Iordania, Regatul minunilor (ep.7). Pe urmele Botezului la Iordan si ale romanilor la Jerash

Locul botezului lui Isus Hristos: La raul Iordan

Cred ca marea majoritate dintre voi, credinciosi sau mai putin ati auzit ca Isus a fost botezat de Ioan Botezatorul in raul Iordan. Ei bine, e si nu e adevarat… Isus nu a fost botezat in Iordan, ci intr-un mic afluent aflat pe malul estic al raului sfant, aflat actualmente pe teritoriul Iordanului. Evanghelistul Ioan este chiar foarte clar in exprimare: “Acestea se petreceau in Betania, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan” (Ioan 1, 26-28), iar in urma unor cercetari arheologice ample desfasurate mai ales dupa ce Iordania a incheiat pacea cu Israelul si zona militara de pe granita (stabilita pe raul Iordan) a fost partial deschisa specialistilor, atat specialistii cat si Biserica au concluzionat ca Isus a fost botezat in paraul Wadi al-Kharrar aflat in Iordania… Ca urmare, zeci de biserici de toate orientarile au inceput sa fie construite pe malul iordanian al Iordanului pe ruinele vechilor asezaminte construite imediat dupa proclamarea crestinismului drept religie de stat al Imperiului Roman de catre Constantin. Credinta imbratisata in toata zona, de la Jerash pana la Petra !

Locul de botez al lui Isus nu se afla prea departe de Marea Moarta. Dupa ce treci de zona marilor hoteluri, dupa circa 10 – 15 minute, ajungi in parcarea de unde o iei pe jos printr-o mica padure. Ma asteptam, ca zona sa fie inundata cu autocare si masini, pline de credinciosi si de gura casca, cantatori de psalmi, suveniruri religioase, vanzatori de apa sfanta din Iordan si alte marafeturi… Da, de unde ! O liniste biblica ne astepta prin mica padurice si cateva chioscuri vindeau apa, bauturi racoritoare, snacksuri si cateva suveniruri… Minunat ! De jur imprejur, biserici in diverse stadii de constructii, armeana, georgiana, rusa, ortodoxa, catolica, protestanta, etc, etc… Doar Biserica Ortodoxa Romana nu era reprezentanta, dar cine stie, poate in curand… loc este garla !

Am luat-o prin padurice si la un moment dat, tot filmand, m-am pierdut pe alei de restul grupului. Acestia s-au dus direct spre locul de botez al lui Isus, eu am luat-o direct spre Iordan, calauzit de turla bisericii ortodoxe aflata la doi pasi de sacrosanctul rau. Am ajuns la biserica unde era pustiu. Niste scari umbrite de un pavilion din lemn ma invitau undeva in jos si dupa cateva trepte, am ajuns pe malul unui parau… Asta sa fie Iordanul ? Un parau mlastinos, de culoarea pamantului, cu o latime de vreo 3, cu ingaduinta 10 metri, curgand lenes… Pe partea iordaniana, pustiu total, dincolo, puhoi de lume si o atmosfera de circ… Oameni in alb cantand, copii plangand deoarece mama lor se chinuie sa-i bage cu capul in apa mocirloasa, aparate foto… Ma asez pe ultima treapta, ma descalt, imi bag picioarele in apa, atingand fundul malos al Iordanului cand de partea cealalta, aud o voce feminina povestind in limba romana – e un grup turistic roman si doamna e ghida care povesteste ce si cum. “Nu va suparati, dar unde sunteti Dvs. este Palestina ?” intreb… Ghida se uita putin surprinsa si raspunde “Da, aici e Palestina. Sunteti in Iordania, nu ?”… foarte tare ! Am sentimentul ca ma aflu pe granite interzisa ! De pe vremea lui Ceausescu, am fascinatia frontierelor interzise… si am vazut cateva… fie ca e vorba de granite intre Coreea de Nord si cea de Sud, sau Linia Verde care separa Nicosia in doua… acum, iata-ma si la Iordan. Ma uit imprejur… nici urma de vreun soldat, desi sunt sigur ca sunt destui care vegheaza cine stie de unde.

