Azore, in mijlocul Atlanticului (ep. 4). In cautarea balenelor timide

08. In cautare de balene.JPG

Daca mergi in Azore, una dintre atractiile fundamentale ale arhipelagului este sa vezi balene. Aici, se strang numeroase reprezentante ale acestei specii impresionante, iar de-a lungul istoriei, azorenii s-au ocupat, printre altele, si cu vanarea lor. In ultimele decenii, Slava Domnului, vanatoarea a fost interzisa in zona, iar fostii pescari au continuat sa vaneze balene… dar nu cu harponul, ci cu zoomul aparatului de fotografiat.

Evident, din momentul in care stiam ca merg in Azore, asta era momentul pe care il asteptam cel mai mult. Se pot vedea balene cam din fiecare insula azoreana, nu e musai sa mergi in Sao Miguel, dar programul a fost organizat de asa natura incat sa mergem dupa balene in Sao Miguel. Am plecat de la hotel la 8 dimineata si am mers pe jos pana in portul Ponta Delgada. In Azore nu sunt distante lungi si nici in Ponta Delgada, capitala si cel mai mare oras al arhipelagului, nu e o problema sa ajungi oriunde pe jos. In port, un vas militar francez de tip Mistral (din acela pe care Franta vrea sa-l vanda Rusiei lui Putin) si multe, multe ambarcatiuni mici de agrement.

Arunc o privire prin port in drum spre biroul agentiei Futurismo, una dintre cele cateva agentii care ofera excursii de observare a balenelor (si nu numai!), si descopar niste zodiace, acele vase din plastic, mici, care pot patrunde aproape oriunde. Am mai fost cu un zodiac in Egipt, pe Marea Rosie… si imediat realizez ca vom pleca in cautarea balenelor cu un zodiac. Wow! Nici ca nu se putea mai bine. Dar fiind in niste adidasi care se uda chiar de la prima picatura, am decis sa renunt la ei, sa-i las pe mal si sa merg “de Zaharia Stancu”… pana la urma, temerile mele nu s-au adeverit, in zodiac, o barca foarte stabila, desi, la prima vedere, pare fragila, neajungand nici macar acea picatura.

La sediul lui Futurismo ne-am echipat in consecinta (veste de salvare, pantaloni care sa ne protejeze de apa, ne miscam ca niste pinguini pe uscat), apoi am privit un film in care am aflat ca o buna parte din speciile de balene si delfini se afla pe aici, prin Azore. Nu eram exact in cea mai buna perioada a anului, se pare ca cele mai multe balene poposesc prin zona primavara, dar sa speram ca totusi se va arata vreuna. La bord, urma sa fim insotiti si de o bioloaga din Tara Bascilor care urma sa ne spuna ce vedem… inarmata cu un ceaslov cu poze, basca chiar ne-a povestit lucruri interesante.

Am luat-o lipa-lipa spre zodiac, ne-am asezat fiecare la locul lui si am pornit. Din pacate, cerul era intunecat rau de tot, de altfel a fost prima zi in Azore in care a fost innorat tot timpul. Am plecat molcom din port, am evitat ambarcatiunile de agrement, am trecut pe sub nasul navei militare franceze, si cum am iesit in larg, barcagiul nostru a apasat zdravan pe acceleratie… Sa inceapa aventura.

Prima oprire, de incalzire, in largul Ponta Delgada, intr-o zona plina de delfini. Am retrait partial experienta extraordinara din Oman observand aceste animale fantastice… din pacate, apa nu era la fel de clara ca in Oman, iar delfinii nu la fel de jucausi, unii s-au apropiat de noi, evident, au facut tot soiul de tumbe, cum spuneam, e o placere sa-i vezi de fiecare data. In schimb, stirile de pe mal nu erau deloc bune. Pe vremea in care balenele erau vanate de azorieni, cam pe toate insulele, inclusiv in Sao Miguel, au fost instalate niste posturi de observatie care observau balenele la distante de zeci si zeci de kilometri si directionau vanatorii spre respectivul loc. Vanatul a fost interzis, dar posturile de observatie au ramas, de data asta in beneficiul turistilor. Din pacate, punctele de observatie raportau ca nu au vazut nicio balena. Cei de la Futurismo, oricum, nu au garantat in niciun moment ca vom vedea balene. Au garantat insa ca vom vedea balene sau delfini. Daca nu vedeam nimic, banii se rambursau sau erai mutat a doua zi poate, poate ai mai mult noroc.

Ne-am mai distrat un pic cu o alta specie de delfini (Flipper era din neamul asta) si apoi am pornit-o spre larg in cautare de balene. Eram mai multe vase pline cu turisti, puse pe explorare. Ma uitam in dreapta, la orizont, vedeai o barca, ma uitam in stanga, din nou, la orizont, o alta barca, toti pieptanam oceanul in cautare de balene, iar “soferii” comunicau intre ei, schimband informatii. La un moment dat, o barca a raportat ca s-ar putea sa fi vazut o balena si toti ne-am napustit in zona respectiva. O clipa mi s-a parut ca vad undeva in departare un jet de apa ca o fantana arteziana, semnul distinctiv al unei balene, dar nu fusese decat o Fata Morgana a oceanului… Ne-am mai invartit de-a lungul insulei, si mai la nord, si mai la sud. Ghinion. Dupa ce, in Terceira, nu am avut parte de lupte de tauri, nici in Sao Miguel nu am avut parte de balene… Foarte timide balenele acestea, s-au ascuns bine… si tot timpul ne uitam in spate sa nu fie vreo doua balene care faceau misto de noi, razand precum rechinul din desene animate… Din pacate, la jocul de-a v-ati ascunselea din ziua respectiva balenele ne-au batut.

Dar, pe ansamblu, a fost o expeditie pe mare chiar agreabila. Iar faptul ca am fost pe un zodiac cred ca a facut expeditia inca si mai memorabila. Ne-am intors pe pamant cu mana goala, asa ca am plecat sa exploram Punta Delgada. Spre deosebire de Terceira cu a sa cromatica multicolora, Punta Delgada este ca o fotografie sepia, cladiri albe cu adaugiri negre-dand-spre-maroniu, un contrast interesant cu verdele crud al ierbii omniprezente. Si pe insula Sao Miguel, ca si in Terceira, principala indeletnicire a localnicilor este crestere vitelor, azorienii fiind desigur mandri ca asigura jumatate din productia de branzeturi si lapte a intregii Portugalii. Comparativ cu Terceira, unde nu am vazut decat vaci pe pasuni, in Sao Miguel agricultorii au mai diversificat culturile – insula produce banana, exista chiar si plantatii de ananas, iar singura plantatie de ceai de pe continentul european se gaseste tot aici! Dar, oricum, urma sa le descoperim in zilele urmatoare. Pana atunci, trebuia sa luam la picior Punta Delgada!

Dar nu puteam sa vizitam orasul, asa, pe stomacul gol, dupa cateva ore petrecute pe mare. Asa ca primul stop a fost pranzul. Ei bine, a fost un pranz foarte, foarte original. In general, cand esti in vreun infotrip, la invitatia cuiva, mananci in restaurante daca nu de megalux (se intampla si asta), cel putin in restaurante bune si foarte bune. Ei bine, la Ponta Delgada am fost surprins pozitiv sa mancam intr-o crasma locala obisnuita, unde felurile de mancare nu costa mai mult de cativa euro. Si, evident, desi departe de a fi sofisticata, a fost o mancare buna! Nu stiu cui i-a venit ideea asta, dar a fost o idee foarte buna.

Am plecat apoi sa vizitam orasul. Cromatica alb-negru este peste tot – case, in pavajul strazilor. Dar, desi cerul e de o culoare deprimanta, orasul nu este deprimant deloc. E drept, nici nu sunt cine stie ce mega-obiective turistice, dar tot ansamblul este dragut. Ne-am oprit la catedrala, la o biserica ce era cocotata pe un deal de unde se poate vedea cam toata zona. Daca, in Terceira, nu cred ca am vazut cladiri mai inalte de parter + 2 etaje, ei bine, incredibil, in Punta Delgada, se gasesc inclusiv blocuri!

Am vizitat piata de legume (unde am vazut ananasul local), am trecut prin fata palatului prezidential, ne-am strecurat pe aleile inguste din centru… pe unul dintre pereti era pictata o balena… ei bine, ironia prinde, am vazut o balena in Azore. Pe ziduri, nu in Atlantic :).

A fost o plimbare linistita intr-un oras molcom. Orasul se pregatea de o mare festa la care urmau sa participle zeci de comunitati din Ponta Delgada si satele inconjuratoare. O coroana imensa era in Piata Centrala, iar ghidul ne promitea o mare procesiune sambata dupa-amiaza. Barem pe asta s-o prindem.

Ne-am retras in cele din urma la hotel… A doua zi, urma sa plecam sa descoperim insula Sao Miguel. Ce era mai frumos urma. Si ar fi cu adevarat minunat daca am avea si soare. Ca in Terceira!

Am fost in Azore la invitatia TAP Portugal, compania aeriana nationala a Portugaliei care isi asteapta pasagerii “cu bratele deschise”, si a biroului de promovare turistica a Azorelor, impreuna cu alti patru bloggeri si ziaristi din Romania.

01. Vas militar francez.JPG

Vasul militar francez troneaza in port

02. Briefing la Futurismo.JPG

Briefing la Futurismo

03. Gata de imbarcare.JPG

De Zaharia Stancu 🙂

04. Imbarcare pe zodiac.JPG

Gata de imbarcare

05. Zodiac pe Atlantic.JPG

Si am pornit la drum !

06. Delfini la Punta Delgada.JPG

In lipsa de balene, ne-am distrat cu delfinii cei jucausi

07. Delfin care sare.JPG

08. In cautare de balene.JPG

Dar noi am incercat cateva ore bune sa gasim balene

09. Bioloaga ne explica care sunt speciile de delfini.JPG

Bioloaga noastra basca a fost obligata insa sa ne povesteasca doar de delfini

10. Romani pe zodiac.JPG

11. Zodiac in Azore.JPG

Asa ca am facut calea intoarsa fara sa fi vazut vreo balena 🙁 Dar, cel putin a fost foarte haios sa merg cu zodiacul

12. Carciuma de cartier in Punta Delgada.JPG

Asta e localul unde am luat pranzul

13. Cu Radu Dumitru.JPG

14. Meniul e pe pereti.JPG

Meniul era pe pereti 🙂

15. Biserica Punta Delgada Azore.JPG

Si sa vedem si Ponta Delgada, capitala Azorelor

16. Panorama Punta Delgada.JPG

Cam asa arata un cartier obisnuit

17. Ananas de Azore.JPG

Ananas made in Azore 🙂

18. Strazile din Punta Delgada.JPG

19. Balena in Azore.JPG

Daca n-am vazut balena in ocean, baremi pe pereti 🙂

20. Sediul Presedintelui din Azore.JPG

Sediul presedentiei azoriene

21. Azulejos in Azore.JPG

Faimoasele azulejos portugheze se gasesc si in Azore

22. Punta Delgada by night.JPG

Ponta Delgada by night

23. Punta Delgada noaptea.JPG

Comentarii

  • Iulia spune:

    cel mai bun loc de plecare pentru whale watching in Sao Miguel este din Vila Franca do Campo, prima capitala a insulei :). ati mancat bifanas? Sandwichuri cu carne de porc, salata verde rosii si deasupra cartofi prajiti mici, chipsuri.

    • Imperator spune:

      Noi am plecat din Ponta Delgada si am cautat si spre est si spre vest. Cred ca am ajuns si in dreptul la Vila Franca. Asta e, ghinion. Nu am mancat bifana ca sunt la cura 🙂

  • Iulia spune:

    cei drept cea mai propice perioada de vazut balene e martie- aprilie,anul trecut era plin de orci in aprilie. barcile de la Futurismo nu merg pana in dreptul la Vila Franca, e adevarat ca se vede insulita aceea mica din barca,nu stiu daca ati vizitat Ilheu da Vila Franca, insa nu se ajunge pana acolo. nici eu nu prea am avut noroc cu balenele,tot cu Futurismo am fost si am vazut doar una de fff departe.
    La ce restaurant ati mers?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
08. In cautare de balene.JPG
01. Vas militar francez.JPG
02. Briefing la Futurismo.JPG
03. Gata de imbarcare.JPG
🙂
04. Imbarcare pe zodiac.JPG
05. Zodiac pe Atlantic.JPG
06. Delfini la Punta Delgada.JPG
07. Delfin care sare.JPG
08. In cautare de balene.JPG
09. Bioloaga ne explica care sunt speciile de delfini.JPG
10. Romani pe zodiac.JPG
11. Zodiac in Azore.JPG
🙁
12. Carciuma de cartier in Punta Delgada.JPG
13. Cu Radu Dumitru.JPG
14. Meniul e pe pereti.JPG
🙂
15. Biserica Punta Delgada Azore.JPG
16. Panorama Punta Delgada.JPG
17. Ananas de Azore.JPG
🙂
18. Strazile din Punta Delgada.JPG
19. Balena in Azore.JPG
🙂
20. Sediul Presedintelui din Azore.JPG
21. Azulejos in Azore.JPG
22. Punta Delgada by night.JPG
23. Punta Delgada noaptea.JPG
Terceira Azore
01. TAP La Lisabona
Pinguini la plimbare
ma pupa un delfin
12. Lisabona
Azore
Terceira Azore
01. TAP La Lisabona
Pinguini la plimbare
ma pupa un delfin
03. Golful Angra
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni