Orice monarhie europeana care s-a respectat avea doua resedinte – una in buricul capitalei, alta in afara, la tara, la soare, la iarba verde, unde e liniste, nu se auzeau scartaitul carutelor si injuraturile surugiilor. Regii Frantei se rasfatau in Louvre in buricul Parisului, dar aveau si resedinta de la Versailles, Habsburgii au avut palatul din centrul Vienei, dar si Schönbrunn-ul, regii prusaci avea un palat si in Berlin, dar si la Potsdam, inclusiv Brancoveanu al nostru a urmat lumea buna a Europei si a construit palatul de la Mogosoaia pe langa curtea din centrul Bucurestiului. Ei bine, tarii rusi, ca sa fie mai cu mot, au construit nu unul, ci doua complexuri de palate imperiale pe langa St. Petersburg. Petru cel Mare si-a construit un mic palat la Petrodvoret cand inca St. Petersburgul era un imens santier, dar piesa de rezistenta a complexului a fost construita de imparateasa Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare. Al doilea complex tarist, cel de la Tsarskoe Selo, a fost inceput tot de Elisabeta cea iubitoare de lux si aur (spre deosebire de foarte austerul sau tata), dar definitivat de nemtoaica Ecaterina cea Mare, care a impins granitele Rusiei pana hat la Nistru si Marea Neagra. Cel doua palate se afla in imediata apropiere a St. Petersburgului, si, daca tot ajungeti acolo, ar fi pacat sa nu le vedeti pe amandoua.
Am vizitat Petrodvoretul (numele initial a fost Peterhof, dar schimbat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial din caza ca era un nume nemtesc) de doua ori, la o distanta de vreo trei ani. Ce pot sa spun este ca, de fiecare data, m-a vrajit. Si poate ca, dupa ce vezi mai multe palate imperiale rusesti, interioarele incep sa semene intre ele, in schimb gradina Petrodvoretului este absolut fantastica. In fata esplanadei palatului, o serie de personaje mai mult sau mai putin mitologice poleite in aur, in jurul carora zburda apa aruncata cu putere de niste fantani arteziene. Piese de rezistenta este o statuie uriasa a lui Samson care ucide cu mainile goale un leu… Ma rog, acuma putini se prind de alegorie, dar cand a fost inaugurata in secolul al XVIII-lea, a fost o palma peste obrazul suedezilor. Statuia simboliza victoria rusilor asupra suedezilor (in urma careia, Rusia a preluat Finlanda), leul fiind un simbol al Suediei (ma rog, pe pajistile suedeze nu zburdau prea multi lei, dar monarhiilor scandinave le-a placut animalul), iar victoria finala a fost obtinuta in ziua Sf. Samson :).
Pe langa palat, este o placere sa te plimbi pe aleile sale umbrite. Intr-un colt, se afla palatul original al lui Petru cel Mare, Monplaisir, dar ce e fain la acest parc este ca se afla exact pe malul unui brat al Nevei. De altfel, poti veni din St. Petersburg cu un vas rapid (atentie, biletele se epuizeaza repede!), statia fiind la capatul parcului Petrodvoret. Revenind insa la palat, bogatul interior ornat cu frunze aurite (o pasiune de arhitectura interioara a tarilor, le-am vazut cam prin toate palatele!) iti ascunde faptul ca palatul a cazut in mana germanilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial si a fost aproape distrus. De altfel, poti gasi o sala cu imagini din palat, imediat dupa ce trupele sovietice au recucerit Petrodvoretul… niste cladiri arse, urmele maretelor fantani de odinioara, pustiire si jale… Reconstructia palatului a inceput imediat, chiar in 1944 si continua si pana in ziua de azi, dar ochiul neavizat nu isi da seama … Razboiul mondial a ramas in urma ca un vis urat…
Revenind la interiorul bogat ornat, cred ca cea mai interesanta sala este asa-numita “Sala Cesme”, dedicata marii batalii navale de la Cesme din 1770 din Marea Egee, cand flota ruseasca a pulverizat-o pe cea otomana, preluand controlul asupra Marii Egee pentru mai bine de cinci ani. In sala, se afla nu mai putin de 12 picturi redand faimoasa batalie. Aceste picturi au fost semnate de germanul Jacob Hackert, care nu a fost martor ocular al bataliei. Se spune ca prima pictura a fost criticata atat de zdravan de cei care luasera parte la batalie (in frunte cu Orlov, amantul imparatesei si comandantul de la Cesme), incat, pentru ca artistul sa-si dea seama de spectaculozitatea luptei, imparateasa a comandat o explozie a unei fregate in portul italian Livorno pentru ca Hackert sa realizeze tot dramatismul luptei. Rezultatul a fost cat de cat OK, asa ca cele 12 picturi ale neamtului sunt expuse si azi in Sala Cesme.
Cel de-al doilea palat de la Tsarskoe Selo l-am vazut intr-o mare viteza. Desi este un pic mai nou decat Petrodvoretul, aici a fost resedinta favorita a ultimilor tari, inclusiv a bietului Nicolae II. Orasul in care se afla palatul se numeste acum Puskin in onoarea marelui poet, dar palatul a revenit la numele initial de Tsarskoe Selo (“Satul tarului”), dupa ce bolsevicii l-au redenumit in Detskoe Selo (“Satul copiilor” :)).
Autocarul nostru a parcat undeva intr-o zona foarte verde. Initial, orasul mi s-a parut linistit. Ma voi lamuri la iesirea din el, ca linistea aceea era inselatoare – am facut cam doua ore sa iesim din oras intr-un ambuteiaj nebun. Dar a meritat… dupa ce am mers cativa pasi (slava Domnului, bazarul cu suvenire chinezesti era mai la dos), am descoperit intrarea din spate a palatului si am patruns inauntru. Era foarte mare liniste in curte, doar cateva suflete. Probabil, exista intrari diferite pentru grupuri si pentru turisti individuali.
Am luat salile la pas. Palatul e mult mai mare decat cel de la Petrodvoret, in consecinta si salile sunt mai spatioase. Ca si in cazul Petrodvoretului, Tsarskoe Selo a cazut sub ocupatie germana timp de trei ani in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar nemtii au cam ras tot ce au gasit – fie au carat cu ei, fie pur si simplu au distrus. De aceea, salile mi se par putin cam goale. Frunzele aurite care impodobesc peretii sunt la locul lor, dar salile duc lipsa de mobilier. Refacerea de dupa razboi dureaza mai mult la Tsarskoe Selo decat la Petrodvoret.
Dar Tsarskoe Selo are o sala legendara. Este in mod evident magnetul nr. 1 pentru turistii care vin aici – este faimoasa Amber Room, Camera de Chihlimbar, o opera de design interior iesita din comun. Inainte de al Doilea Razboi Mondial, a fost cunoscuta drept “cea de a opta minune a lumii”. Creata in Prusia candva in secolul al XVIII-lea, a fost daruita de regele prusac Friedrich Wilhelm I prietenului si aliatului sau Petru cel Mare. In Rusia, a mai fost adaugat ceva chihlimbar, acoperind pana la urma circa 55 m2 si folosindu-se nu mai putin de 6 tone de ambra. A fost protejata de bolsevici, dar jefuita de nazisti, care au dat jos chihlimbarul si aurul de pe pereti si au transportat minunea la Königsberg, in Prusia Orientala (actualmente, Kaliningrad, in enclava ruseasca de la Marea Baltica). A primit ordin de evacuare din Königsberg in zilele haotice ale lui 1945, dar ultima oara a fost vazuta undeva la gara… Nu se stie unde a ajuns. Fie pe un vas german scufundat de un submarin sovietic, fie ascunsa undeva foarte bine… Camera de Chihlimbar a intrat in legenda.
Si totusi, daca ajungeti astazi la Tsarskoe Selo, veti avea posibilitatea sa vedeti Camera de Chihlimbar. Am vazut-o si eu si este cu adevarat impresionanta… peretii sunt un cocktail de aur si chihlimbar stralucind in lumina becurilor in forma de lumanari. E drept, nu este camera originala, este o replica… Artizani rusi au lucrat la ea aproape 25 de ani cu finantare… germana. Nemtii s-au simtit cu musca pe caciula si au finantat lucrarea cu milioane bune. Camera de Chihlimbar a fost inaugurata in 2003, cu ocazia a implinirii a 300 de ani de la fondarea orasului St. Petersburg (un eveniment puternic finantat de noul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, originar din oras) in prezenta cancelarului german Gerhard Schröder (un tip cu relatii foarte stranii cu Rusia) si amicul sau, Vladi Putin.
Langa palat, se afla o vasta gradina, impresionanta prin frumusetea sa. Spre deosebire de Petrodvoret, aici nu exista o fantana arteziana care sa te lase cu gura cascata, dar desenele florale de pe gazonul perfect, parca trasate de pensula unui pictor celebru, sunt cu adevarat speciale. Din pacate, am avut la dispozitia doar cateva minute si nu am studiat parcul in amanunt, dar mi-a ramas pe lista… data viitoare cand ajung in St. Petersburg J.
Petrodvoret, Tsarskoe Selo si Ermitajul sunt diamantele arhitecturii tarilor din zona St. Petersburg. Pentru cineva pasionat de arta clasica, dar si de istorie, e o obligatie sa le vada. Daca ajungeti in mod independent, puteti lua o mashrutka (microbuz) din St. Petersburg. Pentru Petrodvoret, le gasiti in fata statiei de metro Avtovo si sunt destul de frecvente (pleaca la 10–20 minute). Pe parbriz veti gasi scris in general in rusa – Фонтаны , Петродворец sau Петерго́ф . Sau intrebati pe cineva (in rusa). Pentru Tsarskoe Selo, luati trenul din gara Vitebskiy (nu din cladirea principala, intrebati pe acolo) pana la Detskoe Selo (Детское Село).
Daca preferati sa mergeti cu un tur, aruncati o privire pe circuitele celor de la Paralela 45. Au numeroase plecari (peste o duzina de circuite in Rusia, iar in 8 dintre ele se ajunge si la St. Petersburg, inclusiv de noptile albe), iar programul de St. Petersburg ofera destul de mult timp incat sa vizitati si orasul, si aceste doua palate.
==============================================================================
Si pentru ca tot vorbeam de Paralela 45, impreuna cu ei, va invit la un concurs. Ce trebuie facut? Trebuie sa raspundeti la trei intrebari… Sa va dau un pont: raspunsurile le puteti gasi aici. Trebuie sa raspundeti la cele trei intrebari de mai jos si puteti castiga un voucher de 25 de euro pe care il puteti folosi daca vreti sa cumparati ceva de la Paralela 45 (bilet de avion, sejur, circuit, orice serviciu turistic), dar si trei magneti de frigider, care vor fi adusi special pentru voi din Rusia! Concursul dureaza pana pe 4 mai, asa ca va urez multa bafta!
[gravityform id=7 ajax=true]
Imagini Petrodvoret si Tsarskoe Selo
Bine ati venit la Petrodvaret !
Impunatoarele turle din stil rusesc
Daca vrei, te poti da pe segway !
Lalele, lalele, frumoasele mele lalele
Piese de rezistenta a parcului Petrodvaret – statuia aurita al lui Samson ucigand leul si fantanile arteziene
Armata e cu noi
Prin parcul de la Petrodvaret
Prin oraselul Puskin, unde se gaseste palatul Tsarskoe Selo
Palatul Ecaterinei cea Mare
Interiorul unde aurul nu a fost economisit
Celebra camera de chihlimbar – varianta 2.0
Parcul de la Tsarskoe Selo
Turlele capelei
Off topic, Maestre Imperator !
Yupiii, luni plec intr-o excursie in Belgia si Olanda, cu Wizzair, ca n-am ales Dublin-ul ca destinatie de vacanta, asa cum mi-am propus in „faurar”, in iarna asta… De ce sunt asa „vesel” ?
RyanAir va zbura , in orarul de iarna viitor, e adevarat, zilnic spre Bruxelles- Charleroi, la un pret de 4 ori mai mic decat biletele achizitionate de mine, prin „Maretul” low- cost wizz !!! Sa-mi fie de bine…
Pe mine nu ma incanta Ryanair, este cred una din putinele companii aeriene cu care n-as zbura. Am zburat odata si mi-a fost destul
Ceea ce ma incanta insa este competitia. In orice domeniu, nu numai in aviatie, competitia duce la scaderea preturilor, servicii mai bune, etc. Daca s-ar apuca sa zboare pe Bucuresti – Charleroi si Easyjet, Vueling, British Airways, Emirates sau Volotea, preturile s-ar duce la 1 euro probabil.
In cazul Ryanair, in general, cam 10 din cele 189 locuri dintr-un avion sunt la 1 euro sau 20 euro sau ceva similar. Asa ca daca prinzi la 20 euro, cumpara si nu gandi ca pierzi banii. In al doilea rand, nu sunt sigur cat va mai zbura Ryanair din Bucuresti. E cea mai „volatila” companie aeriana din Europa si nu m-as mira sa vad peste 3 luni ca anunta anularea zborurilor suparati cum de altfel au si declarat acum ceva timp ca pasagerii romani sunt nistei imbecili zgarciti care nu cumpara parfumuri si whiskey-uri scumpe de la bord. O compania aeriana low-cost nu face bani din vanzarea de bilete de avion, ci din ancillaries (bagaje, mancare la bord, tax free sau cum a spus Michael O’Leary, CEO-ul Ryanair „pasagerii tampiti”). Principala sursa de venit al lui Ryanair sunt „pasagerii tampiti„. Daca romanii nu sunt tampiti, Ryanair are o mare problema, de aceea s-a si retras de vreo 2 ori din Romania, ca procentajul de pasageri tampiti este mai mic decat media europeana. Sfatul meu este ca daca vrei sa zbori cu 20 euro cu Ryanair este sa nu fi „tampit” si atunci vei fi OK
De altfel, chiar mi-ai dat o idee de articol „cum sa nu fi un pasager tampit – mic ghid de utilizare a Ryanair” – chiar o sa-l scriu, multumesc mult

Daca este sa ma uit la celelalte companii aeriene low-cost europene cu care am zburat in Europa – Blue, Wizz, Easyjet, principiile sunt aceleasi, dar sunt mai maleabili, mai inchid un ochi, iar „taxele de pasageri tampiti” sunt mult mai omenesti. Airport check in fee la Ryanair este 70 euro / 70 lire sterline (in UK), la Wizz 20 euro, la Blue Air – 10 euro.
Astept sa incarce biletele ca inca nu sunt in sistem
Am uitat sa precizez pretul unui bilet : 19,99 Euro, un segment… Urati-mi „la revedere, drum bun”, c-asa e romanu, „dastept”…
pai tu ai cumparat cu 19.99 euro un segment si ryanair „va zbura , in orarul de iarna viitor, e adevarat, zilnic spre Bruxelles- Charleroi, la un pret de 4 ori mai mic decat biletele achizitionate de mine, prin “Maretul” low- cost wizz”?
Nu e bingo, „ai sutat mult pe deasupra portii” ; ai inteles pe dos, pur si simplu am avut ghinion, nu am cum sa mai merg vreodata cu wizz , caci eu am platit 80 de euro si ceva biletul dus doar spre Bruxelles, intr-una din zilele „renumite”, cu discounturi de 20 la suta
Si haideti sa nu mai ascundem gunoiul sub pres : aceste celebre cookies trebuiesc urgent dezactivate , cand facem simulari… Agentii de securitate de pe vremuri s-au adaptat si ei vremurilor noi, „nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase”…
Da, exista cookieuri cam la toate motoarele de cautare bilete avion. Am impresia ca tot Ryanair-ul le-a inventat si acum sunt aplicate de multi
Fantastic de frumos stralucesc in soare cupolele si statuile aurite.
Cand vad tot aurul acela, ma gandesc la aurul pe care rusii „au uitat” sa-l dea inapoi romanilor….era vorba „doar” de Tezaurul Romaniei, vreo 90 si ceva de tone de aur, dar asta este „trecutul”. Lasand de-o parte asta, camera de chihlimbar este impresionanta!
buna ziua,
ne pregatim pentru o vacanta in Rusia ( Moscova si St. Petersburg) si ne-ar interesa daca trebuie sa avem ruble; functioneaza cardurile …
Multumesc anticipat
Da, trebuie sa aveti ruble, este moneda nationala a Federatiei Ruse. E folosita cam la fel de mult cat e folosit si leul in Romania. Da, cardurile functioneaza.