Dupa zborul deasupra liniilor Nazca, cred ca ultimul lucru pe care si l-ar mai dori cineva ar fi un drum de 12 ore cu autocarul inspre Arequipa. Bine, probabil nu ar fi chiar ultimul, pentru ca o masa copioasa suna la fel de rau. Dracul pare si mai putin negru cand te gandesti cum sunt, de fapt, autocarele in Peru (cel putin acelea pe care le-am folosit noi – Cruz del Sur si Oltursa). Busurile cu doua etaje sunt curate, au scaune confortabile si ofera o bautura gratuita, ba chiar si mancare pentru drumurile mai lungi. Drumul de la Nazca la Arequipa se incadreaza in categoria drumurilor lungi, cu o durata de minimum zece, maximum 14 ore. Noi am fost norocosi cu vreo 12 ore pe un drum pe alocuri atat de ingust, incat nici autobuzul nu parea ca are loc, pe alocuri cu serpentine dupa serpentine. Il salveaza insa privelistea, campiile desertice si coasta Pacifica. Totusi, oricat as incerca sa indulcesc situatia, drumul a durat 12 ore lungi si timpul nu a zburat asa cum am vrut noi.
Dupa aproape o saptamana in zona de coasta si de desert, Arequipa a fost primul contact cu zona montana a statului peruan, de altfel si cea mai cunoscuta regiune a tarii. Sudul este dominat de munti a caror altitudine ajunge la 5.000 de metri. Este bine sa o iei insa treptat, pentru ca raul de altitudine isi poate arata fortele oricand. Arequipa este la doar 2.000 si un pic de metri, pe care nu prea ii simti. Spun nu prea pentru ca obosesti putin mai repede la urcatul pe scari, insa nimic grav.
In orasul alb, cum mai este numit Arequipa, am ajuns dupa miezul noptii cand strazile erau pustii, dar puternic luminate. Hotelul nostru, Casablanca, se afla in piata centrala, la doar cativa pasi de inima orasului. Din exterior cladirea este simpla si sobra. Inauntru insa are aerul unui castel vechi, cu camere inalte, paturi comode si usi groase de lemn. Un farmec aparte ii dadea locului gradina de la ultimul etaj, de unde la micul dejun puteai sa privesti orasul de sus. Micul dejun, care de cele mai multe ori este alcatuit din unt cu paine si gem, era servit intotdeauna cu suc de fructe proaspat stoarse.
Dupa un somn bun si un mic dejun satios, am luat Arequipa la pas. Piata centrala este printre cele mai reusite din Peru si, pentru a o putea admira bine, merita sa luati pranzul sau cina la unul dintre restaurantele care au ocupat balcoanele cladirilor din piata. Dupa cateva minute de mers pe jos, din piata ajungi la Santa Catalina, manastirea-simbol a orasului. O vizita in Arequipa nu poate fi completa fara o vizita la Santa Cantalina care pare un mini-oras imbracat in alb, caramiziu si albastru. Ai nevoie de cateva ore pentru a te plimba si pentru a te bucura de linistea locului. Nu gasesti maicute in manastire, insa gasesti una dintre cele mai frumoase cafenele din Peru, cu prajituri gustoase de casa si cu o limonada care noua, cel putin, ne-a mai alinat toropeala.
Dupa o plimbare de alte cateva ore pe strazile inguste din centrul orasului, am luat un taxi catre El mirador de YanaHuara, un punct de unde poti vedea atat varfurile din departare, cat si orasul care ti se asterne la picioare. Taxiurile sunt ieftine in Peru, in general, si in Arequipa, in particular. Mai mult, taximestristii sunt flexibili atat atunci cand vine vorba de tarifele care sunt negociabile, cat si atunci cand vine vorba de numarul pasagerilor. Noi ne-am inghesuit sase (cu soferul 7) intr-o masina si am platit in total 10 soli (3,5 dolari) pentru un drum din centru pana la El mirador de YanaHuara. Nu, nu am beneficiat de o limuzina, ci de sora mai mare a unui Tico.
Dupa vizita in Arequipa am luat un microbuz catre Colca Canyon, unul dintre cele mai impresionante din lume, de doua ori mai adanc decat The Grand Canyon din SUA. Cu o adancime care merge pana aproape de 4.200 de metri, acest canion gazduieste circa 100 de condori, pasari imense si impunatoare in zbor, dar care vazute de aproape par o combinatie nereusita intre vulturi si curcani.
Canionul Colca merita insa o vizita nu doar pentru a vedea condorii, ci si pentru a admira peisajul de la peste 4.000 de metri altitudine si pentru a face o baie intr-unul dintre izvoarele termale cuibarite intre creste. In timp ce temperatura apei se situeaza la putin peste 40 de grade Celsius, termometrele arata noaptea cateva grade sub zero.
Drumul pana in Colca este spectaculos, insa altitudinea isi spune si ea de multe ori cuvantul. Ghidul nostru insa ne-a instruit sa mestecam frunze de coca pentru ca durerea de cap, starile de greata si lipsa aerului sa nu se mai simta la fel de puternic. Frunzele de coca nu sunt periculoase, nu dau halucinatii si nici nu au alte efecte pe care le au drogurile. In zonele inalte din Peru sunt vazute ca un medicament bun la toate. Mie nu mi-a fost rau in Peru, insa cei care au suferit au gasit o alinare in aceste frunze de coca, cel putin una la nivel psihologic. Pe drumul de la Arequipa la Colca am facut mai multe opriri, fie pentru a admira peisajul de la aproape 5.000 de metri, pentru a ne poza cu lamele, fie pentru a face shopping la vanzatorii de pe marginea strazii.
Drumul prin Colca Canyon s-a incheiat in prima zi la Chivay, cel mai cunoscut sat din zona. Ascuns intre munti terasati, acest sat este foarte turistic si nu ai nevoie decat de cateva zeci de minute pentru a-l strabate de la un capat la altul.
Nu am avut timp sa facem asta decat a doua zi, deoarece am ales sa ne petrecem seara la izvoarele termale aflate la cativa kilometri distanta. Ca sa ajungi la izvoare trebuie iei microbuzul, sa mergi cateva minute, sa cobori vreo 300 de trepte, sa platesti intrarea de cativa soli si apoi te asteapta apa a carei temperatura ajunge la 42 de grade. Afara temperatura coborase sub zero grade, se lasase noaptea, ba chiar incepuse si ploaia atunci cand noi inca ne bucuram de o baie in mijlocul pustiului.
Dupa vreo trei ore ne-am facut curaj sa iesim din apa si sa ne intoarcem la hotel, de unde a doua zi aveam sa plecam dis-de-dimineata catre Cruz de Condor, culmile unde am putut admira 17 dintre cei 100 de condori din zona. Pe cat nu imi plac mie pasarile si pe cat de urati sunt condorii, pot spune ca in zbor sunt cu adevarat impresionanti. Vazandu-i cu aripile desfacute cum zboara pe deasupra noastra, m-am simtit tare mica.
Dupa un spectacol de zbor ne-am intors la Chivay, unde am facut plimbarea pe care o amanasem in ziua precedenta si am luat autobuzul spre Puno.
Imagini Arequipa, Colca Canyon, Chivay, Cruz del Condor – Peru
Catedrala din Arequipa
La pas, prin superbul oras colonial Arequipa din sudul Perului
Cum se vad muntii din Arequipa 🙂
Manastirea Santa Catalina din Arequipa
Un pui de lama in Colca Canyon
Incasa la Colca Canyon
Colca Canyon
Cam asa arata Colca Canyon 🙂 Impresionant, nu-i asa ?
Biserica in stil colonial
Izvoare termale in zona Colca Canyon
Condori
Cum se numeste agentia din Peru, care v-a organizat excursiile ?
Cel mai bine este sa-ti organizezi singur excursia pt. ca agentiile de turism te cam rup in doua. Te hotaresti intai ce orase vrei sa vezi, apoi pe booking gasesti hotelurile. La canionul Colca excursia costa cam 60 soles (71 lei), iar pe lacul Titicaca 70 soles si se iau direct de la hotelurile la care stai. Eu am cheltuit cam 2500 eur, 2 persoane, 15 zile in Peru si doua in Madrid cu absolut tot : Machupicchu, tren turistic, avion Lima – Arequipa si Cusco – Lima, muzee etc. Daca vrei, pot sa-ti mai dau ponturi, dar cel mai bine este pe cont propriu. Sunt unii pe facebook, inside travel (1001 adventures) se cheama, care cer 3200 eur/pers!!! pt o tura in Peru, sa nu cumva sa cazi in plasa astora. Bafta!
Merci Alex de detalii, asa si intentionez sa fac, sa merg pe cont propriu.
Viorica, noi am fost in aprilie pe cont propriu, 19 zile. Gasesti aici ceea ce am scris pana acum: http://www.in-turneu.ro/category/destinatii/america-de-sud/peru
Sper sa-ti fie de folos, in mod deosebit ghidul practic.
Alex …. sunt interesat eu de cateva aspecte…ai cumva un id de mess sau o adresa de facebook…sa vb mai usor?
alexdog1979@yahoo.com, cauta-ma pe facebook…Alexandru Mitroi
BUna,
Agentia se cheama View Peru. http://www.viewperutours.com/
Pentru orice alte detalii poti sa imi spui si te ajut!
Cristina
Îmi doresc mult să ajung în America de Sud, Merci de info.Acum doar să prind vreo ofertă bună la biletele avia.
exista in Polonia o serie de agentii care ofera super discounturi din cand in cand. nu cunosc exact numele, dar se poate verifica (google, prieteni). am vorbit cu niste polonezi care au platit in jur de 300 de euro dus-intors (polonia-madrid-lima si retur). am verificat cu mai multi turisti polonezi si asa mi-au spus toti. exista o perioada a anului cand se umple de polonezi in Arequipa.
p.s. traiesc in Arequipa de ceva timp.
@Viorica, pentru Peru nu am vazut bilete ieftine, dar pentru Buenos Aires sunt in noiembrie oferte faine, am simulat pe Turkish Airlines plecarea din Budapesta pe 7 noiembrie, intoarcerea pe 30 noiembrie, pret final 750 euro.Din Bucuresti ar trebui sa coste 730-780, depinde.
era sa uit, eu am folosit expedia.com pt. Bucuresti-Lima, in cel mai rau caz luate biletele separat Bucuresti-Madrid, Madrid-Lima (mult mai ieftin am iesit de cateva ori asa). un pret in jur de 1000-1400 de dolari dus-intors e ok din Bucuresti-Lima.
daca pot ajuta pe cineva pe aici no problem. puteti sa-mi scrieti ori Calle San Francisco 205, cercado. Restaurant Dobre’s.
totusi agentiile nu-s cea mai rea optiune. ei au totul pus la punct, fara sa ai grija zilei de maine, ba nu ai internet, ba nu stiu ce. http://www.extreme-travel.ro/ e unul dintre site-uri care nu te rup de bani (nu-i al meu).
In Arequipa am mancat cea mai buna mancare din viata mea. Daca ajungeti acolo, va recomand restaurantul Chicha al lui Gaston Acurio. De fapt, restaurantele lui se gasesc in tot Peru, asa ca daca aveti chef de bucatarie peruana (mai sofisticata), ii puteti face o vizita. Iar preturile sunt incredibil de mici. Noi dadeam cam 15 euro de persoana pe un fel principal (portiile erau mereu atat de mari ca nu le puteam termina), un cocktail si desert.
Am povestit putin aici http://www.colorific.ro/2014/02/lomo-saltado-peru-in-dish.html
@Colorific, 15 euro pentru un fel nu mi se pare ieftin, nu aveau portii mai mici? Ca mie nu-mi place sa las mincarea in farfurie.
ChiCha de Gaston Acurio e un restaurant considerat de lux. Preturile momentan sunt pe la 45-55 de soles. eu zic ca merita totusi o vizita Chiar langa ChiCha a fost deschis un restaurant Tanta care apartine tot de ChiCha. Utilizeaza aceeasi bucatarie numai ca au preturile mai mici (gen terasa). Si niste dulciuri extraordinare (8-10-14 soles).
Daca cineva doreste mai multe informatii despre Arequipa: mirceadobre78@yahoo.com
Imperator, ar trebui sa taxezi oamenii care vor sa isi faca reclama propriilor restaurante.Am fost in Arequipa, il contactasem pe domnul Dobre sa imi spuna cum functioneaza consulatul Boliviei, mi-a spus ca e in centru, deci exista.M-a costat 26 soles sa aflu ca nu mai exista de 4 ani consulatul , s-a mutat in alta parte.Iar restaurantul domniei sale, ca l-am vazut si fotografiat ,e o pizzerie mica, nu foarte curata, cu preturi mari si angajati care vorbesc spaniola.