Top 10 experiente Tanzania – powered by Eximtur

14. Girafa in Tanzania.JPG

Mai acum cativa ani am fost in safari, vreo doua saptamani, prin Africa de Est, mai precis in Kenya si in Tanzania. Daca stau sa numar, am fost in sapte parcuri nationale (patru in Kenya, trei in Tanzania) si am vazut mii si mii de animale – din masina, de pe bicicleta si din balon. La un moment dat, am si scris un mic ghid al acestor parcuri nationale est-africane ca sa va ajute pe cei care doriti sa va planificati un safari prin aceste tari pentru ca, dupa cum ziceam, sunt destul de multe si e greu sa alegi ce si cum si unde… Evident, foarte multi m-au intrebat unde sa se duca – in Kenya sau in Tanzania. Evident, cel mai bine este sa mergeti in ambele tari, dar daca este sa fiu obligat cu pistolul la tampla sa aleg o tara, as zice fara a clipi – Tanzania. De ce? E mult mai sigura decat Kenya, are sosele mult mai bune, are Kilimanjaro si Zanzibar, iar Ngorongoro ofera cea mai mare concentratie de animale salbatice din zona… Dar sa trecem la lista de “neratabile”.

  1. Parcul National Ngorongoro – in orice secunda trebuie sa intorci capul si vei vedea o alta jivina – un elefant, vreo ceata de lei, niste zebrite, orice. Ngorongoro este, de fapt, un crater vulcanic (nu va speriati, e stins de cateva milioane de ani) cu pantele destul de abrupte, asa ca foarte multe animale nu se pot catara si sa iasa spre campii mai vaste… De aceea, in acest crater, vei descoperi cea mai densa populatie de fauna salbatica din Africa. Aici am asistat la o spectaculoasa vanatoare de lei, dar am vazut cam tot ce poti vedea in Africa (mai putin leoparzi) in doar cateva ore.
  2. Muntele Kilimanjaro – cand il vezi pentru prima oara, nu realizezi ca este cel mai inalt munte din Africa si ca varful ajunge undeva la aproape 6.000 de metri! Este de asemenea un vulcan care rasare stingher din mijlocul unei campii inalte (baza e pe la 2.000 de metri). Mai are inca (cat o mai avea) ceva zapada pe crestet si este anual luat cu asalt de mii de alpinisti. Chiar daca nu urci in varf, privelistea lui Kili este de neuitat.
  3. Insula Zanzibar – cand sultanul omanez Sayyid Said bin Sultan al-Busaid a debarcat in Zanzibar a crezut ca a murit si ca era deja in rai. Nu murise, era viu, asa ca a decis sa mute capitala tarii din patria-muma, Oman, in colonia Zanzibar (e un caz aproape singular, celalalt caz de mutare a capitalei din tara de origine in colonii este cel al Portugaliei a carei capitala a fost Rio de Janeiro pentru circa doua decenii). Pentru un arab crescut in pustiul Arabiei si care isi imagineaza Paradisul ca un loc verde, plin de ape curgatoare, nu e de mirare ca a considerat Zanzibarul ca fiind paradisul… Cam asta considera si sute de mii de turisti care vin aici anual – verde, plin de palmieri, plaje incredibile, mirodenii crescand peste tot.
  4. Parcul National Serengeti – daca Ngorongoro detine recordul densitatii faunei, Serengeti este arhetipul de parc national pe care il vezi pe National Geographic! Suprafete vaste, baobabi stingheri si multe, multe vietuitoare… Cu cat intri mai in adancul parcului, cu atat vei avea mai multe sanse sa fii in unica masina care bate aceste colturi de lume.
  5. Blue Safari – daca te duci in Zanzibar, ia excursia de o zi numita Safari Blue . Culoarea apei iti va ramane muuuult timp pe retina!
  6. Spice Tours – un alt tur foarte popular in Zanzibar. Vrei sa vezi cum arata cacaua din care se face ciocolata? Piperul verde? Nu costa foarte mult si poti descoperi multe, multe colturi superbe din aceasta insula a Paradisului.
  7. Stonetown – este capitala Zanzibarului, iar numele dat orasului releva fascinatia africanilor la vazul unui oras construit din piatra! Veniti de pe un continent unde chirpiciul, trestia si lemnul sunt materialele folosite pentru constructia de locuinte, africanii au ramas socati sa vada case din piatra! Nu veti fi chiar socati, dar in mod cert veti fi fascinati de cartierele vechi, de portile ornamentate, de pietele traditionale si palatele traditionale arabe in frunte cu palatul sultanului numit si Casa Minunilor pentru ca avea curent electric si lift!
  8. Manyara National Park – aflat mult mai aproape de Arusha, cel mai mare oras din zona de safari, aici poti sa vezi o specie unica de lei – leii cataratori care se urca in copaci. Trebuie sa ai ceva noroc sa-i vezi, eu nu am avut acest noroc, dar cine stie, poate intr-o zi… Sa nu uit, leii se relaxeaza in copaci, nu vaneaza pasari :).
  9. Parcul National Tarangire – iti plac pasarile, atunci aici este locul perfect pentru tine. Tarangire adaposteste nu mai putin de 550 de specii de pasari, pe langa “obisnuitii” elefanti.
  10. Viziteaza un sat de masai. Masaii sunt triburile care locuiesc in zona de safari si majoritatea lor si-au pastrat obiceiurile. Desi vizitele ti se vor parea mult prea turistice, daca treci de minibazar si dans si vei intra in colibele satenilor, vei descoperi adevarata viata africana.

 

Cam astea sunt cele mai faine 10 experiente pe care le-am trait sau vazut in Tanzania. Nu neg ca or fi si altele, asa ca, daca ati mers in Tanzania, astept la comentarii propunerile si amintirile voastre.

Si daca vreti sa vedeti niste oferte bune, aruncati o privire si la informatiile suplimentare, ca si la ofertele Eximtur, oferte care includ safari (cu balon inclus :)), precum  si oferte de cazare in Zanzibar.

 Imagini Tanzania

Imagini Tanzania: Ngorongoro National Park.

Pe drumurile prafuite din marele crater Ngorongoro

Safari in Ngorongoro Tanzania

Safari in Ngorongoro

Hipopotami - safari Tanzania

Hipopotami la baie !

Safari Tanzania: Zebre traversand

Traversati doar pe zebra

Safari Tanzania: Leu la vanatoare

Leu la vanatoare de antilope gnu

Kilimanjaro, Tanzania

Maretul Kilimanjaro, ridicandu-se deasupra campiei inalte

Zanzibar Tanzania

Welcome to Zanzibar 🙂

Safari Tanzania: Parcul National Serengeti.

O imagine clasica a marelui Parc National Serengeti

Safari Blue Zanzibar.

Imbarcarea in Safari Blue

Safari Blue Zanzibar

Asta da culoare a marii

Safari Blue

Dhow-ul traditional arabesc este si barca traditionala a Zanzibarului, veche colonie omaneza

Spice Tour

Din fructul asta se face ciocolata adevarata !

Safari Tanzania:  Sat de masai

Au venit turistii, sa vina si masaii !

Eximtur-logo

Comentarii

  • Gina spune:

    Peste doua saptamani plec in Africa de Sud la Cape Town si safari in Rezervatia Kariega si fiindca plec cu niste prieteni Mari amatori de vin poti sa mi spui ceva de preturile la acest produs.Multumesc

  • Cristian spune:

    ultima poza mai mergea descrisa si ca ” zece negrii mititei ” 🙂
    Faina poza cu Kilimanjaro !

  • Anca spune:

    Buna,as vrea sa stiu daca e periculos sa călătorești in Tanzania?

  • Anca spune:

    E nevoie de viza si multe vaccinuri PTR Tanzania ?
    Multumesc

    • Imperator spune:

      Tanzania este o tara nepericuloasa atata timp cat nu mergi cu tone de aur la vedere si gadgeturi scumpe. Nu este nevoie de viza si iti trebuie obligatoriu vaccinul de febra galbena. De asemenea, in functie de unde te duci in Tanzania (e o tara mare), ti-ar trebui si pastile de prevenire a malariei.

  • olivia spune:

    Buna! Pentru familie cu copii ce ne recomanzi intre Zanzibar si Bali? e vreun risc pt copii in Zanzibar? am citit ca nu mai e niciun vaccin obligatoriu pt Zanzibar…noi inclinam pt Zanzibar pt plajele superbe si culoarea apei dar m-ar bucura si parerea ta …:)

    multumesc,
    Olivia

  • Monica spune:

    Buna,
    Urmeaza sa plec in Zanzibar pe 16 feb., adica in 2 saptamani, am inteles ca romanii nu platesc viza, este adevarat, stiti ceva? Am fost la doctor si mi-a spus ca nu trebuie sa fac vaccin, ce parere aveti?
    Si daca se poate cateva sfaturi si recomandari, va rog frumos! Multumesc!

    • Imperator spune:

      Da, nu ai nevoie de viza, cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Tanzania.
      Exista ceva risc de malarie, dar nu exista vaccin de malarie, trebuie luata medicatie.

    • anca spune:

      buna monica,si eu vreau sa merg la inceputul lui aprilie in Tanzania. m-am interesta si eu despre vaccinuri,si nu e obligatoriu nimic,doar ptr prevenire. cei cu care am vb,au spus ca si-au facut anti tetanus,acum depinde de fiecare. cu cat ti-ai lyat biletele si cu ce companie? eu vreau sa cumpar sapt. viitoare.scuze de deranj si poate mai vb sa ne ajutam reciproc cu informatii
      numele meu este anca

  • Lucian spune:

    Salut,
    Vreau sa plec si eu o saptamana in Tanzania la inceputul lui Noiembrie, tot gasesc pe net o gramada de cazuri legate de malaria si de febra galbena, m-ar interesa cam care e procedura ca sa te protejezi de asa ceva, am tot citit ca nu e recomandat neaparat sa faci vaccin pt febra galbena iar malaria nu prea ai cum s-o previi decat cu niste pastile. Tu cum ai facut? Gasesti acolo spray-uri contra tantarilor, iei de acasa, am mai citit ca recomandate ar fi plasele de pat pentru tantari.
    Multumesc,
    Lucian

    • Imperator spune:

      Simplu. Mi-am facut vaccin impotriva febrei galbene si am luat Malarone impotriva malariei 🙂 Da, am mai folosit si sprayuri si am avut si plase, dar nu e garantat

  • Paul DROSU spune:

    Lucian, am povestit oarecum pe larg despre malarie tot pe acest blog la topicul cu CEBU PACIFIC…asa ca nu o sa ma repet. Ai acolo un link catre un forum unde am vorbit si mai mult inca despre malarie, de ce merita sa iei un anumit tip de pastile in detrimentul altora, cand merita sa iei…pe acel forum ai si niste link-uri catre situri extrem de serioase unde gasesti nenumarate informatii despre malarie, dar si despre alte boli de calatorii. Ce nu am spus la acel topic cu CEBU PACIFIC (dar daca nu a fost nimeni prea interesat de amanunte, am neglijat sa adaug apoi) este ca ar fi bine sa dormi (eventual sa te asiguri cand faci rezervarile) in paturi care au plase de tantari (la fata locului, sa verifici si daca au gauri si sa se inchida bine). Poti lua si plase „mobile”, dar s-ar putea sa fie mai complicat de fixat si utilizat. Este bine sa iei cu tine si pastile contra tantarilor care se baga in priza (eu iau RAID) si spirale carora le dai foc si fumega (eu folosesc tot RAID), dar asta in cazul in care tii geamul deschis sau nu exista geam la camera/bungalow, ci doar plasa de tantari, adica daca intra suficient aer in camera.
    Singurele repelente cu adevarat eficace impotriva tantarilor anofeli sunt cele pe baza de DEET, in diverse concentratii, de pana la 100%. De asta de 100%, eu am folosit pe Amazon si Rio Maranon, dar in Tanzania eu zic ca o concentratie de 55% este suficient, mai ales daca nu te duci in anotimpul ploios, ci la sfarsitul celui secetos. DEET-ul este o substanta destul de periculoasa, asa ca daca vei folosi un astfel de repelent, sa citesti {si sa aplici!} cu atentie instructiunile si sa nu il lasi la indemana copiilor. Acum cativa ani nu prea se gaseau in Romanica, acum vad ca s-ar gasi la Himalaya, in Bucuresti. Ar fi bine daca ar fi si sigilate (pentru a nu te trezi ca inauntru este 90% apa). Cumpara de aici (sau dintr-o tara din Europa) si pastilele de malarie (daca te decizi sa le folosesti) si repelentul – asa eviti in primul rand sa iei fake-uri de la fata locului, sau sa le iei la suprapret sau pur si simplu sa alergi dupa ele si sa nu le gasesti. Daca gasesti, ia recipiente mai mici de 100ml, daca nu, schimba-le dupa ce le cumperi (desi ar fi bine sa fie ambalajul original pentru verificarile de la imbarcare), pentru a putea sa le iei cu tine in cabina avionului si a nu avea vreo surpriza daca se intampla ceva cu bagajele de cala (de ex. sa intarzie).
    In plus, imbraca-te cu pantaloni lungi, camasi cu maneca lunga, material mai groscior, o esarfa la gat – asta te va proteja si de ceva despre care nu se prea vorbeste la noi, dar care poate deveni un pericol in Tanzania, cu cat mergi mai catre vestul Serengeti-ului, deci mai aproape de lacul Victoria – este vorba despre musca tse-tse si boala somnului pe care o poate da. Pentru aceasta boala, imbracamintea ceva mai groasa si evitarea culorii albastre este singura protectie posibila…De asemenea, si pentru febra dengue protectia este data de imbracaminte, dar si de repelent.
    Febra galbena are risc scazut in Tanzania (dar ridicat in jumatatea vestica a Kenyei, inclusiv in Nairobi). Noi am avut deja facut vaccinul (pentru America de Sud) si e valabil 10 ani. Daca vei mai calatori in viitor in zone cu risc mai mare de febra galbena, ai putea sa faci acum vaccinul.
    Nu uita si de restul vaccinurilor necesare, caci trebuie facute din timp (la unele trebuie facuta si o a doua injectie) si costa destul de mult (ca si pastilele antimalarie).
    Dupa cum spune si Imperatorul, nimic nu e garantat 100% (un singur lucru e garantat 100%, chiar 101%, in viata asta, dar nu il spun, ca sa nu intristez pe nimeni…), dar, daca tii cont de toate aceste amanunte de care ti-am povestit, probabilitatea de a te intoarce sanatos este extrem de mare.
    Iti doresc o super-vacanta si multa sanatate caci, dupa cum am mai spus, e mai buna decat toate!

  • Lucian spune:

    Multumesc mult pentru sfaturi, sa speram ca o sa iasa bine excursia.

  • Gabriel spune:

    M-am intors recent din Tanzania si va recomand sa va luati cu voi repelente si plase anti-tantari. Eu nu am gasit cu chiu cu vai decat un singur roll-on amarat (20% ddt), in rest in general magazinele sunt f slab aprovizionate. La hotelurile mai scumpe in camere sunt plase si se da cu spray impotriva tantarilor, dar chiar si asa, e greu de iesit seara la un restaurant…
    Daca vrea cineva recomandari ptr sofer/ghid in Zanzibar sau ptr safari, dati-mi de stire.
    De asemenea, recomand cu caldura avionul dintre Dar si Zanzibar, e mult mai rapid decat feribotul si diferenta de pret e destul de mic.

    • Giany spune:

      E safe in Zanzibar? La ce hotel ai stat?

      • Gabriel Nita spune:

        Pare relativ mai sigur decat in restul Tanzaniei. Dar la ultimul hotel am vazut de exemplu paznici inarmati patruland noaptea.
        Eu am stat la Melia Zanzibar si Zanzibar House in Nord-Estul insulei, respectiv Hilton Doubletree in Stone Town.

    • nico spune:

      Buna Gabriel.
      In luna ianuarie plecam in Zanzibar.Te rog daca se poate cateva recomandari…Am luat cazare in zona de N-V a insulei.Ma intereseaza sofer/ghid.Am citit undeva ca ar fii un roman,Iulian care locuieste acolo.Stii ceva?
      Astept vesti.
      Multumesc.
      Nicoleta

  • gabriel spune:

    este problema cu holera cum se zice, cu violenta?

  • Marinela spune:

    Buna,
    La sfarsitul lui septembrie ne dorim sa plecam in Tanzania si Zanzibar, 2 saptamani. Inca nu ne-am luat biletele. Ceea ce va rog este daca puteti sa mi comunicati la cat se poate ajunge o astfel de excursie, cat ar trebui sa bugetez in cazul in care vreau sa ating cele 10 experiente mentionate in articol.

    Multumesc.
    Marinela

    • Paul DROSU spune:

      Este greu sa faci o estimare, caci plaja de preturi este foarte larga. De exemplu, in parcurile nationale/game reserve-uri, puteti merge doar voi doi in masina 4×4, doar cu ghidul, care e si pe post de sofer, varianta care e si cea mai scumpa, dar care, dupa mine, daca tot ajungi acolo, merita sa o alegi, caci avantajele sunt multe: il aveti pe ghid doar pentru voi, aveti „priveliste” de 360*, fara a fi obturati de altii, cand ajungeti langa animale (lucru important), sunteti extrem de mobili si rapizi, caci ghizii se anunta intre ei, prin radio, cand gasesc ceva deosebit sau se anunta chiar pe telefoanele mobile pentru a afla cat mai putini si, intr-un asemenea caz, poate incepe o goana nebuna cu masina, peste sleauri si hartoape, pentru a ajunge cat mai repede la respectivele animale, dintre care unele se gasesc destul de greu chiar si in game reserve-uri, cum ar fi gheparzii, leoparzii, rinocerii negri…Varianta de la celalat capat, cel mai ieftin, ar fi, cum am vazut chiar in Serengeti, o masina gen autobuz, cu multi turisti in ea, extrem de greoaie si inceata, care nu merge decat pe drumurile mai largi si mai batute. Mai intra la socoteala si bacsisul ghidului si nu numai, caci trebuie sa dai bacsisuri peste tot…Depinde si unde te cazezi – cel mai ieftin este in tabere de corturi (cu avantaje si dezavantaje). In unele locuri insa, merita sa dai un ban in plus, pentru a trai experiente absolut unice – cum ar fi sa te cazezi intr-un lodge (din cele cateva, pe care poti sa le numeri pe degetele de la o mana), amplasat chiar pe marginea craterului Ngorongoro (cel mai mare crater intact de pe Pamant), la 600-700 de metri deasupra fundului craterului, cu privelisti absolut „dementiale” direct din camera sau de pe terasa camerei (sau chiar din pat – cum am avut noi) asupra intregului crater. Iar sa vezi, de pe buza craterului, apusul sau (mai ales) rasaritul sau, noaptea, stelele emisferei sudice cu Crucea Sudului…Satele de masai nu prea merita, dupa mine, caci sunt complet „turistizate”, costa cam 50 USD per masina (alt dezavantaj, daca sunteti doar 2 in masina), bani care se impart doar intre ghid si cei 2-3 conducatori ai satului, iar toti sunt chititi sa te jecmaneasca, caci preturile la suveniruri sunt de cateva ori mai mari decat daca le-ai lua de pe drum, plus ca sunt destul de agresivi in a te determina sa cumperi cat mai multe. Inclusiv cand intri sa vezi „incaperea” in care se face scoala, trebuie sa cotizezi (n-ar fi o problema, dar „scoala” arata tot timpul la fel…). Se mai adauga banii pe care ar trebui sa ii mai dati pe vaccinuri, pe pastilele de preventie a malariei (daca va pasioneaza sanatatea voastra), pe repelent (cu DEET, parerea mea – am mai scris pe blogul Imperatorului de ce), care va apara de multe boli pe care vi le pot da tantarii, unele dintre ele de care multi nici nu stiu ca exista…Oricum, nu este ieftin deloc, caci estul si sudul Africii sunt unicele zone din lume in care, inca (dar nu pentru mult timp), se mai pot vedea vanat si pradatori mari, asa ca aici vin foarte multi oameni de pe tot globul…Despre Zanzibar nu pot sa spun nimic, caci nu am dorit sa ajung acolo, din mai multe motive, si altele sunt zonele de acest fel din lume pe care le prefer eu. Documentati-va bine si analizati foarte atent raportul calitate-pret, caci una este, de exemplu, sa vezi niste lei la ceva departare, pe niste stanci, in jurul carora se invart, facandu-se adevarate ambuteiaje, 20-25 de masini si alta este sa ii vezi undeva izolat, linistiti, cu puii langa ei, la doar 2-3 metri de tine, doar din masina ta sau maxim inca una-doua masini…Si leii se intalnesc relativ des, dar sa nu vorbim de animalele care se gasesc mai rar, dupa cum ziceam – ghepardul, leopardul, rinocerul negru. Sa aveti o excursie minunata!

  • Marinela spune:

    Buna,

    intentionam sa plecam 2 saptamani in Tanzania si Zanzibar la sfarsitul lui septembrie.
    Ma poate ajuta cineva cu un estimat de buget in cazul in care vrem sa atingem cele 10 experiente descrise in articol? Inca nu am luat biletele de avion.
    Multumesc,
    Marinela

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest