Uzbekistan – mic ghid de vizitare

01. Piata Registan Samarkand.JPG

Acum, la finalul acestui serial, ca de obicei, m-am gandit sa scriu un mic ghid care sa va ajute in caz ca va ganditi la o tura prin Uzbekistan. Sper ca ati perceput entuziasmul meu printre randurile scrise, si, intr-adevar, pot sa spun ca Uzbekistanul este o tara care e obligatoriu de vizitat pentru cei interesati de istorie, de arhitectura impresionant de frumoasa. Poate pare greu de ajuns, dar cine stie… inshallah :).

 

Cand sa mergi in Uzbekistan

Primavara si toamna. Iarna este cumplit de rece, se poate ajunge linistit la minus 20 de grade si multa zapada, iar vara, temperaturile de 50 de grade nu sunt deloc neobisnuite. Eu am fost in a doua jumatate a lunii iunie si am avut constant temperaturi de 40 de grade (exceptand la Taskent, unde era mai rezonabil – 35 de grade :)). E drept, fiind o caldura uscata, nu s-a simtit ca a fost chiar asa de cald, dar, oricum, e mai bine sa te plimbi la 20–25 de grade decat la 40.

 

Cum ajungi in Uzbekistan

Cu avionul

Din Romania, poti zbura cu o singura conexiune cu ajutorul companiilor Turkish Airlines (prin Istanbul), Air Baltic (prin Riga) si CSA (prin Praga). De obicei, preturile cele mai bune sunt cele ale Turkish Airlines, dar trebuie verificat de fiecare data. O alta optiune este sa zbori la Istanbul cu Tarom, Fly Pegasus sau Turkish, si de acolo mai departe cu Uzbekistan Airways (adica ce am facut eu). Nu va inchipuiti avioane carpite cu scoci si legate cu sfoara. Uzbekistan Airways are o flotila moderna din avioane Boeing si Airbus, iar serviciile sunt bune.

Overland

Se poate ajunge linistit via Bulgaria – Turcia – Iran – Turkmenistan, sau prin nord, prin Ucraina, Rusia si Kazahstan. Din Moscova, exista un tren saptamanal pana la Tashkent (faci vreo trei zile), dar in ambele cazuri vei avea nevoie de vize.

Pentru varianta sudica, iti trebuie vize de Iran (se obtin relativ usor) si Turkmenistan (e musai sa ai o invitatie de la o agentie de turism. In cazul vizei de tranzit de trei zile nu e nevoie sa ai vreun insotitor din partea agentiei, in cazul vizei turistice trebuie sa ai un ghid permanent alaturi de tine). Vizele de Iran si Turkmenistan se obtin din Bucuresti.

Pentru variant nordica, iti trebuie vize de Rusia si Kazahstan. Pentru Rusia, poti sa iei viza de tranzit, pentru Kazahstan, poti lua viza fara invitatie. Ambele tari au ambasade la Bucuresti.

 

Viza Uzbekistan

Ai nevoie de viza. In plus, este obligatoriu sa ai o LOI (Letter of Invitation) din partea unei entitati sau al unui cetatean uzbec. Poti obtine usor o invitatie de la o agentie de turism (probabil, multe dintre ele vor cere sa achizitionezi si alte servicii de la ei, gen cazare, tururi etc.). In caz ca zbori pe aeroportul international Taskent, poti sa iei visa-on-arrival (dar trebuie sa ai documentul de confirmare a vizei de la agentia care te-a invitat). Pe aeroport, e haos, trebuie sa gasesti ghereta cu visa-on-arrival unde s-ar putea sa nu fie nimeni, asa ca pregateste-te sa pierzi foarte mult timp. Oricum, daca iesi din aeroport dupa 2–3 ore de la aterizare, poti fi fericit.

Daca vrei sa intri in Uzbekistan prin oricare alt punct de trecere a frontiera (terestra sau alt aeroport), atunci trebuie sa ai deja viza in pasaport. Uzbekistanul nu are ambasada la Bucuresti, asa ca trebuie sa te prezinti la ambasada din Istanbul sau Kiev (se pare ca nu poti lua din Viena) cu scrisoarea de invitatie si vei obtine viza.

Personal, am fost invitat de agentia Dolores, una dintre agentiile importante din Uzbekistan, puteti sa-i intrebati de viza si de alte servicii.

 

Trecerea granitei

Atentie – cand treci granita, va trebui sa completezi, in doua exemplare, o declaratie vamala cu ce bunuri de valoare dispui (eu am declarat telefonul mobil, laptopul, aparatul foto si videocamera) si cat cash ai (am declarat leii romanesti, lirele turcesti si dolarii SUA pe care ii aveam). Atentie, ca la iesire verifica serios ce valuta ai (nu, nu te pune sa arati, pe mine m-a intrebat de ce am cheltuit asa putin :). I-am spus ca am achitat pachetul din Romania si n-a mai comentat). De dclaratia vamala trebuie sa ai grija ca de sfintele moaste.

Din fiecare hotel sau B&B in care stai, trebuie sa capeti o bucata de hartie (poate fi chiar si un stick-it) cu titlul locatiei, date, numarul de inregistrare. Se numeste “registratzia” (in ruseste) si din nou, daca nu ai pentru fiecare seara, sigur vei avea probleme la iesirea din tara.

 

Transport prin Uzbekistan

Avion

Uzbekistan Airways are numeroase curse interne la preturi mai mult decat decente (adica sub 100 de dolari, un zbor Tashkent – Khiva costa aproape 70 de dolari). Tinand cont ca zborul iti economiseste circa 24 de ore de transport terestru, eu zic ca merita. Pe rutele interne, Uzbekistan Airways opereaza in general avioane Airbus 320 moderne, dar poti sa dai si peste un Ilyushin retro, dar sansele nu sunt prea mari. Aeroporturile sunt moderne si cu multa marmura ;).

 

Tren

Exista o retea de cai ferate inceputa de rusi in secolul al XIX-lea, care leaga principalele orase. Din pacate, viteza trenurilor este relativ redusa, exceptand pe ruta Taskent–Samarkand unde opereaza si un tren de viteza construit de spanioli de tip Talgo. Am inteles ca e fitza :).

 

Sosele

Soselele in Uzbekistan sunt, in general, proaste. Avantajul este ca sunt relativ goale si prin multe locuri sunt autostrazi, dar calitatea soselelor lasa de dorit, asa ca viteza de deplasare este de circa 50 km/h, in medie. Exista autobuze, dar mai ales microbuze de tip Daewoo Damas. De altfel, Uzbekistanul este tara cu flotila de autovehicule cea mai uni-brand pe care am vazut-o… Daewoo (acum Chevrolet) are fabrica in Uzbekistan si tara este plina de Tico, Matiz, Cielo si microbuze Damas. Din cand in cand, mai vezi cate un Moskvici de pe vremuri (sau o Volga, ohoho, asta masina!).

Traficul este redus, nu cred ca in uzbeca exista cuvantul “ambuteiaj”.

 

Cazare

Uzbekistanul are destule hoteluri de 3–4 stele. Multe dintre ele sunt si pe Booking, dar s-ar putea sa obtineti preturi mult mai bune daca le rezervati printr-o agentie de turism uzbeca. In plus, in principalele orase vei gasi destule B&B (Bed & Breakast), foarte faine si la preturi semnificativ mai mici (am dat circa 15–20 de dolari pe noapte pentru o single). Eu am stat in urmatoarele hoteluri:

Hotel Shodlik Palace Tashkent  – plasat central, un hotel de business, camera spatioase, baie maaaare, mic dejun pregatit chiar si la 3 dimineata. Are wifi la o viteza rezonabila inclusiv in camera (in lobby, merge insa mai bine). Foarte fain.

B&B Mirzaboshi Khiva – intr-una din vechile case de chirpici din orasul vechi, o curte plina de atmosfera si camera super OK (baie, aer conditionat, curat). Micul dejun destul de bogat si wifi care mergea rezonabil de bine. Am dat 20 de dolari pentru o camera single. Fain.

B&B O’tkirbek Bukhara  – un B&B care bate spre statutul de hotel. Pe o strada extrem de linistita din vechiul cartier evreiesc, o curte larga si faina, iar camera, sa joci fotbal in ea. Aer conditionat si o baie curata. Din pacate, nu are wifi, iar micul dejun era destul de limitat. In schimb, locatia este foarte buna. Fain.

Hotel Registon Samarkand  – un hotel de 4 stele fain, mare, cu piscina. Nu este prea bine plasat pentru vizitare (e in mijlocul cartierului rusesc), fiind relativ departe de principalele monumente islamice ale orasului, dar poti sa iei oricand un taxi. In schimb, e foarte bine plasat pentru restaurante, baruri si shopping.

 

Reghistratzia

Oriunde dormiti, trebuie sa primiti o bucata de hartie care se numeste “reghistratzia”, unde apare numele tau, numele hotelului, zilele cand ai dormit acolo si un numar de inregistrare. Vei fi intrebat de aceste bucatele de hartie la iesirea din tara – si vei da cu subsemnatul la greu daca nu le ai. Daca vrei sa dormi la cineva acasa, acel cineva trebuie sa treaca printr-un procedeu lung si complicat la militie (uneori, si cu tine). Daca vrei sa dormi in desert, te duci la vreun hotel sau B&B, dai o spaga (10–20 de dolari) si primesti o reghistratzie. Daca ai avionul la 4 dimineata si nu vrei sa mai dai banii pe hotel in noaptea aia, trebuie sa ajungi in aeroport inainte de miezul noptii, altfel iti vor cere o reghistratzie pentru noaptea aia.

 

Nivel de securitate

Uzbekistanul este o dictatura cu o politie secreta si o militie nesecreta omniprezenta. Nu e cazul sa incerci sa preiei puterea, nu vei avea mari sanse. In schimb, daca vrei sa fii doar turist, asteapta-te la un nivel de siguranta superior oricarei tari din Europa. Daca folosesti metroul in Tashkent, in principiu, vei fi perchezitionat ca la aeroport (acum vreo 15 ani a fost un atentat foarte dubios) si nu ai voie sa faci fotografii. Fiecare statie e patrulata cu spirit de raspundere de catre politisti.

 

Codul vestimentar

Vei vedea mai multe femei in hijabul islamic in Bucuresti decat in Tashkent. In schimb, femeile se imbraca in niste halate foarte colorate care par haioase pentru niste europeni. Imbraca-te insa relativ decent (pantalonii scurti, tricourile-spaghetti sunt OK). Daca te duci in mai conservatoarea vale Fergana, daca te imbraci prea putin, vei fi vazut ca si cum te-ai plimba nud prin centrul Fagarasului. Atentie, vara este foarte cald, iar soarele ucigator – pune-ti ceva in cap, altfel risti o insolatie.

 

Mancare

Supa de taitei, ciorba de perisoare, ardei umplut, gratar de vita, placinta cu mere. Crezi ca am citat din meniul vreunui restaurant romanesc? Nu, dintr-un meniu uzbec. Vei gasi un numar destul de mare de preparate culinare romanesti. Fiind totusi o tara musulmana (si, in plus, foarte fierbinte vara), nu vei gasi prea mult porc, in schimb, spre surpriza mea, vaca este preferata oii. Vei gasi multe vegetale si fructe locale cu un gust ca pe vremuri la noi. Mancarea nationala este plov-ul, un soi de pilaf care in general era gatit joia, inainte de vinerea libera. Majoritatea uzbecilor erau conceputi joi noaptea, dupa plov :).

 

Internet in Uzbekistan

Intr-un clasament recent, am citit ca Uzbekistanul se afla pe locul 170 din 185 de tari in ceea ce priveste viteza internetului. Sincer, nu mi s-a parut ca situatia este chiar atat de disperata, in locurile unde m-am conectat (in general, hoteluri) viteza era similara cu cea din Europa Occidentala (evident, departe de cea de la noi). Disponibilitatea era OK in unitati de cazare (am avut in toate locurile in care am dormit, exceptand in Bukhara), dar nu prea gaseai in restaurante (cred ca doar in 1 sau 2). Am vazut cateva internet-café-uri ici si colo, dar nu am intrat. Accesul la site-uri gen Facebook, Twitter, YouTube este liber (spre deosebire de Turcia sau China, de exemplu), in schimb, pozele trec foarte greu prin Whatsapp (sunt controlate de structurile de Securitate). Evident, accesul la site-uri antiguvernamentale este blocat, dar nu si la site-urile de stiri romanesti.

