Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Torino – obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

Turnul din Torino.jpg

Torino a fost probabil primul oras italian de care am auzit. Sa nu credeti ca datorita vreunui mega-ganditor din Torino, nici macar gratie masinutei Fiat. Ci multumita fotbalului, datorita lui Platini, Boniek, Paolo Rossi si celorlati corifei ai minunatei echipe care a fost Juventus Torino si care a dominat lumea fotbalului in prima jumatate a anilor ’80 in era Giovanni Trapattoni… pe atunci, cand ziceai fotbal, ziceai Juventus Torino. Ma rog, acum nu mai e cazul, desi Juve a iesit campioana Italiei 3 ani consecutiv, dar la nivel european nu mai este una din acele echipe de legenda…

In consecinta, cand am fost prima oara in Italia, in 1994, mi-a fost imposibil sa nu includ si Torino in lista destinatiilor care trebuiau vazute neaparat. E drept, intre timp citisem ca Torino e urat, ca e un oras industrial, dar pentru Platini & co. era musai sa ma duc. Si am avut o mare surpriza. Torino nu este deloc urat. E drept ca nu are monumentele acelea extraordinare ale Venetiei, Romei sau Florentei, dar sa spui ca e un oras urat e pacat de la Dumnezeu. Este un oras dragut, a carui atmosfera te va invalui si iti va placea. De la Torino, incep in valuri dealurile care culmineaza cu Alpii, asa ca se spune ca e si orasul cu cel mai fresh aer din Italia. In plus, dupa Jocurile Olimpice de Iarna din 2006, orasul a fost complet refacut si si-a redescoperit splendoarea din perioada in care era capitala a Piemontului, micul regat nord-italian care a refacut unitatea Peninsulei pentru prima oara din vremea romanilor.

 

Cand sa te duci la Torino

Eu am fost vara si, dupa mai bine de 2 saptamani super “caldo” in sudul Italiei, Torino a fost o gura de aer fresh! Da, am fost tot in pantaloni scurti, dar era o temperatura perfecta. Cred ca iarna e un pic cam frig, asa ca, din mai pana prin octombrie–noiembrie, este o vreme taman buna de vizitat.

 

Cum ajungi la Torino

Cu avionul

Wizz Air va opera zboruri directe spre principalul aeroport Torino din Bucuresti si Timisoara, cu incepere din 30 septembrie (Bucuresti) si 3 noiembrie (Timisoara). Preturile incep de la 99 de lei (cu taxe aeroportuare si administrativa incluse) din Bucuresti si 109 lei din Timisoara, dar, atentie, doar aproximativ 10% dintre locurile de pe o cursa se vand la preturile acestea si, evident, se adauga diverse optionale.

Pe langa zborurile operate de WizzAir, Tarom are de asemenea zboruri directe de la Iasi la Torino. Blue Air zboara in aeroportul low-cost Cuneo aflat la vreo 60–70 km sud de Torino din Bucuresti (cu incepere din 30 septembrie) si Bacau.

Cu trenul

Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 34 de ore din Bucuresti-Nord pana la Torino Porta Susa si ajungi dupa minimum cinci schimbari de tren (Budapest Keleti, Viena Westbahnhof, Zürich HB, Chiasso si Milano Porta Garibaldi). Un bilet cu trenul este, in general, mult mai scump decat cu avionul, daca insa iei un Inter Rail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, mai multe companii opereaza autobuze spre Torino, drumul durand intre 30 si 36 de ore. Pretul unui bilet dus este de 80 de euro (la companiile care pleaca din autogara Filaret).

Cum ajungi de la aeroport in oras, la Torino

Aeroportul din Torino este situat la vreo 15 km de centrul orasului. Cel mai rapid este sa luati un tren GTT pana la statia GTT Dora (19 minute, 3 euro) si de acolo puteti lua un tren Trenitalia mai departe. Alternativ, puteti lua un autobuz SADEM, care va poate duce in centru si la principalele doua gari ale orasului – Porta Susa si Puorta Nova (45/50 de minute, 6,50 euro + 0,50 euro daca va achizitionati biletele din autobuz. Mai multe amanunte aici.

 

Cum calatoresti prin Torino

Este evident ca un oras trebuie sa-l iei pe jos pentru a-l simti cu adevarat. Dar daca vrei sau trebuie sa recurgi la transportul in comun, o sa fii foarte multumit – compania GTT  (Gruppo Torinese Transporto) opereaza o linie de metro, 8 linii de tramvai si aproape 100 de linii de autobuz urban si suburban, pe langa linia ferata spre aeroport. Un bilet obisnuit valabil pentru 90 de minute costa 1,50 euro, iar un bilet pe zi costa 5 euro. Pentru mai multe optiuni, aruncati o privire aici.

 

Top 5 obiective turistice in Torino

  1. Mole Antonelliana – este cladirea-simbol a orasului Torino, turnul care iese in evidenta de pe orice deal te urci. Initial, trebuia sa fie o sinagoga, dar astazi gazduieste Muzeul Cinematografiei (6,50 euro), si, evident, pentru 4,50 euro te poti urca pana in varf pentru o panorama a orasului.
  2. Palazzo Madama – Roma are Muzeul Vaticanului, Firenze are Galeriile Uffizzi, intr-o tara artistica ca Italia nu se putea ca un oras ca Torino sa nu aiba un muzeu de arta. Ei bine, Muzeul de Arta Antica gazduit de Palazzo Madama detine o colectie cu care multe orase din lume s-ar mandri. Si care merita vazuta.
  3. Catedrala Sf. Ioan – poate ati auzit de “giulgiul din Torino”, o panza de in despre care traditia crestina spune ca ar fi fost purtata de Isus in timpul crucificarii. Giulgiul a fost furat de cruciati din Constantinopole in 1204, iar din 1758 se afla la Torino. O fi real, o fi fals, acum nu mai conteaza, este un loc unde vin sute de mii de pelerini sa se inchine.
  4. Muzeul Egiptean – ei bine, pare ciudat, dar Torino gazduieste cel mai important Muzeu Egiptean din lume dupa cel din Cairo. Asa ca merita sa dati 7,50 euro pentru a descoperi comori ale antichitatii faraonice.
  5. Stadionul Juventus. Din pacate, stadionul istoric delle Alpi a fost demolat, dar arena care gazduieste multipla campioana a Italiei este cu adevarat spectaculoasa. Si daca am inceput articolul despre Torino referindu-ma la fotbal, nu pot sa nu va recomand sa vizitati stadionul Batranei Doamne, de preferinta pentru vreun meci :).

 

Unde sa dormi in Torino

Torino nu este un oras extraordinar de turistic comparativ cu invecinatul Milano, aici marea majoritatea a vizitatorilor venind cu probleme de business, de aceea vei gasi numeroase structuri hoteliere dedicate celor veniti in delegatie. Conform Tripadvisor, cea mai buna optiune de hoteluri “budget” este hotelul Adalesia, camerele costand insa cam de pe la 60 de euro in sus.

 

Unde sa mananci in Torino

Paste, paste, paste, mancarea nationala a Italiei o gasesti peste tot si in Torino. Evident, cele mai faine restaurante sunt in centru, dar daca te duci cativa pasi mai departe de principalele zone turistice, vei gasi restaurante familiale cu preturi mult mai decente. Daca ajungeti la Torino venind de prin sudul Italiei, veti fi loviti de preturi. Aici e zona germanica a Italiei cu preturi in consecinta 🙂

 

Ce sa faci dincolo de Torino

Sa schiezi. Dincolo de Torino incep Alpii si marile statiuni de schi italiene sau frantuzesti. Daca vii insa vara, poti sa cobori spre sud unde te asteapta Coasta italiana a Marii Ligure cu statiuni precum San Remo sau Coasta de Azur cu celebrele Monte Carlo (pentru cei cu foarte multi bani), Nice, Cannes, St. Tropez.

Imagini Torino

22. Torino.jpg

23. Torino.jpg

21. Torino.jpg

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Wizz-logo

Comentarii

  • Stefan spune:

    Cred ca ai uitat să precizezi ca și TAROM-ul are zboruri directe catre Torino. Exista cel putin un zbor Iași-Torino și zboară pe aeroportul din Torino (nu Cuneo).

  • larisa spune:

    Multumesc pentru articol, este foarte util. In martie voi ajunge in Torino si de abia astept sa descopar orasul. Din pacate inca nu se poate circula cu Wizz-ul de la Timisoara la Torino dar vom lua avionul spre Milano si de acolo trenul. O sa revin cu impesiile.

  • Stelian spune:

    Cel mai ieftin si confortabil este sa iei cazare pe Airbnb!!Eu am stat 2 nopti intr-un apartament de 2 camere langa statia Fabrizzi ,destul de central ,cu 78 € in conditii excelente (bucatarie dotata la maxim,TV ,AC ) !!

    • Imperator spune:

      N-am stat niciodata cu airbnb, dar am auzit pareri contradictorii – de la excelent (cum e al tau) la dezastru.

      • Adela spune:

        Acelasi lucru se poate spune si despre booking.com ca poti avea experiente extraordinare sau dezastru. Depinde de la hotel la hotel in cazul booking-ului sau de la apartament la apartament in cazul airbnb-ului. Simplul fapt ca un apartament e listat pe airbnb nu garanteaza calitate sau lipsa de calitate. Trebuie sa analizezi bine oferta si sa alegi ce crezi ca ti se potriveste. La fel ca la hotel de fapt.

        • Imperator spune:

          La booking, cat si la airbnb, cei care au stat dau calificative. Problema este ca o medie devine semnificativa din punct de vedere statistic undeva la peste 200 de review-uri in ultimii 2 – 3 ani. Airbnb are foarte putine proprietati care au 200 review-uri in ultimii 3 ani si deci marja de eroare (si deci disatisfactie) este infinit mai mare.
          Cand aleg un hotel pe booking, unul dintre criteriile de baza este nota, dar si daca au fost mai mult de 200 care au dat note. Evident, pe langa locatie, pret, facilitati, internet, etc

          • Adela spune:

            Nu sunt deloc de acord cu afirmatia ca rata dezamagirilor e mare. Bazat pe ce spui asta? Daca ar fi mare airbnb nu ar avea cresterea pe care o are in prezent. In 2015 au fot 80 de milioane de nopti rezervate pe airbnb si se estimeaza ca in 2017 vor fi 110 milioane. Asta in conditiile in care de la lansarea din 2008 si pana in 2012 avea doar 10 milioane de nopti. Crestere uimitoare care nu vad cum ar putea fi bazata pe dezamagiri.
            Prin comparatie intregul Priceline Group (Booking+Agoda+Priceline) are in jur de 90 de milioane de nopti pe an. Expedia doar vreo 50 de milioane.

            Nu sunt cifre de ignorat si nu sunt cifre care arata dezamagire.

            Eu am inceput sa folosesc airbnb din cauza lipsei de transparenta de pe booking pentru acceptarea animalelor de companie. Nu se trec conditiile clare si te trezesti la hotel ca desi scrie ca e pet friendly sunt acceptati numai cainii sub 5 kg, sau cainele e acceptat dar trebuie legat in curte, sau ca esti obligat sa iei anumite camere (de exemplu mi s-a sus ca tre sa iau camera de 4 persoane daca merg cu cainele desi era trecut doar Pets accepted), sau platesti 25-35 de euro in plus pt caine. Si multe de genul asta. La arbnb pot cel putin sa discut direct cu proprietarul nu trebuie sa ma apuc sa caut detalii de contact de la hotel si sa ma rog ca imi va raspunde inainte sa fac rezervarea.
            Am inceput deci de nevoie sa il folosesc dar acum este modul meu „by default” de cazare in Europa.

  • munteanu spune:

    Experiente neplacute cu AIRBNB.Pe scurt,luat banii imediat si dupa o luna si jumatate ma trezesc cu sms la 2 noaptea ca s -a anulat rezervarea.Fara motiv,fara explicatii.Aceasta este realitatea,dupa cca 2 luni am reusit sa mi recuperez banii.Neseriozitate maxima ,oricand te poti trezi fara cazare ,aceasta intamplandu se dupa ce platesti.Cat despre contact ,nu exista telefonic,numai mail care nu prea raspunde nimeni.Te mint ca s-a facut plata returului dar in realitate nu se face.Zeci de drumuri la banca ,reclamatii si cam nimic.Pur si simplu proprietarul are alta smecherie si nu te mai primeste ! Nu se poate vorbi aceesi treaba pe booking, poti vorbi telefonic cu ei si sant sanse sa nu mai fie valabila rezervarea deoarece hotelul s-a retras de la ei.Macar nu platesti nimic !Ar fi multe de zis dar ma opresc aici.Calatorii intelepte la toata lumea

    • Adela spune:

      Mi s-a intamplat mie sa raman fara hotel in San Francisco cu doar 2 zile inainte sa am nevoie de el. Cand am sunat la booking mi s-a spus ca e dreptul hotelului sa imi dea cancel la rezervare. Motivul era ca mi-a fost cerut inca un card de credit si eu nu as fi raspuns. Eu le-am zis ca nu am primit nimic deci nu aveam cum sa raspund. Si chiar nu primisem. Si uite asa m-am trezit cautand cazare intr-unul dintre cele mai scumpe orase din lume cu 2 zile inainte in conditiile in care totul era 89% fully booked. Nu m-a incalzit cu nimic ca nu imi luase banii. Am platit oricum de doua ori mai mult pe camera de hotel din cauza lor 🙁 Personal m-a dezamagit foarte tare felul cu booking s-a spalat pe maini si m-a trimis la plimbare. Mi s-a mai intamplat o data sa mi se spuna la hotel ca ei nu au rezervarea mea si sa fiu trimisa la alt hotel si totusi booking sa imi se ia banii pe motiv ca eu nu m-as fi prezentat. Nici pana acum nu am primit banii inapoi de la booking pe camera respectiva pt ca era cuvantul meu impotriva hotelului si ei au crezut hotelul. Noroc ca nu era cine stie ce avere. Dar au fost 2 cazri in cateva sute de rezervari deci nu imi permit sa spun ca booking e nasol. La fel cum nu pot sa spun ca airbnb e rau. Se poate intampla sa fie rau insa in marea majoritate a cazurilor se pare ca e bine. Altfel airbnb nu ar fi cel mai mare site de cazare din lume desi nu detine nici un hotel 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest