Da, sunt de acord, sesiunile de cumpărături fac parte din ritualul călătoriilor. Și eu fac cumpărături prin călătorii, intru prin malluri, de asemenea nu ratez să intru în supermarketuri… îmi fac o idee și asupra gusturilor localnicilor și despre produsele disponibile. Dar nu pot spune că principalele obiective turistice într-un oraș sunt mallurile… Nicăieri, exceptând un oraș. Bănuiesc că ați ghicit, e vorba de Dubai!
Dubai este orașul recordurilor, dar și al mallurilor. Principalele două malluri din oraș sunt cele mai mari din lume. Mall of the Emirates a anunțat când a fost deschis, în 2005, că este cel mai mare mall din lume, dar a fost detronat de concitadinul Dubai Mall, construit la umbra celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa. Cum spuneam, mallurile din Dubai sunt niște obiective turistice prin ele însele, nu neapărat prin mulțimea de magazine și de restaurante (mda, sunt aceleași ca peste tot, dar, evident, sunt mult mai mari și muuuuuuult mai multe), ci prin atracțiile turistice pe care le găzduiesc.
Mall of the Emirates găzduiește celebra pârtie de schi – Ski Dubai. Evident că politica de marketing a Dubaiului este să impresioneze și să intrige prin recorduri, dimensiuni și “nebunii”. Cine și-ar imagina că poți schia în deșert, într-o zonă unde temperaturile de 40 de grade în vreo 6 luni pe an sunt considerate ca fiind cam joase. Dacă Dubaiul ar deține Antarctica sau o bucățică din ea, ar fi construit în mod evident o plajă tropicală. Cum deține doar deșert fierbinte, au construit o pârtie de schi. Este, practic, o zonă foarte mare, ermetic sigilată, unde temperatura este ținută constant la circa zero grade. Evident, arată ca o mică stațiune de schi… cu un teleferic, cu o pârtie, dar și cu o minipârtie de bob, sanie etc. Mă rog, nu am văzut vreo pârtie pentru cei care vor să se dea cu celofanul, dar nu se știe niciodată… numărul de rezidenți și turiști români în Dubai este în creștere :).
De departe însă cei mai haioși sunt cei care nu au experimentat vreodată frigul, mai precis indieni ori arabi. Îi vezi cât de entuziaști sunt în gecile primite înainte de a intra și cum țopăie cu ele puse peste sari-uri sau jalabiya. Nu am intrat încă înăuntru, poate data viitoare, dar am urmărit spectacolul dintr-un restaurant libanez. Mă rog, marketingul lucrează la greu în mall – oricine poate vedea o mică frântură din Dubai Mall din zona publică, dacă vrei să vezi însă telescaunele și pârtia din plin trebuie să intri într-un restaurant. Am hotărât să și iau masa acolo, că doar nu era să intru doar să fac niște poze, era scump, dar nu aberant, cert este că mai intrau în general englezi sau americani sau ce-or fi fost doar să facă poze. Și chelnerii nu le ziceau nimic. Deci puteți încerca :).
Dubai Mall deține două mari atracții. Una este acvariul, unul dintre cele mai mari din zonă, un acvariu imens, dispus pe câteva etaje de mall. Spre deosebire însă de Ski Dubai, aici poți să vezi o bună parte din pești în acvariul întins pe vreo două etaje din mall în mod gratuit. Evident, dacă intri (nu am intrat aici, am văzut acvariul de la mallul din Bangkok și presupun că ideile sunt similare), vei avea parte de experiențe mult mai variate (cum ar fi, de exemplu, să pătrunzi într-un tunel înconjurat din toate părțile de pești) sau să ajungi la doi pași de un crocodil imens.
