Vor putea romanii sa ia visa-on-arrival in India ?

Steagul Indiei si Taj Mahal - visa-on-arrival India

Sa iei viza indiana nu a fost niciodata foarte simplu. Trebuie sa te duci la ambasada musai, sa ai tot soiul de hartii si apoi ti-o dadea. Mi-aduc aminte cand am fost ultima oara in India in 2009, a trebuit sa aduc o dovada de cazare. Am dat mailuri la vreo 2 pensiuni, ei mi-au scris ca mi-au facut rezervarile si asa am luat viza. Nu zic ca nu ti-o dadeau – aveai ceva probleme daca erai tipa tanara calatorind singura – India se confrunta cu multe probleme cu tinere occidentale venite in India dupa boy friends gasiti pe net sau in cautare iluminarii, dar, in rest, nu erau probleme majore. Oricum, era o bataie de cap suplimentara… in timp ce multe tari din jur erau mult mai prietenoase: Sri Lanka – aplicai on-line, Nepal, Laos, Thailanda sau Cambogia o luai la granita, iar pentru Singapore sau Malaezia, nici macar nu iti trebuie viza.

De cativa ani, India s-a hotarat sa devina mai prietenoasa si a introdus, minune mare, posibilitatea sa iti iei viza pe aeroport (visa-on-arrival) pentru cetatenii unor tari (lista nu prea are nici o noima, insa :)): Cambogia, Finlanda, Indonezia, Japonia, Laos, Luxemburg, Myanmar, Noua Zeelanda, Filipine, Singapore si Vietnam. Viza costa 60 dolari si se obtine doar in urmatoarele aeroporturi: Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Kochi, Trivandrum, Hyderabad si Bengaluru. Viza se emite pentru 30 zile, dar trebuie sa ai dovada de cazare, 2 poze de pasaport, o copie a pasaportului si bilet de avion care atesta ca parasesti India in 30 zile.

Bine, dar asta nu ne intereseaza prea tare. Ei bine, zilele acestea, au loc in India intense discutii cum sa resusciteze turismul si principala cauza descoperita a fost, ati ghicit ! – Vizele. Mai acum vreo saptamana, ministrul Planificarii a anuntat ca s-a ajuns la un consens pentru ca cetatenii din inca 40 de tari ale lumii sa aibe dreptul de a obtine visa-on-arrival pe aeroporturile indiene (a caror numar, de asemenea creste). Tarile mentionate ca fiind pe aceasta lista sunt: SUA, UK, Canada, Brazilia, Australia, Emiratele, Arabia Saudita, Germania, Franta, Italia, Suedia, Olanda, Elvetia, Spania, Belgia, Austria, Danemarca, Polonia, Norvegia si Irlanda. Adica 20 tari. Ar mai fi loc de 20 tari. Ceea ce sper este ca si Romania se va afla in celelalte 20 de tari nenominalizate.

Ultimele discutii care le-am citit in presa indiana indica idei inca si mai revolutionare (de data asta, venind de la ministrul de externe) – ca cetateanul oricarei tari exceptand cele „cu probleme” sa poata obtine visa-on-arrival. Alternativ, orice cetatean cu varsta peste 65 de ani sa poata obtine visa-on-arrival indiferent din ce tara provine (inclusiv, nu o sa va vina sa credeti, Pakistan).

Sa speram ca totusi autoritatile noastre au aflat despre initiative indiana si poate, poate sa incerce sa ne „vare” si pe noi pe aceasta lista.

Sursa foto

 

Etichete:
Categorii:
India

Comentarii

  • ar fi cazul! India are (daca nu gresesc) cam 6 milioane de turisti straini pe an (give or take) desi ar merita muult mai multi! (imaginati-va ce turism intern au ei la populatia lor…

    Anyways, au strategii guvernamentale ca sa creasca turismul de incoming si cred ca vom ajunge si noi in India cu VISA on arrival!

    Doamna Ministru Grapini a fost din 2009 pana in 10.dec. 2012 Consul Onorific al Republicii India in România!
    Si a fost in INDIA anul asta – discutand despre TEXTILE dar si TURISM. Vroia sa aduca Indieni in RO… sper sa ne ajute sa trimitem si romani in INDIA!
    Desi nu neaparat VIZA era problema care oprea romanii sa plece in INDIA. E de lucrat si la IMAGINE!

    Dar sunt deacord ca INDIA e un subcontinent care merita vizitat de mai multe ori – poti descoperi ceva nou si o alta zona de fiecare data!

  • Ar fi indicat, deoarece de exemplu nici eu nu promvez destinatiile unde iti trebuie mult timp si hartii sa obtii viza inainte de plecare. Cum spuneam in Australia obtii mai usor viza decat in India 🙂

  • Vitalie spune:

    Poate cineva pregateste un demers la Ministerul Afacerilor Externe a Romaniei si-i informeaza despre intentia Indiei de a facilita regimul cu viza, rugindu-i acuma sa ia legatura cu India sa bage Romania in lista cea libera ?

  • Lucian spune:

    ar fi fain… pentru ca in ultima vreme s-a regresat in privinta asta, se pare; am cunostinte care s-au plans recent ca obtinerea vizei de India a devenit si mai complicata de cand se poate aplica online pentru ea 🙂

  • oswald fuckowski spune:

    RRomilor nu le trebuie viza in India…!!!!!

  • traian spune:

    Un coleg indian mi-a povestit cum in fata lui la ambasada era un barbat european (din Vest) de 50-60 caruia nu i-au dat viza. In urma discutiilor cu personalul consular a aflat ca sunt multi turisti care calatoresc in scopuri mai putin ortodoxe si le refuza viza; in cazul de fata barbat de 50-60 ani ce calatoreste singur in India cu scop nu foarte clar era mai mult decat dubios.

  • dorina spune:

    Buna ! Pentru cei ce si-au facut vaccinurile recomandate pentru india, antitetanos si dultavaxul- pt difterie ati avut reactii adverse ? Este un risc major fara ele ? Multumesc

    • Imperator spune:

      Da, mi-am facut toate vaccinurile acum vreo 10 ani cand am fost prima oara in India. Pot fi riscuri, asa ca am hotarat sa nu risc. Nu am avut reactii adverse decat poate un pic de durere 1 – 2 zile in jurul locului in care mi-au facut vaccinul

  • dorina spune:

    Buna ! imi poate spune cineva daca in india e nevoie de adaptor pentru telefon ? Si ce e mai avantajos – sa scoti rupii de la bancomat ( sunt dese ? ) sau sa mergi cu dolari si sa schimbi acolo ( dau atentie la detalii- exemplu anul emiterii, sa fie bancnota de 100 sau mai mica ) ? Multumesc

    • botond spune:

      Bună. Poate e tarziu pentru raspuns.dar poate folositor pentru alti cititori.
      In 2009 cand am fost in india era preferat sa ai dollari cash dar .erau si bancomate a bancii ING sau a bancii locale dar cu comisioane enorme de mari ( atunci dai seama cand ajungi acasa si vezi extrasul de la banca.
      dollarul se schimba aproape in orice magazin privat si cu o rata mai buna decat la casele de schimb aflate la aeroport. Dar e bine sa fii informat de cursul de schimb de la casa de schimb de la aeroprt ca sa nu iei teapa la magazin cand iti ofera un pret.Cum am auzit de la prieteni care au fost in dec 2013 in bangaluru nu prea sa schimbat multe in india in ultimele cinci ani .cu stima
      Botond

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest