e rasism:)

    Mersi, pana la urma am luat de la pullmantur

  • mona spune:

    In aprilie voi vizita Amsterdamul , stam acolo 4 nopti. As vrea sa stiu unde gasim mori de vant in oras (am inteles ca sunt 2), si mai am o intrebare legata de cardul I Amsterdam ..pretul cardului difera in functie de cum il achizitionezi online sau la ghiseu?! Vad preturi diferite pe unde am intrat sa verific dar fara a scrie explicit de ce pe un site este 77euro si pe altul 67 euro ptr valabilitate de 72 ore.
    Daca mai are cineva sugestii ptr calatori cu buget restrans … 🙂

  • cristina spune:

    buna ziua,

    Va rog mult ajutati-ma si pe mine cu un site de unde pot sa imi rezerv bilet pentru tren.
    In iulie anul acest merg in Eindhoven si de acolo vreau sa ajung la Maastricht.
    Exista vreo alta posibilitate mai ieftina in afara trenului pentru a ajunge din Eindhoven la Maastricht?

    Va multumesc frumos

  • Angel spune:

    In calitate de specialist in Olanda, te rog sa ma lamuresti si pe mine cum este cu transportul feroviar. Obligatoriu trebuie cumparat acel card OV sau se pot cumpara din garile mari(Amsterdam, Utrecht) bilete normale(din alea comuniste de hartie) asa ca peste tot in Europa? Ms!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest