Galapagos – visul de-o viata implinit

Imagini Galapagos: testoasa gigant

Continuam astazi, povestea calatoriei prin Ecuador al lui Cosmin… Visul acestuia de-o viata a fost sa se duca in Galapagos, un loc izolat cu o fauna unica in lume… Hai sa vedem povestea calatoriei ecuadoriene 🙂

Ecuador, asa cum v-am povestit in articolul despre zona continentala, are atat de multe de oferit incat iti trebuie mult, mult timp si rabdare pentru a-l explora pe indelete. Dar visul meu inca din copilarie se indrepta catre destinatia spre care urma sa ma pregatesc sa decolez: Insulele Galapagos.

Emotionat, am plecat spre aeroportul din Quito, nerabdator sa ajung mai repede in Galapagos. Zborul de 150 de minute cu escala in Guayaquil, ca toate zborurile spre Galapagos opresc aici pentru a mai lua pasageri, a trecut pe nesimtite si m-am vazut aterizat in Baltra, unde se afla aeroportul principal din Galapagos. Ghidul nostru din arhipelag m-a asteptat la aeroport si impreuna ne-am indreptat spre port cu autocarul local, iar dupa o cursa de 10 minute am ajuns pe malul canalului care desparte Baltra de Santa Cruz. A urmat o traversare scurta, de 2-3 minute, cu un “ferry” local, moment in care am luat primul contact cu natura si am reusit sa observ cateva fregate care zburau organizat peste ambarcatiunea noastra, dar si doi lei-de-mare care stateau nestingheriti la soare pe ponton. A urmat apoi un drum de 45 de minute cu taxiul, un 4X4 Toyota care ne-a traversat toata insula Santa Cruz pana in partea opusa, in Puerto Ayora. Am oprit 15 minute sa vizitam celebrele cratere formate prin prabusirea conurilor vulcanice.

In aceste cratere traiesc specii de pasari si reptile, dar si plante care pot fi intalnite numai aici, fiind unice la nivel mondial. Din pacate, accesul in cratare se face doar prin tehnici speciale de rapell, iar accesul este permis numai cercetatorilor autorizati.

Am ajuns in cele din urma la Puerto Ayora si m-am cazat, in sfarsit, la Scuba Café, pensiunea care-i apartine ghidului nostru, Gabriela, o afacere de familie, unde m-am bucurat de toata ospitalitatea acestor oameni extraordinari.

Conditiile, standard, strictul necesar, camere mari cu baie si paturi confortabile, construite in stilul traditional din Insulele Galapagos, cu aspect modest, insa ce iti trebuie mai mult cand vii sa explorezi natura si minunatiile de aici. In plus, traiul alaturi de oamenii acestia si viata timp de cateva zile impreuna cu ei iti transforma sederea intr-o experienta deosebita, indiferent de conditiile de cazare. Te simti unul dintre ei, te simiti integrat in natura inconjuratoare si simt ca faci parte din universul fragil al Insulelor Galapagos.

Mai fain a fost ca impreuna cu mine, tot in study tour, se afla si Raúl, un ghid naturalist din Ecuador, care venea pentru prima data in Galapagos sa studieze locurile unde urma sa ii duca pe studentii din SUA ce aveau sa vina in urmatoarea saptamana. Raúl este originar dintr-o comunitate de indieni din Amazon, iar el este singurul dintre frati care a parasit comunitatea si a urmat liceu si facultate. Mi-a povestit in toate aceste zile despre viata lui, despre cum a mers cinci zile pe jos prin jungla, alaturi de mama lui, in timp ce se imbolnavise de malarie pentru a fi tratat, despre cum a reusit sa se ridice si sa promoveze ecoturismul prin toate modalitatile posibile, despre cum tine cursuri de ecologie la cele mai mari universitati din Europa, despre intreaga lui viata.  A fost o experienta deosebita sa il cunosc pe Raúl si sa discut atat de multe cu el, sa ajung sa cunosc si sa inteleg viata lui si sa respect si mai mult locul de unde provine, realizand cat de mult isi iubeste satul natal, unde oamenii inca nu au semnal gps, electricitate, apa curenta sau acces altfel decat pe calea aerului, urmata apoi de doua zile de drumetie prin jungla.

Am vizitat Puerto Ayora, am admira leii-de-mare care se prajeau la soare, iguanele, cativa rechini prietenosi care inotau aproape de pontoane si m-am pregatit pentru aventura din ziua urmatoare.

A doua zi dimineata, transferul a veni si m-a preluat de la Scuba Café, pentru a ma duce la locul de imbarcare in iahtul care avea sa ma transporte astazi in insula Bartholomeo, intr-o croaziera superba de o zi prin Oceanul Pacific. Pe iaht se aflau foarte multi tineri, veniti din toate zonele lumii, tineri dornici de aventura si de explorare. Am calatorit asa pe mare, bronzandu-ma sub soarele arzator, circa doua ore, timp in care am fost servit cu un mic dejun copios si am admirat conurile vulcanilor care se ridicau din ocean, numeroasele pasari ce isi aveau cuiburile pe pantele acestor vulcani, pesti, rechini, pisici-de-mare, delfini si cativa lei-de-mare care se odihneau linistiti pe stancile ce se iveau din apa.

Am ajuns in Bartholomeo unde am facut o drumeti pana in varful insulei si al vulcanului aferent, de unde am admira una dintre cele mai frumoase privesti pe care le-am vazut vreodata. De acolo am observat si conurile vulcanilor aflati inca sub apa in imediata apropiere a plajei, am vazu cea mai noua insula a arhipelagului, o mare nesfarsita de lava neagra formata numai in urma cu 100 de ani in urma unei eruptii si am fotografiat circa 30 de minute un vultur care ne tot dadea tarcoale.

Am pornit apoi pe mare spre insula nou-formata, am pasit pe lava proaspat racita, ne-am ascuns prin divese tuneluri de lava, dar am si admirat cativa pinguini-imperiali care se balaceau in apa.

Ghidul naturalist care ne-a insotit, pentru ca fara el nu se poate, intra in aceste zone protejate, ne-a oferit si o sesiune de snorkeling, timp in care am avut pentru prima data in viata sansa de a inota alaturi de testoase marine gigant, lei-de-mare, pinguini-imperiali si pesti imensi multicolori.

Timpul a zburat pe nesimtite, intre timp am avut si pranzul asigurat pe iaht, si am pornit inapoi spre Santa Cruz, pe inserat. Am avut, astfel, sansa de a admira cel mai frumos apus de soare pe care l-am vazut vreodata, si am vazut multe la viata mea, si cel mai instelat cer cu putinta. Noaptea la circa doua ore dupa apus am ajuns in sfarsit in Santa Cruz, obosit, insa mai bogat cu o experienta, sper eu, nu „once in a lifetime”.

Mi-am dorit sa ajung aici inca din copilarie, din perioada in care nici nu stiam sa scriu sau sa citesc, cand jocul meu preferat era sa caut, la indicatiile tatalui meu, locurile pe care el mi le comunica, pe atlas. Tin si acum minte cat de greu mi-a fost, cu toate ca ma pricepeam destul de bine si probabil de asta am ajuns sa lucrez in turism, sa gasesc Insulele Galapagos. Tin minte cum incerca sa ma ghideze, ba chiar imi spunea, la un moment dat, ca acolo se află testoase-gigant care traiesc sute de ani si sunt unice in lume si pana la urma am reusit sa le localizez. Apoi mi-a arat, in celebrul DEX comunist pe care il aveam in casa, imagini de acolo, parca la litera „G” erau chiar Insulele Galapagos. Din acel moment mi-am dorit enorm sa am sansa sa ajung aici si iata ca visul s-a implinit, ba chiar sper sa il multiplic.

Nu v-am povestit insa cum, tot in prima zi, am avut sansa de a ma plimba, aproape brat la brat, cu testoasele-gigant, explorand tinuturile inalte din Galapagos, unde aceste reptile deosebite traiesc inca libere, intr-un mediu fragil, ducand o viata riscanta, pe cale de disparitie.

Ziua urmatoare, am pornit intr-o alta croaziera, de data asta in North Seymour, locul unde traiesc celebrii „Blue footed boobies”. Da, asa se numesc si daca vreti sa traduceti voi, nu aveti decat sa o faceti 🙂

In North Seymour, la numai 45 de minute de navigat de Santa Cruz, se afla cea mai mare colonie de pasari care include si fregate, dar si cea mai mare colonie de iguane negre si iguane marine. Am observat si cativa lei-de-mare, insa, cum apele erau  foarte agitate astazi, nu am putut face snorkeling in locul programat pentru a inota cu rechinii. Am mersa insa impreaun cu ghidul nostru la o plaja izolata in Santa Cruz, plaja superba cu nisip alb si apa cristalina, in spatele careia s-a format o laguna unde traieste o colonie superba de flamingo roz. Am explorat zona, am admirat fauna si am facut o baie de neuitat in acest golf retras, departe de vantul puternic care batea in nord.

Astazi ne-am intors destul de devreme, pe la ora 4, si am avut timp sa mai stau cu Raúl la o bere sa mai povestim una alta si sa imi cumpar cateva suvenire hand-made din Puerto Ayora.

A doua zi au urmat zborul retur spre continent si apoi zborul spre casa, partea cel mai putin interesanta a programului.

Timpul m-a constrans sa am numai trei zile rezervate pentru Galapagos, insa grupul pe care il vom organiza cat de curand va vea mai mult timp la dispozitie pentru a explora arhipelagul. Ce pot sa va spun este ca, daca iubiti natura, este imposibil sa nu va indragostiti de acest loc si va trebuie o viata sa ii descoperiti toate secretele.
Galapagos este un loc unic, complex, un mediu fragil care ne invata cat de simpla, dar si de complicata in acelasi timp este viata si cat de sensibil este mediul in care traim la influenta pe care noi, oamenii, o exercitam zilnic.

Galapagos reprezinta o lectie de viata, o lectie despre viata si ne invata sa fim mai buni, sa fim oameni si sa respectam pamanul pe care calcam in fiecare zi.

Imagini Galapagos

Imagini Galapagos: Santa Cruz

 Insula Santa Cruz

Imagini Galapagos: Santa Cruz plaja

 Pe plaja

Imagini Galapagos: Puerto Ayora

 Puerto Ayora

Imagini Galapagos: Puerto Ayora la Scuba Cafe

 Scuba Cafe

Imagini Galapagos: Scuba Cafe

 Scuba Cafe

Imagini Galapagos: Puerto Ayora

 Puerto Ayora

Imagini Galapagos: Yahtul de croaziera

 Yahtul de croaziera

Imagini Galapagos: Bartholomeo

 Bartholomeo

Imagini Galapagos: capul Bartholomeo

 Capul Bartholomeo

Imagini Galapagos: crater subacvatic bartholomeo

 Crater subacvatic

Imagini Galapagos: Apus de soare si Insula Bartholomeo

 Apus de soare in Galapagos

Imagini Galapagos: blue footed boobies

Din fauna din Galapagos:  Blue footed boobies

 Crabi

 Crabi

Imagini Galapagos: flamingo

 Flamingo

Imagini Galapagos: pinguin imperial

 Pinguin imperial

  Imagini Galapagos: Vultur bartholomeo

 Vultur de Bartholomeo

Imagini Galapagos: iguana marina

 Iguana marina

Imagini Galapagos: iguana de uscat la umbra

 si de uscat

Imagini Galapagos: testoasa gigant

 Si in fine, marea vedeta – testoasa gigantica de Galapagos

Imagini Galapagos: testoasa gigant

Imagini Galapagos: cuplu testoase gigant

Imagini Galapagos: foca la plaja pe ponton

 Foca lenesa 🙂

Imagini Galapagos: foca la masa in Puerto Ayora

 Dar cand apare masa, hop si foca !

grupul de pe croaziera in North Seymour

 Croaziera la North Seymour

Imagini Galapagos: Plaja Santa Cruz

 Galapagos nu inseamna doar testoase 🙂

Comentarii

  • Alexandraa spune:

    SUPERBBB ! Mi se pare fascinant acest loc . Insa detalii despre costurile aferente .. nimic ?

  • Mihai spune:

    din cite stiu pentru ecuador nu ne trebuie viza,odata ajunsi acolo pur si simplu contactezi o agentie locala si hop in avion, apoi in galapagos??nu sint nici un fel de restrictii (gen habitat protejat / un anumit nr de turisti pe an etc) sau conditii de vizitare? felicitari pentru calatorie,cred ca generatia noastra (eu am 34) si cei cu 5-10 ani mai in virsta, sintem toti fascinati de galapagos.. Teleenciclopedia to be „blamed”?:)
    asteptam si episodul viitor cu aceeasi placere,mersi

  • Marius W. spune:

    O destinație de vis, într-adevăr. Și da, cum zicea și Mihai – Teleenciclopedia este de vină.

  • Florin Ciobanu spune:

    Buna ziua. Noi dorim in decembrie sa vizitam Quito si apoi Galapagos .
    Cum as putea sa va contactez ?
    Am câteva întrebări ?
    Pot sa va sun ?
    Numărul meu de telefon este 0744 982 415 .
    Cu stimă Florin

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest