Daca ar fi sa ignoram capitala Nicosia, care in ciuda divizarii continua sa fie cel mai mare oras din Cipru, urmatoarele doua orase ca populatie se afla pe malul Mediteranei – Larnaca si Limassol. La o prima vedere – ambele au o parte turistica, cu o concentrare de hoteluri, ambele au un cartier vechi destul de mic, ambele au plaje generoase si cu apa curata. De fapt, e putin cam greu sa gasim o plaja rea in Cipru. Tara se mandreste cu nu mai putin de 57 de plaje care au obtinut “steagul albastru”, care se acorda plajelor si porturilor ce respecta anumite standarde de curatenie, protectie a mediului, amenajari etc. etc. Astfel, Cipru are cele mai multe plaje “steag albastru” pe cap de locuitor.
Eram a doua oara in Larnaca. Prima oara am vizitat acest oras pentru 24 de ore, intr-o zi cetoasa de decembrie acum cativa ani, in drum spre Etiopia – gasisem un bilet de avion de numai 300 de euro din Larnaca pana la Addis Abeba, iar zborurile cu Romania nu se conectau prea bine, asa ca am decis sa dorm in Larnaca. Nu pot spune ca orasul m-a impresionat, dimpotriva. Din punctul de vedere al monumentelor turistice nu erau prea multe, plaja era pustie si trista (ma rog, in decembrie, e mult prea cald), nu cine stie ce de facut in mod normal. Am dat si vina pe iarna, dar am plecat cu ideea ca nu tin neaparat sa revin in Larnaca.
Am revenit totusi acum, de Rusalii. Primele doua nopti am dormit in doua hoteluri diferite, aflate la doi pasi unul de altul in zona “hoteliera” din estul Larnacai, pe soseaua spre Aya Napa. Intr-una din zile am decis sa dau o fuga si sa revad Nicosia. Am mai fost si cu trei ani in urma, cand am ajuns pentru prima oara in Cipru. Atunci am ajuns tot intr-un weekend lung de Rusalii si am intampinat o mare problema – de Rusalii, in Ciprul de Sud nu circulau mijloacele de transport in comun. Cum baza o aveam la Nicosia, daca doream sa vizitez Larnaca singura optiune era sa iau un taxi. Iar taxiurile in Cipru costa serios! Asa ca in acea minivacanta am vizitat exclusiv Ciprul de Nord (exceptand Nicosia, evident), unde nu erau Rusalii, iar transportul in comun zbarnaia!
In acesti trei ani insa, cineva destept, nu stiu cine, a decis ca Ciprul sa isi dezvolte o retea de mijloace de transport in comun, trecand peste filosofia generala ca cipriotul s-a nascut in masina (eventual, in portbagaj) si impotrivirea generala a sindicatului (sau asociatiei) taximetristilor care isi vedeau veniturile diminuate. Cum, necum, acum, chiar de Rusalii, aveam destule autobuze la dispozitie intre principalele localitati ale tarii, asa ca m-am putut descurca de minune cu reteaua de autobuze.
Cum ziceam, hotelul meu era undeva hat, prin suburbii, asa ca am descoperit ca, miraculos, exista o retea de autobuze si urbane, asa ca la 8 dimineata m-am imbarcat in autobuzul care urma sa ma duca in centrul Larnacai, pe strada aceea principala de-a lungul plajei si umbrita de palmieri. Cum urmatorul autobuz spre Nicosia pleca dupa vreo ora si jumatate, am decis sa ma mai plimb prin Larnaca.
