Algarve, coasta insorita a Portugaliei. Partea 2

Obiective turistice Algarve: Plaja Albufeira

A doua zi prin Algarve a inceput destul de brusc (uneori urasc alarma de la telefonul mobil, mai ales cand ma lafaiam in ditamai patul de la Santa Eulalia) si de devreme. Trag draperia si raman fara glas – e innorat! Nu se poate, de cand am venit in Portugalia, a fost numai soare… e drept, a plouat un pic in zilele cand eram la targ, dar si atunci, dupa ceva ploaie, plafonul de nori se spargea si soarele isi facea aparitia. Taman azi, cand era ziua principala de vizitat Algarve.

No, asta e… Urmeaza, evident, un mic dejun copios si dupa aceea imbarcarea in autocar… Primul stop, Faro, capitala provinciei Algarve :). Faro este principala poarta de intrare in Algarve, aici se afla aeroportul regiunii prin care curg turistii spre plajele insorite. Tot aici se afla si un hub Ryanair (am vazut vreo 8 avioane frumos aliniate pe pista), mai zboara si Easyjetul si alte cateva companii. In schimb, operatorul national, TAP, nu are prea multe zboruri directe intre Faro si destinatii europene, daca vrei sa zbori la Faro, schimbi in Lisabona. Sau iei o masina de la Lisabona pana in Algarve… si asta ii supara pe multi algarvieni din domeniul turismului care viseaza la un hub TAP in Faro…

In fine, ajunsi la Faro facem un mic tur prin orasul vechi… Faro este un oras modern, nou, dar undeva pe malul apei se afla vechiul centru, o relicva de pe vremea maurilor. Inconjurat de ziduri de cetate, vechiul Faro este un loc fain de vizitat, dar sa nu va asteptati sa petreceti ore in sir pe aici – este destul de mic. In schimb, ulitele inguste si linistite, copacii cu portocali, catedrala din centrul asezarii (te poti urca in varf pentru o vedere panoramica) si eventual o masa la o terasa (cand o fi mai cald) iti pot oferi vreo ora-doua de calatorit in timp… In plus, intre timp a aparut si soarele! In Algarve e aproape imposibil ca soarele sa stea prea mult timp la cutie. Statisticile spun ca Algarve are nu mai putin de 300 de zile insorite pe an.

Dar principala atractie din Faro nu este orasul vechi, ci o tura printr-un soi de delta formata in dreptul orasului… Asa ca ne-am imbarcat la bordul unui vas privat (nu va faceti griji, exista si barci publice) si am plecat printre canalele micii delte din Faro. Zona se numeste Ria Formosa. Rio Formosa? Intreb? Nu Rio, ci Ria! Rio este un rau serios, Ria este asa, o curgere de apa micuta… ca si canalele din dreptul Faro.

Dupa ce vasul nostru a driblat meandrele nu ale concretului, ci ale Deltei, am iesit in larg si apoi, dupa ce am trecut pe langa un maret far, am acostat, la vreo jumatate ora dupa ce am parasit Faro, pe malul unei insule desertice… Zona insulara a Portugaliei intotdeauna ascunde contraste. Asta toamna am descoprit, langa o Madeira verde, verde, verde, un Porto Santo desertic, acum, dupa ce am trecut prin verdele micutei delte, am pasit pe o insula desertica – doar cateva ierburi pipernicite si batute de vant, si un restaurant cu alura futurista in mijlocul limbii de nisip… Locatia ideala pentru vreo planeta din episodul 7 al Star Wars? Asa s-ar parea. O punte de lemn leaga tarmul de cladirea din centru si, mai apoi, de plaja destul de ferita din spate. De altfel, Hugo, reprezentantul biroului de turism din Algarve si ghidul nostru in aceste doua zile, mi-a spus ca aceasta este plaja lui favorita… este linistita, putini turisti vin chiar si in varf de sezon. Nisipul este superb (sunt martor, desi era un vant de te spulbera si destul de frig, nu am putut sa nu ma descalt pentru a simti un pic de nisip fin la picioare), oceanul are o culoare superba… pentru iubitorii de mare ce poate fi mai frumos? Am inteles ca vara exista si sezlonguri cu umbrela, ai si restaurantul Star Wars la doi pasi unde de altfel poti vorbi si romaneste (grataragiul e roman si lucreaza aici de ani de zile)… In plus, intr-un colt de insula, poti sa faci si nudism, imi face cu ochiul unul din localnici :).

Partea a doua a zilei a fost dedicata unui jeep safari… Avand in minte saritul plin de adrenalina peste dunele din Dubai de acum cateva luni, ma asteptam la un off-road zbuciumat… Da’ de unde, jeep safariul varianta de Algarve este mult mai linistit… Practic, jeepul ruleaza pe niste drumuri forestiere neasfaltate (pe vremuri, romanii conduceau Dacii 1300 pe astfel de drumuri), in schimb, ai parte de o lectie deosebita de flora si fauna… Soferul nostru (banuiesc ca si ceilalti la fel) era un entuziast iubitor de natura, asa ca ne-a indicat toate florile si copacii… in plus, cunostea si toate locurile cu pasarele, asa ca am facut mai degraba un “birds & natura watching tour” decat un jeep safari… a fost si un pic de dat cu masina printr-un mic parau de munte sau niste coborari pe o panta destul de abrupta, dar mult prea putin… in schimb, privelistea a fost absolut superba mai ales de pe varful dealului. Din pacate, vremea capricioasa mi-a jucat o festa si norii au aparut iar… daca era soare si senin, am fi vazut albastrul oceanului… “de aici, se vede pana la Casablanca”, a glumit soferul.

Am petrecut finalul safariului in satul Moncique unde avea loc un festival al… carnatilor! Ma asteptam la o chermeza plina de carnati sfaraind pe gratare… da’ de unde! Intr-un cort imens, construit peste piata centrala a satului (chiar si peste palmieri!), lumea bea bere si astepta concertele unor trupe locale si ale unor vedete de care n-am auzit niciodata, dar care dupa poze puteam sa jur ca sunt manelisti. Probabil, manelele nu au ajuns si pana in celalalt capat al continentului, dar preferintele pentru piti si cocalari par sa fi ajuns :).

OK, dar carnatii, unde sunt carnatii? Pai erau si carnatii, ca doar d-aia era Festivalul Carnatilor, dar intr-un colt si se puteau cumpara si consuma doar reci. Intr-adevar, era un numar destul de mare de tot soiul de variante, de culori (uneori cam lugubre si chimice, desi certificatele jurau ca sunt ecologici)… Am gustat, nu m-am dat in vant, mai repede imi plac cei romanesti sau, la mare distanta, cei bavarezi!

Sfarsitul zilei a fost ingrozitor de stylish… Adica am vizitat ultimul racnet al super-hotelurilor de lux din Algarve, proaspat deschis – Conrad Algarve. Si care, jos palaria, este un super hotel. Am vizitat camerele, piscinele, zona de spa (cu un infinity pool care stralucea in noaptea neagra), ma rog, totul la cel mai inalt nivel si de un bun-gust deosebit… Este locul in care oricine ar vrea sa stea cel putin o data in viata (si evident ca o buna parte din clientela urmarita sunt insurateii in luna de miere). Din pacate, era noapte si n-am putut sa ma bucur si de priveliste, dar, ca hotel, chiar m-a entuziasmat. Jos palaria! Pentru cei care nu stiti, Conrad este marca premium a grupului Hilton. Numele fondatorului celebrului lant este Conrad Hilton, asa ca cele doua branduri de lux ii poarta numele – Conrad este reteaua super-premium, iar hotelurile de business de 5 stele poarta numele de Hilton (ma rog, mai exista si alte marci in grup de la Double Tree la mai ieftinul Hampton Inn).

Cina am luat-o la restaurantul hotelului, unde consultant este ceva mega-sef cu vreo 3 stele Michelin. Si, evident, mancare fina – portii mici, farfurii mari :). Am nimerit exact in fata directorului de vanzari a grupui Hilton din Peninsula Iberica, gazda noastra. Toti au laudat hotelul, deosebit, extraordinar, ce curaj sa deschizi o proprietate de mare lux in vremurile astea… Directorul primea complimentele cu zambetul pe buze. In dreapta mea, o reprezentanta a uneia dintre marile agentii de turism rusesti… Dupa o baie de complimente, directorul o intreaba plin de incredere pe rusoaica: “Credeti ca clientii VIP rusi ar fi multumiti in Conrad Algarve”. “NU”, vine verdictul ca o lovitura de palos. Temperatura scade cu vreo doua grade, masa ramane perplexa. “De ce?” “Nu are plaja”, vine verdictul sec si neindurator ca si crivatul siberian.

Urmeaza apoi o intreaga pledoarie. Da, hotelul nu este fix pe plaja, dar detine o plaja privata. Transferul se face in 5 minute cu un BMW seria nu mai stiu care si un Porsche de fite (era parcat in fata), iar plaja este o plaja Conrad cu luxul de rigoare. In plus, nu se strabate vreun drum public, ci se traverseaza o alta proprietate de 5 stele care se interpune intre Conrad si ocean. E drept, Conrad nu are all-inclusive (un alt fetis est-european), dar zona cu restaurante este la doi pasi… Oricum, rusoaica pare sa se mai fi indulcit, spune ca pacat ca nu l-a vazut si pe zi… Oricum, parerea mea, cu sau fara plaja, cu sau fara transfer cu Porsche-ul, hotelul chiar e de clasa…!

A doua zi dimineata soarele zambea iar… am luat-o descult prin iarba umeda si apoi m-am intors rapid dupa papuci sa merg pe plaja. Hotelul Grande Real Santa Eulalia care m-a gazduit doua nopti avea plaja… evident, nu avea eleganta si luxul lui Conrad, dar era chiar fain… M-am coborat pe malul oceanului pentru a incercat apa oceanului. Era rece rau. In schimb, rasaritul de soare era magnific si golful era inchis de o faleza mai abrupta dominata de un foisor. Unul din acele locuri in care cuplurile americane isi spun da in filme. Sunt convins ca am vazut doar o particica din Algarve, dar si particica asta mi-a ramas undeva intr-un colt al inimii… un loc in care mi-as dori sa ma intorc.

 

Cum ajungi in Algarve

Cum ziceam, poti sa ajungi cu avionul, cu TAP-ul direct din Bucuresti la Lisabona si mai apoi, fie mai departe, cu o alta cursa TAP spre Faro sau cu o masina inchiriata (ceea ce va sugerez… coasta Algarve este destul de lunga si sunt foarte multe locuri pe care le puteti vedea sau experiente pe care le puteti trai). Daca ai masina, poti sa dai si o fuga pana la Sevilla din Spania vecina, un oras absolut superb!

 

Cand sa te duci in Algarve

Desi cred ca temperatura de iarna este o placere pentru noi, cei loviti de friguri si zapezi, zona poate fi deprimant de pustie. Numeroase hoteluri, restaurante si atractii pot fi inchise, asa ca cel mai bine este sa mergi cu incepere din mai. Avantajul iernii si al primaverii este ca preturile sunt semnificativ mai mici, iar, cum spuneam, e o placere sa vii dintr-o Romanie infrigurata intr-o zona unde campurile sunt verzi si bate un vant placut de primavara.

 

Unde sa stai in Algarve

Din fuga autocarului am observat numeroase cazari pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine erau insa inchise la inceput de martie. Cum spuneam, am vizitat si am stat in niste hoteluri de 5 stele… daca aveti banii sau va ganditi la o locatie pentru momente speciale, vi le recomand insa din toata inima.

Hotel Vila Vita Parc in Alporchinhos.

Hotel Grande Real Santa Eulalia in Albufeira

Hotel Conrad Algarve in Quinta do Lago

 

Exista mai multe statiuni pe coasta Algarve, nu pot sa spun ca le-am prins pulsul. Personal, am stat in Albufeira, un loc plin cu vilute, dar nu i-am vazut centrul. Zona Vilamoura este in mod cert plina de viata, cu numeroase atractii, dar preturile la hoteluri pot fi ridicate. In schimb, Faro nu este locul cel mai indicat in care sa iti petreci vacanta. Faro este un oras, nu o statiune de vacanta, e ca si cum te-ai duce pe litoralul romanesc pentru plaja si te-ai caza in Constanta.

 

Ce sa faci in Algarve

Personal, nu am experimentat decat doua lucruri – o croaziera prin Ria Formosa si un jeep safari prin dealurile de la Moncique. Nu va speriati, sunt multe alte experiente pe care le poti avea, mai ales vara. Pentru croaziera, uitati-va pe site-ul Animaris, iar pentru jeep safari, faceti click aici

Imagini Algarve

Obiective turistice Algarve: Orasul vechi Faro

Ulitele din orasul vechi Faro

Obiective turistice Algarve:. Orasul Faro

La inceput de martie, plin de portocali 🙂

Obiective turistice Algarve: Vas croaziera Ria Formosa

Vasul de croaziera pe Ria Formosa

Obiective turistice Algarve: Scoici de bun venit

Niste scoici de bun venit 🙂

Obiective turistice Algarve: canale Ria Formosa

Si am plecat la drum prin parcul national

Obiective turistice Algarve: Insula desertica

Star Wars ? Nu, un restaurant pe Insula Desertica din Ria Formosa

Obiective turistice Algarve: Pe malul Atlanticului

Pe malul Atlanticului…

Obiective turistice Algarve: Orasul vechi Faro

Inapoi, in Faro

Jeep safari in Algarve

Gata de jeep safari

Dealurile din Algarve

Privelisti minunate

Jeep safari Algarve: Cu jeepurile prin apa

Un pic de adrenalina

Jeep safari Algarve: oprire in safari

Dupa care merge o pauza 🙂

Obiective turistice Algarve: Festivalul Carnatilor

Festivalul Carnatilor din Moncique

Carnati de Algarve

Carnati de Algarve

Staruri in Portugalia

Arata familiar ?

Cazare Algarve: Hotel Conrad Algarve

Hotel Conrad Algarve by night

Spa la Hotel Conrad Algarve

Spa-ul 🙂

Cazare Portugalia: Hotel Conrad Algarve

Piscina exterioara (ma rog, una din ele)

Plaje Algarve: Plaja Albufeira

Dis-de-dimineata, la Albufeira, un sentiment de bine

Cazare Algarve: Camera mea cu jacuzzi

Jacuzzi chiar la nas

 Autostrada Lisabona - Algarve

Inapoi spre Lisabona, autostrada impecabila, dar pustie

Demonstratii in Portugalia

Iar in weekend, milioane demonstrasera contra crizei

Comentarii

  • andrei spune:

    cam cate ore a durat drumul lisabona – faro cu autocarul? sau lisabona – albufeira. sunt sigur ca exista si tren dar cred ca e mai ieftin asa

    • norbert spune:

      dureaza in jur de 3 ore drumul exista si tren dar se poate si cu masina pe drumul national .Algarve e minunat am locuit 10 ani acolo.Sa nu uitam de Sagres ,Praia de Rocha in Portimao,Lagos,Quarteira,Vale de Lobo(lalea lupilor) unde Tiriac si chiar Madona aveau case

  • Maria spune:

    Cat costa jeep safari? Multumesc

  • Flori spune:

    Imi poti spune daca stii,cum este vremea la inceput de martie in Algarve.Merge de un bronz? 🙂 Mersi

  • lee spune:

    Flori, eu locuiesc in zona Algarve, spre est, la granita cu Spania si iti pot spune ca vremea este una de primavara. Atentie seara si noaptea atunci cand temperatura scade considerabil si este frigut. Nu gasesti in fiecare zi bronzul plajelor Atlanticului, sunt zile in care ai nevoie si de o bluzita, nu numai de costum de baie.

  • Kamy spune:

    Salut.
    Ma puteti ajuta si pe mine cu cateva informatii. Mergem in vacanta in Algarve (Monte Gordo) la mijlocul lunii iunie.
    Oare avem sanse sa facem baie in ocean? Sau este rece apa? Ar fii indicat sa venim pregatiti cu costum de neopren? Sau gasim sa cumparam de acolo, la preturi accesibile?
    Cum putem ajunge cel mai convenabil din Algarve in Lisabona?

    Multumesc anticipat

    • Imperator spune:

      N-am fost in iunie in Algarve, nu pot sa-ti zic. Se poate ajunge cu avionul, autobuzul sau trenul. Cel mai ieftin este cu autostopul 🙂

    • Adrian spune:

      Am fost anul trecut in Algarve, mai precis in Albufeira. Pe 20 iunie am facut plaja si baie fara probleme in ocean, in aer erau cam 25-26 de grade la amiaza ( desi se simteau cam 30 grade din cauza soarelui foarte puternic) si apa marii avea cam 20-21 grade, deci nu era chiar foarte calda apa, dar cu siguranta puteai sa faci baie fara protectie speciala. Si noi ne-am temut ca o sa fie rece apa dar in realitate a fost ok. Din Albufeira spre Lisabona noi am calatorit cu trenul, durata calatoriei fiind in jur de 3 ore.

  • Adriana spune:

    Ma puteți ajuta…..vrem ca in următorul concediu sa mergem in Portugalia…probabil vom ajunge pe Lisabona….ne-ar place o plaja cu stânci….o zona mai de munte…îmi sugerați ceva?multumesc!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest