Nu ratati in Asia: Bhaktapur, la poalele Himalayei

Durbar Square - Bhaktapur

Una dintre cele mai frecvente intrebari care imi sunt puse este care din locurile pe care le-am vazut a fost cel mai frumos. O intrebare cu raspuns imposibil. Am vazut atatea locuri superbe incat mi-e greu sa aleg. Uneori spun ca Bali mi se pare locul de pe Pamant cel mai apropiat de cum imi imaginez eu Paradisul. Si pentru ca raspunsul imi este extras asa de greu, prefer sa dau mai multe destinatii intr-un soi de top 10 sau cele mai faine 10 locuri vazute (din nou, o misiune imposibila, dar ceva mai usoara :)). Aici, in mod cert, figureaza si Nepalul, o tara minunata, o tara extrem de diversa, cu peisaje minunate, cu experiente extraordinare si cu orase care te teleporteaza direct in secolul 18… Am spus de atatea ori ca iubesc Kathmandu, asa ca nu vreau sa ma repet… De aceea, in articolul de azi dedicat oraselor asiatice deosebite, am ales Bhaktapur. As fi ales Patan, dar mi-a iesit Bhaktapur de data asta. Sigur o sa scriu si despre Patan :).

Istoria Nepalului zice ca pe valea numita azi Kathmandu se aflau trei regate puternice conduse de trei dinastii trufase care se ciondaneau permanent. Uneori, aveau loc si razboaie, alteori se mai si incuscreau, cert este ca cele trei orase se aflau intr-o relatie de “iubire-ura”. Poate locuitorii se iubeau, dar regii lor se urau. Si ciondaneala asta a durat cateva secole. Rivalitatea avea insa si partile ei pozitive… cei trei regi s-au intrecut in a construi palate cat mai pompoase, temple cat mai impunatoare, orase cat mai artistice. Toata distractia s-a terminat in 1768, cand, coborat din munti, un rege mai taran de felul lui, dar conducand pe temutii gurkha, a ocupat toate cele trei regate (Kathmandu, Patan, Bhaktapur) si astfel a creat Nepalul. Prithvi Narayan Shah a ales Kathmandu drept capitala, asa ca celelalte doua capitale de regat au ramas in umbra capitalei care a crescut foarte mult in populatie. Asta le-a salvat specificul si o buna parte din arhitectura.

Daca Patan este, practic, un cartier al Kathmandului, Bhaktapur este mai departe, asa ca numarul turistilor care bantuie prin vechiul oras este destul de limitat. Am fost prima oara in iarna lui 2003 si am gasit un oras putin cam deprimat, cu drumuri crapate, cu locuitori cam pauperi, ducandu-si viata printre cladiri care pastrau maretia de altadata… 8 ani mai tarziu, cand reveneam in Kathmandu, tara mi se paruse ca ramasese incremenita… Intr-adevar, aparusera multe internet-caféuri, dar, in rest, cum o lasasem in 2003, asa o gaseam in 2011… Kathmandu cu agitatia sa colorata, Patan si minunatul sau muzeu construit de austrieci, dar cand am ajuns in Bhaktapur, am ramas cu gura cascata … Doamne, ce se schimbase! Si se schimbase in bine!

Ca si la Patan, si la Bhaktapur au venit austriecii si mana lor s-a vazut. Daca, la Patan, au construit un muzeu dupa standarde europene, in fostul palat regal, aici, la Bhaktapur, s-au ocupat de refacerea zonei centrale… Si din momentul in care am intrat in Durbar Square, piata din fata fostului palat regal, am ramas uimit – pavajul refacut, circulatia gonita (zona a devenit pietonala), fatadele rearanjate, iar magazinele cu suvenire si terasele bine aranjate au lasat Kathmanduul de rusine! Am ramas realmente uimit.

Viata turistica a Bhaktapurului graviteaza in jurul a doua piete centrale. Una este piata regala, Durbar Square, inconjurata de spatiosul palat regal (inauntru este un muzeu, dar toata lumea mi-a spus ca nu e cine stie ce) cu poarta sa monumentala, dar si cateva temple, evident cu scene erotice sculptate pe stucaturi.

