Idei de Revelion – Madeira, insula primaverii eterne

Revelion 2014: Funchal, capitala insulei Madeira

A venit vremea cand trebuie sa va ganditi unde sa faceti Revelionul. La munte prin, sa speram, munti de zapada? Acasa, dand cu tiribombe din balcon? Pe vreo plaja exotica? Ma rog, eu personal o sa sarbatoresc trecerea dintre ani undeva in Tara de Foc chiliana la Punta Arenas, dar sunt convins ca multi dintre voi inca nu ati batut in cuie locul unde sa prindeti 2014. Sa fie la cald sau la frig? Pai ce-ar fi sa fie undeva unde e primavara… in mijlocul Atlanticului, in Madeira.

O sa ma intrebati de ce tocmai in Madeira? Simplu – pentru ca nu va fi nici cald, nici rece si de asemenea va fi un foc de artificii pe cinste. Am un prieten turc care sustine ca, daca nu vede o tona de artificii de Anul Nou, n-o sa fie un an prea fericit. Si de aceea cauta in fiecare an locuri unde se va da cu artificii din greu… si nu neaparat ca fiecare da cu artificii intr-un haos nebun, ci unde au loc cele mai impresionante spectacole de artificii. A fost si el intr-un an in Madeira, taman pentru ca acolo se organizeaza unul dintre cele mai frumoase spectacole de artificii de Anul Nou. Cand am vizitat Madeira asta-toamna, gazdele noastre era foarte mandre ca unul dintre spectacolele lor de Anul Nou a intrat in Cartea Recordurilor pentru cel mai cel spectacol de gen. Nu stiu daca recordul a fost batut, ceea ce e cert este ca spectacolul de artificii din Madeira trebuie sa fie foarte spectaculos.

Ce poti face in Madeira? Pai, destul de multe. Oricum, in primul rand, n-o sa poti face plaja. Nici vara n-o sa poti face prea multa plaja, nu pentru ca n-ar fi cald (si nu e ingrozitor de cald), ci pentru ca in Madeira nu prea sunt plaje. Madeira este o insula superba cu un peisaj de vis, dar nu are plaje. Exista nici incercari limitate la niste hoteluri de a construi niste plaje, dar trebuie sa spunem lucrurilor pe nume… in Madeira nu se face plaja.

Si atunci de ce se napustesc turisti cu milioanele in mica insula din mijlocul Atlanticului? Pentru ca este o insula cu adevarat pitoreasca. Este o insula vulcanica (nu va faceti griji, vulcanii nu au mai erupt de ceva timp, adica de 6.500 de ani), iar fortele vulcanilor au modelat o insula cu un aspect foarte prapastios… exista munti semeti  si vai extraordinar de abrupte. In anii ’90, guvernul portughez si Uniunea Europeana au investit in sute de kilometri de tuneluri rutiere si astfel, pentru prima oara in istorie, unele comunitati uitate de lume pe vaile Madeirei s-au trezit conectate cu restul insulei si mai ales cu Funchal, capitala. Am aflat ca inca exista batrani care nu au iesit din satul lor niciodata…

Madeira este locul perfect pentru drumetii cu nivel redus de efort. Zona sudica, cea mai roditoare, nu este binecuvantata de prea multa apa – in general, ploaia cade in nordul insulei si tot acolo se afla si cele mai multe izvoare. De aceea, inca de acum cateva sute de ani, madeirezii au construit un sistem complex de irigatii bazat pe apeducte care transporta apa peste munte si apoi o distribuie in campurile roditoare. Aceste apeducte se numesc levadas si reprezinta mandria si simbolul Madeirei. Sistemul dispune de nu mai putin de 2.170 km de levadas construite de sclavi si condamnati, iar ultimele levadas au fost terminate in jurul anului 1940. Dar pastrarea si mentinerea lor este sarcina de capatai pentru locuitori, folosirea apei fiind reglementata destul de strict. Exista niste manageri de levadas care se prezinta la o ora fixa sa dea drumul la apa pentru un anume fermier. Daca acesta nu este prezent la ora indicata, isi pierde ratia de apa…

Dar evident ca pe un vizitator obisnuit nu agricultura il intereseaza, ci mai degraba farmecul locurilor. Si daca mergi de-a lungul unor levadas, pot sa spun ca poti fi fermecat de pitorescul muntilor din Madeira. Exista si levade mai dificile, dar si unele care sunt pur si simplu o plimbare pe munte.

In Funchal, cred ca cea mai tare experienta este coboratul cu sania pe soselele abrupte ale orasului. Capitala Madeirei se intinde destul de labartat pe povarnisurile care coboara destul de abrupt in ocean. Trebuia sa fii destul de sportiv pentru a urca sus pe deal inainte de aparitia mijloacelor de transport moderne. Dar daca la urcus nu te ajuta mai nimeni, la coboras erau niste baieti imbracati in alb, de zici ca sunt gondolieri venetieni care trageau de peste 100 de ani niste sanii pe sosea (mai degraba, niste cosuri de rachita cu sine de lemn, in care intra 2 oameni). Intre timp, nimeni nu mai coboara cu sania, exceptand turistii care savureaza coborarea plina de adrenalina intr-o sanie din lemn trasa de patru tineri (am inteles ca, uneori, mai sunt si fete in echipaj, dar nu am vazut niciuna), sania prinzand chiar si 40 km la ora si, nu de putine ori, valsand printre automobile… Evident, saniile au prioritate.

Funchal este de asemenea o capitala a gradinilor botanice… Sus, pe deal, exista numeroase gradini botanice, unele cu niste covoare florale absolut superbe. Din pacate, nu am ajuns sa vizitez aceste minunate gradini (desi una se chema tocmai “Gradina Imperatorului” :)), dar intotdeauna e bine sa ai un motiv pentru care sa te reintorci mai ales intr-o insula asa de frumoasa ca Madeira!

Mai vreti vreun motiv sa faceti Revelionul in Madeira ? Hai ca mai am unul – il puteti sarbatori cu vin de Madeira! Nu este un vin obisnuit, este ceea ce specialistii numesc “vin fortificat”. Procesul de fermentare obisnuit pentru un vin este intrerupt si vinului semi-fermentat i se adauga alcool. Apoi, este tras in butoaie si lasat la invechit. Fix acelasi proces se intampla si in cazul mult mai faimosului vin de Porto, dar, daca in cazul vinului de Porto invechirea se petrece in pivnita, la racoare, in cazul vinului de Madeira invechirea are loc sus, in pod, la caldura! Dar, pentru un necunoscator ca mine, gustul mi s-a parut identic… dulce si bun.

Puteti sa faceti o vizita la Blandy’s, unul dintre cei mai vechi si faimosi producatori de vin de Madeira, care are pivnita si fabrica la doi pasi de centrul orasului.

In aceasta postare am trecut in revista „the best of” din Madeira, dar va asigur ca mai sunt multe altele pe care le puteti descoperi si singuri. Pentru mai multe povesti si informatii, puteti citi serialul pe care l-am scris anul trecut despre Madeira ! Si daca va decideti sa mergeti, aruncati o privire la ofertele celor de la J’Info Tours – oferta de Revelion este la 509 euro + taxe si include si vreo 2 zile in Lisabona, una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei. Aruncati o privire aici.

Imagini Madeira

 Funchal, capitala insulei Madeira

Funchal, capitala insulei Madeira – revarsata peste un deal ce coboara abrupt spre Ocean

Revelion 2014: Funchal, Madeira

Cu telefericul peste Funchal

Revelion 2014: Telefericul din Funchal

Tot mai sus 🙂

Revelion 2014: La sanius prin Madeira

Un pic de adrenalina ? Ce-ar fi sa coborati cu sania ?

Revelion 2014:  Strazi abrupte din Funchal

Pe soselele astea ? 🙂

Revelion 2014:  Blandy's - vin de Madeira

 Dupa atata adrenalina, merge un vin de Madeira !

Revelion 2014:  Butoaie cu vin de Madeira

invechit in butoi

Revelion 2014:  vin de Madeira

Alba sau rosie ?

Revelion 2014:  Azulejos pe strazile din Funchal

Pe strazile din Funchal …

Revelion 2014:  Azulejos - faianta de Madeira

Gasesti celebrele azulejos iberice – tipice pentru Portugalia si Spania

Revelion 2014:  Biserica din Funchal, Madeira

Biserica principala din Funchal

Revelion 2014:  pe munte in Madeira

Daca te duci in Madeira, e musai sa explorezi si zona ei verde

Revelion 2014:  Levadas pe munte

Vedeti drumul acela printre pomi ? Pe acolo trece o levada !

Revelion 2014:  Levadas in Madeira

Si cam asa arata de aproape o levada

Revelion 2014:  Levadas, apeducte in Madeira

Revelion 2014:  Lac cu izvoare in Madeira

Iar un traseu duce la o cascada foarte pitoreasca

Revelion 2014:  Sat Medeira

Madeira inseamna si satuce uitate pe povarnisuri

Revelion 2014:  Plaja Madeira

Dar si plaje cam dure la picioare 🙂

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest