De peste un deceniu, cam de pe la inceputul anilor 2000, aviatia europeana a fost scuturata zdravan de aparitia unor linii aeriene denumite “low-cost”… Pana atunci, zborul nu era la indemana oricui, dimpotriva, pentru cea mai mare parte a calatorilor era un eveniment memorabil. Tot neamul te conducea la aeroport, iar la intoarcere te asteptau mai multe rude decat fanii vreunui cantaret cat de cat cunoscut… Evident si companiile aeriene se intreceau in tot soiul de servicii la bord ca sa intareasca ideea ca zborul e un mijloc de transport exclusivist. La primul meu zbor, in 1991, am fost intampinati de stewardese cu sampanie. Toti calatorii! Iar sampania si whiskey-ul curgeau ca apa :).
Dar, odata cu dereglementarile spatiului aerian european, au aparut si celebrele companii low-cost… Ideea lor era simpla. Noi vrem sa democratizam zborul, sa il facem cat mai ieftin, oferind strictul necesar – sa te transportam din punctul X in punctul Y in conditii de siguranta. Fara sampanie, mancare, business lounge-uri, piscoturi, program de loializare si altele. Doar zbor, atat, fara alte farafastacuri. La inceput au fost privite cu neincredere, dar cand au aparut tarifele de 1 euro din Belgia pana in sudul Frantei, curajosii au dat navala… si, in mai putin de un deceniu, fata industriei aviatice s-a schimbat.
Astazi avem companii aeriene clasice, dar care practica preturi mult mai mici decat practicau acum doua decenii sa zicem, dar aura de lux si glamour a disparut in cazul multora, deoarece au trebuit sa taie costurile sa ajunga la preturi apropiata de low-costuri… Una dintre companiile clasice, compania nationala irlandeza Aer Lingus, chiar s-a transformat la un moment dat in companie low-cost, dar a fost un esec.
Ei bine, revolutia zborului low-cost a impulsionat in mod masiv economia multor orasele. Companiile low-cost au cautat aeroporturi ieftine si au reinventat multe aerodromuri europene uitate de lume. Unele, cum ar fi Charleroi, la sud de Bruxelles, sau Bergamo, langa Milano, au devenit chiar aeroporturi mari, cu milioane de pasageri. Chiar si la noi, o companie precum WizzAir a sters praful si, practic, a redeschis Aradul si Craiova. In plus, industria turistica a fost cea mai fericita… cu un transport mai ieftin, milioane si-au luat mai multe vacante sau si-au petrecut mai multe weekenduri in strainatate.
Dar, ca sa calatoresti cu adevarat ieftin, trebuie sa stii niste lucruri… Si de aceea m-am gandit sa scriu articolul de azi.
Gasirea unui bilet
Sa zicem ca vrei sa mergi intr-o anumita destinatie din Europa. Pot fi destinatii pe care nu opereaza decat o singura companie aeriana (de exemplu, Tarom este unicul operator spre destinatii cum ar fi Budapesta sau Timisoara). Acestea sunt niste destinatii non-competitive si te poti astepta la niste preturi mult prea mari… dar asta e legea economiei de piata… nu ai competitie, poti sa ceri mai multi bani.
Dar sa revenim. Sa zicem ca vrei sa te duci la Roma din Bucuresti. Exista nu mai putin de patru operatori care zboara la Roma. Doua sunt low-cost (WizzAir, Blue Air), iar doua sunt companii clasice (Tarom si Alitalia). Uite-te cu un motor de cautare cum ar fi Tripsta si vei afla cele mai bune oferte pe site-urile companiilor clasice. Apoi iei la mana companiile aeriene low-cost. Desi exista motoare de cautare care includ si anumite low-costuri, e mai bine sa te uiti pe site-urile lor direct. Vei avea atunci patru preturi sa le compari la prima vedere – cel mai bun la companii clasice si preturile la WizzAir, Blue Air, Easyjet.
Cand sa-ti iei biletele
In general, pe fiecare cursa exista un numar limitat de bilete la preturi din acelea ridicole. La unii, sunt vreo 10% din locuri, la altii deloc. In mod cert, in perioade de varf (gen destinatii super-populare vara, Craciun, Paste, mai stiu eu ce eveniment), pretul de pornire e mai ridicat, dar, in afara acestor date, poti gasi preturi incredibile. Exact in timp ce scriam acest articol, am remarcat niste tarife de 9 euro la Wizz pe cursa Tg. Mures – Bologna candva prin a doua jumatate a lui septembrie. Fara bagaje, evident, dar cu taxele incluse!
In principiu, cu cat mai devreme, cu atat mai bine, cele mai bune preturi le poti gasi cam cand sunt incarcate cursele… Adica cu vreo 8-9 luni in avans. Un alt moment bun sa te uiti la preturi este cam la 2-3 luni inainte de data dorita. Atunci, companiile aeriene se uita la nivelul de incarcare si, daca nu e OK, pot taia la greu pentru a-si incarca avioanele. O companie low-cost daca vrea sa fie profitabila ii trebuie un grad de incarcare de 85-90%, asa ca se vor da peste cap sa le incarce!
Taxele suplimentare la companii low cost
Aici vine partea in care trebuie sa calculezi. Companiile aeriene clasice au totul inclus. Costa 300 de euro, iar in banii astia ai toate taxele, nu trebuie sa mai bagi mana in buzunar. La companiile low-cost trebuie sa adaugi optionalele. Atentie la optionale, la astea trebuie sa calculezi serios daca vrei sa obtii pretul final cel mai bun! Deci hai sa le parcurgem!
Taxa administrativa pentru achizitionarea biletului
La WizzAir – zero. Ea este deja deja inclusa in pretul biletului afisat “din prima” .
La Ryanair, daca platesti cu carte de credit, te mai arde de 2% din pretul biletului.
La Blue Air, mai dai 20 de euro daca platesti cu cardul (cea mai ieftina optiune este la 10 euro, Zebra Pay, depunere in cont la vreo doua banci si alte cateva optiuni).
Taxa de bagaje de cala
Aici, mare atentie! Trebuie sa va ganditi bine ce bagaje va luati. Pentru ca, daca nu le-ati achizitionat odata cu biletul, taxele cresc rau de tot.
Deci, sa zicem ca vrem sa calatorim cu un bagaj de cala. Atentie, pretul bagajelor variaza in functie de sezonul de varf (high season) si de extrasezon (low season)
Wizz Air: 15 euro (extrasezon), 25 de euro (sezon de varf) pentru bagaj de 32 kg. Taxele sunt insa diferentiate in functie de lungimea zborului.
Ryanair: 30 de euro (extrasezon), 40 de euro (sezon de varf) pentru bagaj de 20 kg
Blue Air: 17 euro (extrasezon), 20 de euro (sezon de varf) pentru bagaj de 32 kg
Daca mergeti in doi, este bine sa va puneti lucrurile in aceeasi geanta pentru ca cel putin WizzAir si Blue Air sunt generoase in a permite bagajele de cala cele mai grele dintre toti operatorii si asa economisiti la taxa de bagaj ! Dar, atentie, trebuie sa aveti un singur geamantan care sa care 32 kile
S-ar putea asadar ca un bilet ieftin la prima vedere sa nu mai fie la fel de ieftin in final. Daca ai de ales intre Ryanair si WizzAir, de exemplu, si vrei sa iti iei un bagaj de cala cu tine (un lucru in general normal), dintr-odata Ryanair-ul este mai scump cu 30 euro. Asa, din capul locului.
In cazul bagajului de mana, daca aveti unul mare, va trebui sa platiti 10 euro (extrasezon), 15 euro (sezon de varf) in cazul WizzAir. In cazul celorlalte companii, daca este peste dimensiunile stipulate, o sa va oblige sa il dati la cala si atunci va ard niste megatarife… vezi mai jos! De aceea, la Wizz, cel mai convenabil este sa va bagati tot ce puteti in bagajul de cala (care poate fi de 32 kg) si sa mergeti la bord cu un bagaj de mana mic.
ATENTIE
Sa nu fiti pusi in situatia sa cumparati un bagaj suplimentar de cala la aeroport pentru ca veti fi jupuiti. Atentie mare mai ales la Ryanair, care amendeaza si un gram in plus sau un bagaj cu un centimetru mai lung. Un bagaj de 20 kg platit in ziua plecarii la aeroport va va costa in sezonul de varf nu mai putin de 140 de euro! Adica cel mai probabil mult mai mult decat biletul de avion + bagaj. Iar Ryanair sunt unii care trag de fiecare pas gresit sa iti ia banii! In cazul Wizzair, un bagaj platit la aeroport la check-in te costa 60 de euro. La Blue Air, oricat am frecat site-ul, nu am putut gasi informatia, poate stiti voi!
In plus, daca aveti mai multe bagaje, atentie, in cazul Ryanair platesti mai mult! Daca primul bagaj costa 30 de euro (15 kg, extrasezon), al doilea va costa 40 de euro si nu ai decat alternativa unui extrabagaj de 15 kg. Ai de carat mai mult, fiecare kilogram in plus costa 20 de euro!!! Da, fiecare kilogram!
Check-in
Faceti-va check-inul online si tipariti-va cartea de imbarcare! Daca nu ati facut asta, puteti plati bani grei la aeroport. Ryanairul este din nou un campion la jupuit, iti va lua 70 de euro. Wizz si Blue, mai modesti, Wizz – 20 de euro, Blue – doar 10 euro.
Unde aterizezi
Multe metropole europene au doua aeroporturi sau chiar mai multe (in zona Londra sunt vreo 5-6 aeroporturi deschise curselor regulate). Doar noi am ramas cu unul ca la Baneasa sunt alte interese in joc. In general, cursele low-cost aterizeaza pe aeroportul mai indepartat, in timp ce companiile clasice se duc pe principalele aeroporturi. Trebuie sa stii exact unde vrei sa te duci si sa vezi unde e aeroportul. De exemplu, daca vrei sa mergi in sudul Belgiei, aeroportul Charleroi, desi mai departe de Bruxelles, poate fi mai aproape de destinatia ta finala. La Roma, aeroportul low-cost Ciampino este mai aproape de centrul orasului decat aeroportul principal Fiumicino – Leonardo da Vinci.
Uite-te si la costul si durata de transport de la si spre aeroport in functie de locul unde vrei sa ajungi!
Alte informatii
WizzAir are un program numit Wizz Discount Club. Costa 30 euro sa te inrolezi (pret pe an) si la fiecare zbor, primesti un discount de minimum 10 euro. Asa ca daca zbori destul de des cu Wizz-ul, poate merita sa te interesezi. Dupa vreo 3 zboruri, iti scoti banii.
Sper ca acest articol sa va fie de ajutor. In caz ca mai aveti ponturi sau avertismente cu privire la alegerea unei curse de avion, va astept mai jos, la comentarii. Va multumesc!
la wizz iti scoti banii pe cardul de membru din prima rezervare daca zbori in cuplu( reducerea e de 10 euro/sens pentru fiecare persoana, deci 40 euro dintr-un foc daca e vorba de un cuplu).
Foarte bun si cuprinzator articolul. Multumesc pentru sfaturi!
Pe zborurile din/spre Madrid, stiu ca s-a perceput taxa de 50 EUR pentru bagajele care n-au respectat dimensiunile. Nu stiu la kilograme.
Ideea e ca 32 de kg reprezinta plafonul maxim impus de IATA si ICAO pentru ca aceste bagaje sunt manipulate de oameni. Imagineaza-ti om sa ridice mai mult de 32 de kg…posibil sa existe o problema.
Si ai uitat de taxele pentru bagajele de cabina.
Le-am trecut in articol
e pe pricipiul prea frumos ca sa fie adevarat treaba cu diverse taxe pe care le mai ai de platit.
oricum, bun articol si e bine de stiut, mai ales de catre cei care ar vrea sa plece si nu au mai facut-o pana acum cu avionul
La Blue Air, bagajul de mana ce nu se incadreaza in dimensiunile de pe site si are mai mult de 10kg se achita cu 55Euro/55Lire pentru Londra/250RON. Iar un bagaj de cala, platit in aeroport dupa ce a fost deschis check-in-ul costa 44EUR
Chiar acum m-am uitat pe site-ul WizzAir – la un bilet de 300 lei exista Taxă de administrare de 30 lei iar dimensiunea bagajului gratuit a fost micsorat, asa ca aveti grija,
daca zburati cu WizzAir sa stiti ca bagajul care l-ati folosit gratuit pe alte linii aeriene, la WizzAir este taxabil.
să nu uităm și de mâncare + cico. low cost-urile au prețurile umflate, de aeroport, pe când la companiile de linie sunt incluse în tarif. all in all, dacă tragi linie, e posibil să ajungi cam la aceeași bani. depinde doar de cât de des zbori, pentru cât timp și cu ce scop.
Acum 3 ani am platit la Nisa 20 de euro la Blue Air pentru bagajul de cala nerezervat cu ocazia biletului.
La Wizz nu ma mira ca au introdus taxa pe bagajul de mana, la un zbor de Roma de acum un an erau cam multi turisti a caror bagaje de mana depaseau serios dimensiunile standard (se apropiau de dimensiunile unui bagaj de cala), eu am fost nevoit sa-mi tin rucsacul la picioare (ca in rata de Cavadinesti), iar la bagaje de cala nu stiu daca s-au bagat 5-6 trollere. Am zis totusi mersi ca satra de tigani din aeroport a plecat cu alt zbor.
Nu mai zic de cum era la ultimele zboruri de pe Baneasa ce decolau toate la 6 dimineata, prin urmare inaintea plecarii aeroportul era arhiplin, lumea era disperata, iar dupa ce am ajuns in avion, ni s-a comunicat senin ca „trebuia sa decolam, insa mai sunt 44 de locuri libere, prin urmare dureaza mai putin sa-i asteptam decat sa le descarcam bagajele”. A decolat o ora mai tarziu fara nici o jena, aviz amatorilor de low-cost care trebuie sa prinda conexiuni cu intervale scurte intre ele.
Sa mai adaug vesnicii capsunari de care gem avioanele low-cost si care te fac instant sa-ti muti portofelul in buzunarul interior al hainei? Bine, eu m-am obisnuit cu ei, dar multi dintre cei tentati de biletele ieftine s-ar putea sa regrete decizia in momentul in care pun piciorul in aeroport.
Salut Cezar,
Am patit-o urat cu nenorocitiide la wiz… aveam un zbor dus-intors pe Catania si am mers in magazine sa imi iau un bagaj care inscria in dimensiunile cerute de ei pt bagajul „mare” de mana ! Lasand la o parte ca nu spune pe site daca un centimetru in lungime se poate compensa cu un centimetru pe inaltime sau latime (cum am vazut la alte companii), am presupus ca nu se poate deci iti dai seama ca e imposibil sa gasesti ceva exact pe dimensiunile lor (si chiar am umblat)…deci de fapt vei avea un bagaj mai mic…. In fine, am gasit unul care dupa dimensiunile de pe eticheta se inscria in cele trei coordinate date de ei si l-am cumparat… La dus nu am avut nicio problema insa la intors a inceput taraboiul si mi-au bagat bagajul intr-un dispozitiv de masuat bagaje si al meu era ceva mai mare decat ce arata acolo la ei… A urmat cearta de pe lume dar nu ma lasau sa urc cu el in avion… Imi ziceau ca nu ar fi incaput bagajul ceea ce e o utopie ca doar venisem cu el asa cum era si incapea perfect la bagajele de mana. L-am bagat la cala ca pierdeam si avionul… am ajuns acasa am masurat bagajul si evident ca bagajul cu tot cu roti era cu un centimetru mai mult, iar producatorul probabil pusese dimensiunea fara roti (care era cu un centimetru mai putin). Mi-au luat 70 de euro si bineinteles ca voi merge la protectia consumatorului pentru ca fie producatorul fie wiz au gresit… Wizz-ul ar trebui sa fie mult mai explicit in ce priveste dimensiunile… daca merg cu unul mai subtire pot avea mai mult la inaltime? Sunt bataie de joc la adresa clientului la o diferenta de 50 de euro sau mai putin cum e in ultima vreme nu merita sa mergi cu ei…s-au dus vremurile cand mergeai cu 150 de ron la Paris…
care nu-i convine sa zboare cu alea de linie, asa prind si eu mai ieftin low-costurile. Daca te uiti la zborurile din Bacau spre Italia/Franta/Irlanda/Anglia te crucesti ce preturi gasesti …de peste 150-200-250 euro/sens pt. luna viitoare…si lumea se baga si la preturile astea…ca din Moldova nu gasesti decat alternativa complicata
eu am zburat cu toate 3: blue, wizz si ryan si sunt foarte multumit (de pret evident), toate fara bagaj de cala, cu bagajul de cabina masurat si cantarit la milimetru. Pentru nepriceputi un rucsac mare cu chingi de strangere e ideal. In aeroport aveti tot timpul de pe lume sa va verificati dimensiunile bagajului, asa ca ce va mai plangeti? e prea mare? mai pune haine pe tine pana intri in avion! :)) uite-asa cu niste preturi care sfideaza logica am ajuns in Italia, Franta, Anglia, Irlanda, Israel …niste preturi mai mici decat ma costa drumul pana la Bucuresti…
spre exemplu pt. octombrie, cand trebuie sa ajung la meci in Andorra (ca joaca nationala),pt. Bacau-blueair-Roma-vueling-Barcelona si retur am platit in iarna 500 ron(115euro) pt. 4 zboruri, evident doar bagaj de cabina (importante sunt tricoul, steagul si fularul)…
@imperatoare, vezi ca de mult n-ai mai venit cu vreo oferta/pret bomba indiferent de directie! :))
Nicu iti urez calatorii insprancenate cu low costul si te sfatuiesc sa te mai uiti si la cursele companiilor traditionale pentru ca de multe ori merita mai mult… Am zburat in SUA cu United la 340 euro… Faptul ca au la unele curse au pret mai mic se justifica prin faptul ca iti taie din anumite servicii de care uneori ma pot lipsi…. alteori mai bine le platesti. Cu toate acestea nu iti dau toate informatiile necesare si se poarta de multe ori urat…ceea ce e inacceptabil doar fiindca au dat un bilet cu 30 euro mai ieftin nu inseamna ca poti sa fii nesimtit… Daca tu esti fun low cost si le stii deja toate regulile eu ma bazez pe ce e pe site, iar acolo informatiile pe partea „bagaje” sunt in bataie de joc…. Ai dreptate ca trebuie sa fii foarte atent cu ei pentru ca impresia pe care am avut-o de mai multe ori e ca abia asteapta sa gresesti (te si ajuta prin exprimari neclare) si daca ai gresit platesti de te rupe…. ori sincer sunt foarte ocupat si uneori nu am timp sa fac sedinta cu mine sa vad cum ar mai putea incerca wizz-ul sa imi stoarca bani si sa ma enerveze… Clienti ca tine care le dau dreptate nu o sa ii faca sa se schimbe…iar daca vor fi clienti putini si tu crezi ca te vor duce pe tine te inseli…anuleaza cursa si iti dau cei 2 lei inapoi…. de aceea nu ii voi folosi niciodata la zboruri de conexiunedecat daca merg cu o zi inainte in orasul respectiv…
Am mai avut o problema cu Wizz-ul odata si mi-am recuperat banii dupa ce am facut putin zgomot… nu sunt pe principiu…ai dat putin…ce pretentii sa ai… Ai dat mai putin pentru ca nu beneficiezi de anumite servicii si in plus la cat sunt de exacti la plecari (am avut si intarzieri de 7 ore cu ei si nu am avut pretentie la sandwich cu apa de la ei…si nici nu le-au dat, dar nici macar nu stiau sa ne spuna cat va fi intarzierea…) nu pot avea pretentia la calatorii de business… asa ca ei concureaza foarte foarte bine autocarele….
ai si dreptate, dar e cu dus-intors… stiu amici care la intoarcere de seara/noapte blueair-ul Luton-Bacau, dupa ce ca pleaca cu intarziere, se chinuie de 2 ori sa aterizeze la Bacau, dar nu poate din cauza cetii… aterizeaza la Baneasa, sta 2 ore pe pista, deci nu coboara nimeni, apoi iar decoleaza iar spre Bacau (s-ar fi ridicat ceata cica), din nou nu se reuseste aterizarea in 3 randuri … imaginati-va emotiile pasagerilor….si iar se intoarce la Baneasa….acolo nu se pune la dispozitie decat un autocar spre Bacau si multa lumea ramane pe langa… abia dupa inca o ora se gaseste un al doilea autocar… lumea cere explicatii, face scandal… e dimineata deja… La ora aia acel avion ar fi trebuit sa decoleze din Bacau spre o alta directie… Amicii din avionul acela s-au ofticat si ei pe moment, dar ulterior, judecand la rece zic si ei ca „asta-i viata, au avut ghinion atunci”…
Dar…
Pentru cineva din Bucuresti e usor sa fii nemultumit cand ai atatea optiuni de zbor, dar pentru cineva din Moldova nu-i la fel…pt. ca (exceptand noile curse externe Tarom din Iasi) preturile pt orice alte directii externe prin Tarom (escala in Bucuresti), Carpatair sau Austrian nu sunt pentru muritorii de rand (cu salariu mediu pe economie sa zic). Trenul Iasi-Buc e minim 25 euro/sens si faci 7 ore. Ca sa plec dimineata oriunde din OTP trebuie sa conduc o noapte intreaga masina…
Asa ca eu sunt f. multumit ca exista la Bacau blueair-ul, asa buni-rai cum sunt ei si am Parisul, Londra, Roma la sub 40-50euro/sens si la 2+3 ore distanta
Ajuns la destinatie cu peste 3 ore intarziere?
250 euro despagubire, conform drepturilor europene ale calatorilor cu avionul!
Daca zici „merge si asa!” si nu-ti urmaresti drepturile, paguba ta!
a fost ceata…deci nu se pune!
Eu am venit odata cu Blue air si pt ca in aceeasi seara era si o cursa de Bacau cu putini calatori, au anulat Bacaul si i-au adus pe toti in Bucuresti… Avionul ajungea noaptea si imi era putin mila ca cei de Bacau trebuie sa ia un autobus (sper ca ii asteptau locuri suficiente dar nu stiu…). Pana la urma nu am fost afectat… e clar ca la preturi mici trebuie sa accepti mai multe conditii dar nu cred ca trebuie nici sa fii tratat ca un gunoi ca pana la urma esti clientul lor…
Adi,
ce legatura este intre companiile lowcost si faptul ca tu ai zburat la NY cu 340 euro? E macar vreo companie lowcost care sa zboare peste ocean, astfel inact sa comparam mere cu mere?
Era un exemplu de pret low cost cu tratament correct la o companie traditionala… Am avut si situatii cand se zbura cu Austrian mai ieftin in viena decat cu sky Europe, wiz sau blue…. Nu sunt anti-low cost, dar nu sunt deacord cu tratament in bataie de joc sub motivul ca au vandut biletul ieftin… Uneori Low costul are zboruri directe unde companiile traditionale nu au decat cu escala…
Nu cred ca mai exista companii mari low cost in Europa in adevaratul sens al cuvantului.Atata vreme cat poti gasi,daca cumperi din timp, bilete de avion mai ieftine la companii de linie in comparatie cu mult trambitatele Wizz Air,Easy Jet sau chiar RyanAir nu vad de ce am mai vorbi de conceptul de low cost.Low cost pentru companie poate pentru ca pentru pasager nu mai e de mult din moment ce -si plateste pana si toaleta din propriul buzunar. Si inteleg ca mai urmeaza si taxa pe obezitate la unele companii aeriene si alte cele.Vorbim despre low cost la Air Asia daca vreti, dar nu la Blue Air unde avioanele au aproape aceeasi varsta cu mine.Sigur sunt multi care spun „nu ma intereseaza domnule ca nu da mancare, bautura, ziare, muzica sau filme la bord sau ca aterizeaza la 50 de km de orasul de destinatie.Eu vreau sa fie cat mai ieftin”.Corect! In acest caz recomand cursele cargo pentru ca acolo nu au nici scaune si intra cat mai multi pasageri.Oricum la un moment dat tin minte ca venise Ryanair si cu propunerea asta ca sa se calatoreasca in picioare.In curand o sa se calatoreasca pe aripile avionului asa cum se calatoreste in unele parti ale lumii pe vagoanele de tren sau pe autocare.Atunci sa vezi low cost!
pe ryanair erau cele mai bune tarife acum 3, 4 ani..1 centime pe segment..puteai merge oriunde in europa si maroc, chiar daca la unele destinatii cu 4 legaturi tur si 4 retur, faceai vreo 15 ore pe sens insa cu putina sansa plateai colosala suma de 8 centimi, pentru 8 segmente. acum lucrurile s-au mai schimbat si la ei..nu gasesti sub 20 eur pe segment..o tempora !
Pentru cei din vest sunt si cursele low-cost de autocar sau tren TGV(Franta )
http://www.megabus.com (wifi gratuit pe teritoriul UK)
http://www.idbus.fr (wifi gratuit in Franta)
http://www.ouigo.com ( tren TGV , wifi,priza 220V).
Paris-Londra-Paris la 9 euro sau Paris-Amsterdam-Paris la fel .
Articolul este super mi-a raspuns la o multime de intrebari
Ma bucur ca te ajuta
buna imperator eram curioasa pana la urma cate kg ai voie la cala si cate kg ai voie de mana cu blueair.ms mult
Trebuie ştiut că la tarifele low cost, compania de zbor îşi rezervă diferite drepturi, precum amânarea zborului sau schimbarea aeroportului. Deşi costurile de hotel sau mijloc de transport terestru sunt preluate, rămâne o pierdere de timp necompensată.
Asta se intampla la orice companie aeriana