Multa lume ma intreaba de unde sunt. Sunt bucurestean. Nascut si crescut in Bucuresti. Si, in afara de un an petrecut la studii la Maastricht in Olanda, nu am avut rezidenta in alta parte. Am crescut alaturi de oras – cand eram pusti, mergeam cu bicicleta pe viitorul bulevard Unirii, inca in constructie, in drum spre ce ar fi trebuit sa fie Casa Republicii, am asistat la demolari si la constructii – mai intai de blocuri comuniste, apoi de vile. Stiu cum arata Pipera pe vremea cand Gigi Becali crestea oi, iar Giovanni Becali vindea bilete de cinema la suprapret in fata la Patria, am batut tot orasul in lung si-n lat. In ciuda haosului, continui sa iubesc Bucurestiul si sa imi placa sa locuiesc aici. Va zic un secret – sunt mult mai calm si mai relaxat de cand am renuntat sa conduc masina prin oras. Nu locuiesc langa metrou, conduc pana la metrou, o parchez acolo si merg mai departe… Si in plus, locuiesc intr-un cartier bucurestean care totusi a fost construit cu ceva mai mult cap – Titan.
Ei bine, nu despre experienta mea bucuresteana vreau sa scriu, ci despre Bucuresti. Si, mai ales, despre ce poti sa vezi – nu numai arhicunoscut, ci si mai putin cunoscut. Si nu uitati ca exista niste zone minunate in proximitatea Bucurestiului.
Monumentul nr. 1 al Bucurestiului este vreti, nu vreti – Palatul Parlamentului. Stiu, e urat de multi, imediat dupa Revolutie, niste nebuni propusesera demolarea lui (in acel moment, exteriorul era gata, interiorul – doar o sala), dar este o cladire care poate fi si este un magnet turistic, asa cum turnul Eiffel este pentru Paris (un alt monument privit ca fiind oribil de contemporanii construirii lui si propus pentru dezasamblare). Daca nu l-ati vizitat, sa stiti ca merita – este impresionant. In plus, cam tot este construit cu materiale de constructie din Romania. L-am vizitat de nenumarate ori in compania a numerosi prieteni sau colegi din strainatate si nu a fost unu care sa nu zica “wow”.
In ultimii ani, a renascut in sfarsit si Centrul Vechi sau Centrul Istoric. Si era pacat sa nu renasca, fiindca in aproape orice oras european exista un astfel de centru care atrage numerosi turisti straini. Evident, mai e destul de multa munca de depus acolo si bani, dar diferenta intre centrul istoric de acum si cel de acum 5–6 ani este imensa. Evident, cred ca ar trebui sa fie mai multa varietate, nu numai baruri si restaurante, dar, si in aceasta privinta, Centrul Istoric este pe drumul cel bun.
Muzeul Satului este un clasic. Creat in anii ’30 prin demontarea unor case taranesti autentice din toate colturile tarii, muzeul satului a fost principala atractie turistica pentru straini ani si ani de zile. Desi poate a fost detronat in ultimul timp, continua sa fie un loc minunat, chiar si de promenada pentru bucuresteni. Iar daca nu sunteti din Bucuresti, nu cred ca trebuie sa-l ratati!
Palatul Cotroceni – toata lumea stie ca presedintele …escu are biroul la Cotroceni si la el nu se intra decat invitat. Partial, adevarat – langa birourile prezidentiale se afla Muzeul National Cotroceni, un loc cu adevarat superb si putin vizitat. Ati vizitat Pelesul si v-a placut. Ei bine, e un Peles si in Bucuresti, la Cotroceni, singura diferenta este ca trebuie sa va programati.
Dealul Mitropoliei – daca nu va duceti de Paste, Craciun sau mai ales de Sf. Dumitru, veti descoperi o oaza de pace si liniste, sus pe unul din dealurile care odinioara dominau Bucurestiul (intre timp, blocurile au ascuns aceste ridicaturi de pamant). Catedrala Patriarhala dateaza de pe la 1654, langa ea vei gasi fostul sediu al Camerei Deputatilor (azi, sala de conferinta a Patriarhiei) si chiar si sediul Preafericitului. Ma rog, la Preafericit nu poti sa intri cu una, cu doua, dar zona este chiar speciala.
Si daca tot am ajuns la Patriarhie, coborati dealul nu spre Piata Unirii, ci in spate, pe 11 Iunie. Pe acolo, in jurul Strazii 11 Iunie si al bulevardului Regina Maria, veti descoperi cateva crampeie din vechiul Bucuresti cu case mici, inundate de verdeata si o arhitectura eclectica.
Pentru un pic de istorie mai glorioasa sau mai trista, duceti-va in parcul Carol, aflat la capatul lui 11 Iunie. Aici, la picioarele Mausoleului Eroilor Comunisti (inteleg ca intre timp i-au mutat de acolo, a ramas doar cladirea), se afla mormantul eroului necunoscut unde se odihneste un soldat cazut la datorie in Primul Razboi Mondial. O mica paranteza istorica, sper eu interesanta, cu privire la acest mormant. In 1923, regele Ferdinand a decis construirea unui monument de cinstire a celor 225.000 de soldati romani cazuti in Marele Razboi sub forma mormantului eroului necunoscut. Au fost aduse corpurile (evident, in cosciuge) a 10 ostasi romani cazuti in diverse locuri – Marasesti, Marasti, Oituz, Tg. Ocna, Jiu, Prahova, Bucuresti, Dobrogea, Ardeal si Basarabia si un orfan de razboi a ales eroul necunoscut, ingenunchind la picioarele unui cosciug si rostind cuvintele “acesta este tatal meu”. Celelalta noua cosciuge au fost duse si ingropate cu onoruri militare la Mausoleul din Marasesti. Eroul necunoscut a fost venerat in ceremonii mai ales in perioada interbelica. Dupa venirea comunistilor la putere, intr-o noapte a anului 1958, monumentul a fost demontat, iar soldatul necunoscut mutat la Marasesti, de unde s-a intors in 1991 in locul initial… din pacate, intre timp, acolo a aparut Mausoleul Eroilor Comunisti care de asemenea dupa Revolutie a fost transformat in Memorialul Eroilor Neamului (ce e interesant, pe acest loc se afla Muzeul Militar care a ars in 1938 si apoi partial distrus de cutremurul din 1940. Maresalul Antonescu a dispus demolarea cladirii si construirea unui complex memorial care sa adaposteasca si Muzeul Militar. Antonescu nu a mai reusit sa-l construiasca, dar comunistii au folosit exact planul arhitectonic aprobat de maresal, deoarece se grabeau sa construiasca Mausoleul :)).
Haideti totusi sa facem niste pasi si in afara orasului, pentru ca merita…
Si as incepe cu o oprire la Comana, unde se afla o minidelta cu sute de specii de pasari, pesti si plante, un adevarat paradis aflat la doi pasi de Bucuresti.
Nu pot sa nu mentionez palatul Mogosoaia, palatul brancovenesc, resedinta de la tara a domnitorului-martir Constantin Brancoveanu. Daca marile case regale si imperial ale Europei au tinut doua rezidente in capitala si una in apropierea capitalei (vezi Ermitaj – Tsarskoe Selo la St. Petersburg, Hofburg – Schonbrunn la Viena sau Louvre – Versailles la Paris), ei bine, si Brancoveanu a construit o resedinta domneasca la tara, pe malul lacului Mogosoaia. O resedinta care a trecut prin multe, dar astazi este un complex care merita vizitat nu numai pentru arhitectura, ci si pentru cadrul natural deosebit.
Cand eram mic, locurile favorite de picnic ale bucurestenilor erau Pustnicu si Cernica. Nu-mi mai aduc aminte de ce, preferam Pustnicu, dar astazi as recomanda Cernica si pentru manastirea construita pe malul lacului.
Si, nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca in jurul Bucurestiului au aparut diverse centre de echitatie unde puteti sa va plimbati calare sau sa invatati sa calariti mai serios, dar si cel mai tare lucru pe care l-am facut in ultimii ani in jurul Bucurestiului, sa zbor cu un avion mic (de 2 locuri) pe aerodromul de la Sirna.
Daca prin Bucuresti puteti sa mergeti cu transportul in comun, pe jos sau cu taxiul, in afara Bucurestiului e musai sa ai o masina. Daca nu ai una a ta sau nu ai venit cu masina la Bucuresti, poti sa recurgi la inchirieri auto in Bucuresti sau sa gasesti vreun prieten :).
Acum, tinand cont ca printre voi se afla destui bucuresteni, poate mai adaugati aici la comentarii alte locuri care merita vizitate prin Bucuresti. Multumesc!
Imagini Bucuresti
Curtea arsa, rezidenta voievozilor Tarii Romanesti
Hanul lui Manuc si arhitectura sa balcanica
Biserica Stavropoleos, poate cea mai frumoasa biserica din Centrul Istoric al Bucurestiului
Spitalul Coltea
Cupola Ateneului Roman
Statuia regelui Carol I refacuta (originalul a fost distrus de comunisti) in fata Fundatiei Universitare fondata de primul Rege al Romaniei
Prin interiorul Palatului Parlamentului
Camere gigantice
Privelistea Bulevardului Unirii
Muzeul Satului – o oaza in Bucuresti
Desi nu este un loc ingrijit, din pacate, Lacul morii poate fi o alegere buna pentru a admira un apus frumos. Mai ales pe insula unde este liniste.
Eu întotdeauna vizitez mallurile, peste tot pe unde merg. Asa ca adaug Mall Vitan, AFI Cotroceni sau Băneasa.
Mesaj postat de soț, Teo V.
Ar mai fi de vizitat Domeniul Stirbei, tot in apropiere de Bucuresti. La Mogosoaia si la Stirbei se poate ajunge si cu bicicleta.
Muzeul de arta, Muzeul Taranului Roman, Parcul Herastrau, Gradina Cismigiu. Ca zona de promenada as recomanda Calea Victoriei,nu Centrul vechi.
Muzeul National Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul de arta populara Dr. Nicolae Minovici
Strada Xenofon
Strada dumbrava rosie
Palatul Stirbei
Palatul Tei
Palatul Bragadiru
Tur parc Carol
Bucurestiul vazut de sus din Intercontinental
Sinagoga
Biserica Greaca
ai remarcat foarte frumos principalele obiective. Din pacate, programul de vizitare al Casei Poporului este o problema…nici ghizii cu care am fost nu erau „customer-oriented „. Hanul lui Manuc si Spitalul Coltea, desi renovate au un aspect urat, as spune sunt chiar kitsch; as mai fi adaugat si alte parcuri care incep sa arate din ce in ce mai prietenoase si ingrijite
Partea ingrijoratoare este alta : nici un primar general nu a avut macar o strategie de imagine bine pusa la punct pentru oras…cu grau gasesti pe un site oficial informatii concludente
Va recomand si Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I” pe care l-am vizitat de curand. Pe langa colectiile ce urmaresc firul cronologic al istoriei militare romanesti, in curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie si diverse tipuri de tehnica militara de aviatie.
Muzeul National de Istorie. Din ce-mi aduc aminte, cele mai interesante sunt:
– copii dupa fresce din coloana lui Traian
– tezaurul (coroane regale, sceptre, closca cu puii, etc)
Alte muzee care mi-au placut:
– Muzeul Grigore Antipa
– Muzeul Taranului Roman (e drept l-am vazut numai cu ocazia targurilor de Pasti)
Si un monument cum mai au si alte orase mari: Arcul de Triumf.
Cu ocazia diverselor ceremonii (casatorie/botez), am descoperit vreo 5 biserici de prin Bucuresti, in mare parte ascunse „dupa blocurile gri”:
– Manastirea Radu Voda (e langa Unirii)
– Biserica Mavrogheni (langa Muzeul Taranului Roman)
– Biserica Antim (aproape de P-ta Constitutiei)
– Biserica Sfântul Elefterie (la Eroilor; de inspiratie rusa?)
– Mânăstirea Cașin (aproape de Arcul de Triumf; mi se pare totusi oribil acoperisul ala vopsit verde)
Cand eram mici mergeam des la Baneasa, in padure la o plimbare si in vizita la gradina Zoo. N-am mai fost de macar 20 de ani, stie cineva in ce stadiu se mai gaseste?