Cealaltă atracție nu este exact în mall, că nu ar încăpea, în schimb intrarea este fix din mall. Este vorba de accesul la Birj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume (în momentul acesta). Da, poți să te duci la recepție și să plătești pentru intrare, dar nu te-aș sfătui. În primul rând, pentru că biletul este mai scump decât dacă îl iei de pe Internet și, în al doilea rând, s-ar putea să nu ai loc pentru că există un număr limitat de oameni care urcă la un moment dat în turn. Ceea ce trebuie să faci este să cumperi bilete online de pe acest site, să alegi data/ora la care te duci și asta e. Evident, biletele la ora la care ziua se transformă în noapte sunt în general cele mai vânate, deci trebuie rezervate mult în avans. Eu am fost de două ori ziua, data viitoare cred că o să mă duc să văd Dubaiul și pe timp de noapte (când am fost ultima oară, WizzAir-ul a survolat Burj Khalifa destul de aproape, dar totuși am avut parte doar de câteva secunde de panoramă… nu e destul!
Medinat Jumeirah este mallul care îmi place însă cel mai mult din tot ce am văzut în Dubai. Spre deosebire de Mall of the Emirates și de Dubai Mall, care sunt găzduite de niște clădiri moderne fără vreo valență arhitectonică, Medinat Jumeirah este practic recrearea unui bazar, evident, de mare, mare lux. Ce îmi place în Medinat Jumeirah este că folosesc elementele arhitecturii arabe, o bună parte din el nu e acoperit și nu e gigantic. În plus, da într-un soi de lagună, o Veneția emirateză cu bărci care se plimbă prin jurul clădirilor în stil arăbesc. La capetele mallurilor se află două hoteluri de megalux (unii spun că sunt peste iconicul Burj-al-Arab), care arată fix ca în palatele sultanilor din 1001 de nopți. Sau, mă rog, cum ți-ai putea închipui că arătau.
Cam acestea sunt cele trei malluri pe care nu trebuie să le ratezi în Dubai. Evident, dacă te duci pentru shopping te poți duce și prin alte malluri, acestea nu sunt realmente cele mai ieftine, dimpotrivă, Medinat Jumeirah este printre cele scumpe, cu produse de lux. Cum ziceam, cel mai bine este să combini…
Când să mergi în Dubai
Din octombrie până în martie. Dacă nu vrei să vezi abur ieșind din toaletă când tragi apa și dacă nu vrei să afli cât de adevărat e calamburul “Ce este mai cald decât apa caldă? Apa rece”, du-te din toamnă până în primăvară.
Cum ajungi în Dubai
Slavă Domnului, sunt trei companii aeriene care zboară din București direct până la Dubai: Wizz, Tarom si Fly Dubai. Din Budapesta, poți lua pe Wizz și, mai nou, Emirates.
Viza de Dubai
Nu îți mai trebuie, dar îți trebuie un pașaport de 5 ani (nu temporar) și care expiră după 6 luni din momentul în care ajungi în Dubai.
Cum călătorești între malluri
Șeicul a gândit și Allah a dat. Mall of the Emirates și Dubai Mall sunt conectate printr-o linie de metrou – o opțiune ieftină și comodă. Pentru Medinat Jumeirah, îți cam trebuie taxi, dar nu e foarte scump, costă puțin mai mult decât la București, dar, atenție, distanțele sunt foarte mari. Medinat Jumeirah e mai aproape de Mall of the Emirates decât de Dubai Mall.
Sejururi organizate
Evident că nu duci lipsă de oferte, mai ales în perioada de iarnă. Cei de la Paralela 45 au plecări în fiecare sâmbătă până, hăt, în mai, așa că poți opta oricând. După începutul lui mai, trebuie să spun, temperatura trece bine de un prag de confort. Amănunte, aici.
Imagini malluri din Dubai
Dubai Mall – cel mai mare mall din lume (zic ei)
Are si un loc in care sa patinezi (dar nu e nimic special spre deosebire de Ski Dubai)
Acvariul (zona publica)
Intarea in acvariu 🙂
Afara, nu rata spectacolul fantanilor. Dupa ora 6 🙂
Daca vrei sa urci in Burj Khalifa, cumpara biletele on-line. Altfel, daca doar ajungi acolo si vrei sa urci, poti sa ai parte de acest mesaj
Mall of the Emirates
Partia… ai zice ca e in aer liber pe cine stie ce munte
Ma rog, nu e doar partie de schi, mai sunt si alte dracii
Ai vazut vreo partie serioasa fara teleferic ? Normal, ca exista teleferic si in mall 😉
Medinat Jumeirah ca in 1001 nopti
Imi place ca o buna parte din el in aer liber (dar nu vreau sa stiu cum e vara)
multa arhitectura araba
Laguna lui Medinat Jumeirah
Varianta dubaiana a gondolelor – abra
Imi place rau mixul intre traditional si modernismul Burj-al-Arab
Ai zis bine ca mall-urile sunt obiective turistice.
Acum, de sarbatori, sunt si impodobite foarte frumos; in Dubai Mall la Lafayette Galeries au aranjat un Winter Wonderland unde ninge!!! De mult nu am vazut oameni asa fericiti ca in alea 3 minute cand ninge!
Anul asta am avut onoarea sa le vad pe primele doua (zice-se din lume) Mall Dubai (5,400,000 sq ft) si Emirates si am ramas surprins cand am pus piciorul si in al treilea ca marime, cum am aflat la fata locului, Mall of Asia din Manila. Efectiv exista mall uri cu suprafete mai mari prin China – care sunt mai mult centre comerciale situate intre mall si comerturile chinezesti – si care spre deosebire de mall-urile din Dubai sunt mai mult goale decat pline cu magazine – Cum este cazul New South China Mall ( (7.1 million sq ft) – care la 9 ani dupa inaugurare inca mai are 36% spatii goale. Deci in materie de mall-uri nu-i intrece nimeni pe Emirati.
salut Cezar. Se stie ca arabii sunt priceputi la negocieri dar pentru a negocia cu ei avem nevoie de unele informatii pe care cred ca ni le poti da tu :
– unde e cel mai bine sa schimbi AED (Aeroport/Hotel/Mall/alte case valutare). Au comisioane la schimb?
– de unde se poate rezerva un safari in desert? cea mai buna/safe varianta? pretul aproximativ?
– ce variante de plimbari cu barca sunt? preturi aproximative?
Nu m-am uitat ca nu am schimbat niciodata, intotdeauna am scos bani din ATM, dar presupun ca cele mai bune rate le obtii de la casele de schimb valutar de prin mall-uri si oras.
Orice hotel iti poate rezerva jeep safari. Toate sunt safe, in general te duc fix in aceleasi locuri, iar preturile difera in functie de hotelul de unde le cumperi. Cu cat e mai ieftin hotelul, cu atat preturile sunt mai joase. Dar cum ziceam, programele sunt extrem de similare pana la identice.
Tururi din Dubai Marina pana spre Burj-al-Arab la 50 AED (economy class), 75 AED (business class), vezi aici: http://www.imperatortravel.ro/2013/12/wizzair-challenge-la-dubai-ep-5-dubai-din-cer-pe-apa.html
Mai exista fix din acelasi loc tururi mai lungi (dar cred ca 1, max 2 ori pe zi pana in Deira.
Sa zicem, traversarea din Bur Dubai in Deira cu abra (5 – 10 minute, 1 AED) si mai exista un tur de o zi care te duce la fjordurile omaneze (Musandam). Costa cam 300 – 400 AED, in functie de de unde o cumperi
Am tot citit ca din 5 Ianuarie pana in 5 Februarie in Dubai e un fel de „Mecca a shopping-ului”. In Dubai inca nu am ajuns.Poate cineva sa confirme acest lucru, ca reducerile chiar sunt in acea perioada atat de substantiale pe cat se spune, si eventual sa dea si cateva exemple ?
Multe multumiri. Norbert.
Din cate stiu, nu e cine stie ce.
Este marketing mult, chiar si cu reduceri, tot sunt mai scumpe decat in Bucuresti, am fost in ianuarie pentru o saptamana. Am vrut sa cumpar smartphone, pret cam cu 15 % mai mici, dar garantie doar un an si doar local, iar meniurile erau pentru tari asiatice. Pentru imbracaminte nu renteaza nici atat, sunt mai ieftine la mall in Romania.