De cateva luni incoace, privirile omenirii si mai ales ale europenilor sunt indreptate din nou spre Moscova. Dupa vreo doua decenii, Rusia incepe din nou sa isi arate muschii si cam nimeni nu are ce sa le faca. Recenta anexare a Crimeii si evenimentele din regiunea Donbas o readuc cu ajutorul mass-mediei occidentale in pozitia de bau-bau al omenirii… Evident, Putin este imprevizibil, dar probabil si realist. Iar evenimentele din Donbas sunt un test major. Daca Rusia redevine agresiva si dornica sa-si mareasca suprafata si asa gigantica sau e doar un cartonas galben aratat celor care vor sa se apropie, incet-incet de Moscova. De la Napoleon incoace, Rusia a fost foarte atenta in a-si proteja capitala traditionala. Prin orice mijloace. Personal, cred ca Rusia nu are nici un interes ca Shahtior Donetk sa joace la anul in Liga 1 rusa, iar steagul Federatiei sa fluture peste supermarketurile din Harkov. I-ar ajuta mai mult ca regiunile rusofone sa faca parte dintr-o Ucraina federala pentru a o tine in sah – o Ucraina ingloband estul rusofon nu va intra cat e veacul in Uniunea Europeana sau in NATO. In schimb, o Ucraina redusa la zonele majoritar ucrainene va avea o sansa foarte mare de integrare euroatlantica. Si atunci trupele NATO vor fi la 480 km de Moscova. Iar spectrul lui Napoleon va reveni deasupra Kremlinului.
Revenind insa la Moscova si la Rusia, in acest moment desigur tensionant, acestea continua sa fie un loc sigur de vizitat. Cred ca este, de asemenea, o perioada interesanta de mers acolo pentru a vedea si punctul de vedere de dincolo de noua Cortina de Fier. Dar sa sarim de la politica la travel, desi, de foarte multe ori, acestea sunt destul de interconectate, si sa va povestesc cate ceva despre Moscova.
In momentul in care cineva se gandeste sa viziteze Rusia, nu-i trec prin minte decat Moscova si St. Petersburgul, cele doua mari metropole ale Rusiei. Asta este adevarul, din pacate, pentru multe alte destinatii care ti-ar revela, de altfel, adevarata Rusie, Rusia de dincolo de stralucirea metropolelor in care se strang toti banii Federatiei. Dar si cele doua orase merita cu prisosinta sa le vizitezi. Foarte multa lume este extaziata de St. Petersburg. E un oras frumos, dar mie imi place mai mult Moscova. Si stiti de ce? Pentru ca Moscova este mai exotica, mai ruseasca. St. Petersburgul este foarte european, este un oras central-european, un oras in care imi aduc aminte de Budapesta, Viena sau Berlin. Este fabulos de asemenea, dar Moscova este cu adevarat ruseasca, cu bisericile sale colorate cu turnuri fistichii, cu zidul aspru al Kremlinului, cu soselele acelea pe care pot ateriza avioane de bombardament, strajuite de cladiri neoclasice, cu arhitectura sa stalinista.
Centrul de necontestat al Moscovei este Piata Rosie. Cand am ajuns pentru prima oara la Moscova, a fost primul loc pe care l-am vizitat. Era decembrie 1999, erau -20 de grade afara, era noapte (soarele apune la ora 2 dupa-amiaza in decembrie), dar imediat dupa ce mi-am aruncat geamantanul in hotel, am sarit in metrou si am fugit direct in Piata Rosie.
Se spune ca Piata Rosie este una dintre cele mai mari din lume. Habar n-am pe ce loc este si nici nu ma intereseaza asta. Locul asta respire atata istorie! M-am asezat pe una din laturi si mi-am imaginat… aici tarii ii lasau fara capete pe cei din opozitie. Aici au intrat trupele lui Napoleon intr-un oras in flacari (ce imagine o fi fost!). Aici au avut loc parade ale Armatei Rosii – unele pline de fala si emfaza, cum a fost cea a Victoriei din 1945, sau plina de dramatism sincer, cum a fost cea din 7 noiembrie 1941, cand trupele care au marsaluit prin fata Mausoleului lui Lenin au plecat imediat pe front si aproape 25% dintre soldatii care au batut pas de defilare sub privirile lui Stalin au murit in urmatoarea luna. Aici a aterizat Mathias Rust in 1987, nedetectat de “invincibila” aparare aeriana a URSS, determinand accelerarea perestroicii lui Gorbaciov.
De jur imprejur, cladiri care spun istorii. Zidul Kremlinului, rece si maret, ascunzand in interior o putere de multe ori malefica. Sub zid, Mausoleul lui Lenin, unde puteti inca sa-l vedeti pe Vlad dormind – intrarea e gratuita, doar dimineata, de 4 ori pe saptamana, si puteti avea ghinionul sa aveti parte de o coada foarte lunga. Cand am intrat sa-l vad, in acel decembrie 1999, stateam rebegit cu mainile in buzunar, zgaindu-ma la coltisorul de fata pe care-l poti vedea, cand m-am trezit cu o mana care imi scotea palma din buzunar… Am intors brusc capul si am vazut figura grava a unui soldat rus… nu puteai sta cu mainile in buzunare in fata tovarasului Vladimir Ilici Lenin! Dar nu numai Lenin e aici… sub Zid gasesti inmormantata intreaga istorie a URSS – Maxim Gorki, Nikita Hrusciov, Iuri Gagarin, echipajul Soyuz 11, John Reed, dar si Brejnev, Stalin sau Cernenko. Singurul lider al URSS care nu s-a alaturat tovarasilor sub zidul Kremlinului este Hrusciov, inmormantat in cimitirul manastirii Novodevici unde de altfel se afla ingropat si primul presedinte al Federatiei Ruse, Boris Eltin.
Mai in fata, in capatul pietei, se afla biserica aceea care imi place mult… si, desi am vazut-o de destule ori, nu pot sa pierd ocazia sa o admir din nou si din nou, s-o pozez din toate unghiurile. Turnuletele acelea colorate ca de poveste ale bisericii Sf. Vasile Blajenovo (inseamna “cel binecuvantat”, nu “blajinul”!) ma atrag ca tantarii de lumina. Incredibila constructie a fost ctitorita de tarul Ivan IV (supranumit si “cel Groaznic”) in memoria victoriei asupra tatarilor si a anexarii Hanatului de Astrahan de la Marea Caspica. A fost o inovatie pentru rusi pentru ca a fost prima biserica dedicata unei victorii militare si pentru moscoviti, deoarece a fost construita pentru popor, in afara zidurilor Kremlinului. A fost un cartonas galben dat boierilor, multi contestatari ai tarului, care ulterior s-au trezit fara cap fix in fata bisericii.
Ca tot vorbeam de Kremlin, este o impietate sa ajungi in Moscova si sa nu vizitezi Kremlinul. Ei bine, Kremlinul este inca o dovada ca Rusia se afla cu adevarat intre est si vest. Initial o constructie cu scop militar, de aparare, Kremlinul a devenit un soi de Oras Interzis dupa modelul imperial chinez (replicat de asemenea de monarhiile din Japonia, Coreea sau Vietnam). Aici, sus pe deal, inconjurat de ziduri semete, tarii si boierii au condus o tara care treptat a devenit un continent. Aici se afla si centrul religios al Rusiei cu cele cateva catedrale al caror interior pictat este cu adevarat memorabil. Evident, nu o sa puteti sa-l vizitati pe Putin (decat daca sunteti invitat), in schimb puteti sa vizitati impresionantul palat al Armureriei unde se afla o gramada din aurul, diamantele, blanurile si matasurile familiei tariste si nu numai.
Si ca tot vorbeam de palate, Moscova are o serie intreaga de palate, dar subterane – metroul. Este probabil unica sau una dintre putinele capitale ale lumii unde metroul nu este doar un mijloc de transport, ci o opera de arta. Stalin este ctitorul metroului moscovit, iar primele statii, construite in anii ’30, au fost gandite ca niste palate. De altfel, Stalin a decis ca Moscova sa fie un oras care sa umileasca prin spectaculozitatea sa… asa au fost construite cele 7 surori – blocuri-turn in stilul Casei Scanteii de la noi, dar si in cazul blocurilor “obisnuite”, s-a tinut cont ca aspectul lor exterior sa fie cat se poate de inzorzonat. Apogeul arhitecturii staliste urma sa fie un bloc-turn, cel mai mare din lume, cu o statuie gigantica a lui Lenin in varf, care urma sa gazduiasca sediul Partidului Comunist al URSS. Era o cladire care urma sa umileasca orice zgarie-nori din New Yorkul sau Chicagoul decadent. Asa ca a fost demolata Catedrala lui Hristos Mantuitorul de pe malul raului Moscova, catedrala construita in cinstea victoriei asupra lui Napoleon. Ei bine, cand arhitectii s-au apucat serios de lucru, au descoperit ca malul raului era mult prea nisipos, iar megalomanica cladire s-ar fi prabusit, ceea ce ar fi adus o jena imensa sistemului superior sovietic. Stalin a decis sa nu mai construiasca cladirea, intre timp a venit razboiul si a avut alte preocupari, dar catedrala fusese deja demolata… asa ca a fost construit un … strand! Dupa caderea puterii Sovietelor, noul primar al Moscovei, aproape nemuritorul Iuri Lujkov (1992–2010), a decis reconstruirea catedralei “fix asa cum a fost”, si a si reusit… e drept, nimeni nu stie cate milioane de dolari s-au cheltuit si cate din ele au intrat in buzunarele preacucernicului primar (acesta a fost in final mazilit, in 2010, de catre presedintele Medvedev in momentul in care mult prea guralivul Lujkov a inceput sa critice duoul Medvedev – Putin).
Daca va saturati de arhitectura monumentala si istorie, Moscova e plina de parcuri, unele dintre ele linistite. Dar daca vreti sa va plimbati in continuare pe jos, luati la picior Arbat-ul, strada pietonala comerciala… Nu veti gasi cine stie ce magazine imense (pentru un shopping serios, duceti-va in malluri sau pe Novi Arbat, dar fiti pregatiti cu un card de credit cel putin Gold), ci mai multe restaurante si magazine de suvenire cu produse haioase… din cand in cand, o sa asistati la tot soiul de procesiuni colorate – de Hare Krishna sau de punkerite. Cum o da norocul!
Evident, sunt atat de multe lucruri de facut, vazut si experimentat in Moscova! Este un oras imens. Am fost anul trecut la Muzeul Memorial al Astronauticii si m-a surprins ca fiind un muzeu cu adevarat deosebit, nu numai cu exponate de-a dreptul incitante, ci si foarte modern aranjat. Si nu este singular… sunt aproape 100 de muzee importante in capitala Rusiei.
Cum poti sa vizitezi Moscova? Pai, desigur, se poate si independent, dar trebuie sa faci rost de invitatie de viza si este destul de important sa vorbesti limba rusa (sau, cel putin, sa poti citi alfabetul rusesc). Rusia este una din tarile cu cei mai putini vorbitori de limba engleza pe care am vizitat-o (celelalte ar fi Coreea de Nord sau tarile Americii Latine, unde, de asemenea, daca nu vorbesti spaniola, te mananca lupu’). Ca alternativa, poti sa mergi cu un tur cum sunt cele organizate de Paralela 45. Urmatorul e pe 2 mai, cam din scurt, dar, incepand cu 30 mai, gasiti destul de multe si in diverse variante: doar Moscova, Moscova + St. Petersburg, Moscova + Minsk + Varsovia, sau Moscova cu St. Petersburg + Helsinki (eu le-am zis sa mai bage si o zi la Talinn ca e pacat sa ajungi la Helsinki si sa nu vezi frumusetea asta de oras care e capitala Estoniei! Aruncati si voi o privire aici poate gasiti ceva ce va intereseaza.
==================================================================================================
Si pentru ca tot vorbeam de Paralela 45, impreuna cu ei, va invit la un concurs. Ce trebuie facut? Trebuie sa raspundeti la tre intrebari… Sa va dau un pont: raspunsurile le puteti gasi aici. Trebuie sa raspundeti la cele trei intrebari de mai jos si puteti castiga un voucher de 25 de euro pe care il puteti folosi daca vreti sa cumparati ceva de la Paralela 45 (bilet de avion, sejur, circuit, orice serviciu turistic), dar si trei magneti de frigider care vor fi adusi special pentru voi din Rusia! Concursul dureaza pana pe 4 mai, asa ca va urez multa bafta!
[gravityform id=7 ajax=true]
Imagini Moscova, Rusia
Piata Rosie din Moscova, inima orasului
Mausoleul lui Lenin de sub zidul Kremlinului
Pe langa mausoleu, se odihnesc si alte stele ale URSS, cum ar fi tovarasul Iosif Vissarionovici Stalin
Cladirea simbol a Moscovei – Catedrala Sf. Vasile
Kremlinul, centrul de putere al Rusiei
Bisericile de la Kremlin
Una dintre cele mai frumoase adunari de turnulete in stil rusesc
Catedrala lui Hristos Mantuitorul
La pas, pe Arbat
Comunism + Capitalism = Love
Dar si suveniruri traditionale
Palatele subpamantene ale Moscovei – metroul
Asta e statia de langa gara de unde iei trenul spre St. Petersburg
Si din nou, my love… Catedrala Sf. Vasile !
Rusia are foarte multe de oferit din punct de vedere turistic, Moscova si Sankt Petersburg sunt probabil cele mai titrate insa sa nu uitam de partea salbatica a rusiei cu peisaje de poveste…Pacat ca Putin nu prea are chef de oaspeti…:)
Nu știu de ce toată lumea are impresia ca rusii sint reci și neprietenosi! Am vizitat acum 2 saptamini Moscova și St Petersburg și am ramas uimit de oamenii de acolo. E adevărat, nu prea știu ei engleza, dar dacă îți însușești alfabetul lor e de foarte mare ajutor. Pe lingă cele enumerate de Cezar (superbe de altfel), am descoperit (din greseala, chiar lângă hotelul unde am stat) vodka museum. Nu e de ratat! 🙂
Da, ai dreptate, oamenii nu sunt rai. Acuma sa nu exagerez, nu i-am gasit nici ca fiind cei mai simpatici si primitori de pe Planeta, dar sunt OK. Mai ales daca vorbesti rusa 🙂
Minunata descriere. Visez de multa vreme la Rusia, dar pe langa Moscova si Sankt Petersburg îmi mai doresc și Siberia…