Bun, am vorbit despre mijloace, despre zbor, despre hotel, hai sa vorbesc totusi si despre tara si oamenii aia. Insa in nici un caz nu sunt in cea mai buna masura sa dau cea mai cuprinzatoare parere despre Republica Dominicana si despre oamenii de acolo, avand in vedere ca 90% din timp am stat in domeniul hotelului. Singurele ocazii in care mi-am putut forma o astfel de parere au fost cele doua excursii de cate o zi fiecare pe care l-am facut (una pe insula Saona si cealalta pe insula Catalina). Ar fi trebuit sa fie si o a treia excursie, ceva mai palpitanta (fiindca era cu avion cursa interna) in peninsula Samana, insa am renuntat din cauza ca in ziua aia parea destul de innorat (si excursia era destul de scumpa, asa ca am preferat sa nu o facem avand in vedere ca vremea nu era cea mai potrivita).
La modul general nu pot spune decat ca excursiile au meritat la maximum si daca va duceti trebuie neaparat sa faceti excursii, poate chiar mai multe decat am facut eu. Sa mergi pana acolo si sa stai doar la hotel (oricat de superb ar fi el) este probabil un pic cam ilogic. Pot spune ca doar in cele doua zile de excursie am simtit cu adevarat ca sunt in Caraibe – si de fapt asa a si fost in realitate, insulele Saona si Catalina sunt in Marea Caraibelor, in timp ce Punta Cana este la Oceanul Atlantic.
Excursiile se organizeaza dupa modelul clasic: dimineata vine o masina si te ia de la hotel si te duce (vreo 60 km) pana La Romana si de aici imbarcarea pe barca pentru insule. Eu, excursia la Saona, am rezervat-o inca de acasa (nu platit, doar rezervare cu mail de confirmare) si am mers cu Captain Gringo care, conform Tripadvisor, pare cel mai bun – pot confirma ca asa este. Va recomand din plin, vizitati si situl lor – nu este excelent pus la punct, insa va da o idee despre ce excursii face si date de contact. Desi ii vei scrie in engleza, el iti va raspunde in spaniola, insa oricum va descurcati. Eu am luat excursia „Saona Explorer (ecologica si personalizata)” si a fost SUPERB, a fost cea mai misto excursie de acest gen din viata mea (si am facut destule) si sa va spun de ce: am fost grup limitat de 10 oameni (+ 3 angajati ai lui Captain Gringo, el personal nu cred ca mai iese pe teren), am avut barca de mare viteza, am avut rom si cola la discretie, am avut soferul barcii nebun de glumet (tot felul de scheme de-ti crestea adrenalina la maximum), am avut cele mai misto si deloc aglomerate 2-3 opriri pe insula si am avut si cel mai rustic pranz inclus, pe plaja, cu homari la gratar (ca fel principal, plus ceva carne de porc, legume garnitura si ananas proaspat ca desert). Si rom cat puteai duce…
Iar insula in sine este si ea superba, singurul regret a fost vremea: am prins o zi innorata chiar si cu mici ploi trecatoare si doar cateva minute de soare in total, insa tot incredibil de frumos a fost (si este mare diferenta intre tarmul de la Marea Caraibelor si cel de la 60 km distanta de la ocean). In principiu, in orice excursie pe insula Saona se sta vreo doua ore pe o plaja pustie, apoi se merge pe o alta plaja, de unde se poate vizita si un sat traditional (se ia si pranzul pe acolo) apoi se mai merge la o „piscina naturala”, adica o zona langa insula cu apa de 1–1,5 m adancime (pe o suprafata foarte intinsa), in care te balacesti cu maxima placere si admiri si fauna acvatica: stelute-de-mare foarte multe si colorate, iar eu am vazut chiar si o pisica-de-mare, insa de talie mai mica, nu din aia uriasa.
Cum am spus, in plan ar fi fost excursia in peninsula Samana (tot cu Captain Gringo), insa, fiindca in acea zi vremea se anunta tot noroasa, am renuntat. Am luat in schimb, in alta zi, excursie in insula Catalina care e localizata cam aceeasi zona cu insula Saona, deci cam acelasi lucru, doar ca aceasta insula e mai mica decat Saona. Din pacate, Captain Gringo nu avea excursii la Catalina. Asa ca am fost in zona de birouri de turism a hotelului unde aveau birouri zeci de reprezentanti ai agentiilor locale si am negociat cu unii doar transport dus-intors pana la Catalina. Asa ceva nu s-a putut, cel putin nu in bugetul nostru; insa ne-am lipit de o excursie care ducea in Catalina (excursia era de scuba diving) cu conditia ca noi nu ramanem la scuba cu ceilalti, ci pe noi ne duc direct pe insula. Ne-a convenit, oricum alta varianta nu aveam.
S-a cunoscut clar diferenta de clasa. Daca prima excursie (cu Captain Gringo) a fost perfect organizata si parca chiar personalizata, asta din Catalina (cu firma X, ca nici nu mai retin cum ii cheama) a fost „normala”, in sensul ca 35-40 de oameni inghesuiti pe o barca, ce, desi era de viteza, totusi nu avea viteza si se balanganea pe valuri de li se facuse rau catorva persoane (desi se credeau scufundatori…). Iar pranzul a fost o gluma cu ceva carne de porc si orez, si la un moment dat au scos cativa homari care erau cotra cost (ha, ha!). Insa, trecand peste asta, am fost totusi in insula Catalina, care, desi nu e de marimea si frumusetea insulei Saona, este totusi o insula din Caraibe, iar asta nu poate fi decat de vis. Aici nu am stat decat pe o singura plaja, cea rezervata organizatorului cu pricina; oricum, nu prea erau multe, iar restul erau deja pline, insa a fost foarte bine, am avut pe unde sa ne plimbam, sa observam niste soparle cu alura de cameleon, sa ne balacim in apa superba, sa tragem niste poze, deci cam tot ce se poate face intr-un astfel de loc in doar cateva ore…
Oarecum, regret ca nu am mai facut si alte excursii (mai ales pe cea din Samana), asa ca va sfatuiesc, daca aveti ocazia, sa le faceti, fiindca doar asa puteti cunoaste si gusta cu adevarat din frumusetea acelei tari.
Ca idee generala (iarasi comparatie aproape involuntara cu Thailanda), excursiile din Republica Dominicana nu sunt chiar ieftine (as zice oarecum duble ca pret fata de excursiile asemanatoare din Thailanda). Si nu doar excursiile… As tinde sa zic ca americanii strica piata…
Voi incerca acum cateva cuvinte si despre oameni… Desi este foarte, foarte greu, fiindca am avut putine ocazii sa interactionez cu oameni care nu depind direct de un bacsis sau de o vanzare. Insa am avut cateva astfel de ocazii si mi-am format o mica parere pe care o voi exprima. Insa nu vreau sa se supere nimeni care a fost pe acolo si a stat mai mult si a cunoscut oamenii mai bine si are o parere diferita.
Inainte sa plec am citit ceva despre istoria tarii, care e destul de dureroasa, au avut pe cap colonisti, sclavagism, americani, haitieni si dictatori proprii. Saracii au liniste si stabilitate cam de 10, maximum 15 ani. Si asta se cunoaste. Iarasi poate comparatia iritanta cu Thailanda, care nu a fost niciodata sub ocupatie straina si (desi nici ei nu au avut o viata pe roze) totusi se cunoaste diferenta in atitudine, relaxare in fata vietii, capul sus mai mereu (la thailandezi) fata de o oarecare docilitate amestecata cu frustrare la dominicani (si aici ma refer mai mult la personalul care lucra la hotel – nu la tot poporul dominican, despre care nicidecum nu as putea spune ca este docil si/sau frustrat).
Sa o dam pe cazuri concrete. Dupa cum am pomenit deja, la hotel exista politica „no tips”. Asadar, cu cateva mici exceptii, personalul de acolo, desi amabil, nu zambea fortat si se comporta destul de natural. Singurii care erau extrem de prietenosi erau ospatarii de la restaurantele à la carte, fiindca acolo erau sanse bune de bacsis. Insa in rest, personalul de la restaurantul principal bufet (la care se lua si micul dejun), barmanii, cameristele, munctorii de prin gradini, cei de pe plaja, toti se comportau natural. Ceea ce pe mine personal m-a bucurat destul de mult (cine nu prefera naturaletea in locul prefecatoriei?!).
Insa asta mi-a oferit sansa sa-i observ asa cum sunt ei, adica la prima vedere oameni normali care vin la un job care nu le face mare placere, insa il fac fiindca oricum nu au ce altceva sa faca (nimic nou aici, peste tot e asa). Insa, la a doua vedere, parca am vazut un pic mai mult de atat. Am pomenit deja de privirile aspre ale fetelor care lucrau prin jurul meselor de la micul dejun (debarasau mesele, aduceau cafea etc.). Priviri aspre care apareau atunci cand masa lasata de unii in urma era cu farfuriile pe jumatate pline… Si ele trebuiau sa arunce mancarea aia… Si cred o faceau cu strangere de inima, fiindca acasa, probabil, au copii sau parinti sau vecini care nu pot avea asa mancare. Si e mancare din tara lor, de pe pamantul lor. Si nu, nu cred ca ele au voie sa scoata ceva din hotel pentru a duce acasa.
Am asistat o data la o faza: camera vecina s-a eliberat si au venit sa faca curat. La un moment dat am auzit un fel de semnal si apoi am auzit pasi. Venisera vreo 5-6 cameriste acolo. Am iesit pe hol si am aruncat un ochi, usa de alaturi era larg deschisa. Erau toate napustite peste minibarul din camera, fiecare cu cate ceva in mana se grabea sa consume cat mai repede. Care trageau cu putere din pai sucul din cutie, care dadea pe gat punga cu alune, care chipsurile… Asta m-a facut sa inteleg definitiv ca ele nu pleaca cu nimic din hotel si fazele de genul asta sunt singurele in care pot si ele sa se „infrupte” din „belsugul” de acolo…
La fel probabil si cu fetele care debarasau mesele, cine stie cum, cand si unde apucau sa mai „ciuguleasca” si ele cate ceva din ce ramanea pe mese (fiindca ce ramanea in restaurant, la bufet, clar se refolosea pentru meniul de a doua zi).
M-am pus pentru o secunda in locul lor. Au o tara superba, bogata, peisajul este perfect chiar acolo la doi pasi (terasa pentru micul dejun era langa plaja), dar au un job deloc de invidiat, intr-o zona plina de lanturi hoteliere conduse de straini bogati si cu turisti (mai mult sau mai putin) bogati, insa bogati fata de ele. Si poate ca in urma cu 20-30 de ani parintii lor trudeau de zor pe santier la constructia acelor hoteluri. Si poate, cu 50–60 ani in urma, pe aceleasi locuri bunicii lor erau sclavi pe plantatiile de trestie de zahar…
Asta citeam eu in privirea lor si a cameristelor si a baietilor in salopeta verde care mestereau de zor prin gradini si prin jurul cladirilor, care carau roabe cu nuci de cocos, care faceau curatenie prin curte si care impodobeau cu instalatii de Craciun miile de palmieri de pe domeniu (era sfarsit de noiembrie).
Au fost momente, chiar din prima zi, in care am simtit ca parca sunt intr-unul din numeroasele filme cu actiunea in Cuba anilor ’50, cand americanii bogati se lafaiau prin Havana, iar cubanezii de rand ii serveau supusi, insa adunand in ei multa frustrare si asteptand „la revolución”, iar cand aceasta a venit le-a dat, impreuna cu Castro, un sut americanilor de i-au zburat de acolo (si nu numai lor, ci tuturor bogatilor care le acaparasera tara).
Cred ca as fi in stare sa pun pariu ca si dominicanilor de rand, cel putin celor care lucreaza in domeniul hotelier din Punta Cana, le-ar aduce o imensa satisfactie sansa de a da un sut sanatos tuturor de acolo, sa-si ia pamanturile inapoi si sa se bucure ei cu familia lor de ce le poate oferi tara aia, fara a lucra pentru straini si a se multumi cu niste firimituri.
Usor de inteles acum de ce dupa prima zi nici nu am mai calcat la cina in restaurantul-bufet. Am mers doar la à la carte si am fost atent la ce comand si am mancat mereu tot. Si tare mult mi-ar placea daca acest hotel, cat si toate celalalte ar renunta la restaurantele-bufet (cu mult prea mare risipa) si ar face doar à la carte, sau ramane si bufet, insa cu taxa de penalizare pentru cei care-si bat joc de mancare.
Imagini Republica Dominicana – Punta Cana
Satuc pe insula Saona
Plaja pustie din Saona
Satucul din Saona vazut dinspre plaja
Peisaj idilic de Caraibe
Insula Catalina, aici am acostat
Si satucul din Catalina
Primii pe plaja din Catalina inaintea puhoiului de turisti
Plaja Catalina
Peisajul perfect de Caraibe – insula Saona
Felicitari pt articol, am citit si ep 1 si chiar aveam o retinere pt Republica Dominicana facand aceeasi comparatie cu Thailanda. Insulele din excursiile optionale arata superb si mi-au starnit interesul pt aceasta destinatie.
Multumesc!
Vor fi si mai multe poze (un link) la finalul episodului 3.
Imperator, iti urmaresc scrierile inca din perioada cu forumul softpedia, cu mult inainte sa ai blog si cand scriai lucruri extrem de interesante. Cum ai ajuns sa publici genul asta de articole? Dupa serialul cu Republica Dominicana ma astept sa urmeze unul cu vreun all inclusive din Turcia, cu un episod special dedicat zonei de aqua park si alt episod dedicat micului dejun, unde „mananci pana nu mai poti”.
Cred ca ai citit pe diagonala sau doar primul paragraf si atat. Ai vazut ca e vorba de un all-inclusive si gata concluziile. Nu mi s-a parut ca aici s-a adus un elogiu lenevitului la piscina sau bufetului de la all-inclusive. Ba chiar din contra, mi s-a parut subliniata ideea de a nu incuraja risipa de mancare si de a petrece cat mai putin timp la hotel si cat mai mult prin excursii. Dar pana la urma este un blog de turism, iar turism nu inseamna numai cu ruscasul in spate, dormit prin hosteluri si mancat de pe strada…
Am citit cu atentie. Republica Dominicana este o destinatie pentru turistii pasionati de „tzarcuri” si de excursii organizate la receptia hotelului. Pentru asta nu trebuie sa zbori atat, poti merge in Turcia, Bulgaria sau Mamaia (si acolo a pus Mazare palmieri). Comparatia cu Tailanda mi se pare hilara, probabil autorul s-a dus in Tailanda tot in „tzarc” si n-a inteles nimic din coltul ala de lume.
Intr-adevar, blogul asta era unul despre calatorii, dar devine tot mai evident unul de turism. Totusi Imperator a devenit cunoscut prin lucrurile interesante pe care le povestea, nu prin bullshit-uri pe care le gasesti in toate brosurile agentiilor.
In Republica Dominicana se poate merge fara probleme si in afara „tzarcurilor”.
Noi am zburat in Santo Domingo, pe care l-am vizitat vreo 2 zile (se putea si doar 1 zi, dar am vrut sa nu ne grabim) si apoi cu o masina inchirita am plecat catre peninsula Samana unde am stat cateva zile.
Am dormit intr-un sat, Las Galeras, la niste italieni stabiliti acolo. Ei aveau casa lor si inca 2 casute pe care le inchiriau turistilor. Am avut casuta noastra cu toate cele necesare si de pe veranda casei admiram palmierii si plaja care se afla la o aruncatura de bat.
Am facut cumparaturi la magazinul din sat, am mancat la restaurantul din sat; excursiile cu barca la plajele din zona (Rincon, Fronton, Madama, etc) le-am negociat cu localnicii (fie direct pe plaja, fie am discutat cu vecinul de vis-a-vis).
Nu a fost nici un moment in care sa ma simt in nesiguranta, oamenii erau prietenosi si amabili in Samana.
Ne-am simtit foarte bine si ne-a placut mult; si asta inseamna ceva, tinand cont ca in aceeasi vacanta mai fusesem in Cancun si Varadero.
Deci, cu siguranta se poate calatorii in RD fara sa apelezi la all-inclusive si preturile la cazare/mancare/excursii sunt cu siguranta mult mai prietenoase.
Claudia, imi poti da mai multe amanunte despre italienii la care ai dormit in Samana? Am dori sa mergem si noi in febr. 2016 in Republica Dominicana pentru o luna pe cont propriu…
„Comparatia cu Thailanda mi se pare hilara…”. OK, o fi, insa a compara RD cu „Turcia, Bulgaria sau Mamaia” mie mi se pare chiar de tot rasul…
Emile, treaba asta cu „eu am fost in Thailanda (si am inteles ceva din coltul ala de lume) si asta ma face mai bun decat fraierii aia care se duc la „tzarcuri” in Dominicana” mi se pare cam deplasata. Intelege ca totul este relativ. Eu am vazut Thailanda dupa Myanmar si Cambodia si sincer mi s-a parut cam cosmetizata si prea turistica. Insa asta nu ma face sa o compar cu Mamaia sau sa spun despre oamenii care merg acolo ca sunt „genul ala” care vor sa spuna ca au fost si ei in Asia, dar au ales cea mai accesibila tara din zona. As putea face asta, dar as dovedi un aer invalid de superioritate si frustrare. Am citit si eu articolul si am inteles de ce Imperator l-a publicat. Nu e cel mai bun de pana acum, dar are o idee – este un pic „altceva”.
lasa-ti prostiile, articolul este bun! daca nu va place topicul nu-l cititi…
Draga Emil, autorul articolului nu a stat la un tzarc in Thailanda si daca am inteles sau nu ceva din „coltul ala de lume” nu este deloc de competenta ta sa judeci.
De ce a ales Imperator sa-mi publice articolul nu stiu, il las pe el sa-ti raspunda. Insa pe mine ma intriga faza cu „genul asta de articole”. Nu stiam ca fac parte dintr-un gen anume. Poti sa-mi mai dai un exemplu de articol (de oriunde) care sa semene cu al meu sa-mi dau si eu seama despre ce gen este vorba?
Nu ca as avea de ce se ma justific tie, insa experienta mea din RD a fost din dorinta ce a incerca cat mai multe, cat mai diferite. Si apoi sa pot vorbi din experienta, nu din presupuneri precum altii…
Imi place sa incerc de toate: da, aucm 10 ani ma lafaiam intr-un tzarc in Antalya, iar acum 3 ani eram pe o plaja cu canguri in Australia si acum 3 luni ma aflam intr-o situatie dura, fara fortofel, bani sau telefon in toiul noptii intr-un cartier din suburbiile LA-ului. Si, concluzia? Viata e frumoasa, trebuie traita si uneori povestita! Si in nici un caz nu cred ca e nevoie de carcotasi care sa transeze concluzii despre ce ar trebuie si ce nu ar trebui sa se scrie.
Nu cred ca scopul unui blog este acela de a fi un manual despre ce trebuie si ce nu trebuie sa faci in concediu, ca risti sa nu mai fii cool daca mergi acolo. Cred ca aici se scrie din placere, eu cel putin scriu cate un articol cand imi vine chef si cand este despre o destinatie despre care nu s-a mai scris (deci destul de rar/limitativ). Si cei care citesc blogul (printre care si eu) o fac tot de placere si/sau uneori cu scopul mai afla si cate ceva informatii utile pt planificarea vacantei lor, insa in nici un caz nimeni nu asteapta parerea radicala, a mea sau a ta, despre cat de „cool” este daca nergi acolo si cat de „lame” esti daca mergi dincolo…
Iar pe mine personal ma deranjeaza foarte mult oamenii care-si dau cu parerea despre lucruri care nici nu le-au experimenat. Tu zici ca e hilara comparatia cu Thailanda. De unde stii? Din auzite? Eu am fost si in una si alta si iti spun ca nu e hilara comparatia. Si apoi compari ideea de tzarc in RD cu Antalya si Mamaia. Recunosc, in Mamaia nu am fost niciodata, insa in Antalya da si pot spune ca NU este asa. Argumentul meu: experienta proprie, argumentul tau?
Insa repet, nimeni de pe acest blog nu are nevoie sa catalogam noi destinatiile, lumea citeste niste relatari, fapte, intamplari si trage singura concluzii.
@bogdan popescu: ne poti spune, te rog, preturile excursiilor? ms anticipat.
si… keep going !
Cea in Saona a fost 90 USD/pers: http://www.saona-tours.com/2011/08/saona-explorer-ecologica-y-personalizada-3/
Se poate si un pic mai ieftin, dar cu grup mai mare: http://www.saona-tours.com/2011/08/isla-saona-canto-de-la-playa-con-langosta/
Cea din Catalina nu a fost o excursie propriu zisa (nu cred ca exista fiindca e prea mica insula, toti cei care ajung acolo o fac eventual prin excursie ce mai include si altele).
Eu aveam nevoie doar de transport pana acolo si cea mai buna varanta gasita (dupa negocieri cu diversi organizatori) a fost sa ma lipesc de o excursie de scuba diving, insa eu nu am facut scuba, pe mine m-au dus direct pe insula cu o barcuta (ceilalti au ramas in larg pt scuba). Aici m-a costat cam 100USD de pers (foarte mult comparativ cu altele, insa nu am avut alta varianta). Excursia cu totul (pt scuba) costa in jur de 150 USD parca, iar mie mi-a lasat 100 doar pt transport si pranz..
Cea mai scumpa excursie (dar cred ca si cea mai faina) este cea cu avionul in nord, in peninsula Samana. Imi pare rau ca am ratat-o, insa vremea nu parea prea OK, plus ca si cheltuisem deja cam mult. La hotel era cam 400USD/pers, la altii era in jur de 300, iar la Captain Gringo vad ca e cel mai ieftin, 230$ http://www.saona-tours.com/2011/08/samana-aerea/
Distractie placuta!
Draga Bogdan Popescu, in momentul cand ai scris articolul trebuia sa iei in calcul ca poate genera pareri pozitive si pareri negative. Pareri personale, la fel cum sunt si cele din articolul tau. Asa cum unii cred ca articolul e bun si interesant, tot asa eu cred ca este un articol prost, fara nicio informatie interesanta sau utila (nici macar pentru cei care vor sa mearga la all inclusive in Punta Cana). Pe scurt, este mult sub nivelul acestui blog. De ce l-a publicat Imperator nici eu nu stiu, dar ma gandesc ca din moment ce blogul a capatat si valente comerciale, trebuie sa atraga si genul asta de cititori, iubitori de „tzarcuri” si de bifat destinatii. Inteleg perfect aspectul, dar asta nu inseamna ca il apreciez. Cat despre experienta mea de calatorie, stai linistit, mi-au folosit foarte mult povestile si informatiile scrise de Imperator de-a lungul timpului, mult inainte de aparitia acestui blog. Poate ca de asta pe mine nu ma mai impresioneaza pozele cu cei trei palmieri fotografiati din multe unghiuri si sfaturi despre cum sa ” petreci 90℅ din timp la hotel”.
Sunt convins ca exista cititori vechi ai lui Imperator care stiu sigur despre ce vorbesc. Pentru cititorii mai noi, ii sfatuiesc sa citeasca toate posturile vechi, de pe vremea cand acest blog era facut din placere si sa inteleaga directia in care a pornit acest blog.
directia acestui bloc o poate decide numai cel care il detine. pana la urma, e foarte simplu: nu iti place, nu citesti. sau daca esti dezamagit in vreun fel, poti sa dai „unsubscribe” si gata. de ce trebuie sa poluam spatiul pentru comentarii si intrebari cu tot felul de dispute ce nu isi au rostul? una e sa iti spui parerea, alta sa fii gigi contra 🙁
@bogdan popescu: multumesc pentru raspuns si felicitari pt vacanta reusita. in noiembrie vom fi si noi acolo, sa vedem „aia 3 palmieri pozati din unghiuri diferite” si sa bifam un tzarc, asa cum cred unii. voi reveni cu intrebari, odata cu apropierea vacantei.
Cosmine, oricand cu placere!
macar o persoana a ajutat – pe mine. 🙂
sa nu mai spun ca dupa ce am primit linkurile cu excursiile cpt gringo si am vazut un clip la ei pe site, am petrecut vreo 2 ore pe youtube vizionand povesti din dominicana…
Da Emile, toti avem dreptul la opinii, insa cand e ceva ce primesti gratis mi se pare de bun simt criticile sa fie limitate!
Nu e ca si cum ai platit pt un serviciu si esti nesatisfacut de ce ai primit si e obligatoriu sa-ti expui nemultumirea. Asa cum au mai spus deja unii pe aici, esti liber sa nu citesti…
O fi devenit blogul mai comercial (la urma urmei trebuie si Imperator sa traiasca, nu?) insa in acelasi timp se poate spune ca pur si simplu a devenit mai variat, acum e ceva gratis pt toti, nu doar pt tine. Se pare ca te oftica rau treaba asta! Ai spus ” mi-au folosit foarte mult povestile si informatiile scrise de Imperator de-a lungul timpului”. Si, ai dat ceva inapoi? Sau esti din ala care doar asteapta sa primeasca si sa primeasca si cand se schimba treaba faci precum mostegii aia suparati ca nu mai apuca pomana electorala? In afara de critici mai stii ceva?
Chiar eu sunt unul din „cititori vechi ai lui Imperator care stiu sigur despre ce” vorbesti… Si chiar stiu despre ce vorbesti! Am fost si pe Softpedia foarte activ (prin 2006-2010) si acum urmaresc mai multe forumuri/bloguri si spre deosebire de tine nu pot decat sa ma bucur de diversitatea si mutitudinea informatiilor din prezent. Nu am simtit niciodata ca fac parte dintr-un club exclusivist din care privesc de sus in jos catre „genul asta de cititori, iubitori de “tzarcuri” si de bifat destinatii”. Consider ca daca tot exista o comunitate care da access gratuit la anumite informatii, de ce sa nu fie pt toata lumea?
Cat despre articolul meu de fata (care nu s-a vrut a fi un ghid de Punta Cana plin doar cu „informatii utile”), stiu ca nu e o capodopera, am stiut asta de cand l-am scris (uneori imi iese, alteori nu, asta-i viata!) insa asa prost cum este el, daca a ajutat catusi de putin pe macar o persoana atunci deja am realizat mult mai mult decat faci tu pe aici…
nu ti pierde timpul sa dai explicatii la autostiutori de genul asta ! e genul mai in varsta care crede ca le stie pe toate si trebuie sa i ceri parerea la tot ce faci altfel se pune contra ca sa fie bagat in seama… trateaza i cu indiferenta!
Hihihi, asta deja pare o chestie mai adanca, suna a conflict intre generatii!
Nu cred ca e vorba de conflict intre generatii. 🙂 Poate ma insel, insa pe tema turismului nici nu cred ca poate exista asa ceva in Romania. Generatiile dinaintea noastra din pacate nu au avut posibilitatea sa calatoreasca atat. Iar pe cineva cu 10-15 ani mai mare decat mine nu consider din alta generatie :-). Cred ca diferenta de varsta dintre cel mai „tanar” si cel mai „batran” calator de pe aici nu este mai mare de 20 de ani…
Cred ca pur si simplu Emil este o persoana cu orgoliu puternic caruia ii place sa-si impuna punctul de vedere si sa participe la dezbateri/polemici. Inteleg si respect asta (si eu sunt oarecum la fel) numai ca poate aici nu este locul pt asa ceva.
Frumoase peisaje!
Din pacate treaba cu mancarea aruncata se intampla la toate all-inclusive-urile, si cand te gandesti ca unii mor de foame…
Mi’au placut observatiile referitoare la atitudinea angajatilor, foarte interesante constatarile sociale in orice excursie de genul
Frumos! Eu, mai degraba, asta e genul de postare (care insistă pe impresiile personale) pe care ma astept sa o gasesc pe un blog de calatorii. Pentru sfaturi concrete, top 10 atractii, pretul excursiilor etc există multe alte forumuri şi site-uri gen TA, Lonely Planet.
Buna,
Mereu mi-am dorit sa merg in astfel de destinatii dar inca nu am reusit sa ajung. Nu cred ca m-as fi gandit sa merg in Republica Dominicana pana acum deoarece nu imi pare un loc foarte sigur unde sa iti petreci concediul, dar ai descris totul atat de frumos incat o sa ma gandesc si la aceasta lacatie pentru a-mi petrece concediul.
O zi buna.
Salut! Am citit pe nerasuflate articolul, in multe m-am regasit si eu, in unele am avut o experienta putin diferita. Am povestit si eu pe blog cum a fost, in cazul meu fix in octombrie 2019. https://beachingtravel.ro/republica-dominicana/