Ca de fiecare data, dupa o calatorie mai lunga intr-o zona frumoasa, nu pot sa nu strang cateva informatii intr-un minighid care sa puna laolalta mai multe informatii care eventual sa va ajute in caz ca va doriti sa mergeti in Azore. In primul rand, ce sunt insulele Azore … cred ca, in primul rand, sunt o destinatie pitoreasca pentru cei care doresc sa se incarce cu frumos. Este, de asemenea, unul dintre putinele locuri din Europa Occidentala unde oamenii isi pastreaza linistiti obiceiurile… fiind aruncati in mijlocul Oceanului Atlantic, sunt putin deconectati de lumea nebuna de pe Vechiul si Noul Continent si isi pastreaza cumva radacinile intregi. Despre ce e de vazut, puteti citi in serial – vulcani, privelisti superbe, chiar si plaje, pentru cei care vor sa faca o baie in ocean, dar sa nu credeti ca Azore este o destinatie de plaja… mai degraba de descoperire si recreere.
Cand sa mergi in Azore
Temperatura este relativ constanta si placuta. Vara, maxima rar sare de 25 de grade, iar iarna rar coboara sub 10–12 grade. De aceea, ai sansa ca in orice zi din an sa poti sa mergi pe strada in tricou si pantaloni scurti. Problema sunt norii, Azore se afla in mijlocul Oceanului intr-o zona unde se creeaza numeroase fronturi atmosferice care uda din plin Europa. Iarna, ploua destul de mult, vara mai putin – in cazul nostru, am avut parte doar de un soi de spray. In schimb, este crucial sa vii vara pentru hortensiile care sunt inflorite doar incepand de prin mai, pare-mi-se.
Cum ajungi in Azore
Cel mai simplu este evident cu compania nationala portugheza TAP. Probabil si mai ieftin. Nu exista prea multe companii care zboara in Azore, doar compania locala azoriana SATA zboara in mai multe destinatii din Europa si America de Nord, dar care nu te ajuta in mod exceptional. Daca zbori cu TAP, depinde si in ce insula mergi, poti sa ai cateva ore tranzit in Lisabona – taman bine pentru a vizita acest fabulos oras. Pentru mai multe informatii, citeste un articol mai vechi despre tranzit in Lisabona.
Transport prin Azore
Compania azoriana SATA zboara intre toate cele noua insule locuite ale arhipelagului. Cu putina sansa, poti prinde niste tarife nu exagerat mai mari decat cel pentru feribot. Exista o singura companie, numita Transmacor, care asigura legaturile dintre toate insulele. Intre Sao Miguel si Terceira, avionul face cam 45 de minute, iar feribotul face cam 5 ore.
Odata ajuns pe o insula, iti cam trebuie un mijloc de transport propriu. Azore beneficiaza de un transport in comun bine pus la punct, dar care leaga orasul X de orasul Y de doar 2–3 ori pe zi, este gandit pentru necesitatile localnicilor, nu ale turistilor. In plus, tot ce e mai frumos pe insula nu poate fi vazut decat cu un mijloc de transport propriu. Pretul pentru inchiriere incepe de undeva de la 30–35 de euro/zi. Daca ai muschi, o bicicleta este de asemenea un mod perfect de a vizita insulele mai mici.
Cazare
Azorele nu sunt o destinatie mega turistica, asa ca nu exista mai mult de 10.000 de paturi in tot arhipelagul. Evident, poti gasi destule preturi bune pe site-uri gen Booking sau Traveo, dar incearca sa rezervi din timp, mai ales vara, pentru a obtine cele mai bune hoteluri si cele mai bune preturi.
Personal, am stat la hotelul Caracol in Terceira, un hotel la cativa kilometri de Angra do Heroismo, cu iesire la mare si piscina. Marea majoritate a celor cazati erau mai de varsta a doua sau a treia, asa ca era relativ liniste :).
In Sao Miguel, am stat chiar in Ponta Delgada, la hotelul Royal Garden, un hotel de tip resort, cu cateva restaurante, baruri si o piscina destul de mare, dar care nu se afla la mare. In schimb, se afla destul de aproape de centru, faci cam 15 minute de jos pana in piata centrala a orasului.
Mancare
Ma asteptam sa fiu asaltat de peste si mancarea sa fie scumpa. Nu a fost nici una, nici alta. Desi se afla in mijlocul Oceanului si sunt doar niste insulite, mancarea de capatai a azorenilor nu este pestele, ci carnea de vaca. De fapt, marea lor majoritate nu sunt si nu au fost pescari, ci agricultori. Carnea de vita din Azore este comparabila cu cea din Argentina, vacile traind non-stop pe pasuni in aer liber datorita climei favorabile. Daca preferi totusi pestele, nu rata pentru nimic in lume tonul pe grill. Tonul costa foarte putin (vreo 6 euro/kg in piata de peste) si ca atare nici restaurantele nu te jupoaie pentru ton. Al doilea peste ca popularitate si gust pare sa fie pestele-spada.
Azorele produc cam jumatate din laptele si branzeturile Portugaliei, asa ca nu vei duce lipsa de asa ceva, iar dintre fructe exotice, nu rata ananasul de Azore. Preturile nu sunt piperate, dimpotriva… in Siete Cidades, costul unui bufet era de 11 euro, iar in capitalele insulelor gasesti destule restaurante populare pentru localnici la preturi scazute (adica de gen sub 10 euro pranzul).
Bautura
Ca orice portughezi, azorienilor le place vinul. Evident, exista si productie de vin intern, si adus de pe continent. Portughezii au un vin special, vinho verde, un vin tanar care merita gustat daca ajungi in Portugalia (inclusiv Azore). Berea locala se numeste Especial, dar nu este nimic special (fabrica e la doi pasi de hotelul Royal Garden in Ponta Delgada), asa ca, dupa ce beti o sticla (acuma, daca ati ajuns acolo, trebuie), puteti sa alegeti alte marci portugheze aduse de pe continent.
Cum comunici in Azore
Ca peste tot in Portugalia, o buna parte dintre azorieni vorbesc engleza, poate chiar mai mult decat pe continent pentru ca aici de decenii intregi au avut o baza militara americana, iar multi azorieni au rude in America de Nord. Daca vorbiti engleza, nu va fi o problema sa va intelegeti.
Internet in Azore
Merge destul de bine, neasteptat de bine pentru Europa Occidentala si cam fiecare restaurant si hotel are wifi la viteza buna. Toate sunt insa parolate, asa ca daca luati masa, o bere sau dormiti acolo, puteti s-o cereti.
Agentii de turism in Azore
Am folosit serviciile agentiei Futurismo pentru excursia la balene si plimbarea de-a lungul craterului Siete Cidades. In ambele cazuri, serviciile au fost foarte bune, personalul tanar, simpatic si mai ales bine informat.
Cam astea sunt informatiile compilate pentru voi. In caz ca cineva dintre voi a mai fost in Azore (din pacate, sunt putini romani care au vizitat aceste insule, e drept cam departate), nu ezitati sa va adaugati parerile si daca mai aveti ponturi si informatii folositoare, jos, la comentarii. Multumesc… adica obrigado!
Imagini Azore
Angra do Heroismo, orasul protejat UNESCO din Azore
Gasesti milioane de hortensii in Azore !
Uite, Azorele au si plaja … la Praia da Vitoria, in Terceira, bunaoara
Cea mai buna conexiune spre Azore din Romania este cu TAP
Intre insule, te poti deplasa cu compania locala azoriana SATA
Sunt destule zboruri in Azore … inclusiv din Toronto sau Boston !
Hotel Caracol de langa Angra do Heroismo, Terceira
Are si piscina
Royal Garden Hotel in Ponta Delagada, Sao Miguel, capitala arhipelagului Azore
Cu pisicina, cu tot ce vrei
Sa trecem si la capitolul mancare. Tonul grill … o incantare 🙂
Piata de peste 😉
Un restaurant traditional din Angra de Heroismo
Ciorba in paine … gasesti si la noi
Ceea ce nu gasesti la noi este mancare gatita in pamant fierbinte vulcanic
Ananasul de Azore, mandria locala
Vacile care au facut Azorele faimoase
O festa in Azore este un bon prilej de a manca prajituri de casa
Cum ziceam, nu prea e problema cu internetul
In piata, ananas de Azore
La atatea vaci, ar fi pacat ca Azore sa nu produca si o branza excelenta
La revedere, Azore… aterizam la Lisabona
Apropo…
O stire…..wizz air introduce cursa varsovia-lisabona…..din martie 2015…..deci probabil in viitorul apropiat vom avea curse si din tara in portugalia cu wizz
Sa asteptam, sa vedem. Ei nu pot opera cu orice avion pana la LIS, le trebuie din acela cu winglets si nu au prea multe
wow
Cel mai fain e de mers in mai-iunie, e plin de festas pe toate insulele, unde se serveste mancare gratis pe strada de la sardine pe gratar la ciorba si orez cu lapte si exista sanse mai mici sa prinzi o saptamana intreaga de ploaie….daca mergeti doar pentru o saptamana, nu va recomand sa mergeti in februarie, martie deoarece e ffff posibil sa prindeti doar ploaie, desi insulele pot fi vizitate si asa si mai ales sa faci o baie in apele termale cand ploua….
Ca mijloace de transport, localnicii sunt fff prietenosi si va pot duce cu masina lor la o plimbare pentru a va arata insula lor mult iubita, cel mai sigur in insulele mici, Santa Maria, Pico, Faial, Corvo…insa exista si autobuze http://www.smigueltransportes.com/ care fac curse regulate, aici e orarul autobuzelor din insula São Miguel….
De avut grija vara daca mergeti sa inotati, de cele mai multe ori din cauza temperaturilor ridicate, apa este plina de meduze, nu sunt letale, insa intepaturile lor sunt destul de dureroase…de intrebat salvamarii inainte sa intrati in apa…
Preturi, sunt mai ridicate decat in Portugalia continentala, am informatia asta de la prieteni portughezi de pe continent care au venit in insule sa studieze sau sa lucreze….
Bautura tipica de pe insula São Miguel e lichior de maracuja (fructul pasiunii) cu care se mandresc fff tare deoarece au castigat un premiu international…iar localnicii beau Musquetel sau vinho abafado, ceva vin dulceag facut in casa….
Mai sunt multe alte chestii,dar deja m-am intins prea mult ;)), sper sa va foloseasca 🙂
Foloseste, multumesc 🙂
salutare.
pentru o vacanta ce 5 zile, ce recomanzi???
sao miguel sau terceira???
Terceira mi-a placut mai mult. Dar e o opinie subiectiva.
Okay, multumesc