Traditie romaneasca: Parada Junilor din Scheii Brasovului

23. Junii albiori.JPG

Uneori, se intampla ca lucrurile sa se potriveasca la fix… Acum cateva zile, am fost invitat de cei de la J’Info Tours la vila lor din Simon impreuna cu o ceata de bloggeri sa discutam despre autentic si kitsch in arhitectura braneana… Si noroc cu Catalin ca mi-a spus ca fix in weekendul asta urma sa fie Parada Junilor din Scheii Brasovului. Ce potrivire ca la carte! Ca sa nu mai spun ca, desi am fost de zeci de ori in Brasov, nu am asistat niciodata la probabil cel mai important eveniment al Brasovului… planul era deja facut pentru duminica!

Catalin, pe langa faptul ca stia cand are loc parada, mai stia si niste juni… asa ca a discutat sa ne ducem dis-de-dimineata pentru a-i vedea acasa cum se gatesc si cum isi pregatesc calul… Dar, cum am plecat cu intarziere din Simon, n-a fost sa fie. Asa ca am ajuns la Brasov mai tarziu decat trebuia pentru a ne duce la juni acasa, dar destul de devreme pentru a lua la pas stradutele pustii ale unei diminete fresh de aprilie sub un soare superb. Ce poate fi mai frumos?

Asa ca ne-am plimbat sub Tampa, pe promenada care in general este plina cu localnici si turisti, dar de data asta era reconfortant de goala, si apoi, am ajuns pe undeva pe deasupra bisericii Sf. Nicolae din Schei, pe stradute in panta, putin circulate de turisti. Aici, ne-am intersectat drumurile cu primii juni – imbracati in costume colorate, frumoase, pe cai superbi… “Hristos a inviat” ne-a spus primul june, de la inaltimea calului… “Adevarat a inviat” i-am raspuns cuvincios de la inaltimea strazii… Si fiecare a plecat mai departe.

Parada Junilor din Scheii Brasovului are loc traditional de Duminica Tomii, adica prima duminica de dupa Paste. Este ziua in care grupurile de juni se imbraca in tol festiv, se urca pe cai si se preumbla pe strazile vechiului oras. Toti locuiesc in Schei, stravechiul sat romanesc aflat in afara zidurilor Brasovului sasesc, iar istoria traditiei se pierde departe in istorie. Unii zic ca traditia ar fi de sorginte pagana, dacica, alimentata si de faptul ca finalul paradei are loc la Pietrele lui Solomon, la capatul Scheiului, unde a fost descoperita o fosta asezare dacica ce a disparut cam in acelasi timp cu regatul lui Decebal.

Exista mai multe grupuri de juni… Sa nu le spuneti “cete” ca nu sunt “cete”, ci “grupuri” dupa cum a corectat un june pe cineva din multime. Fiecare grup are un vataf care joaca rolul de conducator al grupului, ales de catre membri, urmat de stegar care poarta steagul grupului, de doi armasi. In perioada austro-ungara cand tricolorul romanesc era interzis, vataful purta o lenta rosie pe piept, iar armasii galben si albastru… astazi, culorile tricolorului romanesc fiind arborate cu mandrie de toate grupurile.

Am ajuns aproape de ora 10 in Piata Unirii, piata centrala a Scheilor de langa intrarea la Biserica Sf. Nicolae. Nu era prea multa lume, iar unii juni se preumblau prin zona. Urmau sa dispara repede pentru a se putea integra in grupul lor si sa participe la parada. Intre timp, jandarmii au eliberat o parte din piata si au inconjurat-o cu garduri… aici urmau sa intre, in ordinea de dinainte stabilita, grupurile de juni – mai intai, junii tineri (se pare ca au fost primul grup, in ultima instanta, parada a inceput ca o parada a tinerilor necasatoriti care demonstrau ca sunt gata de a intemeia o familie sau de lupta). Urmeaza “junii batrani” (onomastica este cumva nepotrivita), dar membrii sunt toti barbati casatoriti din zona “La Tocile” si unii dintre ei au fost membri ai “Junilor tineri”. Curcanii s-au format dupa Razboiul de Independenta in cinstea soldatilor care au luptat pe frontul din Bulgaria si s-au acoperit de glorie, evident purtand caciuli cu pene de curcan, ca si soldatii de la 1877.

Dorobantii au facut parte din acelasi grup cu Curcanii, purtand numele unui corp de armata din acelasi Razboi de Independenta, dar s-au despartit de curcani in 1924. Costumul este similar cu cel al curcanilor, doar ca poarta o cusma care aminteste de cusma lui Mihai Viteazul. Dar poate cele mai colorate costume sunt cele ale rosiorilor si albiorilor… Rosiorii provin din grupul albiorilor numiti astfel pentru ca purtau haine albe. De fapt, si astazi, hainele albiorilor stralucesc in soare, de parca ar fi facute din matase… sau poate cine stie, chiar or fi din matase.

In fine, am ajuns in Piata ceva mai repede de ora 10:00, cand ar fi trebuit sa inceapa parada. Ma rog, informatiile erau gresite si, desi mai trecea cate un june in fuga calului prin zona, jandarmii dadeau ca ora de incepere ora 10:30. Avand avantajul de a sosi mai repede, evident dupa o tura pe la biserica Sf. Nicolae, o biserica emblematica a Romaniei, am luat o pozitie strategica pentru pozat… Junii urmau sa intre in piata din diverse locuri (majoritatea din sus, dinspre Schei), dar urmau sa treaca printr-un tarc atent demarcat de langa troita capitanului Ilie Birt. In fine, cum se apropia ora, lumea incepea sa se adune si piata sa devina din ce in ce mai plina… dar de remarcat ordinea si disciplina care tronau … nimeni nu se imbulzea, iar linia imaginara trasata de jandarmi nu era incalcata de nimeni pentru trecerea junilor.

Si in fine, cand toata lumea incepea sa se intrebe de ce nu mai vin odata, de dupa un colt a aparut primul grup de juni… Mandri, imbracati in negru, impodobiti cu funde tricolore, au intrat in tarc sub conducerea vatafului, pozand multimii… Junii ca junii, dar caii erau cu adevarat superbi, niste exemplare venite direct de la marile competitii cabaline… sau, cel putin, asa pareau.

Junii s-au oprit, si-au dat jos palaria de pe cap si au inceput sa cante “Iisus a inviat din morti”, apoi au salutat multimea si au plecat… Urmau altii, intr-o parada fascinanta de traditie, costume si cai superbi. Juni de toate varstele, de la juni cu parul alb la copii de scoala generala, unul dintre ei, un june curcan, foarte mandru de altfel, strunindu-si calul propriu cu nedisimulata mandrie.

Parada a continuat aproape vreo 2 ore cred (cine s-a uitat la ceas?), admirand caii si calaretii deopotriva (unii purtandu-si copiii in sa, viitorul junilor Brasovului). La un moment dat, eram inconjurat din doua parti de juni, care veneau de peste tot, auzindu-se “Hristos a inviat” si raspunsul prompt al multimii “Adevarat a inviat”.

Am luat-o spre oras prin Poarta Scheilor pentru a ma intalni din nou cu junii care faceau turul orasului. Unii dintre cai, inca de la inceput, din Piata Unirii pareau naravasi sau poate junii voiau sa faca un pic de spectacol… La un moment dat, am auzit de la un june suparat ca majoritatea cailor ar fi fost hraniti cu porumb si ar fi avut prea multa energie… iar unii cai probabil s-au speriat de multimea care a venit sa-i vada (Piata Sfatului gemea de lume). La intoarcerea acasa, am auzit la radio ca un cal speriat ar fi intrat in multime si s-ar fi lasat cu raniti… Evident ca fara acest incident, putine televiziuni “nationale” ar fi prezentat acest eveniment deosebit, aratand mai degraba niste politicieni hoti.

Cum spuneam, dupa marea parada prin centrul vechi al Brasovului, junii s-au indreptat spre Pietrele lui Solomon pentru a dansa si a arunca buzduganul in aer. Din pacate, nu am ajuns acolo, pentru ca am fost invitati la masa de simpaticele noastre gazde de la J’Info Tours, dar am un motiv sa revin si la anul J. Si atunci sigur ajung si la Pietrele lui Solomon.

Asa ca nu uitati… prima duminica dupa Pasti, Duminica Tomii, poate va tenteaza un weekend in zona Bran – Brasov si nu ratati Parada Junilor… Pentru ca merita ;).

Nota: Am fost invitat la acest eveniment de cei de la J’Info Tours si pensiunea Hanul Oierului, una dintre putinele, daca nu chiar unica pensiune din zona Branului care are o arhitectura tipic braneana. Pentru amanunte, cititi acest articol.

Junii Brasovului

01. Hanul Oierului Simon.JPG

Dis-de-dimineata, plecam din Simon de la Hanul Oierului… Din pacate, nu destul de devreme sa ii prindem pe juni acasa

02. Juni prin Brasov.JPG

Pe soselele goale ale Brasovului (deh, duminica la 8 dimineata), mai multi cai decat masini 🙂

03. Biserica Neagea - Brasov.JPG

Superba panorama a vechiului burg de sub Tampa

04. Juni pe strazi.JPG

Pe strazi, incep sa se stranga junii

05. Juni inainte de defilare.JPG

Hristos a inviat ! Adevarat a inviat !

06. Biserica Sf. Nicolae din Schei.JPG

Biserica Sf. Nicolae din Schei, unde s-au scris multe pagini din istoria romanilor

07. Cu Cristi Pulpea.JPG

Bloggeri in asteptare, gata de pozat 😉

08. Bloggeri de travel la gard.JPG

Si o trupa mai mare de bloggeri la gard !

09. Junii tineri.JPG

Parada incepe cu junii tineri

10. Iapa blonda.JPG

Ce iapa cool

11. Junii tineri.JPG

12. Vataf - june batran.JPG

Intra in scena si junii batrani

13. June batran cantand Hristos a inviat.JPG

cantand „Hristos a inviat din morti”

14. June batran.JPG

Ce cal superb !

15. Junii curcani.JPG

Doua generatii de curcani

16. Cel mai tanar curcan.JPG

Si probabil cel mai tanar participant cu calul lui 🙂

17. Junii dorobanti.JPG

Intra in scena si dorobantii

18. June dorobant.JPG

19. June brasovechean.JPG

Iata-i si pe brasovcheni

20. Junii brasovecheni.JPG

21. Junii rusiori.JPG

Trebuie sa trecem si pe un alb stralucitor… odata cu intrarea in scena a rosiorilor

22. Junii rusiori.JPG

23. Junii albiori.JPG

Si ultimii din parada – albiorii cei colorati

24. Junii albiori in Brasov.JPG

25. Doua generatii de juni albiori.JPG

Un rosior mic…

26. Junita calare.JPG

Singura junica la parada…

27. Piata Unirii Brasov.JPG

Multimea adunata in Piata Unirii

28. Bicicleta in Brasov.JPG

29. Trambitasi in Turnul Sfatului.JPG

Vestitorii din Turnul Sfatului

30. Catane in Brasov.JPG

Prin piata, catane

31. Cavaleri medievali in Brasov.JPG

si cavaleri

32. Juni curcani.JPG

33. In drum spre Poarta Scheilor.JPG

Spre Poarta Scheilor

34. Mirela Surghie in costum popular.JPG

Costumele populare sunt la moda

35. Juni prin Brasov.JPG

36. Caleasca junilor.JPG

37. Juni rosiori.JPG

38. Juni rosiori.JPG

39. Juni albiori.JPG

40. Junita calare pe maica-sa.JPG

Junica a schimbat calul 🙂

41. Brasoveni la plimbare.JPG

42. J'Info Tours Brasov.JPG

Categorii:
Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest