Am observat ca primul episod din seria “Tranzit in… “ dedicat tranzitului prin Lisabona a starnit comentarii pozitive, asa ca m-am gandit ca e o serie de interes. Si cum Gabi ma ruga sa scriu despre tranzitul prin München, si cum am fost recent pe acolo, m-am pus pe scris… Ii multumesc lui Metal ca a raspuns prompt intrebarii, dar m-am gandit sa revin cu mai multe detalii.
In primul rand, cel mai probabil daca tranzitati prin München, veti fi intre doua zboruri Lufthansa. Münchenul este cel de al doilea hub al marelui transportator german si, de cand Frankfurtul este plin pana la refuz de curse si nu mai poate fi extins, Lufthansa a mizat din ce in mai mult in ultimul deceniu pe aeroportul din München, aflat in plina dezvoltare.
Daca nu ai bagaje de luat, poti iesi din aeroport relativ repede. Dureaza cam 15-20 de minute din momentul in care cobori din avion si pana la momentul in care ajungi in gara. Din aeroport, poti utiliza doua linii de tren suburban (asa-numitul S-Bahn) pentru a ajunge in centrul orasului – S1 si S8. Desi ambele se duc in gara centrala, München Hauptbahnhof, utilizeaza rute diferite. In caz ca timpul de tranzit este limitat (Gabi mentiona ca are vreo 7 ore), as sugera sa iei mai repede linia S8 care are statie si in Marien Platz, exact in centrul orasului vechi… gara desi e centrala, mai faci vreo 10-15 minute pentru a ajunge in zona pedestra, centrala a orasului… asa, cu S8, dandu-te jos la statia Marien Platz, esti chiar in piata centrala a orasului vechi in fata Primariei. A… sa nu uit… vei face 41 de minute din aeroport pana la gara, iar trenurile au in general o frecventa de circa 15 minute. Una peste alta, asteapta-te sa petreci cam o ora, o ora si un pic din momentul in care iesi din avion pana pe peronul garii centrale.
Daca te intorci cu S1 din Hauptbahnhof, atentie ca, la un moment dat, garnitura se imparte in doua – o parte merge spre Freising, cealalta parte la aeroport. Fii atent in ce vagon urci, tu vrei sa mergi in directia Flughafen/Airport!
Cumpara un bilet de o zi, care costa 11,20 euro, si il poti procura de la automatele de la peron. Cred ca o exista si vreun birou, dar, sincer, eu nu l-am vazut si, odata coborat la peron, in mod cert nu mai ai de unde cumpara bilete de la vreo casa, ci doar de la automat. Vezi ca hartiile de la 50 de euro in sus nu se accepta, asa ca vino cu bani mai marunti. Poti sa faci si blatul, eu nu am vazut niciun controlor, iar la coborarea din tren nu trebuie sa-ti revalidezi cardul cum e cazul la Londra sau la Lisabona, altfel ramai in mijlocul de transport in comun. Nemtii par sa aiba mai multa incredere in calatorii din mijloacele de transport in comun, dar, daca te prind fara bilet, te ard!
Ce poti vedea in tranzit. Daca ai un timp scurt de gen 3-4 ore, petrece-le in centrul vechi. Plimba-te pe stradute, du-te in zona fostului palat regal bavarez, urca-te in vreo turla de catedrala pentru o panorama in care poti vedea Alpii daca ai bafta de vreme buna (daca nu, nu are rost sa te urci, panorama Münchenului nu e cine stie ce). Nu rata sa bei bere (sau sa si mananci celebrii wurstel bavarezi, carnatii lor traditionali) la beraria traditionala Augustiner, aflata pe strada centrala, la doi pasi de Marien Platz in directia portii de intrare in orasul vechi.
Daca ai mai multe ore, poti alege sa vizitezi Muzeul de Arta Alte Pinakothek, renumit ca fiind unul dintre cele mai tari din Germania. Nu l-am vazut, dar ii cred pe nemti pe cuvant! Dar daca nu esti un aficionado inrait al artei, vei ramane cu niste amintiri mult mai puternice daca te vei duce sa vezi BMW Welt, muzeul celui mai celebru brand bavarez, alaturi de Bayern München – BMW! Se poate ajunge cu metroul si daca ti-ai luat bilet de o zi, nu iti bati capul cu cumparatul vreunui alt bilet.
München este un oras care chiar mi-a placut. Poate nu are niste monumente care sa te lase mut de uimire – Primaria arata exact ca aceea din Bruxelles, iar palatul regal e departe de extravagantele de tip – Disney ale rezidentelor din munti. In schimb, e un oras placut, simpatic si unde poti simti din atmosfera ca e locuita de niste nemti care nu traiesc ca sa munceasca, ci muncesc ca sa traiasca… iar berea este o componenta-cheie a acestei filosofii de viata mai mult decat laudabile!
Imagini Munchen
Gara de sub aeroportul din Munchen
Pe strada pietonala din Munchen
Cica e cu noroc sa-l iei de rat !
Marien Platz, centrul Munchenului
Nu se poate sa nu intri in beraria Augustiner
Evident, pentru o bere buuuuuna
Statia de S-Bahn de la gara centrala
Bun articolul. Tot respectul pentru tine Cezar, dar nu apreciez remarca cu „poti sa mergi si cu blatul”. Adica un fel de puteti sa si fi furati un pic ca doar tot suntem romani saraci si au nemtii destui bani. Decat sa mergi cu blatul mai bine stai pe fund in aeroport, in Munchen au ceai si cafea instant gratis prin aeroport. Stai la ceai moca daca tot n-ai bani de metrou.
E o gluma, imi pare rau ca n-ai perceput-o ca atare. Da, cei de la Lufthansa dau si ceai / cafea gratis in aeroport. Parca si in Frankfurt.
A lipsit limbajul trupului, sau poate am fost eu prea incrancenat cand am citit. Merci de lamuriri. Deci luam bilete:)
Interesant,mi-a placut articolul!
La Augustiner au o ciorba si mai buna!
Si ieftina!
Am mancat wurstel :)))) Intr-adevar, preturile erau chiar rezonabile
In loc de Augustiner se poate incerca Hofbrauhaus, cred ca cea mai celebra berarie din Germania. Nu e nici ea departe de primarie.
Data viitoare, o caut. Am fost de 2 ori in Augustiner si mi s-a parut chiar OK, dar cand mai ajung in Munchen, trebuie sa mai incerc si altceva
Mersi de informatie !
[…] se întamplă să fiţi în tranzit prin München, sunt câteva obiective pe care nu trebuie să le […]
[…] saptamanile trecute, va dadeam niste informatii cu privire la tranzitul prin Lisabona si Munchen, m-am gandit ca de data asta sa va dau niste informatii si idei cum sa petreci un tranzit in […]
Doar ca informatie, toate S-Bahn-urile ajung in Marienplatz (e statia aflata la mijlocul unui tronson comun tuturor S-urilor. Diferenta dintre S1 si S8 e ca unul face cam 38 de minute si celalalt 45, din cauza traseelor diferite. Deci eu as zice: indiferent care e pe peron, luati-l, dar aveti grija sa nu ajungeti in Freising, asa cum a zis si autorul
Si am uitat sa spun ca sint de acord cu comentariul legat de Hofbräuhaus, asta e cea mai celebra berarie, cel putin din München. Daca ai noroc sa gasesti loc si sa cinte si fanfara, e foarte frumos.
si se poate bea linistit in parc relaxat fara sa fii privit ca un ciudat, credeti-ma.
Augustiner, in schimb, e recunoscuta de catre munchenezi ca fiind cea mai buna bere si chiar asa e :))
Trebuie sa o incercati, chiar daca la noi e cvasinecunoscuta, pentru ca nu se exporta si nu isi fac nici un fel de reclama, neavind nevoie
Sticlele sint maronii, cu eticheta verde-alb si un cu un calugar durduliu
Merita incercata si uriasa berarie in aer liber de la Turnul chinezesc (Chinesischer Turm) din imensul parc Englischer Garten, si acolo e o atmosfera foarte frumoasa (1 Maas = 1 l de bere = aprox. 7 euro, neaparat cu un covrig tipic bavarez)
De fiecare data cand am dat prin Munchen, am baut Augustiner
Ai dreptate !
Am o simpla intrebare…. Copilul de 9 ani plateste bilet peste tot, ma refer la transportul cu trenul, autobuzul sau metroul. Multumesc.
Exista bilete speciale pentru copii sub 14 ani, mai ieftine decat pentru adulti.
Cum stii in care parte de metro sa urci sa ajungi la aeroport?
Te uiti unde scrie Flughafen (inseamna aeroport)