Multi cred ca Dubaiul este capitala Emiratelor Arabe Unite. Am auzit pe nenumarati speakeri TV care au spus prostia asta. Sigur, Dubaiul este cel mai faimos oras al Emiratelor datorita turnurilor care zgarie cerul si numeroaselor extravagante, insa nu Dubaiul nu este capitala Emiratelor. Si nu Dubaiul este capitala petrolului. Dubaiul nu traieste direct din petrol, doar 5% din PIB este generat de petrol. Ei bine, Abu Dhabi este capitala Emiratelor, imensa majoritate a petrolului emiratez este extras in acest emirat, dar familia conducatoare din Abu Dhabi a incercat sa pastreze o mai mare decenta islamica decat Dubaiul. Emiratele nu inseamna doar Dubai, iar in randurile urmatoare as dori sa trec in revista si celelalte Emirate… pentru ca daca ajungi la Dubai, merita sa dai o fuga sa vezi si alt soi de Emirate…
Daca Dubaiul a decis sa joace cartea glamului si a stralucirii, Abu Dhabi s-a hotarat sa fie mult, mult mai decent. Evident, si aici vezi blocuri moderne, dar nici unul nu se ridica nici la genunchiul unui Burj Khalifa. In schimb, cladirea-simbol a Abu Dhabiului, vizitata de orice turist care ajunge pe aici, este o moschee, Moscheea Sheikh Zayed. Si cum am fost de doua ori in Abu Dhabi, nu am ratat-o in nici o ocazie. Este de un alb stralucitor si apare stralucind in soarele parca etern al Peninsulei Arabe, de departe cu minaretele sale bulbucate ca niste cepe. Emirii din Abu Dhabi (a fost inceputa de raposatul Zayed si terminata de fiul sau, Khalifa) nu s-au zgarcit la marmura, aur, cristal si covoare persane. Daca Dubaiul se lauda cu nu stiu cate recorduri mondiale arhitecturale, Abu Dhabiul detine doar un record (o avea mai multe, nu bag mana in foc) – are cel mai mare covor manual din lume, covor cusut la Esfahan, in Iran (normal, as putea zice), si care se afla in moschee. Recordul precedent era detinut de covorul din moscheea din Muscat, Oman, dar nu se putea ca mult mai bogatii emiratezi sa nu bata si acest record.
In momentul in care pasesti descult si cu o oarecare sfiala in interiorul moscheii, primul lucru care te impresioneaza sunt incrustatile in forma de flori din marmura de un alb uimitor. Daca ai vazut Taj Mahalul indian inainte, vei fi izbit de similaritate… intr-adevar, cred ca arhitectii si artizanii moscheii din Abu Dhabi s-au inspirat la greu din totusi cea mai frumoasa cladire de arhitectura islamica din lume… Dar, odata ce intri in sala principala, acoperita de acest covor gigantic si luminat de niste candelabra somptuoase facute in Austria (PIB-ul Austriei a crescut zdravan in anul cand au produs aceste candelabra), incepi sa uiti de Taj Mahal si intri intr-o alta lume, o lume totusi originala.
Abu Dhabi nu inseamna numai moschee. Ce mi-a placut in Abu Dhabi este ca e un oras mai viu si mai “real” decat Dubai. E un oras in care poti sa fii pieton. Si aceasta impresie mi-a fost intarita de promenada de kilometri intregi numita Corniche, construita pe malul unui brat de mare de un verde-smarald, unde se gasesc inclusiv locuri de joaca pentru copii… si pur si simplu aceste mici tobogane insignifiante in fata vreunui bloc de 30 de etaje m-a facut sa apreciez Abu Dhabiul.
Evident si Abu Dhabi vrea sa atraga prin ceva cool. Si ce poate fi mai cool pentru o tara obsedata de masini care mai de care mai mari si mai scumpe decat un circuit de Formula 1. Iar pe langa circuit, a fost construit si singurul parc de distractii Ferrari din lume. Am ajuns si pe acolo, din pacate am fost intr-un tur care te aducea doar la poarta parcului, dar nu aveai timp sa si intri. Nu-i nimic, sper sa ajung vreodata… mai ales acum dupa ce am ajuns si eu la o cursa de Formula 1, cea de la Hungaroring. Si in plus am auzit ca printre atractii e si ceva masina care te face sa experimentezi senzatia unui pilot de Formula 1… si merita s-o simti o data in viata.
Daca Dubai are Burj-al-Arab, nici Abu Dhabi nu voia sa ramana mai prejos. Asa ca THE hotel din Abu Dhabi se numeste Emirates Palace si a devenit foarte cunoscut prin serialul Sex and the City. Daca hotelul din Dubai a sustinut ca are 7 stele, cel din Abu Dhabi ar fi fost penibil sa vina sa spuna ca are 9 stele sau mai stiu eu ce, sa supraliciteze cu numarul de stele. Asa ca un om de publicitate istet le-a sugerat sa zica ca este hotelul fara nici o stea – hotelul iese atat de mult din tipare, incat standardul obisnuit cu stele nu este aplicabil. Tot ce se poate. In plus, fata de Burj, este mult mai “prietenos” cu vizitatorii… daca te nimeresti intr-o zi de sambata, poti intra fara probleme, este larg deschis publicului. Si, sincer, chiar mi-a placut pentru ca arhitectura nu mizeaza pe o arhitectura super-moderna care uneori la Burj derapeaza in kitsch, ci simti cu adevarat ca aici te afli in Arabia, intr-o Arabie bogata, dar de bun-gust… cum de altfel mai sunt niste colturi si prin Dubai.
Dar Emiratele nu sunt formate doar din Abu Dhabi si Dubai, sunt practic 7 emirate care s-au unit intr-o federatie la cererea englezilor in anii ’70 (pana atunci au fost protectorat britanic). Celelalte 5 insa nu sunt la fel de bogate si de spectaculoase ca primele doua dintr-un motiv foarte simplu – nu au petrol si nici nu au avut viziunea totusi plina de succes a familiei care detine Dubaiul. Vizitand insa aceste emirate te ajuta sa descoperi niste Emirate mai autentice, niste Emirate mai linistite, mai patriarhale. E o alta senzatie, o alta atmosfera… iar daca vrei sa ai o imagine completa a zonei, nu trebuie sa te limitezi doar la top 2 emirate.
La nord de Dubai, practic lipit de Dubai, se afla Sharjah, capitala emiratului omonim. Desi Sharjah a pornit din pole position (a fost ales de englezi ca resedinta protectoratului datorita faptului ca era mult mai bogat decat orice satuc de pescuitori de perle de pe coasta), acum Sharjahul s-a transformat in cartierul de saraci al Dubaiului… Daca nu ai bani sa locuiesti in Dubai, te muti in cartierele-dormitor din Sharjah. Daca nu ai bani sa ai biroul intr-unul din miile de blocuri de birouri din Dubai, poti sa te muti in Sharjah unde totul este mult mai ieftin. Orasul este urat, urat cu spume, in plus emiratul este cel mai conservator din cele sapte – aici alcoolul este interzis cu desavarsire, iar pantalonii scurti nu prea sunt la putere. De altfel, de multe ori politia opreste masini care tranziteaza Sharjahul venind din emiratele nordice (unde alcoolul este mult mai ieftin si la liber decat in Dubai) spre Dubai si confisca sticlele de vin sau dozele de bere gasite in portbagaje… iar soferul se poate alege si cu niste amenzi imense si uneori si lovituri de bici pe spinare.
Dar Sharjahul nu este un desert urban total. Sharjahul a mizat pe cartea culturii, a culturii traditionale arabe, musulmane. In oras se afla numeroase universitati, am impresia ca este cel mai mare centru universitar din Peninsula Araba – are sens tinand cont ca aici preturile sunt mai mici, si in general studentii nu detin Maybachuri si elicoptere. In plus, pe langa zona veche suprarestaurata, dar peste care poti sa treci fara nici un regret, poti descoperi excelentul Muzeu al Civilizatiei Islamice, un muzeu de clasa fara doar si poate. Un muzeu pentru care merita o vizita speciala in Sharjah (asta probabil pana cand Abu Dhabi va deschide cel mai mare si mai spectaculos muzeu de arta islamica din lume candva spre sfarsitul deceniului) care trece in revista cele mai spectaculoase si mai frumoase exemple de civilizatie islamica din Asia Centrala pana in Africa de Nord.
Dupa Sharjah, poti descoperi Ajman, emiratul tacut, linistit. Am fost in viteza pe aici si am sesizat ca aici viata se desfasoara intr-o viteza mult mai… araba. Daca, in Dubai, calci sutele de cai-putere pe autostrazile cu 10–12 benzi pe sens, aici totul e mai molcom, mai agale… si mult mai natural pentru cultura araba… Daca vrei sa te linistesti dupa adrenalina din Dubai, poti sa vii linistit in Ajman. Ce mi-a placut la Ajman este plaja, o plaja linistita, molcoma, nisip fin, o plaja linistita si deloc aglomerata. Evident, poti sa vizitezi si centrul orasului cu fortul de cuviinta (intr-o lume in care triburile se bateau destul de des intre ele, orice oras cat de cat trebuie sa-si construiasca un fort unde sa-si apere avutia, iar Ajman nu face exceptie). Daca nu ai vazut forturile din Sharjah sau Dubai, nu ar fi o idee rea sa-l vezi pe cel din Ajman… dar e departe insa de incredibilele forturi ale Omanului, bunaoara.
Un alt emirat este Ras al Khaimah sau, mai pe scurt, RAK. Baietii din RAK au incercat si ei sa atraga cumva turistii. Au incercat sa fondeze o companie aeriana low-cost dupa modelul Air Arabia, compania de succes din Sharjah, dar au esuat – RAK Airways a dat faliment. Si cum seicul din RAK a ramas cu aeroportul gol, cum-necum l-a convins pe vecinul sau din Sharjah sa faca aici un mic hub al Air Arabia… Probabil, pentru suma corecta de bani, s-a ajuns la o intelegere, dovada ca Air Arabia a inceput sa zboare si din RAK. Actualmente, RAK mizeaza pe un alt tip de turism, care nu exista in Emirate, dar e plin de succes pe alte meridiane – resorturile all-inclusive. In Dubai, n-o sa gasesti nici un all-inclusive. Nu stiu de ce, dar asta e situatia. Ei bine, pentru iubitorii de all-inclusive, moda a lovit si Emiratele, primul all-inclusive deschizandu-se fix in RAK. Evident, nu putea avea mai putin de 5 stele si se numeste Rixos Bab Al Bahr. Sunteti surprinsi ca Rixos este o retea de hoteluri turcesti? Eu nu.
Stiu ca am tot primit intrebari cu privire la alcool. Asa ca, la final, sa fac o trecere in revista. In Abu Dhabi si Dubai poti cumpara de la baruri cu licenta sau de la magazine specializate (asa-numitele tax free, dar numai tax free nu sunt) doar daca ai o licenta speciala (poreclita si “cardul de betivan”). Multi cred ca ai nevoie de “cardul de betivan” doar daca esti rezident in Emirate, dar nu e adevarat… iti trebuie chiar si daca esti turist. Ma rog, politia inchide ochii in 99% dintre cazuri daca esti turist, dar nu ii mai inchide daca mergi beat crita pe strada, poti bea alcool in transportul in comun sau bei pe strada. In Sharjah, situatia e simpla si clara – ZERO. Iar in RAK si Ajman, poti cumpara alcool fara nici o licenta. Si multi se duc din Dubai la shopping (ma rog, nu se gaseste alcool pe toate gardurile, sunt doar cateva magazine, dar preturile sunt mult mai mici decat in Dubai in magazinele similare) in aceste doua emirate, dar, atentie, ca sa te intorci trebuie sa tranzitezi Sharjahul cel cu frica lui Allah. Iar politia mai vaneaza “traficantii” de doze de bere.
Mareata moschee din Abu Dhabi, mandria emiratului
Curtea interioara
Interiorul
Apa din Abu Dhabi te invita la o baie
Emirates Palace – Abu Dhabi
In interior
Intrarea la Ferrari World – din pacate, nu am si intrat
Palatul Emirului de Sharjah
Piata Coranului
In schimb, Muzeul Civilizatiei Islamice din Sharjah chiar merita vazut
Zona veche din Sharjah – cam plicticoasa
Bazarul cam fara vlaga
Bazarul nou e mai plin, dar din nou, nu e cine stie ce
Asta era ora pranzului… de obicei e mai animat, dar nu prea mult
Plaja din Ajman. Chiar haioasa
Fortul din Ajman… perfect reconstruit, zona din jur nu te prea inspira insa
Celebrele badjiruri, aerul conditionat al antichitatii