Split este deliciul oricarui iubitor de istorie, cultura sau arhitectura veche. Este un oras original pentru ca vechiul centru medieval al orasului a fost construit pe ruinele palatului marelui imparat roman Diocletian (284-305), poate ultimul mare imparat al Imperiului, cel care a facut niste eforturi enorme, relativ incununate de succes, sa salveze imperiul de la prabusire. Acesta, fiind orginar din Iliria invecinata, a dorit sa-si petreaca pensia (yap, a fost primul imparat roman iesit la pensie!!!) intr-o zona familiara, o zona frumoasa, cu un climat minunat… asa ca a ales un golf de langa vechiul oras Soluna.
Nu stiu daca retragerea la pensie a fost premeditata sau, pur si simplu, Diocletian a vrut sa isi construiasca o rezidenta fastuoasa cat timp era imparat, cert este ca, in anul 293, au inceput lucrarile de construire a acestui palat care, probabil, a fost fabulos… suprafata totala era de circa 38.000 de metri patrati, fiind locuit probabil de circa 8-10.000 de oameni. Desi pensionar, in mod cert, Diocletian nu voia sa se plictiseasca :). Palatul a fost gata fexact in 305, cand Diocletian a cedat puterea imparatului Constantin, cel care prin proclamarea crestinismului ca religie de stat avea sa dea o ultima lovitura Imperiului Roman.
Dupa moartea lui Diocletian, palatul-oras a ramas in umbra metropolei Soluna (ruinele ei le puteti vizita in afara Splitului, pe langa autostrada de Zagreb), dar, in 639, vechiul oras a fost distrus de triburile de avari si slavi care au atacat coasta dalmata. Populatia romanizata a fugit in insule si, dupa ce s-a intors, s-a asezat in fostul palat al lui Diocletian cu ziduri mult mai puternice, capabile sa reziste barbarilor… astfel a aparut Splitul. Avea sa se afle mai apoi sub ocupatie bizantina si venetiana pana in 1797, cand Napoleon a distrus Republica venetiana, Splitul, ca si intreaga Coasta Dalmata trecand sub suveranitatea habsburgilor vienezi.
Istoria este una dintre pasiunile mele si, de obicei, inglobez destul de multe informatii istorice cu privire la un loc sau altul, dar in cazul Splitului am facut exces… pentru ca Splitul inseamna istorie si nu poti sa-l savurezi cu adevarat daca nu ii stii povestea… Mi se pare fascinant sa ma plimb pe niste ulite pline cu magazine contemporane, galerii de arta, chiar si mici supermarketuri, stiind ca respectivele ziduri au peste 1.700 de ani, sunt de la imparatul Diocletian. Poate cea mai mare ironie a sortii este ca mausoleul lui Diocletian, ultimul mare prigonitor al crestinilor, a devenit… catedrala! Yap, mareata catedrala, cea mai inalta cladire din oras, a fost mausoleul marelui imparat anticrestin :). Ce se ne mai miram ca mausoleul imparatului Adrian, fiul adoptiv al lui Traian, a fost resedinta papala!
Trecand peste aceste curiozitati, va pot recomanda din toata inima sa va urcati in clopotnita catedralei-mormant… Veti avea parte de o panorama absolut superba – orasul alb, romano-venetiano-croat la picioarele voastre, ceva mai incolo, un deal inverzit si, peste tot, marea, albastra, superba… In zare, veti admira niste insule, cateva dintre multele care impodobesc tarmul dantelat al Dalmatiei…
Dupa ce va plimbati dupa placul inimii prin orasul roman, iesiti pe malul apei, pe faimoasa promenada a orasului Riva, si mai apoi sa urcati dealul Marjan, cel pe care nu se poate sa nu-l fi observat din turnul catedralei. Aici, este locul in care vei intalni foarte multi localnici la plimbare… croatii sunt un neam foarte sportiv, asa ca e musai sa va intersectati pasii cu alergatori si alergatoare, dar Marjan este considerat si cel mai romantic loc din oras, asa ca mixul de joggeri si indragostiti este unul putin straniu, dar simpatic. Dealul este impanzit de tot soiul de mici capele catolice – singurele cladiri admise pe deal – Slava Domnului, astfel Marjan a ramas un plaman al Splitului… iar intr-o luna de august, de multe ori, te poti simti ca intr-un furnal cand te plimbi pe ulitele de un alb orbitor al vechiului oras.
Sincer, nu m-am uitat niciodata la ceas cand m-am plimbat pe Marjan. Am admirat Marea Adriatica, am observat orasul vechi printre copacii tipic mediteraneeni si am inspirat adanc aerosolii care apar din spargerea valurilor de deal.
O sa ma intrebati daca exista plaja. Intr-un oras asa de frumos, la ce va mai trebuie plaje? Si totusi, daca vreti sa va aruncati in apele Adriaticei, o sa gasiti o plaja, dar nu chiar in centru. O decizie salutara a autoritatilor locale pentru ca in centru se afla portul de pasageri si parca nu ar placea nimanui sa faca o baie prin urme de ulei de motor… Cea mai faina plaja este, fara indoiala, Kasuni. Se afla sub dealul Marjan si este umbrita de numerosi arbori mediteraneeni… ai umbra naturala la doi pasi! E destul de salbatica, adica nu am prea vazut chioscuri cu bauturi racoritoare si inghetata, asa ca ia niste apa cu tine! Ca aproape peste tot in Croatia, nu te astepta la nisip, ci la pietricele!
Daca tot ajungi la Split, nu rata sa te duci in insula Hvar, cel mai insorit loc din Europa (ma rog, asa sustin croatii… nu stiu daca din Europa, dar din Croatia, statisticile asta zic). Pana sa se pronunte vajnicii cercetatori britanici, o sa ma pronunt eu – chiar daca e soare, chiar daca ploua (culmea, desi am fost in plina vara, am prins o zi cu ploaie si multi nori cand am fost la Hvar!). Ca si Splitul, Hvar a fost colonie greceasca (ai naibii, grecii astia), dar s-a dezvoltat puternic sub venetieni unde isi tineau aici o buna parte din flota militara – asa ca o sa descoperiti in Hvar o mica nestemata arhitectonica, un oras istoric, cu o citadela in varf de deal, facut sandvici intre dealuri inverzite si marea albastra… Ceva mai incolo se afla trei insulite pline de pomi… Se cheama insulele Pakleni (sau Insulele Iadului :))… nu prea sunt ele ale iadului, dimpotriva, sunt destul de paradiziace… iar una dintre ele este dedicata nudismului inca din anii ’60 :)….
Coasta dalmata este un paradis, iar zona Split – Hvar este o bucatica din ea… Puteti sa mai vizitati un orasel numit Trogir, la vreo 30 km de Split. Cand am vizitat Trogirul, un iaht imens al bossului Formulei 1, Bernie Ecclestone, era o atractie pentru turisti – Bernie era casatorit cu Slavica, un fotomodel croat care avea casa (sau provenea) din Trogir, asa ca sotul isi parcase iahtul in urbe… intre timp, Bernie a divortat de Slavica, dumnezeu stie pe unde i-o mai fi iahtul :). Sau, la partaj, o fi ramas in grija Slavicei la Trogir?
Cum ziceam si in titlu, Splitul este recomandarea mea si a Eximtur pentru mai, dar si pentru iunie. Vremea este superba, iar hoardele de turisti germani, italieni, cehi sau unguri nu au ajuns inca in masa pe Coasta dalmata… Este vremea ideala sa o savurati pe indelete. Iar pentru oferte de sejur pe coasta, aruncati o privire si pe ofertele Eximtur. Sunt cu zecile, nu se poate sa nu gasiti ceva fain!
Imagini Split, Hvar si Trogir
Catedrala din Split
Orasul vechi
Superba panorama din clopotnita catedralei
Orasul vechi – fostul palat al lui Diocletian
Dealul Marjan
Prin centrul Splitului – un aer mediteranean 🙂
Care trage la odihna 🙂
In fata Catedralei, cladiri neschimbate de aproape 2000 de ani !
Orasul vechi vazut de pe dealul Marjan
Una din capelele de pe deal
Ferry boat-ul Jadrolinija, cursa Split – Hvar
Piata centrala din Hvar
Promenada de pe malul apei
De sus, de la citadela – Hvar si insulele Iadului
Hvar City
Yahtul lui Ecclestone la Trogir
Si promenada de la Trogir
Frumos articolul si pozele. Mi-am amintit cu placere de concediul petrecut la Trogir. Este un oras minunat de unde se poate ajunge repede la Split sau Sibenik.
Exact vacanta mea! Multe se regasesc si aici 🙂 Coincidenta??
http://toujoursleperiple.blogspot.co.uk/2013/08/ahoy-sailor-croatia-days-1-2-and-3.html
Si nimic despre Plitvice? 🙁 Sunt ani de cand imi doresc sa ajung in Croatia, in primul rand pentru a vedea aceasta minunatie. Poate vara asta… Speranta moare ultima, nu? 🙂 Foarte interesant articolul! Felicitari! https://www.google.ro/search?q=plitvice&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=LVNZU7jPMoaDzAO-5oGQDA&ved=0CD8QsAQ&biw=1366&bih=643
Plitvice e departe de Split 😉 Si sper ca anul asta sa-ti vezi visul cu ochii. Am auzit si eu ca Plitvice e extraordinar !