 

Bani/schimb valutar

Moneda nationala se numeste som. Rata oficiala este de circa 2.300 de somi/dolar, dar pe piata neagra poti schimba pe la 2.800–3.000 de somi/dolar. Daca te prind, platesti o amenda sau o spaga, asa ca fii atent. Poti schimba linistit bani la rata pietei in B&B-uri sau in zona pietelor si bazarurilor, dar fii discret. Cea mai mare bancnota in circulatie este de 5.000 de somi (sub 2 dolari), dar le vei vedea relativ rar. Marea majoritate a bancnotelor sunt de 1.000 de somi (0,30 centi americani), asa ca, daca schimbi, sa zicem, 100 de dolari, vei primi o caramida de bani (300 de bancnote).

Moneda favorita este dolarul (dar se pot schimba si euro), poti achita cazarea in dolari, dar restul in somi (de altfel, o sa si vrei sa platesti in somi datorita ratei de schimb favorabile de pe piata neagra). Tinand cont ca nimeni nu prea schimba oficial, vei gasi numeroase case de schimb inchise.

Ici si colo, mai sunt ATM-uri care functioneaza cu carduri Visa si MasterCard emise in strainatate (inclusiv in Romania). Sunt doua probleme – prima: vei primi somi la rata de schimb oficiala, iar a doua: in general sunt fara bani, tinand cont ca trebuie sa “verse” sute de bancnote la fiecare operatie. Nu miza pe ATM-uri decat ca solutie de urgenta, vino cu cash. De preferinta, dolari SUA.

 

Cum comunici

Evident, daca stii rusa, vei gasi destul de multi vorbitori, dar am gasit neasteptat de multi vorbitori de limba engleza, probabil cei mai multi din fosta URSS (exceptand tarile baltice). Am inteles ca acum se invata serios engleza in scoli si, incet-incet, inlocuieste rusa in comunicarea internationala. Vorba unui localnic – peste o generatie, vom vorbi cu kazahi si tadjici in engleza, nu in rusa. Comunitatea de rusi este extrem de redusa in Uzbekistan (marea majoritate s-a repatriat dupa 1991), asa ca nu vei auzi prea multa rusa pe strazi. Limba uzbeca face parte din familia de limbi turcice si se scrie cu litere latine. Alfabetul uzbec a trecut prin doua schimbari din 1991 – imediat dupa independenta, s-a trecut de la grafia chirilica la cea latina, folosind un alfabet fonetic similar cu cel folosit in Turcia, apoi s-a trecut la un alfabet anglicizat… Initial Taskentul era Taṣkent, acum e Tashkent.

 

Tururi in Uzbekistan

Nu poti sa calatoresti 100% independent in Uzbekistan – iti trebuie obligatoriu o invitatie de la o agentie de turism uzbeca. In rest, poti sa mergi de capul tau, dar atentie cu reghistratzia. In general, agentiile de turism obtin preturi mult mai bune la hoteluri decat individualii, asa ca cere cotatii de hoteluri si/sau tururi. Un microbuz costa in general 80 de dolari pe zi (indiferent de numarul de kilometri, cu tot cu sofer). Inchirierea de masini e scumpa rau, dar benzina e relativ ieftina (cam 1 dolar). Poti contacta pe cei de la Dolores pentru orice ai nevoie.

 

Tururi ale agentiilor romanesti in Uzbekistan

Nu sunt prea multe tururi organizate din Romania in Uzbekistan si e mare pacat, e o tara atat de frumoasa! Ma rog, din pacate, mai putin cunoscuta. Daca doriti sa va alaturati unui tur si sa scapati de diverse griji logistice, turul celor de la Paralela 45 este chiar bun. M-am uitat pe program, acopera cam tot ce am vazut si eu (chiar mai mult, eu n-am vazut mare lucru din Taskent) si excursia se desfasoara intr-un ritm rezonabil (nu e tipul ala de tur cu 20 de orase in 4 zile). In plus, se merge si cu Uzbek Talgo de la Samarkand la Tashkent, o binecuvantare dupa vreo 800 de kilometri de mers cu autocarul :)). Paralela are un tur care incepe pe 7 octombrie, adica taman cand e bine de vizitat (din punct de vedere climatic). Aruncati o privire aici, pe program.

