Haideti cu Imperator sa ne dam cu… balonul in Cappadocia de 1 Mai !

Baloane in Capadocia.jpg

Sincer, nu am prea vizitat Turcia. Am fost de multe ori in Istanbul, un oras care imi place enorm, dar, in afara de oraselele de pe Bosfor, nu am mai vazut altceva din Turcia. Stiu ca e pacat, ca zona estica spre Armenia, Iran si Siria e fabuloasa, si eu am salivat cand am citit serialul asta, exista niste locuri faine si prin zonele über-turistice din vest, dar, mai ales, ceea ce imi doresc de foarte mult timp sa vad se afla undeva in mijlocul podisului anatolian, in Cappadocia! Da, acele formatiuni geologice extraordinare, dar si orasele subterane construite pe parcursul mai multor milenii. Si, evident, daca este sa mergi in Cappadocia e de-a dreptul o blasfemie sa nu te urci intr-unul din zecile de baloane care coloreaza cerul in fiecare dimineata pentru a admira un peisaj de-a dreptul superb. Am zburat de doua ori cu un balon liber – in Kenya, deasupra savanei, si in Laos, peste o vale de poveste, si va pot depune marturie la orice ora din zi si din noapte ca este absolut fabulos, una dintre cele mai frumoase experiente… pe care sper s-o repet in diverse locuri din lume.

Ei bine, va invit sa mergem impreuna in Cappadocia pentru cateva zile. Nu acuma ca e frig si pe acolo, ci de 1 Mai cand va fi cald si bine in Anatolia si mai ales ca 1 Mai-ul pica joi. Asa ca va luati inca o vineri libera si mergem pentru 4 zile sa descoperim un peisaj incredibil pe care il vom vedea de jos, de pe dealuri, dar mai ales din balon!

 

Care e planul de bataie ?

Plecare pe 1 Mai dimineata la ora 6:10 din aeroportul Otopeni si dupa un tranzit scurt prin aeroportul din Istanbul, mai departe spre Kayseri, cel mai apropiat aeroport de Cappadocia. Dupa debarcare, vom merge direct la hotel in Cappadocia, iar in prima zi vom avea timp liber la dispozitie pentru a descoperi zona in liniste sau sa ne relaxam (eu sigur o voi lua-o la picior prin zona!). Trebuie insa sa ne ducem sa dormim ceva mai devreme, pentru ca a doua zi vom pleca de la hotel cam la 4 jumatate, pentru a ne duce sa ne dam cu balonul (asta este ritualul peste tot… si in Luxor, si in zonele de safari, la fel a fost si in Laos). Balonul se inalta in general inainte de rasarit si vom zbura peste un peisaj superb timp de circa o ora (ma rog, amestecul de cer plin cu baloane si peisajul selenar de sub noi face din experienta “balonul peste Cappadocia” una cu adevarat unica).

Dupa aterizare vom reveni la hotel pentru mic dejun si vom avea o zi plina in fata noastra – vom merge sa vedem Valea Devrent unde natura a sculptat diverse personaje – pasari, animale, oameni, ma rog o sa va trebuiasca si un pic de imaginatie :). Apoi vom descoperi urmele civilizatiilor care s-au succedat aici, in Muzeul in Aer Liber Zelve, inclusiv case sapate in stanca. Vom descoperi cum hititii (astia sunt un popor contemporan si adversar al Egiptului Antic) isi fabricau oalele, vom descoperi bisericile bizantine sapate in stanca si ne vom catara pe dealurile de unde se vede cel mai bine superba vale Goreme!

Asta nu e tot ce e de admirat prin Cappadocia, dar vom mai avea o zi. Vom vedea orasul subteran Derinkuyu (are vreo 85 de metri adancime, adica circa 12-13 etaje) unde locuitorii se refugiau in vremuri de napasta, vom vedea lacul vulcanic Narli Gol si ne vom dezmorti picioarele cu o tura prin canionul Ihlara, terminand intr-un sat traditional – Belisirma unde vom si manca ceva traditional turcesc. Vom vedea apoi inca o panorama superba si un caravanserai de pe Drumul Matasii (probabil, vom gasi si matase… daca nu in caravanserai, prin oras).

Si pentru ca nu putem sa ne ducem tocmai pana acolo doar pentru 3 zile, vom avea o zi aproape plina si duminica… Vom vedea orasul subteran Kaymakli (da, oamenii de pe aici au tot trait in adancul acestor dealuri absolut superbe), o luam apoi din nou la pas vreo 3 km pe Valea Soganali, apoi vom trece in revista urmele multiplelor civilizatii care s-au perindat prin zona – o baie romana, o scoala teologica otomana, o manastire greceasca si un sat greco-turc… Dupa care o  vom tuli spre aeroport, avionul decoland la 19:20 si ajungand la Bucuresti, putin dupa miezul noptii, cu o cursa Turkish Airlines.

Pretul turei este de 695 de euro, in care e inclus aproape totul – avion (cu tot cu taxe aeroportuare care in general sunt trecute separat in cazul altor agentii), hotel de 4 stele (cu pisicina ;)) pentru trei nopti, plimbarea cu balonul, excursii in cele 3 zile, toate intrarile la atractii si toate mesele (exceptand pranzul in prima zi si cina in ultima zi cand ne vom descurca prin aeroporturi :)).

Pretul este de 695 de euro/ persoana si mai multe amanunte puteti gasi aici

Pentru inscrieri si mai multe informatii, puteti sa-mi dati mail mie la imperatortravel@yahoo.co.uk sau lui Dragos de la Explore Travel la dragos@exploretravel.ro

 

Alte informatii

Aveti nevoie de pasaport valabil cel putin 9 luni din momentul intrarii in tara – fie daca e vorba de pasaport simplu (cu valabilitate 5 ani) sau temporar (cu valabilitate 1 an). Este obligatoriu sa aveti o fila libera pentru stampile de intrare / iesire. Nu este nevoie de viza.

Turcia a interzis comercializarea bauturilor alcoolice intre orele 22:00 si 6:00.

In general, va fi cald, dar dimineata devreme (cand ne vom urca in balon) si seara poate fi racoare, asa ca e bine sa va luati vreun pulover sau geaca.

 

Si pentru inspiratie, iata un film despre regiune

 

 Imagini Cappadocia

Canion Ihlara.jpg

Canionul Ihlara

Esentepe.jpg

Valea Devrent.jpg

 Valea Dervent

 

 

Categorii:
Turcia

Comentarii

  • Nicky spune:

    E un pret bun, mai ales ca include si plimbarea cu balonul, care nu e ieftina deloc!

  • Florinbad spune:

    Aici m-ai atins la inimioara 🙂 , deoarece am fost anul trecut in Cappadocia, in iulie 2013.
    Am stat (10 persoane, doua masini mici) doua zile in oraselul Goreme si de aici mi-am facut excursiile:

    – Muzeul in aer liber Goreme (se afla la 500-600 metri de iesirea din oras)
    – Castelul Cavusin si un centru de olarit
    – Castelul Uchisar
    – Orasul subteran Derinkuyu

    Aici la Derinkuyu ne-a apucat foamea si am pierdut … 3 ore!!! cu masa de pranz (am ales un dua feluri de mancare care se pregateau pe loc, insa au fost surprinsi de numarul mare de turisti). De aici, de la orasul subteran, nu am vazut indicatorul spre Valea Ihlarei (45 de km) asa ca am cautat Valea timp de doua ore, renuntand intr-un final, dupa ce ajunsesem aiurea pe niste dealuri (nici localnicii nu ne-au fost de mare ajutor, nici Ioana, GPS-ul si nici harta tiparita de la Editura Niculescu). Asta este, poate in alta viata, inseamna ca (virgula) Cappadocia ne cheama la ea pentru a doua oara, excursie pe care o preconizam in anul 2015.

    Oricum este nevoie de cel putin o saptamana pentru a strabate pe jos (am vazut o groaza de turisti cu rucsace in spinare) toate vaile inconjuratoare orasului (Valea Dragostei, Valea Rosie, Valea Porumbeilor etc), fiecare avand ceva aparte, care le deosebeste de celelalte. Este un peisaj ciudat, de taiat respiratia, demn de filmele lui Benicio del Toro

    Cu balonul nu ne-am dat deoarece nu ne permitem (125-150 euro de persoana), atat putem, ca simpli turisti. Bineinteles ca la ora 5:45 dimineata calaream terasa pensiunii, fotografiind, filmand si exclamand de zor, clantanind de frig (desi era luna iulie), uimiti fiind de multitudinea de culori ce brazdau cerul (erau cam 38 – 40 de baloane).

    Caravanseraiul de care vorbesti se numeste SultanHani (sper ca-l veti vizita pe acesta, este cel mai mare din Turcia) si se afla pe drumul ce duce spre Konya (aici a trait cel mai mare mistic al Turciei, Mevlana, cel care a creat ordinul dervisilor rotitori, existent si astazi). Caravanseraiul este foarte bine conservat si este… urias!

    Toata calatoria in Cappadocia (am fost urmata de Antalya si, din nou, de Pamukkale) o voi povesti la timpul ei, in serialul „Turcia altfel”, inceput de mine acum doi ani.

    Drum bun tuturor celor care vor ajunge acolo!

    • abcd spune:

      eu am fsot anul trecut intr un circuit turistic prin turcia- 12 zile, 11 nopti, evident ca am ajuns si la capadochia, de aia am si mers in circuitul respectiv…

      eu am fsot cu balonul cu inca o fata din grup si am negociat- ne au lasat la 80 euro de persoana (ne-au spus ca daca venim 4 persoane ne lasa la 75 euro, dar nu am reusit sa mai convingem pe nimeni din grup- ba n aveau bani, ba erau in varsta si nu se simteau aventurosi).

      bine treaba asta la 80 euro cum am fost eu este in balon cu capacitate de 20 de persoane: balonul este compartimentat in 4 si in fiecare compartiment intra 5 persoane. era plin de spanioli si alte natii.

      includea preluarea de la hotel, mic dejun – napolitane, rontanele, cafea, capucino, diploma de zbor cu balonul si pahar de sampanie la sfarsit- sarbatorirea zborului.

      zborul a durat o ora.. si a fost de vis.

      evident ca daca doreai un balon cu mai putine persoane costa mai mult- 125 euro, 150, 200.. nu mai retin exact…

      oricum peisajul este acelasi, poze poti sa faci din belsug.. pentru mine a fost foarte bine asa

  • Florinbad spune:

    Mai sus am spus o tampenie cu „Benicio” (actor).
    Este vorba de Guillermo del Toro (regizor). Scuze…

  • Zvetlana spune:

    Auuu..este exact pe placul meu, mi-am propus sa ajung anul asta, iar oferta asta pica la fix, cu o mare problema:nu stiu daca imi pot lua liber tocmai atunci!!!! Cam pana cand ne putem inscrie?

  • Dragos Pirnog spune:

    Zvetlana, este vorba doar de o zi libera, vineri 02 Mai. Joi 01 Mai este liber si apoi este sambata si duminica. Te poi inscrie pana pe 15 Aprilie insa asta in functie de limita locurilor ramase libere pt excursie. Grupul maxim este de 15 Persoane.

  • Ce frumos e programul!! Exista o limita de persoane care pot participa? Eu as putea abia in martie sa confirm 🙁 si mi-e teama ca nu vor mai fi locuri …

  • Li spune:

    Imperator, imi permiti sa recomand un hotel din Goreme?In hotelul Heybe esti tratat ca un rege pt. 30/35 euro pe noapte, cel mai bun mic dejun din Turcia.In plus angajatii hotelului te duc cu masina hotelului pina la muzeu sau unde mai ai ceva de vizitat.Confort, civilizatie, priveliste superba de pe terasa.

  • Dragos Pirnog spune:

    Madalina, grupul maxim este de 15 persoane. Am scris mai sus ca inscrierea se poate face si in Aprilie daca mai sunt locuri. Poti face o prerezervare cu mentiunea ca reconfirmam participarea ta cand suntem aproape sa inchidem grupul sau in Martie cand ai tu un raspuns sigur.

  • Moroianu Oana spune:

    Recomand cu drag Cappadocia , am fost anul trecut special pentru vai , sunt absolut incredibile . Vaile sunt bine marcate , nu este nevoie de ghid .Peisajul este un Grand Canyon in miniatura, cel putin Valea Rosie asa arata.Pentru cei care vor sa faca trekking pe vai recomand incaltaminte montana ( bocanci ) , sapca de soare ( eventual crema de soare )si bidon cu apa – nu prea sunt surse de apa. Sunt si zone asigurate in cabluri sau cu scari metalice , ar fi bine sa ai conditie fizica cat de cat .Majoritatea au ” tee house ” – un fel de terase unde poti servi un ceai , dar doar in Valea Rosie am gasit un restaurant , deci sa va luati mancare cu voi daca vreti sa stati toata ziua .Valea Ihlara are mai multe intrari si zone , eu am facut intrarea pe la mijlocul ei , in zona cu restaurante si camping . Nu cred ca puteti face intr-o singura zi toata valea , deci veti avea de ales intre cele doua .Exista o parte amenajata complet , se plateste si o taxa de intrare , aproximativ 15 lire turcesti , iar in aceasta veti vedea mai multe manastiri mici ( adica pesteri cu interiorul pictat cu icoane ) . Cealalta parte a vaii este mai putin amenajata ( fotografia 2 este din acea parte a vaii ) , are doar cateva poduri . Este mult mai salbatica , doar cateva grote amenajate pentru locuit sau manastire , nu au picturi nici una din ele . Sunt impresionanti peretii de stanca din lateralele vaii , de culoare rosu caramiziu cu alb si negru .Pentru cei interesati de ture montane , aproape de Cappadocia este masivul Aladaglar , cu 60 de varfuri de peste 3000m , peisaj arid ( vegetatie pitica -gen cactusi ) si pereti de stanca spectaculosi.
    Ma bucur ca mai sunt romani care au inteles ca Turcia nu inseamna numai mare si all – inclusive .Sper sa va placa , eu m-am indragostit de zona si voi mai merge si anul acesta vreo 3 saptamani.

  • Andrei spune:

    Salut am auzit o chestie care mi se pare prosteasca si as vrea sa imi spuneti voi daca stiti mai multe : este adevarat ca trebuie sa iesi din tara cu acelasi mijloc de transport cu care ai intrat?

    • Florinbad spune:

      Itit raspund eu. In Turcia, o masina costa foarte mult iar turcii incearca sa previna intrarea in Turcia a masinilor care pot fi vandute ulterior turcilor, la mana a doua.
      Deci este obligatoriu sa iesi din Turcia cu aceeasi masina cu care ai intrat.
      De asemenea, sunt restrictii privitoare la masini atunci cand vizitezi in excursii anumite insule grecesti (Kos, Rhodos, Lesbos etc) si urmeaza sa te intorci in Turcia din aceste excursii.

    • Julini spune:

      Andrei,poate doreai sa intrebi daca poti sa mergi pana in Turcia cu masina si de acolo sa pleci cu avionul?Da,se poate.Eu imi cumpar mai toate biletele de avion catre Asia cu plecare din Istanbul pentru ca sunt mult mai ieftine si pana acolo merg cu masina.O las in parcare si o iau cand ma intorc fara probleme.Ultima data am facut chestia asta in ianuarie.Stiu ca turcii au facut de curand ceva modificari.Daca nu ai pasaportul valabil 6 luni din momentul intrarii poti primi amenda sau chiar iti refuza intrarea.Inainte erau mult mai maleabili.Cel mai bine este sa dai un telefon la ambasada.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Baloane in Capadocia.jpg
Canion Ihlara.jpg
Esentepe.jpg
Valea Devrent.jpg
Elephant Rock
Dragon Blood Tree
Edinburgh castle
Camp de iurte Mongolia
Trakai, Lituania, Tarile Baltice
Cuba
Elephant Rock
Dragon Blood Tree
Edinburgh castle
Camp de iurte Mongolia
22. Podul Bosfor
🙂
🙁
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Poarta albastra
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
Poarta albastra
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Sfinx Egipt