A doua piata este Piata Taumadhi unde se afla maretul templu Nyataponla, care la cele cinci etaje ale sale este cea mai inalta pagoda din Nepal. Cupluri de animale si de oameni pazesc scarile abrupte care duc pana sus, langa templu, dar, odata ajuns acolo, vei avea parte de o panorama excelenta… cu putin noroc, poti vedea varfurile pline de zapada ale Himalayei pe care in mod normal nu le poti vedea din oras pentru ca sunt ascunse de dealurile din jurul orasului. Mai sunt si alte temple in jurul pietei, daca Durbar era piata politica, aici era cea religioasa, dar tot Nyataponla atrage pe toate lumea. Exact vis-à-vis de marele templu, la etajul unei cladiri traditionale, se afla restaurantul cel mai bine plasat din tot Bhaktapurul. Am mancat de fiecare data cand am trecut prin oras – in 2003, am fost singurul oaspete, in 2011, era plin… turismul a crescut enorm in Nepal, dar in Bhaktapur inca nu sunt hoarde suparatoare.

Nu te margini la cele doua piete super-bine aranjate… Ia-o si pe strazile din jur… reapare jegul, reapar motociclistii cu scuterele lor istorice, dar merita sa iei o gura din Bhaktapurul adevarat. Nu departe se afla piata olarilor. Bhaktapur este faimos in tot Nepalul (si, zice-se, chiar si India ori Bhutan) pentru oalele lor si poti sa vizitezi un atelier (ma rog, mult spus, e mai mult o dugheana cam in aer liber, in care un mester olar invarte roata si creeaza diverse forme) sau sa fotografiezi oalele lasate la uscat in soarele puternic de la 1.400 de metri altitudine. In ultimii ani, mesterii s-au specializat si pe obiecte pentru turisti (nu, nu fac magneti!), cum ar fi masti, precum si obiecte ceva mai artistice …

Daca mai umbli putin, poti descoperi si lacul unde au loc incinerarile, dar acestea nu sunt prea dese. Daca vrei o astfel de experienta (destul de traumatizanta pentru multi), du-te mai bine la Pashupatinath, langa Kathmandu.

Desi aflat la doar cativa kilometri de Kathmandu, Bhaktapur pare sa fie intr-o alta lume… vei descoperi un Nepal mai linistit, mai aranjat si, de ce nu, mai curat…

 

Cum ajungi la Bhaktapur

Exista autobuze intre Kathmandu si Bhaktapur, dar nici taxiurile nu sunt foarte scumpe. Cu un pic de negociere si daca sunteti mai multi, puteti scoate un pret destul de mic. Autobuzele sunt in general aglomerate, dar nu vei plati mai mult de 40 de rupee (0,30 euro), iar un taxi din cartierul Thamel al Kathmanduului costa circa 800-1.000 de rupee (6-7 euro).

 

Unde sa dormi in Bhaktapur

Orasul nu da pe dinafara cu hoteluri OK, asa ca mai bine dormi in Kathmandu si dai o fuga pe acolo.

 

Cand sa mergi in Bhaktapur

Iarna e foarte rece, temperaturile nocturne scad sub zero, iar Nepalul nu prea are incalzitoare prin locurile mai ieftinute. Vara bate musonul si ploua zdravan. Perioadele perfecte de vizitare sunt primavara (februarie-aprilie) si toamna (octombrie-noiembrie).

 

Viza Nepal

Nu va faceti griji, o s-o obtineti la intrarea in tara fie pe aeroportul Kathmandu, fie la trecerile terestre. Sa aveti vreo 2 poze de pasaport!

Imagini Bhaktapur

Lac langa Bhaktapur

In drum spre centrul orasului

Durbar Square - Bhaktapur

Bine ati venit la Bhaktapur

Palatul Regal Bhaktapur

Palatul Regal, azi muzeu

In fata palatului regal - Bhaktapur

Palatul Regal Bhaktapur

Scene erotice in Nepal

Templu nepalez ? Pai nu pot lipsi sculpturile erotice

Piata Thaumadhi

Piata Thaumadi, piata sacra din Bhaktapur

Restaurant centru Bhaktapur

Restaurantul cu cea mai buna priveliste din Bhaktapur. Fix in piata Thaumadi

Templul Nyatanponla

Templul Nyatanponla, cel mai inalt din Nepal !

Obiective turistice Bhaktapur: Cel mai inalt templu din Nepal

Sa ne urcam, deci !

 Piata centrala - Bhaktapur

Si cam asa se vede de sus 🙂

Magazine cu masti - Bhkatapur

Magazine de suveniruri chiar faine

Strazi cu suveniruri in Nepal

 Piata Olarilor

Piata olarilor

Nepaleza treierand orezul

Si daca tot avem loc, de ce sa nu cernem si niste orez ?

 Himalaya nepaleza

 Ce frumos se vede Himalaya….

Categorii:
Nepal · Nu ratati in Asia

Comentarii

  • Diana spune:

    Exact la fix articolul tau. In ianuarie ajung in Nepal, stau cam 10 zile, e de ajuns? Ca nu-mi place sa fac turism pe fuga. Astept si episodul despre Patan.
    In ceea ce priveste cazarea, din tot ce am citit pe forumuri, hotelurile nu au incalzire si nici apa calda iar noaptea, in ianuarie, este foarte frig. Doar hotelurile de 4-5 stele au incalzire?

    Diana

    • Imperator spune:

      In general, da, hotelurile mai ieftine nu au incalzire, dar pentru ceva bani, pot sa-ti dea un radiator (eu am dat 1 dolar in plus pe zi). Am fost acum cativa ani la sfarsit de decembrie si ziua se ajungea la 10 grade, noaptea se ducea spre zero (in Kathmandu).
      10 zile – depinde ce vrei sa faci. Pentru Kathmandu (si zona) si Chitwan – da. Ai putea sa „impingi” si o Pokhara, dar repejor

  • Adela spune:

    In decembrie ajungem si noi prin Nepal. 14 zile hiking pana la EBC si apoi o saptamana dupa hiking in care nu stim exact ce sa facem( plus trei inainte de hiking de petrecut pe langa Kathmandu) . M-am uitat la Chitwan insa am petrecut timp in Laos facand acelasi lucru care se face si in Chitwan deci nu prea ma trage inima. Si nici Pokara nu ma incanta prea mult. Ma gandeam trei zile sa mergem in Patan, Bhaktapur, Thimi, Nagarkot. Dar tot mai raman patru zile cu care nu ne hotaram ce sa facem. Daca ai ceva sfaturi ar fi mai mult decat binevenite.

  • Stelian spune:

    Adela,nu m-as fi bagat unde nu-mi fierbe oala,dar doar ce m-am intors (si)din Nepal.Te-ar ajuta mult sa citesti inainte un ghid,gen Lonely Planet,dupa care cu siguranta nu vei mai spune ca Pokhara nu te incanta!Daca nu si nu,atunci Kathmandu e locul potrivit pentru un „dolce far niente”veritabil!

  • Stelian spune:

    Diana,eu am stat 11 zile in Nepal…intr-adevar,cam putin!Daca trebuie sa te deplasezi dintr-un oras in altul repede,te urci frumusel intr-un avion si se rezolva!Daca bugetul nu-ti permite,atunci trebuie sa sacrifici din timpul pe care il ai la dispozitie.Un drum Kathmandu-Pokhara cu autobuzul=7 ore,suficient cat sa pierzi toata ziua!Pentru ca dupa 7 ore petrecute in autobus(in cazul fericit in care gasesti locuri,dar cred ca in Ianuarie nu sunt probleme),nu mai ai chef de aproape nimic.Iti stau la dispozitie cu orice informatie proaspata si ceva ponturi:stelian22@icloud.com,Facebook:Stelian Mocanu

    • Imperator spune:

      Problema cu avionul Kathmandu – Pokhara este ca din cand in cand mai pica unul (cam in fiecare an, in Nepal cade cate un avion de pasageri, nu neaparat pe ruta asta). Pana mai acum 2 ani, Buddha Air nu avusese nici un accident si era considerata super sigura pana in toamna lui 2011 cand un mountain flight a picat langa Kathmandu. Ma rog, nici autobuzele publice nu sunt mai cu mot (cand am fost in Nepal in 2011, pica cam unul pe zi in prapastie), dar sincer, as prefera cele 7 ore cu autobuzul turistic. In plus, privelistea este chiar deosebita, iar pe drum, poti face un popas pentru rafting (absolut memorabil) daca iei un tur care sa includa rafting din Kathmandu.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Durbar Square - Bhaktapur
Lac langa Bhaktapur
Durbar Square - Bhaktapur
Palatul Regal Bhaktapur
In fata palatului regal - Bhaktapur
Palatul Regal Bhaktapur
Scene erotice in Nepal
Piata Thaumadhi
Restaurant centru Bhaktapur
Templul Nyatanponla
Obiective turistice Bhaktapur: Cel mai inalt templu din Nepal
 Piata centrala - Bhaktapur
🙂
Magazine cu masti - Bhkatapur
Strazi cu suveniruri in Nepal
 Piata Olarilor
Nepaleza treierand orezul
 Himalaya nepaleza
25. Prin Borobudur
09. Palatul Vanturilor
Fairy Meadows Nanga Parbat
Stupa Boudhanath Kathmandu Nepal
Durbar Square Patan
16. Taman Sari Yogyakarta
25. Prin Borobudur
09. Palatul Vanturilor
Fairy Meadows Nanga Parbat
Stupa Boudhanath Kathmandu Nepal
25. Doi Suthep Chiang Mai
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Poarta albastra
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Poarta albastra
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Poarta albastra