Pana acum nu am fost in niciun tur-circuit organizat de o agentie de turism. Am fost de foarte multe ori de capul meu, am fost anul trecut intr-un, sa zicem, tur in Emirate, dar nu era chiar un tur-circuit. Am stat toata perioada in Dubai si in fiecare zi erau prevazute programe optionale, la care daca participam era OK, daca nu, nu… Am fost la cateva programe, la cateva nu, si totul a fost OK. In schimb, dupa cateva discutii, am fost invitat de cei de la Kara Travel sa ma alatur unui grup organizat de ei in vreun circuit. Am primit mai multe optiuni – unele erau prin sud, gen Maroc, Spania, Gibraltar, dar parca nu m-as fi dus acolo in iulie la aproape 40 de grade, asa ca am optat sa ma alatur unui grup de Rusia. Nu am mai fost de vreo trei ani in Rusia, urma sa vad si lucruri noi, dar si sa revad Moscova si St. Petersburg, doua orase care imi plac si care merita sa fie vazute si revazute… si in care, de fiecare data, poti descoperi ceva nou. Asa ca am zis Rusia si Rusia a fost!
In fine, ziua plecarii.. La aeroport, reprezentantul Kara Travel imi da pasaportul si restul de documente, apoi imbarcarea… Ma uit de jur imprejur, am o anumita banuiala cine sunt unii dintre cei cu care voi calatori 8 zile de acum inainte, dar nu voi intra cu cineva in vorba decat pe cursa München-St. Petersburg. In tranzit, la München, voi avea surpriza sa ma intalnesc cu o colega de facultate pe care n-o mai vazusem de peste un deceniu… Uneori e bine sa calatoresti, te mai intalnesti cu lume cunoscuta demult si nevazuta de o groaza de timp…
Dupa ce am stat vreo 2 – 3 ore prin aeroportul din Munchen, am decolat spre St. Petersburg. Initial, voiam sa mai scriu niste articole, dar am avut o surpriza uriasa… m-am intalnit cu o fosta colega de facultate pe care n-o mai vazusem de cel putin 15 ani ! Si din conversatie, am dedus ca probabil tocmai am ratat o alta colega de facultate care plecase direct la zborul din State pe care n-o mai vazusem de peste 20 de ani ! Uite ca sunt bune si aeroporturile astea la ceva :).
Aeroportul din St. Petersburg nu este prea mare desi aterizeaza zeci de companii aeriene din intreaga lume… Noi ne-am strecurat pe langa un imens Emirates, dar mai erau si alte multe. Totul bine si frumos pana in primul moment cand ai de-a face cu autoritatile… daca zbori vreodata in Rusia, pregateste-te de cozi lungi la controlul de pasapoarte… La Moscova, n-am iesit niciodata mai „ieftin” de 3 ore, iar la St. Petersburg, ei bine, la St. Petersburg, am primit un discount – n-am stat „decat” doua ore !
Am aterizat la 4, am iesit pe la vreo 6 si ceva din aeroport si am nimerit in plina ora de varf petersburgheza. Cum ziceam, am mai fost prin Rusia, dar niciodata nu am fost „legat” de un mijloc de transport rutier. Transportul feroviar – fie ca e vorba de metro sau tren zbarnaie si se misca repede, cand e vorba de sosele… e dezastru, oricat de late au facut comunistii bulevardele !
St. Petersburg este un oras de data recenta. La inceputul actualului mileniu, a sarbatorit cu mare fast 300 de ani de la fondarea sa, petrecuta in 1703. Iar orasul continua sa-l venereze pe tarul Petru cel Mare, ctitorul… In istoria sa, Rusia a avut parte de trei oameni care i-au schimbat destinul – cneazul Vladimir, cneazul care a decis crestinarea rusilor si dupa casatoria cu printesa Ana, sora imparatului bizantin Vasile II Bulgaroctonul, a fondat primul mare stat rus cu capitala la Kiev, Petru cel Mare care a hotarat ca Rusia sa se catapulteze dintr-un feudalism pseudo-asiatic datorat obiceiurilor aduse de fostii suzerani ai rusilor, si anume tatarii, si Lenin care a decapitat intreaga societate construita de-a lungul secolului, construind o societate noua si cu putine legaturi cu trecutul… cel putin la nivelul vietii de zi cu zi.
Ei bine, Petru cel Mare a avut o viata tumultuoasa, dar plina. A ajuns co-tar impreuna cu fratele sau vitreg Ivan ai V-lea sub supravegherea surorii sale Sofia. A reusit sa scape de amandoi, dar intre timp a calatorit ani de zile prin Occident unde, pasionat fiind de tehnica, a incercat sa invete cat mai mult. Este legendar faptul ca s-a angajat ca simplu muncitor la un santier de constructii de nave din Olanda pentru a invata cum se fac navele… Odata intors acasa, a zgaltait zdravan societatea inchistata in moravuri asiatico-tatarasti, a impus moda europeana, ideile europene, a taiat barbile boierilor (cei care au fost prea indaratnici au ramas si fara cap, nu numai fara barba) si a impins cu forta Rusia in Europa. Si-a dat seama ca, fara iesire la mare, Rusia, oricat de mare e, nu poate prospera, asa ca a incercat sa iasa la o mare deschisa… Si pentru ca Marea Neagra era putin cam departe (iesirea la Marea Neagra va fi realizata de abia de urmasii sai), s-a concentrat pe Marea Baltica, pe atunci o mare suedeza. A intrat in conflict cu suedezii si a reusit sa-i invinga (in mai multe batalii, culminand cu batalia finala de la Poltava, din 1709), iesind la Marea Baltica.
Petru insa ura Moscova, i se parea ca reprezinta Rusia veche, Rusia conservatoare si retrograda. Acolo se aflau boierii care il urau, iar Kremlinul ii aducea aminte de luptele sale cu sora-sa, cu strelitii, cu conservatorii. Rusia avea nevoie de o capitala noua, asa ca Petru a ales o mlastina la varsarea fluviului Neva in Marea Baltica. Aici, Petru va construi noua capitala, un Amsterdam al Rusiei.
Prima caramida a fost pusa pe o insula si prima constructie va fi desigur o fortareata cu rol militar. Suedezii erau mult prea aproape de noul oras, si pana vor fi pusi cu botul pe labe definitiv si iremediabil va dura, asa ca era vital ca orasul sa fie aparat de o fortareata si apoi sa se apuce de palate, biserici, canale… Ei bine, actuala fortareata Petru si Pavel este prima cladire din noul oras nascut din mlastina. Si tot aici se afla si unul dintre locurile de referinta ale Rusiei – in biserica cu turla inalta, inalta, care se vede cam de peste tot din vechiul oras, sunt ingropati toti imparatii, imparatesele si marii duci de dupa Petru cel Mare si pana la ultimii Romanovi, mitraliati de bolsevici in 1918 (evident, reinhumati recent dupa indelungate teste ADN).
St. Petersburgul este laudat de toti rusii pentru ca este un oras cu arhitectura exotica… adica arata ca orasele europene, mai precis central-europene. Dar, pentru cineva care a vazut Budapesta, Viena si Belgradul de zeci de ori, nu mai este o minune… Este un oras frumos, fara indoiala, plin de cladiri minunate – palate, biserici, vile etc., dar fara acel factor “wow”… cred ca Moscova este mult mai exotica si mai diferita pentru un european… Dar fara indoiala ca St. Petersburgul merita vizitat cu varf si indesat.
Si cum ziua a fost scurta, cam asta am vazut… fortareata Sf. Petru si Pavel. Desi la St. Petersburg, in iulie, noaptea era inca alba, programul de vizitare este totusi „normal” adica pana pe la 6. Noptile albe se prelungesc cu concerte, filme, baruri si plimbari pe malurile Nevei… Dar muzeele trebuie sa le lasi pe a doua zi :).
Imagini St. Petersburg, Rusia
Asteptati-va la cozi la trecerea frontierei
Intrarea in St. Petersburg – cam asta e traficul prin marile orase ale Rusiei (dar si pe soselele inter-orase)
Catedrala Sf. Petru si Pavel, necropola tarilor rusi de la Petru cel Mare pana la ultimii Romanovi executati de bolsevici in 1918
Turla bisericii Sf. Sange varsat… o pata de culoare exotica intr-un oras cu arhitectura europeana
Catedrala Sf. Isac
Frig, cald, rusii stau la plaja cand da soarele Apa Nevei e insa rece chiar si in mijloc de iulie
Statuia tarului Nicolae I
Canalele din St. Petersburg – lui Petru i-a placut mult Amsterdamul
Catedrala Sf. Sange Varsat – pe locul unde a fost asasinat tarul Alexandru II
Si una din turlele mega-c0lorate
Catedrala Smolnai
Apus de soare peste Neva (cam pe la 11 noaptea :))
Am fost in S.Petersburg la sfarsitul lui iunie. Aeroportul era foarte mic si semana cu o autogara (bagajele erau livrate manual, nu erau benzile automate)… am aterizat intr-o sambata pe la 8 seara si nu erau cozi deloc la control pasapoarte, totul a durat cateva minute. Nu am avut probleme cu traficul, nici de la aeroport spre oras, nici in cele 2 excursii in afara orasului. Vazand ce ai scris tu, cred ca am avut noroc, insa cozile la muzee erau imense, unele chiar de o ora, desi aveam grija sa fim acolo inainte de deschidere (in S.Petersburg multe muzee si magazine deschid la 10, bancile la 10.30, iar alimentarile sunt non stop, vara cel putin). Muzeele sunt foarte aglomerate si pentru ca S.petersburg este escala pentru navele de croaziera. mie mi-a placut foarte mult orasul si sper sa mai ajung inca o data
Citisem intr-o carte ca ingroparea Romanovilor la Catedrala Sf Petru si Pavel n-a fost fara tam tam. Yekaterinburg voia sa-i tina oras, pentru ca acolo fusesera descoperiti, plus ca aducea un numar de turisti impresionant, in timp ce Moscova voia sa-i ingroape in Kremlin langa ceilalti tari. In plus, Biserica Ortodoxa a fost foarte reticenta in a recunoaste autenticitatea lor dupa ce, timp de 50 ani, au expus in Yekaterinburg niste ramasite cumparate prin anii ’20 din Paris cu o suma frumusica. pretinzand ca sunt Romanovii (am incercat sa verific pe net ultima bucata si nu am gasit nimic referitor la asta).
Tot in cartea respectiva scria ca atunci cand muncitorii au incercat sa intre in catacombele de sub Catedrala (sa-i ingroape pe Romanovi) au descoperit ca toata fundatia fusese acoperita de ciment de comunisti pentru a impiedica alte inmormantari acolo, asa ca toata ceremonia a fost intarziata. Din nou, partea asta n-am gasit-o pe nicaieri pe internet, insa nici n-am avut foarte mult timp sa caut. Sunt curioasa daca poate sa confirme cineva lucrurile astea
Cand am fost acum vreo 3 saptamani in Rusia din pacate n-am apucat sa intru in Catedrala pentru ca am ajuns aproape de ora inchiderii si inca era o coada maricica la intrare, deci nu parea ca o sa mai am timp. Data viitoare…
@Irina, se fabuleaza mult pe tema asta, la Ekaterinburg nu aveau cum sa expuna ramasite, de dinastie nu s-a vorbit zeci de ani nimic.Au fost inhumati pe vremea lui Eltin, ceremonia s-a transmis in direct pe canale straine.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/exclusiv-atentie-turisti-inca-o-agentie-de-turism-membra-anat-isi-pune-lacatul-pe-usa-18.html
Da, am auzit