In Basarabia, pe drumul vinului (ep. 8). Chisinau, capitala celeilalte Romanii

Obiective turistice Chisinau: Statuia lui Stefan cel Mare

Lucru cel mai frustrant din Drumul Vinului a fost ca, desi tot am trecut de nu stiu cate ori prin Chisinau, am trecut doar in fuga microbuzului. Intr-o seara, cand am ajuns mai devreme, am dat o fuga prin centru si m-am intalnit cu cineva, in schimb, doar tranzit, tranzit, tranzit. Si chiar voiam sa revad Chisinaul dupa 10 ani. Ei bine, ocazia a venit exact in ziua de duminica, ultima zi pe care o mai petreceam in Basarabia. Nu aveam luxul unei zile intregi, trenul pleca la 16:30, dar si asa aveam cateva ore la dispozitie pentru a-mi aminti de Chisinaul anilor ’90 si sa vad ce mai e nou.

Alex Gurdila, unul dintre bloggerii participanti la Drumul Vinului, mi-a dat o mare mana de ajutor. Omul e prezentator la programul de dimineata al televiziunii Jurnal TV (un soi de Razvan & Dani al Moldovei) si m-a invitat sa vorbesc despre “Drumul Vinului”. Ora infama – 8 si un pic dimineata. Asta insemna sa ma scol pe la 7, ca din cartierul Ciocana pana in centru e ceva de mers. Am nimerit in cele din urma la sediul Jurnal TV (intr-un imens bloc cu fatada de sticla, poc, construit in centru si potrivindu-se cu imprejurimile arhitectonice ca nuca-n perete) si am fost luat pe sus de Alex si intrat rapid live. Despre ce am povestit la televiziunea moldoveneasca vedeti dand click mai jos.

 

Dupa emisiune, am sarit intr-un taxi si am mers la gara, de unde mi-am luat bilet spre Bucuresti si mi-am cazat geamantanul la bagaje de mana. M-am uitat la ceas. Era 9 dimineata, era o zi superba de toamna, soare stralucitor si aveam cateva ore inainte. E buna si trezirea asta pentru emisiuni TV la ceva :).

Timp de o saptamana, am vazut o fata moderna a Basarabiei, o fata optimista, stralucitoare – fabrici moderne, oameni pasionati, palate subterane, dar si castele pe o gura de rai cum e cel de la Purcari. Duminica dimineata, la doi pasi de gara, am reintalnit Basarabia pe care o stiam in anii ’90 – o lume saraca venita sa vanda tot soiul de prostii, haine la mana a 7-a, ibrice antice, cutite si furculite. Haine spanzurate pe garduri sau aruncate pe jos… In ciuda noilor malluri stralucitoare si a karaokeurilor fancy, o buna parte dintre basarabeni nu o duc deloc bine… dar asta nu e numai in Basarabia, ci peste tot in fosta Europa de Est… si nu as fi surprins sa vad astfel de imagini si in Europa Occidentala. Exact cu o duminica inainte, descopeream o astfel de Vale a Plangerii comerciala si in Bordeaux, in bogata Franta.

Bon, hai sa trecem mai departe. Chisinaul a fost construit ca un oras planficat. In 1941, cand trupele sovietice au fost alungate de trupele romano-germane din cel de al doilea oras ca marime al Romaniei Mari, in timpul retragerii, acestea au dat foc orasului de pe Bac. Putine cladiri au scapat, in plus, datorita faptului ca, inainte de 1812, Chisinaul era un targusor de provincie, nu gasesti prea multe obiective „clasice” prin capitala Basarabiei. Orasul a fost reconstruit, dupa 1944, de planificatori sovietici care au trasat niste bulevarde perpendiculare si o arhitectura stalinista tipica – sosele largi, blocuri si, mai ales, actualul sediu al Guvernului, un blockhaus tipic pentru orasele-resedinta de ceva din fosta URSS… cu marea piata din fata, fosta probabil Piata Lenin, acum Piata Marii Adunari Nationale (in memoria imensei demonstratii din 27 august 1989, cand romanii basarabeni au cerut ca limba romana cu grafie latina sa redevina limba oficiala a, pe atunci, Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti).

Dintotdeauna mi-a placut sa ma plimb prin Chisinau – este un oras aerisit, cu mult spatiu verde. Valea Bacului a ramas un plaman verde al Chisinaului, iar cladirile prin centru nu sunt stresant de inalte… iar copacii umbresc trotuarele orasului. O mare schimbare fata de 1997 sau 2003 este faptul ca, in cele din urma, limba romana a redevenit stapana in Chisinau. Absolut peste tot, firme si reclame in limba romana, ici si colo mai vezi si in rusa, dar, in mod evident, intr-o pozitie secundara. Apoi, chiar si pe strada, daca, acum 15 ani, ma bucuram cand auzeam crampee de limba romana, astazi, aproape peste tot am auzit numai romaneste. In mod neasteptat, doar in talciocul de pe strazile de langa gara rasuna rusa in mod preponderent.

In schimb, statuile sunt la locul lor. Statuia haiducului comunist Kotovski continua sa calareasca in fata hotelului Cosmos care ofera camere la 25 de euro (sau, cel putin, asa scria cu litere de o schioapa deasupra usilor de intrare. Aruncand o privire pe Booking, gasesti insa preturi la 35 de euro, iar hotelul pare chiar OK – are nota de 7,6 – „decent”) si apoi o iau in sus pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant… peste tot, magazine moderne, telefonie mobila, Chisinaul a crescut mult, cel putin in centru. Dar, evident, si aici trebuie sa gasesti niste vaci sacre cum ar fi magazinul fabricii de dulciuri Bucuria, unul dintre bastioanele industriei de bunuri de consum ale Moldovei… cum sa ratez ocazia sa intru in magazin si sa cumpar niste mostre din legendara ciocolata. Ma rog, magazinul nu pare sa fi evoluat prea mult fata de acum 10 ani, e si el un pic retro-cool, dar descopar ca a disparut omniprezentul abac… in anii ’90 eram fascinat cum vanzatoarele mai intai calculau pretul final cu abacul si apoi il tastau in casele de marcat moderne. Nu pot sa zic ca am intrat in prea multe magazine moldovenesti, dar in cele in care am intrat nu am mai vazut celebrul abac.

Odata ajuns in Piata Marii Adunari Nationale, blocata pentru un eveniment auto, trec pe sub Arcul de Triumf (unul dintre singurele locuri unde am mai vazut scris in vechea limba „moldoveneasca” – adica romana scrisa cu litere chirilice pe o placa ce comemora restaurarea arcului de secol 19) pentru ca mai apoi sa intru in Catedrala. Admir stralucirea unei nunti, dar si picturile murale care il infatiseaza pe Stefan cel Mare si Sfant (nu e nicio mirare), dar si pe domnitorul martir al Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu… descopar unitatea romanilor in din ce in ce mai multe locuri. La primele ore ale diminetii, fusesem si la biserica Sf. Muc. Tiron, dar nu am prea stat – biserica era arhiplina de credinciosi, iar slujba era in limba romana, desi lacasul de cult tine de biserica moscovita.

Intr-un colt al Pietei se afla insa monumentul definitoriu al Chisinaului, statuia lui Stefan cel Mare si Sfant. Ridicata in 1928, statuia a fost evacuata in 1940, in timpul Ultimatumului, la Vaslui. A revenit la Chisinau in timpul eliberarii din timpul razboiului si din nou dusa in Romania, de data asta la Craiova, cand trupele sovietice se apropiau de oras si in mod cert ar fi fost distrusa. A revenit totusi in Basarabia in 1945, dar crucea si spada au disparut… Comunistii nu aveau nevoie de un erou crestin roman cu sabia in mana. In anii ’70, chiar si asa, vaduvit de cruce si spada, Stefan a fost mutat in parc pentru a disparea din ochii publici… il irita pe Leninul care domina marea piata centrala a Chisinaului… Dupa 1990, a revenit pe locul initial, in coltul marii piete, in timp ce Lenin a disparut din Piata… Si-a recapatat spada si crucea si este Km 0 al romanismului din tinutul de peste Prut.

Si ce alt loc mai bun de intalnire decat statuia lui Stefan? Aici, mi-am dat intalnire cu un cititor al blogului cu Vitalie Postolache proaspat venit dintr-o tara care mie imi place mult – Nepalul! Asa ca am inceput preumblarea prin parc, pe Aleea Clasicilor, unde se afla statuile unor mari corifei ai literaturii si culturii romane – de la Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu si Nicolae Iorga la regretatul Grigore Vieru. Inainte de 1991, pe Aleea Clasicilor fusesera admisi doar moldoveni „OK din punct de vedere politic” cum ar fi Dimitrie Cantemir, Ion Creanga, Mihai Eminescu sau Nicolae Milescu Spataru, dar, dupa independenta Republicii Moldova, aleea a reunit cultura Romaniei Mari – li s-au alaturat Mircea Eliade, Nichita Stanescu, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Lucian Blaga sau, de curand, Adrian Paunescu.

In ciuda existentei acestui adevarat panteon al culturii romane, in centrul aleii se afla un rus – e vorba de Puskin, care a fost exilat in indepartata gubernie a Basarabiei in 1820, la doar 8 ani de cand rusii ocupasera Basarabia. Si stau sa ma intreb ce cauta totusi aici inconjurat de atatea flori intr-un oras si in mijlocul unui popor pe care l-a ponegrit cu aroganta – „Prokleatii gorod Kisinev” – „Blestemat orasul Chisinau”. Dar asa sunt moldovenii, iertatori, desi fetelor lor erau „usuratice”, asa cum se destainuia acelasi Puskin.

Vitalie venise cu un plan fix – voia sa-mi arate unul dintre locurile mai putin cunoscute din Chisinau, si anume restaurantul „Roata Vremii”. „Sa iti iei aparatul foto” imi tot cerea disperat pe Facebook. Cum sa plec eu undeva fara aparatul foto, Vitalie? :).

Si ne-am aruncat intr-un taxi si am plecat spre cartierul Botanica, unde am poposit in fata unei vile cu fatada plina de flori. Odata ajunsi inauntru, am intrat intr-un restaurant traditional romanesc, amintindu-mi de localuri ca Sura Dacilor din Poiana Brasov, bunaoara… Am mancat, ce pot sa zic – mancare foarte buna si ospatarite frumoase, stralucind in costume populare… Dar secretul acestui restaurant este ca, atasat printre diverse camere, se gaseste un mini-muzeu al traditiilor populare basarabene. Asa ca o tanara ospatarita ne-a plimbat prin aceste odai care mi-au demonstrat, inca o data, ca arta populara basarabeana seamana asa de mult cu cea ardeleneasca pe care o stiu destul de bine, unele odai amintindu-mi de camerele traditionale din satul fagarasean al bunicii mele – fie ca e odaia mare sau unde se afla razboiul de tesut. E drept, impresionanta crama de vin imi aduce aminte ca ne aflam totusi in Basarabia, tara vinului (Republica Moldova se afla pe locul 12 in lume la productia de vin), dar mi-a placut si camera plina cu muraturi aranjate artistic. Multumesc, Vitalie, chiar a fost un loc frumos.

Si, desi mi-ar fi placut sa petrec mai mult timp in Chisinau, in capitala celeilalte Romanii, se facea ora la care trebuia sa plece trenul. Am sarit intr-un taxi si am ajuns la gara, in fata careia se afla unul dintre putinele monumente ridicate in Chisinau dupa 1990 (exceptand busturi de pe Aleea Clasicilor) – e vorba de monumentul victimelor stalinismului… Cand mi-am recuperat bagajul, trenul tocmai tragea la peron. Intr-un ritual aproape ostasesc, insotitorii si insotitoarele de vagon au coborat si au luat pozitia de drepti in fata usii… Am urcat, mi-am ocupat locul si mi-am luat la revedere de la Vitalie si de la Chisinau. Sper sa revin in curand – Chisinaul nu este un oras unde sa te duci sa vezi monumentul X, Y sau Z si sa pleci mai departe. Nu prea sunt monumente, doar cateva. Este un oras pe care trebuie sa-l patrunzi, sa-l savurezi. Este ca un vin vechi. Trebuie sa te asezi olecuta si sa-l consumi catinel. Sa-i patrunzi atmosfera, sa-i sorbi aroma si sa-i admiri fetele… ca vorba aia, vinul si fetele sunt mandria Moldovei dintre Prut si Nistru :).

Trenul a plecat tarandu-se spre Ungheni… Mi-am adus aminte de drumul facut spre Odesa in 1997. Viteza nu a crescut prea mult. Am vazut niste trenuri cool, modernizate la Pascani, un soi de Sageti Albastre, probabil acelea merg mai repede, dar nu opereaza decat pe distante scurte, sunt trenuri locale… internationalul de Bucuresti este format din trenurile acelea balsoi si solide ale fostei URSS – si de aceea si aerul acela retro-cool.

La Ungheni, m-am trezit cu doctorul sa ne intrebe de sanatate si apoi de vamesi si graniceri. Moldoveanul ultramodern – cu un soi de laptop, romanul – tot cu stampila. Despre contrabanda cu tigari, vamesul moldovean mi s-a parut mult mai stresat. Vamesita romanca, ghidusa si haioasa, parea sa te citeasca psihologic… si asa vreo 9 sticle de vin trecura Prutul …

Desi am fost in multe tari anul acesta, poate calatoria prin Basarabia mi-a ramas cea mai intiparita in suflet. Pentru ca este un loc frumos cu oameni frumosi si ospitalieri si pentru ca te simti ca acasa. Pentru ca Basarabia e Romania, sau mai degraba este cealalta Romanie. Nu stiu cati dintre voi ati vizitat Chisinaul, Cricova sau Capriana… Mai degraba ati fost la Paris, Venetia si Antalya. Faceti-va timp si cateva zile pentru Basarabia… fie ca este vorba de un weekend sau de mai mult timp. Nu veti regreta.

Imagini Chisinau

Jurnal TV Chisinau

Duminica, dis-de-dimineata la Jurnal TV

Studio Jurnal TV Chisinau

Gata de a intra in platou

cu Alex Gurdila

Motor !

Locomotiva istorica - gara din Chisinau

Dupa emisiune, fuga la gara sa-mi iau bilet de tren spre Bucuresti. Nu, nu cu locomotiva asta

Tren in Moldova

Mai degraba, cu asa ceva 😉

Hotel Cosmos Chisinau

Dar sa lasam gara si s-o tulim spre oras… primul monument, statuia lui Kotovski

Camera la 25 euro

Iar hotelul Cosmos pare sa aibe niste preturi prietenoase

Interzis in Chisinau

Nu aia, nu ailalta ! Cam multe restrictii in Chisinau !

Backpackeri in Chisinau

Dar chiar si asa, pe strazi, poti vedea o specie rara – backpackerii straini

Obiective turistice Chisinau: Manastire Sf. Tiron

Duminica dimineata, sa mergem la cele sfinte

Obiective turistice Chisinau: Manastirea Sf. Tiron

Chiar daca tine de patriarhia moscovita

Obiective turistice Chisinau: Manastirea Sf. Tiron

Obiective turistice Chisinau: Centrul de Arta Brancusi

Centrul de Arta Constantin Brancusi

 Reclama Moldcell

Reclame prin Chisinau – telefonie mobila

Reclama Chisinau

sau reclame sociale 🙂

Obiective turistice Chisinau: Magazin Bucuria

Dar sa ne oprim la magazinul Bucuria unde viata e mai dulce

Magazin Bucuria - Chisinau

Dulce rau 🙂

Obiective turistice Chisinau: Primaria Chisinau

Una dintre cladirile cele mai frumoase din Chisinau – Primaria municipiului

Obiective turistice Chisinau: Arcul de Triumf

Arcul de Triumf, una din putinele cladiri care au peste 150 ani

Obiective turistice Chisinau: Sediu Guvern Moldova

Piata Marii Adunari Nationale pregatita de curse auto. Nu, nu e Formula 1 !

Obiective turistice Chisinau: Catedrala

Catedrala din Chisinau. Cum o fi suportat Lenin sa stea fata in fata cu aceasta cladire timp de decenii ?

Constantin Brancoveanu - Catedrala Chisinau

Picturi murale – Constantin Brancoveanu si familia

Stefan cel Mare - Catedrala Chisinau

Stefan cel Mare si Sfant

Nunta la Chisinau

Si o nunta in plina desfasurare 🙂 Casa de piatra !

Statuia lui Stefan cel Mare si Sfant la Chisinau

Celebra statuie al lui Stefan, simbol al Chisinaului si a intregii Moldove !

Obiective turistice Chisinau: Aleea Clasicilor

O toamna frumoasa pe Aleea Clasicilor

Obiective turistice Chisinau: Statuia lui Puskin

Puskin in mijlocul aleii

Obiective turistice Chisinau: Muzeul National de Istorie al Moldovei

Muzeul de Istorie al Moldovei. Mi-ar fi placut sa-l vizitez, sper ca data viitoare !

Resturant Roata Vremii Chisinau

Dar in schimb, am vizitat un restaurant – muzeu: Roata Vremii

31. Supa moldoveneasca.JPG

Si nici un muzeu nu iti pica bine fara un pic de mancarica inainte

Restaurant - muzeu Roata Vremii

Asa ca dupa masa, sub supervizarea unei ospatarite dragute

 Restaurant Roata Vremii Chisinau

am inceput sa descopar acest adevarat muzeu al traditiilor basarabene

Muraturi la Chisinau

Mama, ce de muraturi !

Crama cu vinuri la Roata Vremii

Si evident, crama plina de vin, ca doar suntem in Basarabia, nu ? 🙂

Vitalie Postolache

Multumesc, Vitalie ca mi-ai aratat acest loc !

Obiective turistice Chisinau: Restaurant Roata Vremii

Cam asa arata interiorul restaurantului 🙂

Obiective turistice Chisinau: Monument victime staliniste

Din pacate orice lucru frumos are un sfarsit… asa ca am ajuns la gara

Gara Chisinau, trenul de Bucuresti

unde ma astepta trenul de Bucuresti. Apropos, foarte faina gara de la Chisinau, cocheta, curata, ordonata

 Trenul Chisinau - Bucuresti nu are intarziere

 Cine sa zica ca trenurile au intarziere ? Cel putin eu am avut noroc !

Comentarii

  • unvadim spune:

    Din cate cunosc restaurantul se numeste „Roata Vremii”

  • Loredana spune:

    Buna Imperator,

    Excelent articol, iti multumesc pentru informatii! As vrea sa merg in vizita weekendul viitor in Chisinau cu niste prieteni. Plecam din Bucuresti sambata si planuim sa vizitam cele doua crame subterane din apropiere de Chisinau; sper sa ne ajute vremea si sa avem sufiecient timp…Vreau sa te intreb daca avem nevoie de pasaport ca sa intram in Republica Moldova.

    Multumesc

  • Imperator spune:

    Pasaportul trebuie sa fie valabil 3 luni.

  • Cori spune:

    Buna seara. Niste informatii despre tren Bucuresti-Chisinau-Bucuresti, te rugam? Exista tren direct? Locurile sunt la cuseta sau clasele obisnuite 1 si 2 ? Ce pret? Multumim !

    • Imperator spune:

      Da, exista. La dus, pleaca pe la 7 si ceva seara si ajunge pe la 8 dimineata. De la Chisinau, pleaca la 16:30, ajunge la Bucuresti Nord la orele 6:00.
      Nu exista vagoane de clasa, ci doar vagoane de dormit – clasa 1 (2 persoane in cuseta) sau clasa 2 (nu stiu daca sunt 4 sau 6).
      Clasa 1 costa vreo 220 lei (un dus), clasa 2, vreo 160 – 180, nu mai stiu exact (un dus)

  • calin spune:

    recomand oaspetilor din Romania:

    1. in afara de tren circula autocare de ruta si microbuse, cam din ora-n ora. destinatii variate, iasi, bucuresti, cluj, brasov, timisoara….e plin pe net de numere de contact ale companiilor pentru rezervari, bilete si chiar se pot lua de ultima ora.

    2. la chisinau sa vedeti urmatoarele>
    partea oficiala:

    a) aleea clasicilor si parcu stefan cel mare, lacul valea morilor si scarile de la universitate spre lac; muzeul etnografic si vivariul; catedrala din centru si arcul, turnul de apa, ciuflea,

    2) partea neoficiala> piata centrala – un fel de obor. parcul de distractii cu roata cerului si dispozitivele arhaice electrice de joc vintage de la botanica, mall-ul, gradina zoo si parcul botanic, si bineinteles sa intrati pe „la placinte”, „tucano” sau orice pizzerie/crama/…

    turul la milesti e mai ieftin pe parcursul saptamanii intre 9 si 17, si poate fi rezervat pe site

    http://www.milestii-mici.md/ro/for-clients

    cazarea – optiuni sunt de la couchsurfing si hostel de 6 eur/noapte la camere president lux de 700 usd/noapte.

    vedeti pe net.

    Va asteptam in Basarabia.

    P.S. – Chisinaul singur, nu e nici pe departe oglinda Basarabiei. Om fi noi a doua (mica) Romanie, dar mai avem niste mici „cnezate:” al romilor la Soroca, autonomia Gagauzilor la Comrat, si fioroasa gaura neagra – Transnistria…

    toate ar putea sa va trezeasca interesu….veniti….

  • Ciprian spune:

    Intr-adevar, Chisinaul este un oras minunat; am fost anul acesta de vreo 4-5 ori si m-am simtit super bine, e un oras care te linisteste si iti da chef de viata! Este f. simplu sa ajungi acolo; pt granita este nevoie de pasaport valabil, cetatenii UE pot intra f simplu, fara viza sau alte documente suplimentare (la fel si in Ucraina). Exista tren direct de la Bucuresti via Iasi, zilnic. la 19,40 (din Iasi pe la 3,00) – sosire la 08,52, retur, din Chisinau la 16,35 cu sosire la 06,00 in Bucuresti (in Iasi la 22,21). Este foarte interesanta experienta cu trenul deoarece la granita, la Ungheni se traiesc pe viu procedurile tehnice de schimbare a e cartamentului (in spatiul ex-sovietic linia de cale ferata este mai lata decat in restul lumii); asa ca trenul este ridicat mecanic cativa metri, cu tot cu calatori si practic se schimba rotile – o experienta f interesanta si unica. Exista si tren din iasi catre Ungheni-Moldova si retur. Pt detalii suplimentare vedeti site-ul cailor ferate moldovene: http://railway.md/ro/schedule/ (link direct catre mersul trenurilor). Se poate ajunge si cu microbuzul sau autocarul, exista rute catre principalele orase romanesti: din Bucuresti si Timisoara plecarea/sosirea se face in Gara auto Centrala Chisinau (moldovenii le numesc gari auto, nu autogari!) – e chiar in centru, langa piata, pe jos se poate ajunge oriunde in centru; din Brasov, Iasi, Cluj autocarele/microbuzele sosesc/pleaca la/de la gara auto Sud – la iesirea spre Hancesti – se ajunge f usor cu troleul sau cu maxi-taxi (moldovenii le numesc „rutiere”, iar rusii si ucrainienii „mashrutka”). Toleul 9 leaga gara auto de sud de gara auto de nord si trece prin centru, pe str. Tighina care intretaie bd. Stefan cel Mare si Sfant (principalul bulevard din oras). De la gara auto de nord pleaca cursele spre Odessa, Kiev, Cernauti etc. Tot de la gara centrala se pot lua autobuze spre Transnistria pt a vizita Tiraspolul („capitala”), Benderul/Tighina – cu renumita cetate sau manastirea Noul Neamt – pt a intra in Transnistria este nevoie de pasaport si completarea unei „carti de imigratie” (o foaie f simplu de completat – se ia de la sofer sau din asa-zisa granita); daca va intoarceti in aceeasi zi, veti primi „viza” transnistreana de 10 ore care este gratuita; nu exista niciun pericol privind securitatea, am fost acum o luna si nu am avut niciun fel de problema. mersul autobuzelor/microbuzelor il gasiti pe site-ul autogarilor moldovenesti, biletele se cumpara de regula de la case, fiind emise electronic: http://www.autogara.md/orar/ (link direct care mersul curselor, trebuie doar aleasa gara auto=autogara: centru sau Chisinau gara, de sud, de nord etc)
    Pt cazare „low cost” recomand hostelul Trotter’s Den http://trottersden.com/ – e chiar in centru pe bulevardul Stefan cel Mare sau Tapok hostel pe str. Armeneasca, tot in centru – 30-35 de lei rom./pers – le gasiti pe mai toate site-urile de rezervari. (in Moldova veti folosi lei mold. 1 leu rom = 4 lei mold.; case de schimb, banci si bancomate sunt peste tot, se poate plati si cu cardul in f multe locuri – exact ca in Romania; schimbul valutar se face f simplu, fara prezentarea actelor). Exista si hoteluri de lux si pt clasa medie si apartamente in regim hotelier si hoteluri ieftine pt turisti care vor doar sa viziteze; dintre cele ieftine: hotel Chisinau si Zarea (1 stea), Turist, Cosmos, Sanrais, Imperial (2-3 stele) 100-150 lei rom. /noapte.
    Pt orice alte informatii, va stau la dispozitie si am si cateva mii de poze facute in Moldova (Chisinau, Balti, Tiraspol, Cricova, Milestii Mici, Vadul lui Voda, Orheiul Vechi, Purcari etc) si Ucraina (Cernauti, Lviv, Kiev, Odessa si in Crimeea: Ialta, Sevastopol, Simferopol, Bahcisarai, Livadia, Massandra, Alupka etc)

    • Imperator spune:

      Multumesc pentru multitudinea de sfaturi, Tocmai scriam un articol special dedicat cum sa vizitezi Basarabia si am preluat informatii de la tine 🙂

      • Ciprian spune:

        Cu multa placere, in ultimul an am vizitat destul de mult Moldova si Ucraina si pot spune ca am acumulat ceva informatii despre aceste zone; daca mai pot fi cu ceva de folos, va rog sa apelati!

  • shaun spune:

    Si parisul e o alta romanie……era plin de tigani …….Unii fug de romania nu o cauta.Sper ca basarabeni sa nu isi piarda identitatea.E bine de ei pina nu pun miticii piciorul acolo decit ca si turisti…

  • E de mers si la Chisinau, din cate stiu exista si curse de avion cu Tarom din Bucuresti si Carpatair din Timisoara. Mai nou a intrat si Wizzair-ul la ei dar zboara mai spre vest. Cine stie poate fac si ei o ruta Bucuresti – Chisinau

  • Loredana spune:

    Salut Ciprian,

    Sambata voi pleca din Bcuuresti cu 3 prieteni spre Chisinau. Mergem sa vizitam una din cele doua crame: Milestii de jos sau Cricova. Putem lua autobuze din Gara centrala?

    In drum spre Chisinau ne vom opri la manastirea Capriana, mai ai si alte sugestii?

    Multumesc

    • CIPRIAN spune:

      Cricova e un orasel in cadrul municipalitatii Chisinau (Chisinaul ca municipiu, inclue orasul Chisinau si alte cateva orasele si sate din jur), asa ca exista autobuze urbane Chisinau – Cricova, vezi site-ul primariei Chisinau; pt Milestii Mici care e in raionul Ialoveni, cu siguranta sunt autobuze de ‘Ialoveni, daca nu chiar pt Milestii Mici; eu la ambele vinarii am fost cu masina sau in excursii organizate (vezi autofgari.md). Recamand pe langa aceste 2 vinarii – care sunt exceptionale si pe cele de la Purcari (e ceva mai departe, pe Nistru, spre Odesa, la granita cu Ucraina), Chateau Vartely si pivnitele Branesti care sunt langa Orhei si se poate vizita cu ocazia asta si minunatul complex de la Orheii Vechi. Atentie, pt a vizita Milestii Mici si Cricova rebuia sa aveti rezervare on-line, prin e-mail, pe site-urile lor!

      • CIPRIAN spune:

        pe langa manastirea Capriana, puteti vizita si manastirea Honcu, e tot pe ruta Albita-Leuseni-Chisinau, Capriana e pe stanga, Honcu pe dreapta, sunt indicatoare!

  • uka spune:

    Am vazut ca ai fost la magazinul Bucuria. Cam cat costa un kg de bomboane, aproximativ?

  • sergiu spune:

    am si eu o intrebare care ma framanta: ce aparat de fotografiat folosesti caci faci niste poze prea frumoas. sau sunt prelucrate. ms

  • Zvetlana spune:

    Salut Imperator. Ma bate gandul sa-mi duc prietenul de ziua lui la Chisinau intr-un circuit asa de weekend prelungit. Si daca tot ajung pe acolo (cu avionul) as vrea sa ajung si la cramele Cricova. Imi poti recomanda cu ce sa ajung din Chisinau, acolo? Ma gandesc la taxiu, dar la intoarcere?? Multumesc anticipat!

  • CIPRIAN spune:

    Cricova e un orasel in cadrul municipalitatii Chisinau (Chisinaul ca municipiu, include orasul Chisinau si alte cateva orasele si sate din jur, printre care si Cricova), asa ca exista autobuze urbane Chisinau – Cricova, vezi site-ul primariei Chisinau! http://www.chisinau.md/tabview.php?l=ro&idc=534& autobuzul 2 vad ca merge la Cricova. Atentie, pt a vizita complexul trebuie sa aveti rezervare pralabila on-line, prin e-mail, pe site-ul lor!

  • Zvetlana spune:

    Multam fain! Stiu de rezervare, sper sa si reusim, avand in vedere ca suntem doar 2 persoane si din cate am citit, am inteles ca ar fi doar pentru grupuri..

    • CIPRIAN spune:

      pai daca ati facut rezervare pe e-mail, totul e ok, ei va trimit raspuns cu confirmarea, ora exacta a turului, pret etc

  • Jean spune:

    Stii cumva un ghid vorbitor de romana care face excursii din Chisinau spre Transnistria/Odessa? Mi-ar fi de mare ajutor niste date de contact. Mersi!

  • CIPRIAN spune:

    Trenuri directe intre Romania si Moldova si retur:

    1. – Trenul IR nr. 821/1051 „Unirea” Chisinau – Iasi-Socola, circula luni, vineri, sambata si duminica, pleaca din Chisinau la 06,43, opreste in Ungheni (9,35) si Iasi-Socola (10,59); gara Socola se afla in Iasi, langa pasarela Bucium; legatura cu centrul orasului este asigurata de autobuzul nr.51 – ora 11,14 plecare din Gara Socola pe traseul: Casa Sindicatelor – campus Tudor Vladimirescu (Iulius mall) – Hotel Europa – Moldova Center – Sala Polivalenta (Palas); biletul costa 2 lei romanesti, plata se poate face in autobuz;
    – Trenul IR nr. 822/1052 „Unirea” Iasi-Socola – Chisinau, circula luni, vineri, sambata si duminica, pleaca din Iasi-Socola la 17,12, opreste in Ungheni (18,57) si Chisinau (21,13); traseul autobuzului nr.51, special pentru gara Socola, este: ora 16,10 plecare din campusul Tudor Vladimirescu (Iulius mall) pe traseul: Hotel Europa – Moldova Center – Sala Polivalenta (Palas) – Podu Ros (magazin “1001 Articole”) – Casa Sindicatelor – Gara Socola; biletul costa 2 lei romanesti, plata se poate face in autobuz;
    Preturile biletului de tren pe ruta Iasi-Chisinau/Chisinau-Iasi sunt: clasa I – 173 lei moldovenesti (37 lei romanesti); clasa a II-a – 148 lei moldovenesti (31,50 lei romanesti); clasa a III-a – 132 lei moldovenesti (28 lei romanesti). Biletele se cumpara de la casele garii in Chisinau si de la personalul de tren in Iasi.
    2. – Trenul IR nr.105/401 „Prietenia” Chişinău – Bucureşti-Nord, circula zilnic, pleaca din Chisinau la 16,45, opreste in Ungheni (20,39), Iasi-Nicolina (22,12), Iasi (22,18), Bacau (0,58), Focsani (2,40), Buzau (3,48), Ploiesti-Sud (5,06) si Bucuresti-Nord (6,04); vagoane tip cuseta, clasa I si a II-a, vagon-restaurant;
    – Trenul IR nr. 106/402 „Prietenia” Bucureşti-Nord – Chişinău, circula zilnic, pleaca din Bucuresti-Nord la 19,15, opreste in Ploiesti-Sud (20,06), Buzau (21,29), Focsani (22,44), Bacau (0,29), Iasi (3,09), Iasi-Nicolina (3,17), Ungheni (5,02) si Chisinau (9,06); vagoane tip cuseta, clasa I si a II-a, vagon-restaurant.
    3. – Trenul Regio nr.1062 Iasi – Ungheni, circula zilnic, pleaca din Iasi la 4,51, opreste in Iasi-Nicolina (4,58), Iasi-Socola (5,04) si Ungheni (6,55);
    – Trenul Regio nr.1061 Ungheni – Iasi, circula zilnic, pleaca din Ungheni la 7,55, opreste in Iasi-Socola (9,35), Iasi-Nicolina (9,41) si Iasi (9,51);
    4. – Trenul Regio nr.1064 Iasi – Ungheni, circula zilnic, pleaca din Iasi la 13,12, opreste in Iasi-Nicolina (13,22), Iasi-Socola (13,28) si Ungheni (15,05);
    – Trenul Regio nr.1063 Ungheni – Iasi, circula zilnic, pleaca din Ungheni la 17,00, opreste in Iasi-Socola (18,18), Iasi-Nicolina (18,24) si Iasi (18,30);

    Pt excursii in Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca etc) sau Ucraina (Cernauti, Liov, Odessa etc) si servicii de ghid individual, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com – Ciprian.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Obiective turistice Chisinau: Statuia lui Stefan cel Mare
Jurnal TV Chisinau
Studio Jurnal TV Chisinau
cu Alex Gurdila
Locomotiva istorica - gara din Chisinau
Tren in Moldova
😉
Hotel Cosmos Chisinau
Camera la 25 euro
Interzis in Chisinau
Backpackeri in Chisinau
Obiective turistice Chisinau: Manastire Sf. Tiron
Obiective turistice Chisinau: Manastirea Sf. Tiron
Obiective turistice Chisinau: Manastirea Sf. Tiron
Obiective turistice Chisinau: Centrul de Arta Brancusi
 Reclama Moldcell
Reclama Chisinau
🙂
Obiective turistice Chisinau: Magazin Bucuria
Magazin Bucuria - Chisinau
🙂
Obiective turistice Chisinau: Primaria Chisinau
Obiective turistice Chisinau: Arcul de Triumf
Obiective turistice Chisinau: Sediu Guvern Moldova
Obiective turistice Chisinau: Catedrala
Constantin Brancoveanu - Catedrala Chisinau
Stefan cel Mare - Catedrala Chisinau
Nunta la Chisinau
🙂
Statuia lui Stefan cel Mare si Sfant la Chisinau
Obiective turistice Chisinau: Aleea Clasicilor
Obiective turistice Chisinau: Statuia lui Puskin
Obiective turistice Chisinau: Muzeul National de Istorie al Moldovei
Resturant Roata Vremii Chisinau
31. Supa moldoveneasca.JPG
Restaurant - muzeu Roata Vremii
 Restaurant Roata Vremii Chisinau
Muraturi la Chisinau
Crama cu vinuri la Roata Vremii
🙂
Vitalie Postolache
Obiective turistice Chisinau: Restaurant Roata Vremii
🙂
Obiective turistice Chisinau: Monument victime staliniste
Gara Chisinau, trenul de Bucuresti
 Trenul Chisinau - Bucuresti nu are intarziere
Cricova
Orhei Manastirea Curchi
St. Emillion Bordeaux
Castel Mimi Bulboaca
Tiraspol Transnistria
Stema Transnistria
Cricova
Orhei Manastirea Curchi
St. Emillion Bordeaux
Castel Mimi Bulboaca
33. Statuia Lui Suvorov La Tiraspol
🙂
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw