Ma intorsesem eu din Iordania si urma un weekend in Bucuresti (da, in ciuda aparentelor, petrec destule weekenduri in Bucuresti :)), dar vremea se anunta destul de mohorata. Asa ca nici nu mi-a venit sa cred ce bine a picat o invitatie de la cei de la J’Info Tours la o degustare de vinuri la Comana. Auzisem destul de multe lucruri despre Comana, dar, desi am bantuit destul de mult prin zona de la sud de Bucuresti, nu ajunsesem niciodata la Comana. Din pacate, vremea mi-a fost potrivnica, asa ca nu am ajuns la delta, dar, oricum, mi-a deschis apetitul si musai sa vin aici la vara intr-un weekend.
In schimb, am descoperit Casa Comana un loc de poveste, asa cum sunt de altfel foarte multe in Romania, dar nu sunt cunoscute de toata lumea… Si, sincer, merita cu varf si indesat.
Casa Comana este, hai sa-i zicem, un resort, desi nu se afla la mare, ci pe malul Neajlovului. Nu are doar hotel, are si iesire la rau, unde vara mai faci o baie, te mai dai cu caiacul, are o crama bine garnisita cu vinuri, sala (mare) de conferinte, locuri de joaca, in fine, cate si mai cate.
Ceea ce mi-a placut insa din capul locului este ca proprietarul, Gelu Palamaru, a plecat de la istoria bogata a locului si a creat o simbioza interesanta dintre confortul lumii moderne si istoria multiseculara a Valahiei de pe Neajlov. Dormitoarele au mobila in stil traditional romanesc, fiecare camera poarta numele unui personaj istoric (domnite, voievozi, mari boieri), iar la intrare, magazinul poarta denumirea de “Dugheana”, unde poti cumpara carti despre trecutul zonei, dar si destule obiecte de artizanat. Ma rog, in acest film istoric romanesc intervine si un personaj exotic, papagalul Fane, care este dintr-un alt film, dar ce mai conteaza… ajunge in centrul atentiei din momentul in care ajungi la receptie.
Sa te plimbi pe aleile de-a lungul parcului cred ca e o placere vara, dar, cum a inceput vijelia, ne-am adapostit in crama voievodala, numita si Pivnita Marelui Paharnic (conceptul istoric al Casei Comana continua si dincolo de hotelul propriu-zis). Am intrat printr-un culoar impodobit cu imaginile pictate ale faunei variate a Deltei Neajlovului (de la vulpi la iepuri, trecand printr-o gama intreaga de inaripate) unde am avut parte de una dintre cele mai distractive degustari de vin. Iulian Bogdan, somelierul de la Tohani, a fost genial… nu numai ca ne-a trecut prin toti pasii de degustare, dar am ras cum n-am mai facut-o de mult. Nu a fost o degustare serioasa, oficiala, ci una cu zambetul pe buze.
Nu sunt un mare bautor de vinuri (desi, de un an incoace, tot nimeresc la degustari de vinuri), nu pot sa spun decat ca am facut cateva descoperiri interesante – domeniul de la Tohani a apartinut principelui Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, care a preferat sa iasa din familia regala pentru a se putea casatori cu Ioana Doletti, iar vinurile exclusive de la Tohani ii poarta numele – Nicolae Cuvée. O alta descoperire este ca, iata, si in Romania se produce soiul Shiraz, un soi de origine iraniana (Shiraz este unul dintre marile orase ale Iranului), dar care si-a gasit consacrarea internationala tocmai in Australia. Am gustat Shiraz ici si colo si chiar imi place si ma intrebam cand va fi plantat si in Romania… ei bine, am descoperit Shirazul la Budureasca!
Dar, de departe, vinul no. 1 pe care l-am degustat a fost Nomibo Badinesti – Vin Capodopera, recolta 2011. Nu au fost produse decat 1.000 si ceva de sticle, dar gustul este cu adevarat incredibil. Este un Ice Wine (adica strugurii sunt culesi tarziu, cam cand da frigul) si este incredibil de dulce… Am gustat si in Ungaria si in Basarabia si e genial. Iar somelierul ne-a spus ca bate “Lacrima lui Ovidiu” de departe. Nu pot sa-l contrazic, desi am facut trafic cu “Lacrima lui Ovidiu” pentru o prietena de departe, nu pot sa zic ca imi aduc aminte gustul… doar ca e dulce :).
Un alt plus – mi-am dat seama cat de mult schimba gustul daca alternezi cascaval / sunca de Parma cu vinul. La sugestia somelierului, am gustat acelasi vin inainte de cascaval, iar dupa ce am ingurgitat vreo 2 bucati, intr-adevar se simte clar o diferenta… in bine!
Pana la urma, ne-am ridicat cu greu. Nu, nu pentru ca ne imbatasem, ci pentru ca fusese prea fain si nu voiam sa plecam. Dar, in mod cert, mi-am promis ca o sa ma intorc in vara asta la Comana. E la doi pasi de Bucuresti, trebuie doar sa iasa putin iarba si sa se intoarca miile de pasari. Pentru ca, iaca, avem si noi o minidelta la doi pasi si un resort foarte foarte fain langa Delta.
Si sa nu uit o ultima informatie. Nu ca ar fi momentul sponsorului, dar chiar cred ca merita anuntata. Cei de la J’Info Tours vor lansa o aplicatie, numita “J’Info Bonus”, si acesta va fi singurul loc de unde se vor putea obtine reduceri la sejururi si circuite de pana la 70%. Am inteles ca nu de la agentie, nu de pe net, doar de pe aplicatie. Aplicatia este deja disponibila zilele acestea (cautati in Google Market – J’Info Tours Bonus sau da click direct aici), iar ofertele astea de 70% trebuie vanate care cica sunt acuma de targ…
Imagini Comana
Cam asa arata fatada domeniului
Salut, bai Fane !
Fiecare camera e dedicata vreunei domnite, domn sau boier
Camera de inspiratie valaha
Pe hol o lada de zestre autentica 😉
Ce linisteee, ce frumooos
Casute pentru pasari cand se vor intoarce
si un brat de Neajlov
Daca vrei sa ti se indeplineasca o dorinta
te duci la podul care este o replica a unui pod parizian
atarni un lacat si arunci cheile in apa 😉
Dar gata, tot e urat afara, hai inauntru in crama, adica in pivnita marelui paharnic
Nu, nu ajungem in hruba lui Dracula, ci in crama cu vinuri de soi
Daca n-avem timp de natura, vedem cum arata rezidentii Deltei
si cele inaripate
Toata blogarimea gata de degustare
Dar inainte sa aflam cate ceva despre sponsor 😉
O aplicatie care merita urmarita … poate dam si peste vreo oferta buna
Gata de degustare… Z-ul asta din sunca o veni de la Zorro ?
Si au venit si vedetele !
Simpaticul nostru somelier
Prima degustare
dedicata dragostei dintre printul Nicolae si Ioana Doletti
Sa incepem, dara !
Uuuuu ! Se produce Shiraz in Romania ! Ce bine !
Si marea vedeta a dupa amiezii – Nomibo !
Mai multe despre un vin cu adevarat special
Traiasca vinul !
Mai urmeaza un „greu”
Si poza de final cu maestrul somelier
Reusit weekend. Felicitari celor care mai au curaj sa investeasca in lucruri frumoase si nu neaparat aducatoare deprofit. Bun sirazul de la Budureasca….
Este tare frumoasă zona Bălții Comana, mai ales în primăvară.
Sunt incantat de aprecierea vinului nostru
Capodopera reserve 2011 .
E pur 100% Tamaioasa Romaneasca produs
artizanat . Folosim doar drojdii si enzimele naturale dupa un cules foarte tarziu.