Nu puteam sa inchei acest miniserial fara sa strang mai multe informatii si ponturi intr-un minighid. Nu pot sustine ca este un ghid pentru Sicilia, pentru intreaga Sicilie. Aceasta insula are atatea locuri frumoase incat mi-ar trebui, probabil, doua-trei saptamani ca sa vizitez tot ce mi-as dori – plaje superbe, temple grecesti, orase istorice, sate catarate pe dealuri, campuri fertile. Eventual si sa asist la un ceremonial al Mafiei. Sau poate nu. Ceea ce am strans aici sunt mai degraba informatii care sa va ajute sa descoperiti o parte din Sicilia de Est, zona din jurul Cataniei, zona pe care am vizitat-o intr-un weekend lung, de vineri pana luni.
Cand sa merg in Sicilia
Cred ca cel mai bine este primavara si toamna. Vara, probabil ca insula este luata cu asalt de milioane de turisti (mai ales italieni) si poate fi foarte foarte cald cu o umiditate crescuta (exceptand Etna unde temperatura va fi cu adevarat rezonabila). Iarna este destul de ploioasa, dar temperaturile maxime tind spre 20 de grade in timpul zilei daca este soare. Eu am fost la mijloc de septembrie si am avut parte de o vreme superba – soare, cald si, e drept, vreo doua descarcari violente de ploaie de vreo jumatate de ora spre sfarsitul dupa-amiezelor
Cum ajungi in Sicilia
Cel mai simplu este cu avionul. Din Romania, poti sa zbori fie cu Wizz, fie cu Blue Air din Bucuresti pana pe aeroportul din Catania. Daca esti dispus sa dai bani mai multi, poti zbura cu Alitalia via Roma atat la Catania, cat si la Palermo. Am zburat cu Wizz ca avea un orar mult mai bun – vineri ajungeam la inceputul dupa-amiezii, iar luni plecam dupa-amiaza.
Ce sa vizitezi in Sicilia
Cum am zis, Sicilia are o tona de atractii turistice si locuri frumoase. Daca ai doar un weekend la dispozitie, nu rata Etna si Taormina. Daca as fi avut cel putin o zi in plus, m-as fi dus fara indoiala la Siracuza, al carei oras vechi este recomandat ca fiind unul dintre cele mai frumoase orase din Italia (si asta spune multe). Am descoperit in Sicilia si un loc care dupa poze parea de vis – Golle dell’Alcantara, o serie de chei prin care curge un rau puternic. E interzis sa umbli prin chei intre noiembrie si mai, cand este un debit puternic de apa si exista riscul de accidente, dar in rest, no problem. Poti ajunge acolo cu un autobuz din Taormina sau cu un tur din Catania.
Cum ziceam, recomand sa vizitati Etna. Veti gasi multe tururi, dar ceea ce as face daca m-as mai duce o data e sa merg pe cont propriu. Exista un autobuz AST care pleaca de langa gara pana la Rifugio Sapienza, iar de acolo poti lua telefericul pana la 2.500 de metri. De la statia superioara a telefericului, poti sa o iei pe jos spre unul din marile cratere sau cu un camion Mercedes-Benz. Daca stai in Taormina insa, singura optiune de a vizita este sa iei un tur sau sa inchiriezi o masina.
Unde sa dormi
Personal, am ales Catania ca baza, dar daca m-as mai duce o data, as alege Taormina. E mai scumpa, dar este magica. In Catania, am stat in hotelul Katane Palace, un hotel foarte OK, aflat la 15 minute de mers pe jos atat de gara/autogara, cat si de centrul Cataniei. Daca ai mai multe zile si vrei sa stabilesti o baza undeva, Catania este totusi cea mai buna solutie, pentru ca ai legaturi directe spre Palermo, Agrigento, Taormina, Siracusa sau Etna. Din Taormina, nu poti ajunge decat in Catania, Messina sau cheile Alcantarei, pentru celelalte destinatii trebuie sa schimbi in Catania.
Cum te deplasezi
Exista o retea destul de buna de autobuze care leaga diverse destinatii din Sicilia si nu numai (daca tii neaparat, poti sa mergi cu autobuzul pana la Roma sau chiar si Milano). Exista mai multe companii de autobuze care deservesc diverse destinatii, dar le gasesti in acelasi loc.
Din Catania, autobuzele interurbane le iei dintr-o parcare ca un tarc din apropierea garii (intreaba unde e, nu este foarte vizibila, fiind ascunsa de niste ziduri anonime). Casele de bilete nu sunt in autogara, ci la vreo 200 de metri distanta, si birourile companiilor aeriene sunt unul langa altul. In cazul meu, autobuzele inter-urbane au mers la fix. Se poate ajunge direct de la aeroport la Taormina sau Palermo, nu mai e nevoie sa ajungi in oras.
In autogari gasesti fara probleme orarele autobuzelor, care sunt destul de frecvente.
Sicilia are si o retea de trenuri, dar te poate ajuta doar daca vrei sa mergi cu un tren de noapte pe o distanta lunga, sa zicem Roma. Daca vrei sa iei trenul din Catania in Taormina, este mai lent decat autobuzul, si nu te lasa in oras (care se afla cocotat pe munte), ci la nivelul marii, iar de acolo tot mai trebuie sa iei vreun autobuz sau teleferic pana in oras. Exista o linie privata, Transetnea, care e folositoare doar daca vrei sa vizitezi satele de sub munte. In mod cert, nu urca pe munte.
Ce mananci in Sicilia
Peste-spada. Il gasesti prin toate restaurantele, este foarte bun. Nu uita de cannelloni, mai ales cele dulci :). In rest, obisnuita bucatarie italiana – paste, pizza, panini si, nu in ultimul rand, gelato (inghetata).
Cum comunici
In ultima instanta, italiana este atat de apropiata de romana, ca si daca nu stii decat “ciao”, tot o sa intelegi. Unii sustin ca siciliana e mai apropiata de romana decat italiana, dar mie nu mi s-a parut. E o combinatie de italiana, catalana si araba. In schimb, am intalnit un numar surprinzator de mare de localnici care vorbesc engleza. Chiar surprinzator. Alternativ, in resturante si magazine e foarte posibil sa te intelegi in romana, comunitatea romaneasca din Catania fiind destul de mare (recunosc, in Taormina nu am auzit pe nimeni vorbind romaneste).
Voi ati calatorit in Sicilia? Daca da, unde mi-ati recomanda sa mai merg cand m-as duce din nou in Sicilia. Si ce alte ponturi si sfaturi mai aveti? Va multumesc!
Imagini Sicilia
Plecarea de pe Otopeni – Wizz si Blue
Avionul care m-a dus la Catania
Cum iesi din aeroport, dai de statiile de bilete – spre Catania, spre Taormina, spre Palermo, unde vrei
Autobuzul de Catania
Si cel spre Taormina
Gara din Catania. Aici ajunge si unul din autobuzele de la aeroport
Autogara interurbana
Peronul pentru Taormina
Iata si orarul
Fiecare peron cu destinatia lui
De aici se cumpara biletele Interbus
Autogara Taormina
Si casa ei de bilete
Intrarea in Katane Palace
Camera
Cam asa arata baia
Iar mini-barul e gratuit Grazie
Cine vrea filet de cal ?
Dar mai bine un peste spada
Asa e varianta grill
ma rog, nu m-am putut abtine si am comandat de 2 ori
Ah, cannelloni (aici, pe strada centrala din Taormina :))
Nu e cel mai exclusivist shopping, dar e cel mai popular intr-o Sicilie totusi saraca
O biserica din Catania
Refugio Sapienza la Etna
Telefericul de la Etna
Etna… peisaj selenar
Teatrul din Taormina cu Etna pe fundal
Plajele sunt insa cu pietre
Il Campanile del Duomo di Messina- merita vizitata, numai la ora 12, puteti vedea defilarea figurilor in cel mai mare ceas astronomic din lume.Ceasul este relativ nou, 1933, dar defilarea figurilor pe Ave Maria de Schubert e spectaculoasa.Daca aveti talent de fotograf, domul fiind foarte inalt puteti realiza un filmulet sau fotografii interesante.
E pacat sa nu vizitezi insulele Eoliene daca ajungi pe acolo. Ia o croaziera din Milazzo care sa te opreasca seara in fata vulcanului Stromboli care emite la fiecare 15-20 minute. Mancarea siciliana este absolut fabuloasa, incearca si pastele a la norma data viitoare.
Am fost in Sicilia acum 2 ani, am stat in sudul insulei intr-o vila cu piscina. Am vizitat numai partea de sud si de est cu o masina inchiriata, am incercat sa imbin o vacanta la mare la soare (vila facea parte dintr-un complex de vile ce aveau o plaja privata) cu locuri frumoase de vizitat. Ce am vazut in plus: Siracusa nu m-a impresionat, poate ma asteptam la altceva. In schimb sunt superbe orasele baroce din sud Noto, Ragusa si Modica. Sper sa vizitez in viitor si nordul: Palermo, Castelammare del Golfo, Cefalu, Messina, etc. Exista o retea de autostrazi bine pusa la punct si la jumatatea lui septembrie cand am fost nu era deloc aglomerata (mai ales in sud).
Am fost si in Siracuza, inclusiv pe insula Ortigia. Merita, e un loc de basm, aici gasesti singura rezervatie de papirus din lume, muzeul lui Arhimede, restaurante si terase foarte chic, precum si o faleza inalta cu o panorama grozava asupra marii. Cu siguranta ma voi intoarce in Sicilia, m-a impresionat f. mult.
[…] https://www.imperatortravel.ro/2014/12/sicilia-mic-ghid-de-vizitare.html […]