Am descoperit, pentru a nu stiu cata oara, ca vremea face o diferenta enorma cand vizitezi un loc… Prima oara, Larnaca mi s-a parut trista si cenusie, acum, plina de viata. Ma rog, atunci era si cam pustiu, acum, desi era 8 si un pic dimineata, iar cipriotii nu sunt tocmai un popor matinal, plaja era plina. Terasele se trezeau si ele alene si am revazut si restaurantul Hobo – “The meating place”, un joc de cuvinte care imi placuse si acum ceva timp. Strada litorala – Phinikoudes era chiar vesela… si dintr-odata Larnaca mi-a placut mai mult…
Ce e de vazut in Larnaca? Pai, vreo doua obiective turistice sa le zicem importante – cetatea de pe malul marii si Catedrala Sf. Lazar. Sunt sigur ca multi dintre voi ati auzit de Sf. Lazar cel trezit din morti de Isus. Dar foarte putina lume stie ce s-a intamplat cu Lazar. Desi nu a primit gradul de apostol, dupa rastignirea lui Isus, acesta a decis sa plece si el in lume si sa raspandeasca crestinismul. Nu a calatorit prea departe de locurile natale, a plecat in Cipru, asa ca Lazar a devenit misionar si primul episcop al Ciprului, asezandu-se in Larnaca (pe atunci se numea Kition). Dupa ce s-a intors din morti, Lazar a mai trait vreo 30 de ani in Cipru si pana la urma a murit definitiv si iremediabil, fiind ingropat undeva in Kition. Actuala catedrala construita prin secolul IX de un imparat bizantin se spune ca a fost construita exact peste mormantul sfantului, al carui mormant gol se pastreaza pe undeva prin catacombe. Moastele sfantului au fost transferate la Constantinopol de catre imparatul Leon, cel care a construit si catedrala, si de acolo au fost furate de cruciatii care au jefuit capitala bizantina in 1204. Moastele au fost transportate la Marseille, in Franta, dar au fost pierdute.
Desi este o biserica ortodoxa construita de un imparat ortodox, biserica este un martor in piatra al istoriei zbuciumate a insulei. Ocupata de cruciati catolici si apoi de venetieni, pot vedea si urme ale goticului occidental, precum si pietre de mormant latine. Dupa cucerirea insulei de catre otomani in 1571, biserica a fost retrocedata ortodocsilor contra unei sume de bani. Spre deosebire de impozantele catedrale din Nicosia si Famagusta, convertite in moschei, Catedrala Sf. Lazar nu a avut aceeasi soarta, fiind moschee doar vreun deceniu. A fost un centru de spiritualitate crestina in cele trei secole in care otomanii au condus intreaga insula. Chiar daca a fost biserica, otomanii au demolat clopotnita bisericii, cea actuala fiind construita candva prin secolul 19, cand interdictia de a construi clopotnite la biserici a fost ridicata de autoritatile musulmane… asa ca clopotnita de astazi arata ca o clopotnita… italiana, si nu bizantina… dar, ma rog, fusion-ul intotdeauna seduce… inclusiv in arhitectura.
Dupa ce m-am pierdut din nou pe stradutele inguste ale Larnacai, m-am intors pe malul marii de unde am luat autobuzul spre Nicosia. Dar despre Nicosia v-am povestit ieri 🙂
Despre Limassol, ce sa va zic? Nu pot spune ca l-am simtit prea bine. Am stat doar cateva ore in oras, timp in care am participat la un exercitiu pe echipe de “treasure hunt” – sa gasim diverse lucruri prin oras, sa indeplinim niste misiuni, dar si sa raspundem la niste intrebari. A fost extrem de distractiv (e a doua oara cand particip la o astfel de actiune, prima oara la Roma, unde am descoperit ca stiam mai multe colturi ale orasului decat multi italieni de la mine din echipa :)), dar, fiind pe fuga, nu pot spune ca am “simtit” si vazut orasul. Limassol a fost “pus” pe harta lumii de regele Richard Inima de Leu… participant la una dintre cruciade, regele englez a ajuns prin zona intovarasit nu numai de cavaleri si ostasi, ci si de sor-sa si logodnica sa care au cazut in mainile guvernatorului bizantin Isaac Comnen. Restul e o poveste cu cavaleri si cu domnite… Richard a venit, a eliberat domnitele, l-au ucis pe Isaac cel rau si happy-endul s-a petrecut la castelul Limassol unde Richard si Berengaria s-au casatorit. Nu stiu cat de happy-end a fost pentru locuitorii ortodocsi ai Ciprului, pentru ca Richard a confiscat insula si apoi a vandut-o templierilor… Cipriotii s-au revoltat, asa ca Richard a revandut-o familiei franceze Lusignan… urma o dominatie catolica in 1191 pana in 1571 cand au venit… musulmanii… Dupa 1878 au venit englezii si de abia in 1960, dupa aproape 800 de ani de dominatie straina, cipriotii au redevenit liberi.
Orasul a fost cumva neglijat in perioada otomana care si-a concentrat resursele si atentia in Nicosia si Famagusta, dar trecerea insulei in mana englezilor in 1878 a dus la renasterea Limassolului… de altfel, daca esti atent, chiar si in fuga unui “treasure hunt” poti observa cladiri de certa inspiratie britanica. Razboiul din 1974, divizarea insulei si pierderea principalului port al Ciprului, Famagusta, in mainile turcilor, au obligat Republica sa aleaga Limassolul drept capitala portuara a insulei (asa cum Larnaca este poarta de intrare aeriana), astazi Limassol fiind cel mai mare port din Cipru si unul dintre cele mai dinamice din intreaga Mediterana. In plus, s-au bagat bani si in turism, iar party-urile din cluburile din Limassol sunt legendare.
Finish-ul alergaturii de “comori” prin oras a avut loc intr-o piateta care arata ca o piata, dar in care se aflau doar baruri – un soi de centru vechi din Limassol. Se pare ca centrul, fosta zona turceasca, a fost transformat intr-o zona de distractie si iesit in oras, in fuga, vazand numeroase baruri, cafenele si lume relaxata… Ma rog, cine stie, poate oi mai ajunge candva prin Limassol ca sa-l si vad :).
Larnaca si Limassol sunt cele doua orase principale din Cipru. Amandoua au plaje (cea din Larnaca mi s-a parut mult mai frumoasa, dar nu pot zice ca am vazut-o pe cea din Limassol). Amandoua au cate un cartier vechi – cel din Larnaca gravitand in jurul catedralei ca principal monument istoric, cel din Limassol fiind doar o zona plina cu cafenele si buna dispozitie. Amandoua au cate o cetate, cea din Limassol avandu-l pe Richard (nu am vazut-o, habar n-am cum arata :)). Amandoua au o “zona hoteliera” cu numeroase optiuni de petrecere a timpului liber… si, de ce nu, le puteti vizita pe amandoua :).
Proiectul “Filiera cipriota” a fost nascut si nascocit de Paravion in colaborare cu agentia cipriota Knossos Travel, Biroul de Promovare a Turismului in Cipru si de Biroul de Promovare a Turismului in regiunea Larnaca.
Imagini Larnaca
Centrul Larnacai intr-o sambata dimineata 🙂
Citadela din Larnaca
Plaja centrala
Foarte frumos Corso asta din Larnaca
Catedrala Sf. Lazar
Si interiorul ei
Credincioasa la piatra de mormant a sfantului Lazar
Palmieri, palmieri, palmieri. Asta imi place 🙂
Portul turistic Larnaca
Si plaja de langa
Vara, in Larnaca au loc numeroase concerte si festivaluri
Imagini Limassol
Limassol la brat cu Saigon 🙂
Cautare de comori prin Limassol
Monumentul dedicat Razboiului de independenta grec de la 1821
Catedrala ortodoxa din Limassol
Pierduti in Limassol
Dar o inghetata intotdeauna e o sursa de inspiratie 🙂
Zona de baruri… arata ca o piata. Sau o fi fost o piata pe vremuri ?
Simona pe post de Berengaria 🙂
Si finalul cautarii de comori… rasplatit cu o bere, cu un suc…
fara suparare, dupa ce am citit articolul si am vazut pozele intreb ce naiba e de de vazut in larnaca si limassol? Eu am calatorit destul de mult in asia, europa, orientul mijlociu si africa de nord si pot sa spun ca exista 2 tipuri de atractii turistice: must-uri (de vazut) si de umplutura (n-ai pierdut nimic daca nu le-ai vazut) precum cele 2 orase din articolul acesta
Faza cu multitudinea de concerte si festivaluri m-a terminat 😀 – asta doar daca esti amator de muzica greceasca aka rupt camasa… rar se mai rataceste cate un artist adevarat pe insula 🙂
Catedrala ortodoxa din Limassol se numeste Ayia Napa :D, iar barurile pozate de tine sunt intradevar la Old Market (ziua inca mai dai de negustori pe acolo)
Interesant…. totusi am fost acum 2 saptamani o zi in Larnaca si m-a impresionat un pic neplacut… Faleza frumoasa, dar doar pe partea cu baruri si restaurante, pe partea cealalta cu marea e plin de corturi ( se vad si in pozele lui Imperator) si atmosfera e una de balci romanesc. La aceste corturi se vand chinezisme, vata pe bat, porumb fiert.. si e plin de romani/pachistanezi/indieni/rusi/moldoveni care muncesc pe insula si se plimba seara pe acolo..Tot in aceasta zona este un important nod rutier, sunt autocarele care pleaca spre toate colturile Ciprului. In fine.. nu prea mi-a placut.
In schimb o zona care mi-a intrat in suflet si despre care nu se vorbeste mai pe nicaieri pe site-urile romanesti este frumoasa statiune Protaras situata la 10 km de Ayia Napa si foarte aproape de Famagusta.
Este o statiune foarte cocheta, civilizata preferata de englezi .In zona Protaras-Paralimni-Pernera sunt sute sau poate chiar mii de de vile de vacanta multe din ele detinute de englezi care se pot inchiria la cheie la preturi foarte bune… Spre deosebire de Ayia Napa care e frumoasa si comerciala, Protarasul e un pic mai linistit, mai compact, mai gasesti cate o taverna traditionala cu preturi decente.
Pentru cei care nu au vizitat inca Cipru si sunt amatori de plaja, mare calda, curata si un strop de istorie, recomand Cipru.
@Marina – atat Limassol, cat si Larnaca nu sunt un „must see”. Dar Cipru are multe locuri must see, mentionez in postul de maine.
@Andrei – nu stiu cum se face, dar eu am prins numai rock si hip hop:)
@Lavinia – multumesc de completari. Nu stiu de Protaras, pare sa fie o zona faina 🙂
probabil „vedete” locale 😛
Si da, Protaras e o locatie super misto: ceva mai linistita ca Ayia Napa, plaje f faine (Fig Tree Bay e misto, dar fff aglomerata vara, insa exista si cateva plaje mai mici si ceva mai linistite care sunt faine de tot). Pe acolo am facut cel mai fain snorkeling in Cipru: http://newontheisland.com/2012/10/best-snorkeling-so-far/
Hmmm, in Cipru se conduce pe stanga si au marcaje de tip englezesc (linie dubla galbena pe laterala pe post de parcarea interzisa). Bine de stiut!
[…] Prut de care am auzit – am primit o sticla cadou in Cipru cand am stat la hotelul de 5 stele Le Meridien Limassol, dovada ca este un vin de 5 stele… si eram in Cipru, tara care se mandreste rau de tot cu […]
salut! am nevoie de o mana de ajutor… doresc sa ma inscriu intr-un program de tip work&travel… am vazut ca si optiuni si limassol si paphos. ma intereseaza sa stiu care ar fi mai interesanta in opinia ta, pt ca am observat ca ai vizitat cipru si imi poti oferi o opinie. multumesc!
Imi pare rau, n-am fost la Paphos, nu pot sa ma pronunt.
Buna ziua!As vrea sa merg in 2016 la Limassol.Stiti cumva cam cat costa un sejur de 7 zile la inceputul lunii mai,pentru doua persoane,la un hotel de doua-trei stele(eventual aproape de mare),cu transport asigurat Bucuresti-Limassol (dus-intors),fara masa asigurata(eventual pranz)?Va multumesc anticipat!O zi placuta!
Imi pare rau, dar nu stiu. Banuiesc ca nu e foarte scump. Va recomand sa contactati o agentie de turism.