 Imagini de prin Uzbekistan

02. Uzbekistan Airways.JPG

Uzbekistan Airways – o flotila moderna

03. Sosea Khiva - Bukhara.JPG

Sosele prin desert… versiunea impecabila

04. Autobuz Uzbekistan.JPG

Un autobuz interurban

05. Sosele prin Uzbekistan.JPG

Si sosele… ca la noi pe vremuri 🙂

06. Hotel Shodlik Palace - Taskent.JPG

Camera din hotelul Shodlik Palace – Taskent

07. Mirzaboshi B&B - Khiva.JPG

Curtea interioara de la Mirzaboshi Khiva

08. Mirzaboshi Khiva.JPG

si camera de la Mirzaboshi

09. Hotel O'tkirbek Bukhara.JPG

Cartierul evreiesc din Bukhara – fiecare casa e un B&B

10. Camera hotel O'tkirbek Bukhara.JPG

Camera mea din Bukhara

11. Hotel Registon - Samarkand.JPG

Hotel Registon Samarkand

12. Registratzia.JPG

Reghistratzia… trebuie tinute ca Sfintele Moaste

13. Politisti uzbeci.JPG

Politia e cu noi !

14. Femei Uzbekistan.JPG

Tinuta vestimentara uzbeca – nu pare prea stricta

15. Uzbeci.JPG

Dar lumea obisnuita se imbraca cam asa

16. Fete in Uzbekistan.JPG

Fetele, cand mai scurt, cand mai lung

17. Supa de taitei.JPG

Perisoare cu taitei. In Romania ? Nici gand, la multe mii de kilometri !

18. Placinta de mere.JPG

Placinta cu mere 😉

19. Plov de Uzbekistan.JPG

Plov, mancarea nationala a Uzbekistanului

20. Internet in Uzbekistan.JPG

Nu e peste tot, dar se mai gaseste ici si colo

21. Som, valuta Uzbekistan.JPG

Ce am primit pentru 40 dolari

22. Bancnote Uzbekistan.JPG

Cam asa arata somii – bancnotele uzbece

23. Haos in aeroport.JPG

Haos la sosirea in aeroportul Taskent

24. Agentia Dolores - Taskent.JPG

 Sediul agentiei Dolores din Taskent

Comentarii

  • Lucia spune:

    Superb, superb, multumesc mult pentru acest articol. Deja ma gandesc serios sa pun Uzbekistanul pe lista mea de prioritati de vizitare (lista facuta tot cu ajutorul celor scrise de tine pe acest site)
    Ah, by the way, schimba la „Despre autorul…” cele „95 de tari” vizitate de tine in „96”, e timpul 🙂

  • Marius W. spune:

    Foarte frumos serial.

  • mihai spune:

    multumim frumos pentru serial si informatii,ne-ai convins ca e o destinatie de luat in considerare..spor la calatorit si povestit in continuare

  • Antal spune:

    As adauga cateva lucruri si aici:
    granita terestra a uzbekistanului este foarte intortocheata. Eu, dupa GPS-ul meu am intrat si iesit din Uzbekistan de 8 ori, insa dupa viza doar de doua ori… Venind din valea Ferganei la Tashkent la un moment dat drumul trece pe teritoriu tajik, dar nu e control de frontiera, insa se verifica pasaportul, dar nu se stampileaza.
    Trenul de la Tashkent la Samarkand trece prin Kazakhstan, dar nu opreste, nu se socoteste iesire din tara.
    In Kirgizstan e un drum de la Batken la Osh, care dupa GPS-ul meu a trecut si prin Tajikistan, dar nu era control de frontiera, si de vreo cinci ori am intrat pe teritoriul Uzbekistanului. Harta nu avea cum sa fie eronata, ca arata drumul pe GPS corect, dar cumva nu se respecta granita cu strictete.
    Dau aceste informatii importante celor care vor sa mearga si in tarile invecinate pentru planificare!
    Doua puncte de frontiera desi apar pe harta, sunt inchise de foarte mult timp cu Tajikistanului, asa ca singurul drum spre Tajikistan e prin Tursunzoda. Mai e o alta trecere pe la Leninabad/Kokan. Deci trebuie sa va documentati din timp ca granitele sunt volatile, sunt in niste containere, care pot fi oricand mutate/desfiintate, in zona sunt deseori conflicte intre tarile „prietene” si aproape peste tot e o localitate numita „Dostyk” adika frate, dar conflictele intre frati sunt frecvente.
    Si spre Kazakhstan am auzit ca sunt probleme similare cu trecerea granitei, sunt multe granite terestre pe harta, care sunt inchise sau disponibile doar pentru localnici, nu si pt straini.
    Eu am aplicat pentru viza de 30 de zile cu trei intrari, am si platit taxa inca pentru patru intrari in loc de trei intrari, dar mi s-a dat viza doar cu doua intrari si doar pt 17 zile. Viza si LOI-ul fac din Uzbekistan tara cea mai scumpa de vizitat.
    Coruptia si diferenta mare de curs intre piata neagra si oficial (7000 fata de 3129) sunt factori care fac dificila afacerile si vizitele in aceasta tara si acest lucru e putin probabil sa se schimbe in viitor, intrucat fostul prim ministru a fost ales cu 88% presedintele tarii.

    Despre registratie e important de retinut ca fiecare noapte trebuie justificata si mi s-a intamplat sa primesc de la un hotel registratie fara stampila si vamesul a refuzat registratia nestampilata, dar nu a creat probleme din asta.

    Un vames mi-a verificat la sange bagajul, inclusiv buzunarele de la pantalonii din geanta cat si de pe mine, si spre mirarea mea, chiar si leii romanesti trebuiesc declarati, iar in telefon s-a uitat cu atentie la toate pozele, ca sa nu am materiale pornografice (mi-a comentat legat de o poza a prietenei in costum de baie) sau religioase (s-a uitat lung la o poza facuta in Nazaret langa statuia Sfintii Fecioare).

    La mancare deseori sunt probleme. Insa 10 pastile de Furazolidon costa 500 som (7 centi).

    Euro acum se schimba cam la paritate cu dolarul. (noiembrie 2016)

    La cazare trebuie avut grija, ca sunt si gastinite care nu elibereaza registrare, nefiind autorizate pentru straini. Cazarea la persoane fizice e strict interzisa si chiar gazda e sanctionata de politie.

    Taxiurile sunt ridicol de ieftine, in orasele mai mici orice distanta costa 3-4000 de som (0,50$), nu se recomanda masinile particulare, ca acestia pacalesc turistii. Taxiurile galbene sunt cele mai sigure.

    Pentru calatoriile interurbane se merge la autogara corespunzatoare destinatiei si se poate merge cu taxiuri colective, insa atentie la pret, trebuie negociat, dar chiar si fara negociere preturile sunt ridicol de mici, in jur de 1000-2000 som/km, insa trucul cel mai frecvent este ca ti se spune un pret mic, dupa care iti spune ca trebuie sa platesti pentru patru pasageri si inmultesc pretul cu patru. Trebuie ales mereu soferul care merge pe directia dorita si care are deja pasageri si nu trebuie sa dai bagajul din mana pana la plecare. Chiar si asa incearca tot felul de scenarii sa mai stoarca niste bani de la calatori.
    Insa am facut in jur de 3500km la un cost total de 70$, vizitand tot ce se putea, in 15 zile.

    La hoteluri trebuie avut grija mare sa cereti pretul in som, intrucat pretul comunicat initial gen 50$ se plateste in som si dolarii schimbati la negru inseamna o diferenta foarte mare, cine nu stie se pacaleste. Chiar si hotelurile schimba dolarii la negru, dar pentru a se evita confuziile trebuie cerut pretul in som. Unii calculeaza conversia la 3500 in loc de 3129, cat e oficialul.
    Micul dejun aproape mereu e inclus si e consistent, mie mi-a placut cel mai mult faptul ca se serveste ceai cu smantana.

  • Ecou spune:

    Foarte interesant articolul,dar si f f util. Intentionez de cativa ani sa ajung acolo. Acum m-am hotarat de ja Sfaturile si informatiile primite ma vor ajuta f mult!!!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest