WizzAir Challenge la Dubai (ep. 2). Abu Dhabi, celalalt pol al Emiratelor… un pic mai uman

Moscheea Sheikh Zayed Abu Dhabi

Nu pot sa neg ca atunci cand ajungi in Dubai poate iti place sau nu, dar nu poti sa nu remarci ca e un loc cam artificial – gandit sa nu te dai jos din masina (poate de aceea imi place Dubai Marina, ca este unicul loc din Dubai unde te poti plimba in aer liber printr-un loc civilizat), sa iti petreci viata invaluit de aerul conditionat ca si cum ai trai pe luna (nu am fost niciodata vara, dar presupun ca 50 de grade nu e o temperatura prea prietenoasa) si mult prea grandoman. In schimb, am descoperit Abu Dhabi anul trecut si, desi nici Abu Dhabi nu duce lipsa de blocuri inalte, mi se pare un oras gandit pentru oameni, nu neaparat pentru recorduri. Daca, in Dubai, orice se face trebuie sa fie cel mai mare, inalt, gras, smecher din lume, Abu Dhabi nu cred ca detine prea multe recorduri. In schimb, detine kilometri intregi de promenade pe malul apei, trotuare animate, precum si cladiri care nu fascineaza prin dimensiuni, ci atrag prin forma inovativa. Abu Dhabi mi se pare un oras mult mai prietenos decat Dubai si care vine tare din urma. Pana in 2004, emirul Abu Dhabiului a fost Zayed, un tip fara prea multa educatie (in copilarie, nu prea erau scoli in Emirat), dar cu destul bun-simt si tolerant. A fost unul dintre cei mai toleranti lideri din Peninsula Arabica, permitand chiar si construirea de biserici sau temple hinduse pe teritoriul Emiratului, oferind drepturi femeilor mult mai largi decat in statele din jur, permitand si existenta unor institutii media private (e drept, care se autocenzureaza la greu). Spre deosebire de Dubaiul care si-a construit imaginea pe ostentatie, Zayed nu s-a angrenat in proiecte faraonice, astfel ca emiratul sau a ramas in umbra stralucitorului Dubai, desi este, de departe, cel mai mare si cel mai bogat din tara. Zayed a murit in 2004, fiind urmat de fiul sau Khalifa (“nasul” turnului cel mare din Dubai) care a decis sa corecteze lipsa de “cool” a emiratului. Evident, nu putea sa copieze Dubaiul, asa ca proiectele cele mai gigantice sunt din zona educatiei si culturii (in Abu Dhabi, sunt in constructie cele mai mari muzee ale lumii, filiale ale Luvrului si Guggenheimului, dar si cel mai mare muzeu Islamic din lume)…

Ca sa ajung in Abu Dhabi, am decis sa iau autobuzul. Exista mai multe locuri din Dubai de unde se ia autobuzul spre Abu Dhabi, dar cel mai apropiat si logic este statia de langa statia de metro Ibn Battuta (acolo unde ajunge si shuttle-ul de la aeroportul Al-Maktoum unde aterizeaza WizzAir). Asa ca am luat metroul pana la Ibn Battuta (aici se afla si unul dintre cele 70 malluri ale Dubaiului si cica unul apreciat – nu am intrat in el!) si aici, dupa o coada apreciabila, am luat autobuzul de Abu Dhabi. Desi era weekend, statia era plina si intrau doar fix cate locuri erau in autobuz. Drumul fara prea multa istorie ne-a purtat prin desert timp de o ora si jumatate pentru 20 de dirhami (cam 19 lei).

Daca ajungi in Dubai, e musai sa vezi Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume, daca ajungi in Abu Dhabi, e musai sa vezi moscheea Zayed (a fost visul raposatului emir si, din pacate pentru el, nu a ajuns sa se roage in ea, moscheea fiind finalizata in 2007, dupa 11 ani de constructie (evident, Zayed este ingropat aici). Complexul este inca departe de a fi finalizat, de jur imprejur mai e loc destul pentru alte cladiri… dar moscheea ca atare este gata.

Ca sa ajung aici, am luat un autobuz de la autogara centrala unde ne-a lasat autobuzul de Dubai… A fost cam greut sa descopar care e autobuzul care merge la moschee (se afla destul de departe de centru, pe undeva spre sudul orasului), dar pana la urma, cu ajutorul unor indieni, am descoperit autobuzul care ne-a lasat exact in spatele moscheii. Apoi, am descoperit intrarea cu ajutorul unui militar inarmat ca un adevarat Rambo care ne-a explicat pe unde e intrarea in… franceza. Probabil, provenea din Maghreb, unde engleza e cam necunoscuta.

Moscheea este cu adevarat mare fara sa te striveasca. O astfel de cladire nu va fi niciodata construita in Dubai pentru ca nu poate fi cea mai mare din lume, doar in Mecca putand fi cea mai mare moschee din lume, asa ca daca cei din Dubai nu pot construi ceva care sa fie cel mai mare in lume, atunci, mai bine nu-si bat capul. Moscheea din Abu Dhabi este insa a opta din lume, iar inspiratia este evident mugala… mie mi-a adus aminte de Taj Mahal (mai ales motivele florale din interior), dar ghidul scria ca principala inspiratie provine de la Moscheea din Lahore, Pakistan, pe care nu am vazut-o.

Ca sa intri in moschee, trebuie sa te imbraci in conformitate cu regulile islamice – fara pantaloni scurti, nu in maiou, iar femeile ascunzandu-si orice parte din corp, inclusiv parul. Nu e nevoie sa vii la moschee imbracata in hijab, poti obtine o abaya de la intrare, iar garzile stau cu ochii mari la orice violare a codului de eticheta… Cu doar cateva zile inainte, Rihanna, imbracata totusi aproape de rigorile hijabului, tocmai fusese data afara in timp ce poza unui fotograf. Ma rog, uitandu-ma la poze, tinuta sa este la limita si, de fapt, nu incalca litera, ci mai degraba spiritul hijabului, dar probabil ca ideea ca un superstar cunoscut pentru tinutele sale seminud sa pozeze la moscheea lui Zayed nu a picat prea bine administratiei moscheii.

Am intrat in moschee. Data trecuta, ajungand dimineata, gemea de grupuri venite cele mai multe intr-un day trip din Dubai. Acum era liniste. Cativa turisti, cativa pelerini, un grup de emiratezi imbracati traditional, dar purtand fulare de fotbal cu insemnele Emiratelor Arabe Unite. Peste cateva zile, pe 2 decembrie, se implinesc 42 de ani de la independenta, iar Abu Dhabi, care este capitala de facto a Emiratelor (asa cum emirul Khalifa este presedintele EAU), sarbatoreste evenimentul in style… de altfel, peste tot se poate vedea o imagine cu siluetele celor 7 emiri sub care este scris „The Spirit of the Union”…

Se lasa seara, asa ca am zis sa o taiem repede spre celalalt obiectiv pe care voiam musai sa-l vad. E vorba de hotelul Emirates Palace, raspunsul dat de Abu Dhabi sfidarii Dubaiului care a construit Burj-al-Arab si pe care l-a catalogat drept „singurul hotel de 7 stele din lume”. Povestea celor 7 stele se pare ca provine de la expresia unei jurnaliste britanice care a vizitat hotelul inainte de deschiderea acestuia si a exclamat ca Burjul este peste orice a vazut vreodata, e un hotel de 7 stele. Desi se pare ca expresia nu a fost folosita niciodata in campaniile de marketing ale Burj-al-Arab, s-a propagat pe toate meridianele, miliarde de oameni fiind convinsi ca Burj este singurul hotel din lume de 7 stele. Ei bine, nu e, pentru ca nu exista niciun standard international acceptat mai sus de 5 stele. Ei bine, cand cei din Abu Dhabi s-au gandit sa construiasca si ei un hotel „cel mai cel”, problema cea mai mare este sa gaseasca o expresie ca sa bata Burjul din Dubai. Sa spuna ca are 8, 9 sau 10 stele era de-a dreptul penibil. Asa ca cineva a zis ca Emirates Palace este atat de luxos incat nu poate sa se incadreze in niciun standard international, este mult peste orice standard, asa ca va fi „hotelul fara stele”… e imposibil sa-l introduci in vreo conventie sau masuratoare a luxului hotelier. Asa ca Emirates Palace este hotelul fara stele.

Cu sau fara stele, cel mai luxos sau nu, un lucru am apreciat la Emirates Palace. Sunt complet deschisi vizitatorilor, se dezvaluie fara nicio fita. Daca in The Atlantis Dubai nu poti intra decat daca dormi acolo, iar in Burj-al-Arab trebuie sa-ti faci o rezervare la restaurant, sa te verifice la poarta ca pe un infractor si sa nu vezi mare lucru decat ceva din receptie si, evident, restaurantul la care ai rezervare, ei bine, in Emirates Palace poti intra si te poti plimba ca voda prin loboda. Cand m-am dat jos din taxi, valetul m-a intrebat daca am venit sa vizitez. Am raspuns „yes” cam cu jumatate de gura, dar m-am lamurit atunci cand tipul a zambit larg si mi-a urat bine am venit.

Se poate fotografia si filma la liber, mai putin in zona cu niste cafenele care erau pline cu meseni. In schimb, no problem. Asa ca m-am plimbat in sus si jos prin imensul lobby ca de palat (e drept, nu ai acces la camere, ceea ce e normal), prin curtile interioare, peste tot. Spre surprinderea mea, nici nu erau prea multi turisti, era cam gol. Si daca interiorul Burj-al-Arab mi s-a parut cam kitsch, Emirates Palace din Abu Dhabi este gandit cu mult gust… pare un palat din cele 1001 de nopti si te astepti sa te ciocnesti cu vreun sultan in salvari sau o Seherezada desculta dupa vreun colt, dar nu am avut aceasta experienta. In schimb, am vazut primul automat de aur din lume (deh, si astia din Abu Dhabi vor sa fie primii in ceva), intre timp, au aparut si prin Dubai si posibil si prin alte locuri (sunt, de fapt, niste automate de unde poti cumpara niste medalioane de aur, in niciun caz vreun lingou din metalul atat de pretios) si niste gradini foarte faine…

Vis-à-vis de Emirates Palace se afla blocurile futuriste ale Abu Dhabi, aliniate ca la armata, alte cateva fiind in constructie. Unul dintre ele mi-a sugerat o sabie de Damasc, parca ar fi ascutit. In mod cert, desi si aici sunt turnuri care zgarie cerul fara de nori ai Emiratelor.

S-a lasat noaptea peste Abu Dhabi. As fi vrut sa am mai mult timp la dispozitie, dar, din cauza meciului la care privisem pana pe la 2 noaptea, nu am putut sa ma trezesc mai devreme. Asta e, cred ca mi-ar fi placut sa ma plimb si pe malul apei, pe Corniche. Atat in autobuzul spre Abu Dhabi, cat si la intoarcere, m-am intalnit cu un cuplu de tineri romani care venisera pentru o scurta vacanta in Dubai si venisera intr-un day trip la Abu Dhabi pentru a merge la parcul de distractii Ferrari World, unde se afla cel mai rapid roller coaster din lume – Forza Rossa (atinge o viteza de 240 km/ora). Si se pare ca e super tare, judecand cat de entuziasti erau in autobuzul de intoarcere spre Dubai. Dar cred ca daca as merge la Ferrari World, i-as dedica o zi intreaga. Acolo nu e doar Forza Rossa, ci si multe alte atractii, si daca tot dai 240 de dirhami (230 de lei), barem sa le incerci pe toate :).

Imagini Abu Dhabi

Metro Dubai

Am luat metroul spre statia Ibn Battuta

Metro Dubai

ma rog, la ora la care m-am trezit dupa meciul din noaptea trecuta, metroul era cam gol

Autobuz de Abu Dhabi

Din pacate, nu acelasi lucru pot spune despre statia Ibn Battuta unde m-am pus la coada pentru autobuzul de Abu Dhabi

 Statia autobuz Ibn Battuta

Cam asa arata autogara Ibn Battuta

Ferrari World - Abu Dhabi

In drum spre Abu Dhabi, am trecut pe langa Ferrari World (nu chiar langa, aici, am bagat multi zoomi :))

Cladirea cerc din Abu Dhabi

si o cladire rotunda care mi se pare geniala

 Autogara Abu Dhabi

In fine, autogara din Abu Dhabi de unde iau un autobuz local

Obiective turistice Abu Dhabi: Moscheea Sheikh Zayed

Pentru a merge la moscheea Sheikh Zayed

Moscheea Sheikh Zayed Abu Dhabi

Cea de-a opta moschee ca marime din lume, dar principalul punct de atractie din Abu Dhabi

Tinuta pentru moschee

Asa, da, asa, nu !

 Tinuta femei pt moschee

Iar daca nu ai haine corespunzatoare, poti imprumuta

Coloane

Asa ca suntem gata de vizitam moscheea

Moscheea Abu Dhabi

Inca doi pasi si …

Obiective turistice Abu Dhabi: Moscheea Sheikh Zayed

… ajungem in curtea moscheii

Intrare moschee Abu Dhabi

Motivele florale imi aduc aminte de Taj Mahal (ma rog, acolo nu sunt colorate)

Moscheea Seic Zayed Abu Dhabi

Descult, in moschee

Interior moschee

Interior este fabulos

Candelabru

Imi plac in special candelabrele din moschee (Murano, evident, ce credeati ?)

Fane din Emirate

Fanii Emiratelor 🙂

 Curtea moscheeii

 Taxi Abu Dhabi

Cam asa arata aparatul de taxare de la taxiurile din Abu Dhabi (sunt mai tari ca cele din Dubai !)

Cladiri moderne Abu Dhabi

Abu Dhabi Skyline

Hotel de lux: Palace of the Emirates Abu Dhabi

Welcome to the Emirates Palace !

 cel mai luxos hotel din lume

Cam asa arata interioarele hotelului fara stele

Interior Emirates Palace

Emirates Palace Abu Dhabi

Canta la harpa

Un cantecel la harpa

Hotel de lux: Emirates Palace

Hotel de lux: Emirates Palace Abu Dhabi

 Jeepney in Emirate

Un jeepney din Filipine la Abu Dhabi !

Abu Dhabi noaptea

Se lasa noaptea peste Abu Dhabi

 Abu Dhabi by night

Emirates Palace noaptea

Emirates Palace Abu Dhabi noaptea

Fantani luminate

Hotel de lux: Emirates Palace

Autobuz Abu Dhabi - Dubai

Gata, hai inapoi la Dubai !

Meniu pe autobuz

Cam asta poti comanda in autocar

WizzAir in presa din Emirate

Iar publicatiile gratuite din metro povestesc despre desantul WizzAir in Emirate 😉

[mwi-product sku=”TA006,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • CLAUDINHO spune:

    Salut Imperator-ule:)
    Vroiam doar sa te intreb cam care ar fi programul autobuzului catre si dinspre Abu Dhabi?
    multumesc

  • Adina spune:

    As mai recomanda aici ca atractie Etihad towers (vis a vis de Emirates palace), se poate urca pana la etajul 72 sau 74 (nu mai tin minte exact), costa 75 dirham de persoana (noi am facut rezervare cu vreo 3-4 zile inainte) si ai si ceva inclus (o gustarica). De sus se poate vedea tot orasul Abu Dhabi, se pot face fotografii ft frumoase.

  • adriana spune:

    Frmumos articol, citind despre Dubai am inteles ca ti-au scapat cateva zone care sunt super „walking friendly”: Atlantis Walk, o plaja imensa la umbra zgarie norilor, pe care te poti plimba pana iti tocesti talpile sandalelor, cascand gura la zgarie nori, sau la masinile parcate in fata teraselor ; Parcul Jumeira, un loc de agrement imens si plin de verde, cu o plaja publica la care nu ii vezi capatul ; Creek Park-ul – aproape de centru, plin de flori, arbori si tele-gondole, cu pavilioane pentru copii , cu zeci de locuri pentru picnic, cu piste de patinaj si carturi; si nu in ultimul rand Global Village -un …”maidan” urias transformat in Luna Park strabatut de un canal cu vaporase, cu zeci de pavilioane in care peste 50 de tari isi expun marfurile specifice, multe din ele fac spectacole de muzica si dansuri traditionale, totul de-a lungul canalelor pe care plutesc barcutze…Daca mai ai ocazia sa treci pe acolo, mai ales vinerea dupamasa, o sa vezi cum se revarsa acolo un puhoi de oameni- localnici, rezidenti sau turisti .

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest