Acum mai bine de doi ani porneam pe blog o serie de articole pe care am intitulat-o “Weekend la …” Practic, voiam sa-i ajut pe doritorii de city-breakuri care viziteaza un anumit oras pentru numai doua zile si le povesteam cam cum mi-as organiza eu traseul de vizitare a respectivei localitati. Am scris nu mai putin de 29 de articole „weekend la …”, descriind trasee in diverse orase – din St Petersburg si Cairo pana la Marrakech si Lisabona, trecand prin numeroase metropole europene. Dar, in toata aceasta perioada, am primit numeroase intrebari de la voi, cititorii acestui blog, in care mi se solicitau sfaturi despre ce sa faca una sau doua zile in locuri mai indepartate – New York, Bangkok, Hong Kong. Evident, nimeni nu zboara jumatate de lume doar pentru un weekend (sau, cel putin, n-am auzit pe nimeni), asa ca m-am gandit sa reiau formatul, dar sub un alt nume „Doua zile in …”! Si m-am gandit sa incep seria cu un oras care se intituleaza „Capitala lumii” – New York!
Foarte putini oameni de pe planeta nu au auzit de New York. Poate niste triburi uitate de lume prin Etiopia, Amazonia sau Papua Noua Guinee. Dar restul, noi care suntem asaltati de sute si mii de filme hollywoodiene a caror desfasurare are loc in New York, odata ajunsi in marea metropola americana, ni se va parea ca am ajuns intr-un loc cunoscut… pe aici pasea Godzilla, acolo aterizau ceva extraterestri, ca sa nu mai pomenesc de magazinele frecventate de fetele din “Sex and the City”!
New Yorkul a fost fondat de olandezi, care i-au spus de fapt Nieuw Amsterdam si au fondat o mica asezare la capatul Manhattanului de astazi, cam de unde se ia barca spre Statuia Libertatii. Iar locul le reamintea in mod categoric de ambianta de acasa – insule, rauri late, mai putin canale, dar, la cate guri de rau se aflau in zona, nici nu trebuia pus mana si sapat prea mult. Olandezii au fondat Nieuw Amsterdam in 1625, si dupa nici 40 de ani, in 1664, in timpul unui razboi anglo-olandez, englezii au pus mana pe colonia olandeza si au si rebotezat-o in viteza – intra in istorie denumirea de New York, un oras care urma sa devina o adevarata capitala a lumii in nici trei secole!
ZIUA 1
Care este simbolul de netagaduit al New Yorkului? Probabil prea multe vi se desfasoara prin minte. Ma rog, Gemenii nu mai sunt, si pana sa fie gata complexul de la Ground Zero, probabil ca nici nou-construitul turn One World Trade Center nu va deveni cu adevarat vreun simbol al orasului. Empire State Building? Mmmm. Times Square? Da, lumea se duce acolo de Anul Nou! Well, simbolul New Yorkului este o statuie – Statuia Libertatii, instalata pe o insula care inchide intrarea spre fluviul Hudson si intampina oaspetii sau emigrantii sositi pe cale marina (pana prin anii ‘50, marea majoritate a celor care veneau in State traversau Atlanticul la bordul unui vas si nu al unui avion).
Pentru a vizita Statuia Libertatii, trebuie sa te duci intr-un mic parc numit Battery Park (aici era instalata artileria care apara New Yorkul) si dupa ce stai la coada te vei putea urca pe unul dintre vasele care merg spre Statuia Libertatii. Daca vrei sa sari peste coada, poti cumpara e-tickets online, gasesti numeroase site-uri care iti vor vinde bilete, intrebandu-l pe dl Google. Dupa ce debarci, plimba-te in jurul statuii, fa cate poze vrei si, eventual, urca-te si sus, in ea. Atat pe vapor, cat si pe insula care gazduieste statuia vei avea parte de o panorama extraordinara cu zgarie-norii Manhattanului de Jos.
La intoarcerea spre oras, poposeste si pe insula Ellis. Pe aceasta insula au debarcat milioane de emigranti veniti din Lumea Veche pentru a construi Lumea Noua. Si pentru ca istoria Lumii Noi este destul de scurta, numerosi americani sunt fascinati de istorie (fara sa o cunoasca), dar mai ales de genealogia proprie. Exista numeroase agentii de detectivi care iti pot cauta stramosii prin cele mai obscure colturi ale planetei, dar cea mai mare baza de date a emigrantilor este pastrata in muzeul de pe Insula Ellis – circa 25 de milioane de persoane! De ce tocmai aici ? Pentru ca primii pasi pe continentul american ai acestor emigranti erau inregistrati pe aceasta insula aflata la doi pasi de Manhattan. Aici, nou-sositii debarcau, erau inregistrati, despaducheati etc. etc. si, dupa ce erau inregistrati in catastife, li se dadea drumul pe continent in cautarea visului american. Am vizitat si eu muzeul, este fascinant sa vezi cum aratau acesti oameni dupa saptamani si luni de calatorie sau sa gasesti in display-urile interactive nume cunoscute. Bunica mea provine dintr-un sat de la poalele Fagarasului, iar in secolul 19, pana la Primul Razboi Mondial, numerosi consateni si rude colaterale au emigrat in America. Unii s-au intors, altii au ramas acolo, asimilati in marele creuzet nord-american. Am apasat si eu nume cunoscute si mi-am descoperit nume de rude uitate sau chiar necunoscute. Chiar daca nu ajungeti la New York prea curand, puteti sa verificati online pe site-ul Insulei Ellis.
In mod cert, vizita la Statuia Libertatii si Muzeul de pe Insula Ellis o sa va ia toata dimineata. Odata reveniti in Manhattan, luati-o in sus spre World Trade Center. Daca va pasioneaza, puteti vizita The National Museum of American Indian, un muzeu mai mic decat sugereaza impozanta cladire clasica de vizavi de Battery Park. Il poti parcurge in circa jumatate de ora si poti afla niste lucruri foarte interesante despre bastinasii americani a caror cultura a fost anihilata de emigrantii de peste Ocean. Va spun doar ca intrarea este gratuita :).
Putin mai sus, trebuie sa fiti atenti pentru ca puteti rata o strada ingusta (pentru standardele newyorkeze) numita … Wall Street! Pe vremuri, aici era un zid de aparare, iar acum aici se afla centrul financiar al lumii… De aici a inceput marea criza globala declansata in 2008 si care inca nu s-a terminat, datorata in special spiritului hulpav al bancilor si institutiilor financiare de pe Wall Street. Desi a fost zguduit de falimente rasunatoare (Lehman Brothers, dar nu numai) si de miile de demonstranti din miscarea #occupywallstreet, Wall Streetul continua sa dicteze viata tuturor locuitorilor planetei (sau a 99% dintre ei). Poti vedea (pe afara) si centrul nervos al Corporate America, celebra Bursa din New York – New York Stock Exchange, dar si alte institutii si birouri financiare.
Un pic mai sus, vei ajunge in dreptul World Trade Center. Nu cred ca trebuie sa povestesc prea mult despre istoria acestui loc – a devenit faimos odata cu atacul din 11 septembrie, cand doua avioane pline cu pasageri au intat in plin in cele doua turnuri gemene, prabusindu-le. Teoria conspiratiei spune ca prabusirea turnurilor a fost premeditata si cunoscuta din timp, se pare ca niciun evreu care lucra in respectivele turnuri intamplator nu a fost la birou pe 11 septembrie. Sincer, nu stiu daca e adevarat sau nu, cert este ca niciun etiopian nu a fost la serviciu in World Trade Center pe 11 septembrie, desi erau cateva zeci de angajati. I-o fi avertizat si pe ei Mossadul? Ei bine, nu… in 11 septembrie este Anul Nou etiopian si orice etiopian il sarbatoreste acasa, in familie. Cifrele oficiale mentioneaza insa trei cetateni israeliti morti in turnuri, dar si patru romani.
Ce este acum pe locul celebrelor turnuri? Este un mare santier din care vor rezulta nu mai putin de 7 turnuri. Primul va fi gata candva anul acesta, poate inaugurarea oficiala va avea loc la inceputul anului 2014, si se numeste One World Trade Center sau 1 WTC, sau mai poetic botezat „Liberty Tower”. Este cel mai inalt turn din emisfera vestica si al treilea din lume (daca ii iei in consideratie antena) si deja a depasit Empire State Building in inaltime. In momentul cand va fi gata, sunt sigur ca va veti putea urca in varful lui pentru a admira panorama New Yorkului. Si aveti ce vedea!
Dupa ce treceti pe la fostul Ground Zero, luati-o la pas pe langa Primarie spre Podul Brooklyn pentru o noua portie de arhitectura de zgarie-nori, iar apoi luati-o, molcom, spre unul dintre cartierele pitoresti si boeme ale unui oras totusi cu o poezie aparte – prin SoHo… Spre sfarsitul serii, incercati sa ajungeti in Times Square pentru a cumpara un „last minute” la vreun spectacol de pe Broadway… pentru ca un musical vazut la mama lui merita, chiar daca unele dintre ele ruleaza de decenii intregi!
ZIUA 2
1 WTC nu e gata si, chiar daca e gata, e musai sa va urcati in simbolul de netagaduit al zgarie-norilor din New York – Empire State Building. Ca si in cazul Statuii Libertatii, cozile pot fi lungi, asa ca poate aruncati un ochi pe site-ul oficial de unde puteti cumpara bilete, iar tariful incepe de la 25 de dolari (19 euro). Pentru ceva bani in plus, te poti baga in fata, dar astfel de bilete „expres” te pot duce si la 42 de dolari de persoana.
Urcati doar daca este cer senin. Daca aveti bafta de o atmosfera clara, o sa puteti vedea panorama cam a intreg Manhattanului si sa aruncati o privire si peste fluviu, in New Jersey sau chiar spre nord, spre Bronx. In departare vei putea distinge silueta lui madam Libertatea si multe alte locuri familiare.
Odata ce ai coborat, ia la pas celebrul 5th Avenue… Toate brandurile bune sunt aici, toate magazinele tari sunt prezente… si printre zgarie-nori vei putea vizita si Catedrala St Patrick, sediul arhidiecezei romano-catolice de New York. Este dedicata sfantului protector al Irlandei, deci va este foarte clar cam din ce natie provine marea majoritate a enoriasilor. Tot pe aici are loc si celebra parada de St Patrick’s Day – de neiertat sa nu participi daca esti prin New York la mijloc de martie.
Du-te atunci spre Central Park. Imposibil sa nu recunosti numeroase colturi din acesta daca ai vazut ani de-a randul la ProTV pe Macaulay Culkin in nemuritoarea serie „Home Alone”. Dar, trecand peste amintirea actorului (acum un palid schelet ambulant), vei descoperi o neasteptata oaza de liniste intr-un oras atat de trepidant! Iar blocurile care il flancheaza iti aduc permanent aminte ca te afli totusi in New York!
Ia-o mai apoi spre sediul Organizatiei Natiunilor Unite. Stiu, ONU nu mai reprezinta mare lucru in ultimul timp, dar este totusi o cladire iconica a New Yorkului si o institutie care a jucat un rol important acum cateva decenii. Se poate vizita, te poti poza tinand o cuvantare de la tribuna de la care au cuvantat Hrusciov (ma rog, batand cu pantoful in masa), Yasser Arafat, Ceausescu, Bill Clinton, Gaddafi, Nelson Mandela si sute de alti oameni care au facut istorie in ultimul secol.
In mod cert, aceste lucruri iti vor ocupa o zi intreaga. Dar, chiar si asa, incearca sa „inghesui” o vizita la magazinul de electronice B&H. Nu numai pentru ca este aparent cel mai ieftin magazin de electronice din Statele Unite (sau asa mi-au spus niste bastinasi), ci si pentru spectacolul vanzarii… Magazinul nu arata cine stie ce (o sa ti se para chiar naspa daca ai calcat in Apple Store-ul din Times Square cu o seara inainte), in schimb este fascinant sa-i vezi pe vanzatori care sunt aproape toti evrei ortodocsi (d-aia cu favoriti) si mai ales sinele de deasupra capului pe care circula vagonete cu produsul pe care l-ai comandat. Merita sa-ti iei ceva, oricat de ieftin, pentru a admira „show”-ul de la B&H.
Evident, ai mai avea atatea lucruri de vazut si de facut in New York. Este un oras imens, cu mii de evenimente zilnic si cu sute de locuri de vizitat. Poate daca aveti voi niste sugestii, v-as fi recunoscator daca le-ati scrie jos, la comentarii.
Cum ajungi la New York
Sute si sute de companii aeriene aterizeaza zilnic pe aeroporturile din New York, iar zeci, poate sute de curse vin zilnic din Europa. Asa ca e imposibil sa va recomand o companie cu care sa zburati pentru ca cel mai bun pret variaza de la o zi la alta. Ce pot sa va spun este ca nu exista nicio companie low-cost care sa conecteze cele doua maluri ale Atlanticului. Compania low-cost Norwegian zboara pe ruta Oslo – New York, dar preturile sunt departe de a fi low-cost (intre 400 si 500 de euro pentru un dus-intors). Asa ca cel mai bine este sa va uitati pe un motor de cautare cum ar fi Tripsta care va afiseaza cea mai buna oferta pentru fiecare data.
Unde sa dormi in New York
Taxiul e scump, asa ca cel mai bine este sa dormi in Manhattan, unde te poti plimba si cu metroul la preturi rezonabile. Problema este ca hotelurile in Manhattan sunt destul de scumpe, daca gasesti o dubla la sub 200 de dolari, spuneti-mi si mie. Cand am fost la New York, am stat in doar doua hoteluri: unul a fost Hilton – George Washington Bridge (actualmente Double Tree) unde plateam cam 109 dolari pe noapte. Da, nu e in Manhattan, e dincolo de Hudson, in New Jersey, dar avea microbuze shuttle care te aduceau gratuit pana in buricul targului de multe ori pe zi. Al doilea este Ramada Inn Eastside, fix pix in Manhattan, iar pretul unei duble a fost tot de circa 100 de dolari si un pic (pomana fara lumanare). Ce pot sa va recomand este sa frecati unul dintre marile motoare de rezervare hoteluri, cum ar fi Booking, pentru a gasi un pret bun, dar orientati-va ca hotelul sa fie in Manhattan sau langa o statie de metro. Desi Bronxul nu mai e ce era, s-ar putea sa va simtiti inconfortabil, asa ca poate e mai bine sa-l evitati. Pentru un hotel cu adevarat spooky, poate stati la Ye Olde Carlton Arms Inn, un hotel la un pret rezonabil pentru Manhattan, dar care are fiecare camera decorata cat mai excentric cu putinta de cate un artist cat mai hipster. Sincer, cand voi ajunge data viitoare la New York cred ca aici voi sta, desi comentariile de pe Tripadvisor sunt de multe ori negative. Dar prea e cool sa nu stau o data in viata. Un alt hotel de care am auzit numai lucruri bune este Gershwin Hotel. Check it out!
Unde sa mananci in New York
Daca nu gasesti sa mananci in New York inseamna ca esti orb, olog si fara simtul mirosului. In New York, locuiesc peste 400 de nationalitati si fiecare si-a deschis cel putin un restaurant cu specific. Vrei restaurant paraguayan? Vei gasi. Ceva specialitati congoleze? Nu cred ca e o problema. Evident, la multe restaurante vei lasa cel putin 100 de dolari pe masa daca mananci ceva mai bine, dar nu te speria, sunt destule optiuni. Vei fi asaltat de numeroase retele de fast food la fiecare colt de strada, dar miile de McDonald’s-uri se reflecta in fizicul destul de obez a numerosi locuitori. Poti intra intr-un deli si cumpara ceva rapid si mai bun decat in fast-fooduri, desi, uitandu-ma ca zmeura e mare cat un mar de la noi, nu-mi spune prea multe despre aceste „optiuni sanatoase”. Vei gasi mancatorii dragute prin SoHo, dar si unele mai ieftine pe stradutele adiacente lui 5th Avenue. Doar tine ochii deschisi pentru „special offers” si meniuri.
Ce sa faci in New York
Multe! Orice! Mii de lucruri! Vei fi asaltat de miliarde de brosuri si fluturasi, paduri intregi sacrificate pentru ca tu sa cumperi un tur sau altul. Sunt foarte multe tururi – de la a zbura cu elicopterul peste New York pana la tururi culinare. Acum un an am primit o invitatie de la On Location Tours. , o companie specializata in tururi care sa-ti arate locurile unde s-au filmat diverse filme de mare succes – cel mai de succes tur este cel care merge pe urmele serialului „Sex and the City”, iar povestea turului facut de o prietena newyorkeza o puteti gasi aici.
Cand sa mergi la New York
Clima este relativ similara cu cea din Romania, singura deosebire fiind aceea ca e mult mai multa umezeala datorita proximitatii oceanului. In rest, ia-ti cam hainele pe care le porti la Bucuresti, poate vreun pulover in plus. Deci vara si primavara sunt de departe cele mai placute anotimpuri sa savurezi „Marele Mar”.
Top 3 obiective turistice in New York
Doar 3? Hmmm… Pai as zice Statuia Libertatii, Empire State Building si 5th Avenue!
Harta New Yorkului
Imagini New York
Battery Park. De aici, se pleaca spre Statuia Libertatii
In departare, se vede monumentul iconic al New Yorkului
Gata, am plecat spre Statuia Libertatii
Ne apropiem
🙂
Muzeul pe insula Ellis
Bagajele emigrantilor – acum la muzeu
Cica pe aici traiesc romanii din SUA
Bursa din New York – aici se vantura miliarde zilnic
Podul Brooklyn – un alt loc care apare in zeci si sute de filme
Seara… ce ziceti de un musical pe Broadway ?
Times Square, noaptea – o multime de lumini
Iar ziua – o multime de muschi
Zgarie nori-ul simbol: Empire State Building
Cam asa se vede Manhattanul de jos… din varf 🙂
De jur imprejur
Central Park – oaza verde din New York
La ONU
Sala Marii Adunari Generale ONU
Biserica St. Patrick
Strazile din New York 🙂
Si celebrele scari de incendiu
[mwi-product sku=”TA001,TA016,TSACFRXXX” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Legat de cazare – o varianta ar mai fi Staten Island mai ales ca exista feriboturi spre Manhattan gratis la intervale decente de timp. Cu ocazia asta poti trece si pe langa Statuia Libertatii tot gratis 🙂
Da, am luat si ferry-ul ala 🙂 Din pacate, nu a trecut prea aproape de statuie !
Pentru panorama recomand mai degraba Rockefeller Tower, e mai accesibil si privelistea e mai buna decat de pe Empire State B. Am avut doar 4 ore seara in New York si am trecut si prin 5th Avenue, Madison Square Garden si Times Sq. Pentru mancare recomand micile localuri Creative Salad.
Weekend la NY? Nu e un pic exagerat? Zbori 3 zile ca sa stai acolo 2? Ce sa mai zic de fusul orar…
Tocmai asta am spus si in preambul. Lista de articole nu se va numi „weekend la …” pentru ca New York nu e destinatie de city break, dar se poate sa fi intr-o tura prin State si sa nu ai decat 2 zile de vizitat
Sunt locuri, mai bine spus orase, unde este o „blasfemie” sa spui ca le ai vizitat in 1-2-3 zile (Paris, Roma, Londra, NY…). :)) … dintr o „tura scurta” cum zici tu nu te alegi cu nimic, cel putin cu p valiza de haine transpirate de atita alergat :)) ..Am facut si eu chetii din astea mai demult, dar m am maturizat 🙂
Buna, as vrea sa stiu daca ai nevoie de viza pentru america. Special New york pentru cateva zile? As vrea sa merg in decembrie si locuiesc in italia dar italienii nu au nevoie de viza? Romanii da si pt o simpla vacanta? Iti multumesc mul.
O zi buna si astept raspunsul tau
Ioana_flavia21@yahoo.com asta e mailu meu
Mersi mult
Ioana
Da, ai nevoie de viza de SUA daca nu ai pasaport italian. Banuiesc ca poti aplica si la ambasada din Roma, nu stiu exact cum sunt procedurile acolo, dar in mod cert trebuie sa aplici on-line si sa te duci la un interviu cu personalul consular
[…] imperatortravel.ro […]
excelent comentariu,multumesc.
merg sfarsit iuli ny cu familia,4 zil pline.ce recomanzi unui om practic care ar vrea cit mai mult america,fara stat la coada,etc.
cum sa administrez costurile de transport?
plates cash? carduri ro sunt bune?vreau cazare in Times sq pret rezonabil .este posibil?
vreau sa trec si prin celelalte cartiere(queens.bronx,etc)ce pot vedea?cit timp sa aloc?alimentatie mai de regim(grasimi.prajeli,sosuri) pot gasi acolo??
multumesc anticipat.