City break in Israel (ep. 1) – Tel Aviv, capitala boema de pe malul Mediteranei

07. Panorama Tel Aviv.JPG

Stiu ca pare uimitor pentru multi, dar, desi fusesem in peste 90 de tari, nu calcasem niciodata prin Israel. Pana in 2007 era nevoie de viza si era complicat de obtinut – iti trebuia invitatie, nu aveam de la cine, mi se parea aberant de complicat. Dupa 2007 am vizitat cateva tari din zona gen Iran, Siria, Liban, iar daca ai vizele acestor state (dar si ale altora), nu poti intra in Israel. Ma rog, oficial este ca nu e nicio problema, Israelul e cica un stat foarte deschis turistilor, indiferent pe unde au mai bantuit, dar, de facto, daca ai urme de astfel de vize prin pasaport, poti sa stai sa dai declaratii ore in sir la aeroport sau sa fii expulzat fara explicatii. Iar dupa ce mi-am schimbat pasaportul, n-a fost sa fie.

A fost sa fie insa intr-un weekend de ianuarie. Am primit o invitatie de la Wizzair, care a inceput sa opereze cursele Bucuresti – Tel Aviv si Cluj-Napoca – Tel Aviv in ultimul an, care, impreuna cu Ministerul israelian al Turismului, a organizat un infotrip pentru bloggeri si ziaristi din Romania. Scopul a fost sa ne arate ca Israelul nu inseamna numai pelerinajele religioase la bisericile si locurile sfinte din Betleem, Ierusalim, Ierihon etc., ci mult mai mult, o tara care ofera multe turistului pentru care religia nu este scopul principal al unei calatorii… Targetul este turistul de “pune o lumanare, du-te mai departe” pentru ca numarul de pelerini este suficient… Asa ca am nimerit alaturi de bloggeri si ziaristi specializati pe mancare, avand parte de un infotrip in care zona gastronomica a fost importanta… si chiar ca Israelul e o Mecca pentru gurmanzi…

In fine, cert este ca vineri de dimineata, la o ora la care niste oameni normali se intorc de pe o parte pe alta, ajungeam cu ochii mici la aeroportul Otopeni. Ma rog, faci nazuri, dar, daca te duci intr-un city break, as zice ca orarul WizzAir este perfect – pleci la 6 dimineata din Bucuresti, dupa vreo 2 ore si un pic, esti deja la Tel Aviv, ai intreaga zi. Iar returul luni dimineata la 9 si ceva, esti pe la Bucuresti inainte de pranz… Un orar perfect pentru un city break in Ierusalim sau Tel Aviv! Niste destinatii de city break mai neobisnuite (cand auzim cuvantul city break, toti ne gandim la Paris, Londra, Barcelona sau Praga), dar iata ca acum e posibil sa faci un city break si in Orientul Apropiat… Aeroportul Tel Aviv Ben Gurion e mai aproape de Bucuresti decat Londra sau Luton! Iar aruncand o privire pe preturi prin martie, am vazut Bucuresti – Tel Aviv la vreo 140 de euro (si retur) si Cluj – Tel Aviv la 93 de euro! E drept, preturile in Israel sunt foarte mari, dar te mai poti strecura.

Te poti strecura printre preturi, dar, in mod cert, nu te poti strecura prin vama care te va freca in fel si chip. Noi am avut noroc, fiind invitati de Ministerul Turismului, ne-a asteptat cineva inainte de punctul de trecere a frontierei si controlul pasapoartelor a fost, evident, mult mai rapid… Pregatiti-va insa rabdarea si nu incercati sa faceti bancuri, ca israelienii nu glumesc. Relativ la urme de vizite in tari arabe in pasaport, eu aveam stampile de Emirate si viza de Iordania. Cu Iordania, granita e deschisa, deci nu e nicio problema, si nici cu Emiratele nu pare sa fie o problema majora… Ma rog, depinde de la om la om, de ce chef are ala de la vama. Cert este ca am trecut rapid si ne-am imbarcat spre Tel Aviv.

De obicei, nu studiez filme si poze inainte de a ma duce intr-un loc. Citesc despre el, ma documentez, dar vreau sa am inca bucuria aceea a descoperirii, bucurie care s-a estompat dupa explozia internetului care iti da milioane de ore de filme sau milioane de poze despre orice loc din lume. Continui sa savurez descoperirea, sa ma las surprins de ceea ce vad. Personal, ma asteptam ca Tel Avivul sa fie mai modern, un pic de Dubai evreiesc (evident, nu ma asteptam sa vad enormitatile din Dubai, evreii totusi construiesc ceva cu profitul in minte), dar am descoperit cu totul altceva. Zona “moderna” de pe malul marii a fost construita probabil prin anii ’70-’80, iar restul este destul de uman… de altfel, se vede ca ne aflam in Orientul Apropiat… am vazut mai multe locuri care mi-au adus aminte de Amman, Damasc sau Teheran decat de Paris sau New York… si, in ultima instanta, nu e rau de loc.

Prima oprire in Jaffa, orasul vechi de langa Tel Aviv. Tel Avivul nu e vechi, de abia a facut 100 de ani, a fost fondat, in 1909, de evreii carora chiriile cerute de arabii din Jaffa li s-a parut prea mare si au hotarat sa fondeze o noua localitate langa multimilenara Jaffa (orasul exista de pe vremea faraonilor!). Jacobus Kann, un cetatean olandez, a cumparat o parcela de pamant la nord de Jaffa (pentru a pacali autoritatile otomane care interziceau vanzarea de pamant evreilor), iar aceasta a fost parcelata intre 66 de familii. Parcelele erau egale si fiecare a intrat in posesia parcelei lor prin tragere la sorti cu ajutorul unor scoici. Orasul a fost construit avand in minte progresul contemporaneitatii – a fost primul oras palestinian cu curent electric, a existat o planificare a orasului, s-a stiut de la bun inceput unde vor fi principalele bulevarde. Nu a avut un succes imediat, in 1920, Tel Aviv avea doar 2.000 de locuitori, dar ascutirea conflictului arabo-evreu dupa ce britanicii au preluat administrarea Palestinei ex-otomane a facut c, in 1925, Tel Avivul sa aiba 34.000 de locuitori! Hitler a mai dat o mana de ajutor Tel Avivului, asa ca, in 1937, orasul ava deja 67.000 de locuitori (o parte refugiati din Germania nazista), devenind in doar 30 de ani mai populat decat Jaffa multimilenara, locuita de palestinienii arabi.

Astazi, Jaffa joaca rolul de “oras vechi” al Tel Avivului. Dupa independenta Israelului, Jaffa a fost purificata etnic exemplar, desi mai exista cativa rezidenti locali arabi. Astazi, locul este linistit, e un loc de plimbare, iar casele arabe au fost rechizitionate si multe transformate in galerii de arta. Ne-am plimbat pe micul delusor ale carui ulite sunt botezate cu numele de zodii (ma rog, nu stiu de ce) si am admirat celebra panorama a Tel Avivului de pe dealul Jaffa. Tot aici se afla si o catedrala catolica ce joaca si rol de ambasada a Vaticanului in Israel. Si pentru ca vorbeam de ambasade, Israelul a autodeclarat Ierusalimul drept capitala, dar acest lucru nu a fost recunoscut de mai nimeni, nici macar de Marele Sponsor. Asa ca toate ambasadele se afla in Tel Aviv, oras recunoscut la nivel international drept capitala a Israelului, in timp ce la Ierusalim unde se afla toate autoritatile centrale israeliene se afla doar consulate. Asa ca Israelul are doua capitale… iar diferenta nu poate fi mai mare – Ierusalimul este Holly City, orasul sfant pentru nu mai putin de trei religii monoteiste ale lumii, iar Tel Avivul este Sin City, orasul liberal, unde pana si Sabatul nu e chiar Sabat, iar cluburile sunt faimoase in toata lumea.

Si ca vorbeam de Sabat, stiam ca totul e paralizat de vineri dupa-amiaza pana sambata cand apar trei stele. Dar am aflat si niste detalii picante – exista niste resouri (din cate am inteles) care sunt puse in prize inainte de a incepe Sabatul si sa tina mancarea cat de cat calda (altfel, credinciosii ar fi toti bolnavi de ulcer), dar cel mai tare mi s-a parut “liftul de Sabbath” din hoteluri… pentru ca sa nu faci nimic in ziua lasata de Dumnezeu pentru odihna, nici macar sa faci supremul si pacatosul efort de a apasa butonul de la lift, in marile hoteluri unul dintre lifturi merge non-stop, oprindu-se la fiecare etaj. Astfel ca evlaviosul iudaic poate urca in lift si ajunge intr-un final glorios la etajul la care vrea, dupa ce acesta s-a oprit automat din etaj in etaj. Credinta cere martiri intotdeauna.

Dupa plimbarea prin Jaffa, a urmat, evident, pasul spre marele oras, spre Tel Aviv. Fiind prima zi de weekend (weekendul in Israel este ca in Emirate, adica vineri-sambata) si exact inaintea Sabatului, circulatia era furibunda, toata lumea fiind disperata sa isi faca provizii pentru ca magazinele se inchid. E drept, exista acum magazine non-stop, mai ales in Tel Avivul cel liberal, dar nu cele mari. Pietele se inchid brusc, marile magazine de asemenea, dar daca esti prins de Sabat cu frigiderul gol, nu mai e nevoie sa suni la Salvare sa vina sa-ti faca perfuzii, mai exista magazine de unde poti sa-ti cumperi una, alta. Sa nu va fie frica de Sabat J. Evident, o mare intrebare este cu privire la transportul in comun. Da, transportul in comun detinut de stat moare vineri dupa-amiaza, dar exista numeroase minibuzuri numite sherut, care functioneaza bine mersi intre marile orase, inclusiv intre Tel Aviv si Ierusalim. Consiliul local al Tel Avivului a votat mai acum vreo doi ani o hotarare care introducea transport public in oras de Sabat, dar, la interventia vehementa a fundamentalistilor evrei, ministerul transporturilor nu a aprobat hotararea consiliului local. E drept, controversa continua la nivelul intreg Israelului – in ultima instanta, pentru marea majoritate a israelienilor, ziua de sambata este o zi normala de week-end, in care ies si se recreeaza si taman atunci nu merge transportul in comun. “Daca vreun bunic cu o pensie mica vrea sa-si vada nepotul intr-o zi libera e musai sa arunce o caruta de bani pe taxi, ca altfel nu poate sa-l vada” se plangea un politician liberal, si cred ca are dreptate… Dar practicile fundamentaliste mor greu in Orientul Apropiat…

Oprirea urmatoare a fost in piata Carmel, principala piata a capitalei israeliene. Dupa un control efectuat la intrarea in piata, am intrat in mijlocul unui bazar oriental, exact ca oricare bazar din lumea araba si nu numai… e drept, pare un pic mai organizat, dar, in rest, la fel de colorat, aglomerat si haotic. Mi-am cumparat niste capsuni (15 shekeli/kg, adica vreo 14 lei) si am pozat fructele frumos aliniate si stralucitoare. Am inceput sa gust din capsuni, erau mixate… unele aveau gust de plastic à la supermarketurile din Europa, altele pareau chiar bune, cu savoarea tipica acestor fructe.
La capatul bazarului, am dat peste textile, si dupa ce am trecut prin imperiul tricourilor echipelor de fotbal si al slapilor, am ajuns in afara nebuniei… Aici, un negru cu voce destul de frumoasa impartea piateta cu niste evrei ortodocsi (asa sunt numiti fundamentalistii evrei) care promovau rugaciunea… aparent, trebuie sa-ti pui o bandana pe cap cu un cub de plastic si ceva similar la mana pentru a te ruga… iar oamenii acestia imparteau toate aceste instrumente de rugaciune tinerilor care se pare ca au cam luat-o pe calea pierzaniei – discoteci, baruri, jogging, malluri si alte pacatosenii…

M-am uitat la ceas. Era mijlocul zilei, mai erau cateva ore pana la Sabat, era timpul sa ne grabim pentru ca mai aveam o piata de vizitat. Dar despre Tel Avivul intrat in Sabat in episodul de maine ;).

Imagini Tel Aviv – Jaffa

01. Cursa WizzAir Bucuresti - Tel Aviv.JPG

Dis-de-dimineata la Otopeni…

02. Avion WizzAir.JPG

Gata de decolare… deja parca e un aer de primavara 🙂

03. Survol Tel Aviv.JPG

Survoland Tel Aviv-ul in drum spre aeroportul Ben Gurion

04. Piata cu ceas din Jaffa.JPG

Turnul cu ceas din Jaffa

05. Jaffa.JPG

Jaffa – orasul multi-milenar

07. Panorama Tel Aviv.JPG

Si panorama Tel Aviv-ului modern

08. Catedrala catolica Jaffa.JPG

Catedrala Catolica din Jaffa

09. Napoleon la Jaffa.JPG

Napoleon a trecut si el pe aici. Si a impuscat un muezin care l-a trezit din somn

10. Portul Jaffa.JPG

Portul Jaffa

11. Zona pietonala Jaffa.JPG

Jaffa – zona pedestra

12. Control securitate Piata Carmel Tel Aviv.JPG

Ca sa intri in piata, vei fi controlat

13. Capsuni Israel.JPG

Mmmm… ce bine arata… dar unele plastic, altele savuroase !

14. Certificat kosher.JPG

Asa, ca sa fim siguri !

15. Promovam iudaismul.JPG

Tineretul asta sa mai lase dracu’ mall-ul, sa mai bage o rugaciune la Zidul Plangerii !

Comentarii

  • Lorina spune:

    Imperatore, oare ce stii de pasaportul roman pentru a intra in israel, tot am auzit ca nu mai este voie cu cel temporar, si ca trebuie sa ai cel permanent pe 5 ani ca si in dubai! oare sa fie adevarat?

  • alex spune:

    Imperatorule, in ce weekend ai fost tu ? ca am fost si eu 24 – 27 ianuarie…

  • Imperator spune:

    Weekendul de dinainte, 17 – 19 ianuarie.

  • alex spune:

    aha…asta este, mi-ar fi placut sa te cunosc…dar poate cu alta ocazie…eu atunci am gasit cu 40 eur/biletul !

  • Monica spune:

    Eu voi merge intr-un pelerinaj dupa Pasti. Intrebarea mea este – pot opta ca viza sa fie pusa pe cererea de viza si nu pe pasaport. Afecteaza intrarea mea in Israel cu o eventuala intrare in America (detin viza de SUA). Va multumesc si continui sa va citest postarile, sunt foarte interesante si unele informatii din ele chiar mi-au folosit.

    • Imperator spune:

      Pentru Israel, nu iti trebuie viza, doar un pasaport valabil si deci nu o sa ai nici o cerere de viza 🙂 Cand intri in Israel, nu am primit nici o stampila in pasaport, am primit doar un fluturas cu data de intrare care a fost luat cand am iesit din tara. Ma bucr ca ai folosit din informatiile publicate aici, sper ca si aceasta sa-ti foloseasca 😉

    • Nicu P. spune:

      fluturasul ala ce-l primesti in loc de viza mi-a fost cerut odata cu pasaportul la rezervarea masinii, la cazare si la iesirea spre Iordania la Eilat/Arava-Aqaba. Faza e ca, daca iesi/intri terestru (d)in Israel spre Iordania sau Egipt (Eilat-Taba), oricum ti se va pune stampila in vamile vecine si se prind ulterior restul arabilor/Iranul c-ai fost in Israel

  • sorin spune:

    Salut,
    Ai idee daca au vreo problema cu viza de egipt?
    Am 2 astfel de vize.
    Merci!

  • Carmen spune:

    Eu mă gândeam sa stau vreo săptămâna: cum m-ai sfatui sa împart zilele? Sa iau cazare doar in Tel Aviv sau si in Ierusalim?
    Multumesc

    • Imperator spune:

      As zice vreo 3-4 zile in Ierusalim (de unde sa te duci eventual si la Marea Moarta sau si Betleem) si restul la Tel Aviv, de unde sa te duci si pe la Cezareea, Accra si Haifa

  • Victor Clepsa spune:

    Fluturasul (landing card-ul) te scapa de schimbarea pasaportului sau de reject in unele state islamice. Nu insa daca alegi sa treci (pe jos) frontiera de la Eilat-Taba in peninsul Sinai sau in Iordania unde vei primi o stampila obligat fortat. Cel mai bun si ieftin mijloc de deplasare in Israel este compania nationala de autocare Egged. Cu vreo 200-250 lei faci un circuit Tel Aviv – Ierusalim – Ein Bokek/Ein Gedi-Marea Moarta – Eilat/Marea Rosie – si retur. Anul trecut luam avionul din BUD spre TLV fara sa stiu ca va zbura de la CLJ,recent am fost BUD – Dubai DWC – IEV. Asteptam DWC la Clooj.

  • Marius W. spune:

    Este superb Jaffa şi oamenii foarte prietenoşi! La aterizarea pe Ben Gurion, i-am rugat să nu îmi pună ştampila în paşaport şi le-am zis că vreau să vizitez nişte state din Orientul Mijlociu în viitorul apropiat şi că s-ar putea să îmi facă probleme. Mi-au dat cartonaşul de intrare şi totul a fost OK.

  • roth-camelia spune:

    Ca si multumire pentru multele info pe care le culeg de pe blogul tau vin si eu cu ceva completari …sper eu utile.

    1* Legat de curiozitatea ta cu resourile, treaba e cam asa…au niste plite electrice cu termostat care pleaca la ora programata. daca se intampla sa se defecteze majoritatea au si mezeluri..etc in frigidere.
    La fel sunt si termostate pentru lumina sau ce mai este nevoie in casa.

    2* Am stat in Yaffo la un hostel cu 74$/noapte in camera dubla cu Ac, baie, TV si mic dejun pe terasa.
    Se mananca bine si ieftin in zona.

    3* Pe intreg teritoriul Israelului sunt hosteluri sau alte tipuri de cazari acceptabile la pret.

  • Ioana spune:

    Buna, am si eu o intrebare in legatura cu Israelul: as vrea sa merg acolo impreuna cu familia, sotul si doi copii minori, individual, fara o excursie organizata. Este indicat o astfel de vacanta sau e mai bine una organizata? Vrem sa ne facem singuri rezervarile la cazare si avion, iar acolo voiam, eventual,sa inchiriem o masina pentru deplasare, poate trecem si in Iordania. Multumesc anticipat pentru orice informatie.

    • Imperator spune:

      E posibil si individual si cu agentia, cum te simti tu mai comfortabil. Gasesti cazari si este relativ usor sa conduci prin Israel. Atentie insa ca nu poti trece cu masina inchiriata in Palestina (foarte putine agentii din Israel te lasa) sau in Iordania.

      • Ioana spune:

        Pentru noi ar fi mult mai bine individual, pt ca nu ne place sa depindem de grupuri, insa vreau totusi o siguranta, avand in vedere ca sunt si copiii. Multumesc frumos si multa bafta! Citesc deseori pe blogul tau si te admir pentru rabdarea cu care scrii.

  • Adela spune:

    Buna ziua,

    V-as ruga sa ma ajutati cu o informatie: este sigura calatoria Israel-Iordania ?Am cumparat deja bilete si vrem sa facem acest circuit pe cont propriu fara agentie.Multumesc,

  • Adela spune:

    Agentia prin care intial am vrut sa merg imi spune ca pe Iordania am nevoie de paza.Noi suntem 2 adulti si un copil,mergem cu Taromul,ajungem acolo dimineata.M-am gandit sa ne cazam in Haifa pt 3 zile (fiind hotelurile mai bune), sa vizitam partea de Nord(Tiberias ,Nazarteh,Cana Galillei) si sa revenim in Haifa.Apoi sa trecem granita tot prin nord-Sheick Husein??? in Iordania sa stam 4 zile,sa trecem granita spre Israel prin Aqaba/Eilat ,sa ne cazam in Jerusalim pt 3,apoi o zi In Tel-Aviv.Pe partea de Iordania am luat deja legatura cu un tour operator iar pe Israel eventual ghizi locali.Puteti sa ma ajutati si vis-à-vis de acest aspect daca este ok ?

    Multumesc,

  • Li spune:

    @Adela, eu am calatorit singura, fara sa fac apel la agentie, te asigur ca nu ai nevoie de paza in Iordania, e o tara foarte sigura, am stat 13 zile.

  • Adela spune:

    Multumesc frumos da am citit ca Israelul este o tara „atipica”desi la ambasada cand am sunat mi-a descris totul f.ok.Vis-à-vis de traseul la care m-am gandit si cazarea pt.partea de nord in Haifa vi se pare ok?.Varianta cu ghid local pe Israel e in ordine?Ma gandesc ca sunt tot felul de shuttle-uri care te duc stanga-dreapta pt.obiective,nu?

    • Imperator spune:

      Sunt lucruri interesante si in nordul Israelului – am fost la Haifa (din pacate, doar la gradini si doar seara), Accra si cele care le-ai mentionat. Dar sincer sa fiu, Ierusalimul e unic, daca m-as intoarce in Israel, as sta fara indoiala in Ierusalim !
      In Ierusalim, am vazut organizate excursii (cred ca am si bagat o poza cu ofertele), dar din Haifa, nu stiu ce sa-ti zic. Presupun sa existe, desi nu e asa de turistic, dar este port de croaziere.

  • Adela spune:

    Pentru Ierusalim mi-ati putea recomanda un hotel bun si eventual agentiile la care ati apelat pt.excursii?

    Multumesc,

  • Iancu Adrian spune:

    In octombrie 2014 merg in Israel si as vrea sa fac o excursie de o zi la Petra sau in Egipt. In martie 2015 as vrea sa merg in Emirate si in Oman. Stie cineva daca sunt probleme cu intrarea in aceste ultime tari, tinind cont ca, oricine se va prinde ca am trecut frontiera terestra din Israel, sau mai bine renunt? Va multumesc

  • Ciocoiuirene40 spune:

    La vara voi pleca alaturi de parintii mei in tel aviv,ce plaje imi poți sugera fara atentate cu rechini,fara sa stau la mal si sa ma muste un rechin de glezna =)))(glumesc) dar aspectul cu rechini este cel mai înfiorător pentru mine!! Orice sfat imi este de folos,multumesc amticipat❤

    Apropo,sa sti ca faci o treaba foarte buna,doar din povestirile tale din Tel aviv parca am simțit ca sunt acolo,abosolut..fiecare aspect..

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest