Trebuie sa marturisesc din capul locului ca Hong Kong este orasul meu preferat din Asia. Ca oras, ca metropola! Mi se pare si peste Bangkok, si peste Shanghai, si peste Singapore. Este un oras supermodern, construit sa impresioneze, dar este foarte asiatic. Daca te duci in Singapore, orasul acela poate fi teleportat pe orice meridian si ii apartine, dar Hong Kongul nu poate fi decat in Asia!
Ziua 1
Inima Hong Kongului este, practic, bratul de mare care desparte insula Hong Kong de continent (zona Kowloon). Initial, englezii au pus mana doar pe insule (zona administrativa speciala Hong Kong se intinde pe mai multe insule si pe un teritoriu aflat pe continent), dar, ulterior, au pus un picior si pe continent. Acel Hong Kong spectaculos pe care il vedeti in filme se afla pe insula. In ultimii ani insa, si Kowloonul a inceput sa-si ridice capul si sa construiasca o serie de zgarie-nori ca sa intre in competitie cu cei de pe insula.
Du-te dis-de-dimineata pe malul bratului de apa, langa turnul care marcheaza locul unde timp de decenii s-a aflat gara si vei putea observa zeci si sute de chinezi veniti sa practice gimnastica si un soi de arte martiale… Iar daca ai bafta si de o zi cu vreme buna si soare, chiar este o placere.
Ia apoi celebrul Star Ferry, istorica firma de bacuri care leaga insula HK de continent de la 1888. Desi, intre timp, legaturile s-au inmultit, poti trece cu metroul sau prin pasaje rutiere (sa nu mai mentionez si elicopterele :)), Star Ferry continua sa fie modul favorit de traversare – este ieftin si are un aer foarte retro intr-o metropola foarte moderna. Are o flotila de 12 vase, dar care transporta nu mai putin de 70.000 de calatori pe zi… Nu e rapid si nici nu trebuie pentru cei care vor sa fotografieze sau sa filmeze, dar nu sta… ajunge in statie, descarca, incarca si la drum… intr-un du-te-vino continuu… practic nu stai mai mult de cateva minute pentru a lua un Star Ferry.
De aici, minunati-va la blocurile construite mai aproape sau mai departe de luciul apei si duceti-va spre Peak Tramway, trenul cu cremaliera care urca pe dealul atat de faimos al Hong Kongului, care ofera un fundal exceptional zgarie-norilor. Aruncati initial o privire la cladirea IFC – International Financial Center, este cea mai inalta cladire din Hong Kong si a sasea ca inaltime din lume… Dar, din punct de vedere arhitectonic, poate cea mai interesanta este cladirea Bank of China. Cladirea are o poveste interesanta. Cand a fost inaugurata, in 1990, a fost cea mai inalta cladire din Asia, dar controversa rezida in faptul ca niciun specialist in feng shui nu a fost consultat cu privire la design (arhitectul cladirii a fost faimosul Pei, cel care a facut si piramida de la Luvru)… In plus, V-urile ascutite au fost vazute de toti hongkonghezii ca niste simboluri negative, de-a dreptul sataniste… asa ca toate bancile din cladirile inconjuratoare si-au facut de urgenta bagajele si s-au mutat de frica falimentului (intre timp, unele au revenit).
Puteti urca la etajul 43 al Bank of China pentru o panorama a orasului. In plus, e si gratis :). Luati-o apoi spre trenul cu cremaliera care sa va duca pe dealul Victoria… Ca si in cazul lui Star Ferry, este un “clasic in viata”. Construit in 1888, Peak Tram este un simbol incontestabil al Hong Kongului… In jurul lui au avut loc idile, afaceri, s-au turnat filme – mi-aduc aminte de un James Bond (nu stiu care) in care faimosul 007 se impusca cu omul rau in jurul celebrului Peak Tram.
Sa nu va surprinda daca trenul cu cremaliera o sa va depuna intr-un mall… Chinezii adora shoppingul, iar marile orase exploateaza orice milimetru patrat de spatiu comercial… Aici poti gasi un Madame Tussaud’s, dar cel mai bine este sa urci pe terasa de pe cladire pentru o priveliste urbana absolut incredibila – nu conteaza cand va duceti, ziua sau noaptea… Te va lasa cu gura cascata.
Recomandarea mea este s-o luati pe jos spre oras. Veti parcurge o padure de o sa credeti ca va aflati foarte departe de orice jungla urbana si apoi veti cobora prin cartierele “obisnuite” ale orasului. Odata reveniti in centrul insulei, luati tramvaiul cu etaj. Ati vazut double-deckere, autobuzele cu etaj prin multe locuri din lume – la Londra, poate la Mumbai, chiar si la Bucuresti pe rutele turistice. Am vazut pana si la Phenian, in Coreea de Nord. Dar nicaieri in lume nu am vazut un tramvai double-decker decat in Hong Kong. Platiti doar 2,30 dolari HK (0,22 euro) indiferent cate statii mergeti si platiti la coborare. Urcati-va sus si incercati sa ocupati primele scaune… si savurati luminile si arhitectura moderna a Hong Kongului. Daca o luati spre vest, spre capat, veti descoperi niste cartiere cu adevarat chinezesti – cu mancare pe strada, peste uscat de vanzare… in fine, tipic!
Reveniti apoi in Kowloon pentru a nu rata spectacolul de culori si lumini de seara “Simphony of Light”. Fix la ora 20:00, zgarie-norii din Hong Kong incep un spectacol de lasere si lumini… iar daca te afli pe locul potrivit de pe esplanada, va fi si un spectacol de muzica… Zgarie-norii de dincolo de apa se vor intrece in jocuri de lumini si lasere intr-un spectacol gratuit care nu trebuie ratat!
Terminati seara in Night Market, cateva statii de metrou mai sus de Esplanada. Aici veti gasi nu numai fake-uri, ci si restaurante traditionale chinezesti cu tot soiul de creaturi marine dand din antene, coada sau clesti in acvarii, inainte de a termina pe mesele joase ale mesenilor… Prin zona exista si o piata de jad – o buna parte din jadul de acolo este plastic curat :).
Ziua 2
Ati fost seara pe Promenada de unde sa vedeti show-ul de noapte. Ei bine, acolo este Avenue of Stars, raspunsul dat de Hong Kong Hollywoodului… aici veti vedea stele cu urmele mainilor marilor staruri ale filmelor de kung fu din Hong Kong… Nu cred ca o sa recunoasteti pe nimeni (eu nu am reusit) decat pe Jackie Chan, dar la finalul “bulevardului” cu stele nu se poate sa ratati statuia nemuritorului Bruce Lee. De altfel, vei citi pe un panou si istoria filmului hongkonghez care se pare ca se indrepta spre o moarte lenta si dureroasa pana a aparut Bruce Lee care l-a salvat si l-a adus in prim-planul atentiei mondiale… Iar fosta colonie britanica i-a ramas recunoscatoare.
Nu foarte departe, o sa remarci un dom.. aici este Muzeul Spatiului, care merita vizitat – nu poate fi decat high tech-ul intr-un oras in care high tech-ul este o religie!
Apoi, sari in metrou si paraseste zona centrala urbana a Hong Kongului si du-te pe insula Lantau, o insula care are de doua ori suprafata insulei Hong Kong, dar numai 50.000 de locuitorii… este “la tara” pentru o zona atat de densa precum HK!
Ei bine, nu va recomand sa va duceti pe Lantau pentru a va imprieteni cu cei 50.000 de locuitori, ci pentru a gusta si un alt Hong Kong si, de asemenea, sa vizitati si cea mai mare statuie a lui Buddha de bronz din lume, construita undeva in mijlocul insulei. Potentialul turistic al insulei a fost insa supra-dezvoltat odata cu aparitia Disneyland Hong Kong (daca l-ati ratat pe cel din Paris, poate va intalniti cu Mickey Mouse in Asia!). Cand ajungeti la Tian Tan Buddha (cum mai este cunoscuta), nu va speriati – nu aveti mai mult 260 de trepte. Mai exista si o telecabina (de luat pentru panorama si aparatul tau cu multi zoomi)… Prin zona, contra cost, poti da de diverse teatre si “o plimbare cu Buddha” – evident daca doresti sa te iluminezi mai bine – Hong Kong style!
Revino in Hong Kong pentru o dupa-amiaza de shopping… iluminare, iluminare, dar adevarata religie a hongkonghezului este shoppingul, iar templul cel mai iubit – mallul!
Cum ajungi la Hong Kong
Exista o multitudine de combinatii – cele mai logice sunt cele prin Doha cu Qatar sau Istanbul cu Turkish Airlines, dar nu sunt intotdeauna cele mai ieftine (desi de-a lungul vremii am gasit niste superoferte pe Qatar). O sa fiti surprinsi ca, din cand in cand, sa vedeti preturi mai bune la companii ca Air France sau KLM, chiar daca trebuie sa zburati mai intai spre vest si apoi spre est. Tinand cont ca aproape in fiecare zi, aveti cel mai bun pret la o alta companie aeriana, cea mai buna idee este sa va uitati pe un motor de cautare cum ar fi Tripsta, care afiseaza cea mai buna oferta de fiecare data.
Unde sa dormi in Hong Kong
Dupa cum va puteti si astepta, sunt numeroase posibilitati de cazare – de la hoteluri legendare precum Peninsula, pana la cutiute de beton in blocuri anonime. Dar, indiferent de confortul pe care il alegi, sa te astepti ca marimea camerei sa fie redusa – chiar si la hotelurile cu staif… Pretul terenului este astronomic in oras, asa ca daca poti face o economie la metri patrati, atunci chiar ca o faci!
Personal, am dormit in Holiday Inn pe Tsim Sha Tsui (intre timp a fost demolat pentru ca nu avea decat vreo 25 de etaje, prea putin pentru cat costa terenul in Golden Mile!), intr-o camera destul de mica si uitandu-ma drept in calcanul blocului de langa.
Preturile sunt net peste oriunde altundeva in Asia (exceptand Singapore), dar exista si niste optiuni ieftine… si acestea sunt legendarele Chungking si Mirador Mansions, despre care am scris la un moment dat. Nu va dau mai multe amanunte, puteti citi articolul :).
Unde sa mananci in Hong Kong
Restaurantele sunt scumpe.. in schimb, puteti gasi restaurante chinezesti traditionale prin diverse cotloane de strazi si alei, si chiar si street food in zona lui Night Market mai sus de Jordan. Evident, orasul e plin de fast fooduri… incercati totusi ceva local, mai degraba decat McDonald’s. Hong Kongul este de asemenea plin de minisupermarketuri gen 7-11, de unde sa va cumparati una, alta. La parterul lui Mirador sau Chungking e plin de restaurante etnice.
Ce sa mai faci prin jur de Hong Kong
Du-te la Macao… este o alta zona administrativa speciala, nu ai nevoie de viza si vei descoperi un cu totul alt oras – un oras al cazinourilor, dar si o mini-Portugalie. Numeroase feriboturi fac legatura (inclusiv noaptea) intre Macao si Hong Kong, iar in portul Macao poti lua vreun shuttle gratuit pana la cazinouri (cazinoul Lisboa este la doi pasi de centru) fara nicio obligatie.
Cand sa mergi in Hong Kong
As zice candva pe la sfarsit de toamna si inceput de primavara. Vara, locuitorii sunt fericiti de taifunuri, am fost intr-un final de august si am avut bafta ca am ajuns fix dupa ce trecuse taifunul si de obicei, dupa taifun, vin cateva zile de soare. Sa nu va asteptati ca iarna sa fie prea cald… vreo 20 de grade maximum si, uneori, ceata… de fapt, ceata e fenomenul cel mai suparator in Hong Kong.
Top 3 obiective turistice in Hong Kong
Victoria Peak (inclusiv urcatul cu trenul), Simphony of Lights si zona din jurul pietei de noapte.
Harta Hong Kong
Imagini Hong Kong
Star Ferry Hong Kong
In interiorul unui Star Ferry
Cladiri iconice in Hong Kong – International Finance Center
Bank of China
Peak Tram … gata de imbarcare !
Uitandu-ma la blocurile de locuinte… de jos, din Peak Tram
Sus… o panorama geniala !
Departe, in natura ? Da de unde ! La doi pasi de blocurile care le vedeti in poza de mai sus
In oras, e mare fericire. In cantitate dubla uneori
Cred ca doar in Hong Kong … tramvai cu doua etaje !
Instalat comfortabil la etajul 2, admirand Hong Kongul de sus… ma rog, nu foarte de sus, dar orisicat
Dar mai interesant e la nivelul solului… un Hong Kong sexy
Mancare traditionala ? Pai prin Jordan, pe langa Night Market
Te asezi pe un scaunel de plastic si mananci ceva ce nu prea stii exact ce e. Dar e bun
Rata de Pekin ? Nuuu ! Rata de Hong Kong
Avenue of Stars – tributul adus filmelor cu batai made in Hong Kong
Hong Kong by night… o splendoare
Nici o poza nu poate exprima ce vezi si simti cu adevarat !
Asa ca mai bine la cele sfinte… pe insula Lantau
[mwi-product sku=”TA006,A7,PORTAL002″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
Salut Razvan/Cezar/Imperator !
Citesc cu interes, cand am timp, blogul tau si vreau sa-ti spun ca mi-a fost de mare folos in concediu, cand informatiile si sfaturile tale de calatorie mi-au prins bine pe unde eram.
De aceea m-am gandit sa-ti las acum un mesaj si sa-ti urez un concediu placut pe taramuri asiatice (pe care, dupa cum stii, si eu le cunosc destul de bine si de care ma simt foarte atasat) si sa te intorci de acolo cu desaga plina de poze si sfaturi de calatorie pentru noi, cei care iti citim blogul pentru a afla ce mai putem vizita cand ajungem pe diverse meleaguri mai mult sau mai putin indepartate.
Asadar, concediu placut!
Iti doresc sa te relaxezi (la spa, la plaja sau … cum vrei tu) si sa te intorci cu forte proaspete pentru „sezonul de toamna-iarna”. Mi-ar placea ca, in limita posibilitatilor, sa ne mai intalnim si sa palavragim despre calatorii sau „amintiri din copilarie”.
Toate cele bune!
Razvan Otel
Salut
Care e cea mai buna varianta de deplasare din Shanghai in HK sau Macao in afara de avion direct?
Mai sunt si alte combinatii de mijloace de transport care sa reduca costurile de transport?
Toate cele bune !
@Panck, se poate merge cu trenul de noapte, am mers eu in 2006, dar costa destul ,cred ca a fost peste 100 $ biletul.Ca strain cumpara numai la clasa I , vagon-lit , cuseta cu doua locuri, e cam riscant sa mergi cu clasa a doua.Din Shanghai am mers la Xi’an, de acolo la Beijing tot cu trenul , dar nu as mai repeta experienta.