Intre timp, apare si restul trupei, intovarasite de un soldat inarmat, ingrozitor de plictisit. Ne punem toti cu picioarele in apa si ne sfintim labutele… Apoi, intru si in biserica ortodoxa greaca si voi face o tura pe la locul de botez al lui Isus… Sa nu va ganditi la vreun monument somptuos ! Si aici, tipenie de om… Niste pavilioane, niste tablite care amintesc trecerea Papei Ioan Paul al II-lea care a recunoscut ca acel parau anonim este adevaratul loc de botez (o sa gasiti tot soiul de SRL-uri religioase pe malul israelian, organizand “botezuri” pe tot raul Iordan, cu toata cohorta de suveniruri si kitsch-uri de rigoare, dar se pare ca adevaratul loc de botez e la vreo 200 metri de Iordan pe paraul Wadi al-Kharrar pe teritoriul Iordaniei. Si daca Papa Ioan Paul al II-lea a certificat acest lucru, atunci aici o fi ! Ce e cert, paraul supra-sfant nu este parau decat iarna in sezonul ploios. Cand am ajuns la Iordan in prima jumatate a lunii mai, nu era decat o balta verde si care nu a avut darul sa ma atraga sa ma imbai… Am tras cateva poze si am plecat mai departe.

Mai ales ca in programul zilei, aveam de vizitat si orasul roman Jerash. Ati auzit de Jerash ? Probabil multi dintre voi nu. Pentru ca Jerash are o mare problema de marketing – se afla in umbra Petrei, asa ca orice turist care merge in Iordania are in minte doar Petra. Si e mare pacat. Da, Petra este cu adevarat incredibila, dar Jerash este din cate am citit cel mai bine pastrat al doilea oras roman din lume. Cel mai bine pastrat oras roman este evident Pompei, prezervat cu grija de lava vulcanului Vezuviu, dar al doilea este Jerash. Si nu este un oras de colo, a fost unul dintre cele mai somptuoase orase romane din Orient, cu temple marete, hipodrom, teatre, piete publice absolut incredibile… Nu e foarte departe de Amman, poti sa ajungi si cu autobuzul din capitala Iordaniei, dar nu trebuie ratat !

Jerash este un oras roman. Ma rog, a existat si inainte de cucerirea romana din anul 90, se pare ca a fost fondat de insusi Alexandru Macedon in perioada in care acesta se apucase sa cucereasca Orientul, dar perioada de glorie a Jerash-ului (sub numele antic de Gerasa) a fost inregistrat in perioada romana. In aceasta perioada de pace si prosperitate, Jerash a devenit unul dintre cele mai bogate orase din zona, detronand Petra. Jerash a fost orasul unde limbile “noi” au fost asimilate in viteza. Gerasa vorbea greaca si latina, limbi care au inlaturat incet, incet nabateana si aramaica, vorbita pana atunci prin zona. Momentul de glorie a orasului este reprezentata de vizita imparatului Adrian, fiul adoptiv al lui Traian in cinstea caruia a fost construit un ditamai Arcul de Triumf, strazile au fost largite, iar templele renovate de nadejde (dovada ca au rezistat pana in ziua de azi). Se intampla in anul 129 – 130 cand Adrian si armata lui a iernat in ospitalierul oras. Dar orice perioada de boom este urmata de o perioada de declin. Criza economica si inflatia care au afectat Imperiul Roman prin secolul III, apoi trecerea la crestinism (Gerasa a construit numeroase biserici, nu numai a convertit vechile temple) si in fine ocupatia persana in 614 au fost niste lovituri puternice. In 634, musulmanii au ocupat orasul déjà aproape abandonat (exista vagile urme ale unei moschei construite), iar apoi marele cutremur din 749 care au aruncat in istorie numeroase orase din zona – de la Amman la Petra a dus la abandonarea complete a Jerash-ului.

Acesta a devenit un oras fantoma, eventual folosit ca loc de inoptare pentru caravane. Asta pana in 1878 cand, ca si in cazul Ammanului, autoritatile otomane au colonizat vechiul oras cu refugiati cerchezi si ceceni alungati de cuceririle rusesti din Caucaz… si pana ca refugiatii sa puna mana sa construiasca case si orase noi, de ce sa nu se foloseasca de ruine déjà existente. Cerchezii s-au asezat in ruinele zonei rezidentiale a Gerasei si au construit orasul modern Jerash… ei continua sa reprezinte majoritatea in centru, in timp ce in suburbii s-au asezat palestinienii alungati de acasa in doua valuri – 1948 si 1967.

Intram prin dreptul maretului Arc de Triumf al lui Adrian. Este incredibil cum de s-a pastrat asa de aproape 2000 de ani. Se spune ca Jerash este cel mai bine pastrat oras roman din lume dupa Pompei, dar si in aceste conditii UNESCO nu are minunatul oras roman pe lista Patrimoniului Umanitatii… De ce ? Pentru ca orasul modern s-a construit peste cel vechi si pare-se unele cladiri refacute prin situl arheologic nu au fost refacute cum zice UNESCO. Parca am auzit povestea asta si la Bagan. Si e pacat !

In fine, ajungem la hipodrom. Aici, in fiecare zi, la 10 dimineata si 2 dupa-amiaza au loc spectacole in care se recreaza cursele romane cu care. Din pacate, am ajuns dupa orele de spectacol, asa ca am putut admira hipodromul gol, dar daca sunteti prin zona, merita sa vedeti o recreere cat se poate de autentica – cel putin asta am citit pe internet. Dar daca hipodromul arata bine si pot sa-mi inchipui cum erau spectacolele antice, ei bine, dupa hipodrom, descopar cu adevarat grandoarea Jerash-ului. Piata centrala a orasului spre care converg principalele trei bulevarde poate fi considerata ca un soi de Piazza San Pietro a antichitatii… Pentru a o vedea mai bine, a trebuit sa urc pana la templul lui Jupiter pentru a ramane impresionat de aceasta Piata Ovala… cea mai importanta artera a orasului, Cardo este cumva perpendiculara pe templu si este inca plina de coloane… ca de altfel intreaga piata… imi si imaginez pe imparatul Adrian raspunzand ovatiilor intregului oras.

Cum spuneam, cetatenii din Jerash erau mari consumatori de arta si distractie. Vechea Gerasa avea nu putin de trei teatre, doua dintre ele cu adevarat somptuoase pe langa hipodrom. In teatrul nordic suntem intampinati de un mini-show… doi tipi imbracati in tinute pseudo-militare canta la cimpoi si toba marsuri militare. Traditia cimpoaielor si a muzicii militare a fost introdusa de englezi in anii de dupa primul razboi mondial cand Iordania (atunci denumita Transiordania) a fost protectorat britanic. Cei doi interpreti, baga cu foc, dar se intrerup brusc pe la jumatatea primului cantec. Stupoare… din orasul de langa incepe sa se auda vocile muezinilor… e ora rugaciunii, asa ca cimpoiul si toba sunt reduse la tacere. Am asistat la spectacole similare in Siria vecina, cu ocazia Pastelui si cand m-am intalnit cu Bashar el-Assad, dar si la Amman, in citadela… Iata cum traditiile pot calatori peste mari si tari. Si ca vorbeam de traditii, nu am putut rata si teatrul de nord. Desi e mai mic decat cel de langa templul lui Zeus, mi se pare mult mai abrupt… Cred ca are o acustica excelenta, asa ca dupa 1500 ani, a fost reluata o traditie de punere in scena a unor spectacole de poezie. In 1997, poetul palestinian Mahmud Darwish si-a declamat creatiile in fata unui teatru arhiplin, un teatru cu o capacitate de 1500 – 1600 spectatori… Traditiile calatoresc si in timp.

Imi continui drumul pe ulitele vechiului oras, cercetand alte temple si catedrale. Dupa o ultima privire panoramica de la templul zeitei vanatorii, cobor spre Cardo, bulevardul sacru. Desi este un sit uluitor, sa nu credeti ca Jerash este una din acele atractii mega-comercializate… printre ruine, copiii localnicilor se plimba si isi pasc caprele si oile care culeg smocuri de iarba printre lanuri de flori de mac ! Jerash devine mai autentic decat multe alte locuri din lume.

Pe pietrele pavate de pe Cardo, trec in revista cladirile… mai intai, boutique-uri cu haine, piata orasului, dar si primele scari ale Via Sacra spre marele templu al lui Artemis. Nymphaeumul avea statui prin care curgea apa pe vremuri, o extravaganta intr-o zona nu foarte bogata in astfel de resurse. Dar cei 800 metri ai lui Cardo se sfarsesc in mareata Piazza Ovala… care e cu adevarat imensa. Romanii astia nu s-au sfiit sa construiasca impresionat !

Am plecat spre Amman. Jerash-ul a fost ultimul sit – spectacol al Iordaniei. Ma gandesc ca Petra pune Jerash-ul intr-o umbra nemeritata. Petra este un magnet extraordinar pentru calatori, dar daca ajungeti prin Iordania, nu evitati Jerash-ul ! Ca sa-l parafrazez pe nemuritorul Tudor Gheorghe “Dunare daca n-aveam, Jiul Dunare-l faceam”, as zice ca iordanienii ar trebui sa declare “Petra daca n-o aveam, Jerash-ul Petra o faceam” :).

Cam acesta a fost finalul a vreo 10 zile minunate petrecute in Iordania. Este o tara minunata, cu oameni primitori si simpatici, cu o mancare de apreciat si cu niste locuri care sa va ramana in minte si inima pentru totdeauna. Care ar fi locurile de neratat ? Simplu – Petra, Wadi Rum, Marea Moarta si Jerash. Dar parca nici celelalte locuri prin care am trecut nu trebuie ratate. Iordania nu e foarte departe de Romania, cu o planificare din timp, poti gasi bilete de avion la preturi rezonabile, iar mai nou, poti ajunge in invecinatul Israel si cu companii low-cost. Dar despre sfaturi “logistice” cu privire la Iordania, mai asteptati o zi – articolul de maine va fi dedicat in intregime unor sfaturi cum sa vizitezi Iordania !

Imagini Iordan si Jerash

Locul botezului lui Isus Hristos: Biserici la locul botezului lui Isus

Pe varf deal, se construiesc biserici de diverse confesiuni

Locul botezului lui Isus Hristos: Spre locul Botezului

Drumul spre Iordan. Liniste, soare, fara mii de turisti

Biserica ortodoxa de la locul botezului

Biserica ortodoxa de la doi pasi de Iordan

Locul botezului lui Isus Hristos: Poarta spre Iordan

Pe aici, cobori la rau.

Locul botezului lui Isus Hristos:  Raul Iordan

Pe malul palestinian, harmalaie. Pe malul iordanian, liniste si pace 🙂

Locul botezului lui Isus Hristos: La raul Iordan

Palestina e la cativa metri !

Botezand o fata in Iordan

Ma rog, vrei, nu vrei, hop in apele pline de mal ale Iordanului pentru un „botez”

Botez in Iordan

Botez cu forta

9Locul botezului lui Isus Hristos: Biserica ortodoxa la Iordan

Biserica ortodoxa de langa rau… un albastru foarte frumos !

Locul botezului lui Hristos

Pam, pam… in conformitate cu imensa majoritate a istoricilor, avand chiar si binecuvantarea papei, aici este locul unde a fost botezat Isus Hristos !

Locul de botez al lui Isus

Iarna, e un parau adevarat… acum, dupa o scurta perioada secetoasa, e doar o balta

Locul botezului lui Isus Hristos:  Papa si familia regala a Iordaniei

Papa Ioan Paul al II-lea a binecuvantat aceste locuri… impreuna cu familia regala a Iordaniei

Locul botezului lui Isus Hristos: Biserica ortodoxa in Iordania

Am plecat de la locul botezului, aruncand o ultima privire spre biserica ortodoxa. Pe fundal, dealurile Palestinei

Arcul de Triumf al lui Adrian de la Jerash

Monumentala intrare in Jerash

Hipodromul din Jerash

Hipodromul… din pacate, prea tarziu pentru cursa de care istorice romane

Obiective turistice Jerash - oras roman

Coloane, coloane…

Obiective turistice Jerash: Teatrul de Nord

Teatrul din Nord

Obiective turistice Jerash Fanfara militara iordaniana

Canta fanfara militara ! 🙂

Obiective turistice Jerash:  Piata ovala

Piata Ovala din Jerash… de aici s-o fi inspirat papalitatea cand a construit Piazza San Pietro din Roma ?

Obiective turistice Jerash: Cardo, Via Sacra

Cardo, principalul bulevard din Jerash-ul roman (adica Gerasa)

Obiective turistice Jerash: Coloane greco-romane

Oras roman sadea – peste tot, coloane !

Obiective turistice Jerash: Capre in orasul roman

Si totusi, este un monument autentic – caprele pasc pe aici ca si acum 2000 ani !

Strada principala din Jerash - Cardo

Pe Cardo

Obiective turistice Jerash: Teatrul de Sud

Teatrul din Sud, locul perfect pentru a declama poezii !

Pisici de Iordania

Iar la finele unei zi atat de pline, merita o tolaneala !

Suveniruri Iordania: nisip colorat

Ce de culori 🙂

Obiective turistice Jerash: Hipodromul roman

La revedere, Jerash !

Comentarii

  • Lucian spune:

    m-ai prins :)… nici nu auzisem vreodata de Gerasa asta, si arata fain de tot…

  • Adriana spune:

    Foarte bine arata biserica ortodoxa, interiorul este placut si poztionarea este de asemenea speciala

  • marta spune:

    Biserica ortodoxa de care pomeniti este cea greceasca cu hramul Sf. Ioan Botezatorul care nu are vietuitori?

    • Imperator spune:

      Da, e greceasca. Nu mai imi aduc aminte de hram si nu am vazut calugari. Putin mai departe de Iordan, era o cladire care tinea de biserica greaca, dar nu am verificat daca joaca rol de manastire.

  • George spune:

    Minunata prezentare!

    Toata stima ptr modul profesional in care ati descris aceste istorice locuri!

    Plec la Marea Moarta (zona Sweimeh 11180) ptr 15 zile (in Jordania)
    Ceva sfaturi in legatura cu mijloacele de transport de la aeroport?
    Nu cunosc araba si ca turist in mod sigur autohtonii au grija sa te incarce la pret
    Cum ati strabatut atitea locuri (buss, taxi, inchiriat) De la aeroport la cazare (hotel) si retur mi se pare cel mai greu. In rest intreb receptia care si ea cu siguranta taxeaza astfel de servicii. Jordania e ptr prima oara cind o viziez.
    Anul trecut am petrecut Pastele la Jerusalem (vai ce chin ca s-ajungi cit mai aprope de Sf Biserica in ziua de Pasti – Curata Golgota) Si binenteles am „rupt” si trei dupa-amiezi la Marea Moarta.

    Atit de bine m-am simtit c-am promis sa-mi petrec concediul la Marea Moarta dar pe malul opus. Si asa am ajuns ca in data de 17 April sa aterizez la Amman si sa petrec doua saptamini in Jordania.
    Ca orice loc in care n-ai mai fost iti pui fel de fel de intrebari incepind cu cele legate de bani, transport, si evident locuri care vorba d-voastra n-ar trebui ratate. Ma inspir din calatoria descrisa mai sus-
    Cu stima,
    George

    • Imperator spune:

      Aproape toata lumea in Iordania vorbeste engleza, iar o buna parte din semnele de pe strada sunt bilingve. De la aeroport la Marea Moarta nu sunt autobuze, doar masini inchiriate si taxiuri. Taxiul are un pret fix de 35 dinari (35 euro) parca, oricum plus / minus acolo. Pentru ca nu prea exista transport public dezvoltat la Marea Moarta (nu sunt decat hoteluri, iar pe Dead Sea Highway sunt putine sate), cel mai bine este sa inchiriezi masina, mai ales ca multe obiective turistice din zona nu sunt acoperite de transportul in comun (cum ar fi locul de botez al lui Isus sau Ma’in) sau sunt dificil de vizitat dinspre Marea Moarta (cum ar fi Nebo, Madaba, etc)

  • George spune:

    Moevenpick Resort and Spa Dead Sea
    Sweimeh 11180

    Va spune ceva locul asta?

    Este hotelul pe care l-am ales Locul e la o distanta de cca 60 de km de aeroport (Amman).
    Am semne de-ntrebare referitor la mijlocul de transport
    Si evident turist fiind daca nu risti sa-ti pui viata in pericol prin pelerinaj pe acolo, (grupuri extremiste, bombe, rapiri etc.)

    Niciodata nu poti fi sigur!

    • Imperator spune:

      Iordania este o tara foarte sigura, iar siguranta personala este superioara Israelului, Palestinei, sa nu pomenesc de Siria, Irak sau Egipt. Grupuri extremiste, bombe si rapiri pot aparea si in Romania, asa cum exista in Bulgaria, de exemplu.

      Da, normal ca Movenpick imi spune ceva 😉

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest