Cred ca am fost primul la micul dejun. Am deschis, practic, restaurantul, dar totul era pregatit pana la ultimul corn. Cine zicea ca in Sicilia e haos? Cel putin regiunea Catania mi s-a parut rezonabil de ordonata si de disciplinata spre deosebire de Napoli bunaoara. Dar a meritat trezirea devreme. Era ultima zi “full” in Sicilia, asa ca trebuia sa merg si la Taormina, ca prea auzisem numai lucruri bune si vazusem niste poze chiar magnetice. Asa ca pe la 8 si ceva bananaiam printre chinezi somnorosi (pe drumul spre autogara sunt un soi de angrouri care vand chinezarii) in cautarea casei de bilete de autobuz. Am descoperit-o, am cumparat un bilet dus-intors, m-am asigurat ca la intoarcere puteam lua orice autobuz, si la 8 fara un pic eram alaturi de numerosi chinezi intr-un autobuz cu destinatia Taormina. Cam mare comunitatea chineza de aici, si nu pareau toti negustori, multi se duceau la lucru.
Desi pe harta zici ca e la doi pasi, Taormina nu este chiar asa de aproape de Catania, autobuzul face mai bine de o ora, chiar si in conditiile in care o ia pe autostrada si nu opreste decat in Giardini Naxos. Initial, regretam pierderea de vreme, dar cand am ajuns pe malul marii, cu fatadele acelea superbe colorate ale unor cladiri clasice, parca as fi sarit din autobuz sa vad si Giardini Naxos. Si bine am facut… dupa ce am ajuns pe langa zona litoralului taorminez si autobuzul a inceput sa urce pe munte spre Taormina, am ramas siderat de atata frumusete – apa verde-turcoaz, superba vegetatie mediteraneeana si vilele somptuoase. Si atunci am realizat a doua greseala – ca am decis sa dorm in Catania si nu in Taormina!
Taormina este un oras istoric, fondat de greci si fosta capitala a Siciliei bizantine, cocotat pe unul din versantii Etnei, un oras sic si bogat, departe de situatia materiala din restul Siciliei, apropiat mai degraba de Capri sau Coasta Amalfitana (nu stiu cum se face, dar cele mai exclusive orase din peninsula se afla tot in hulitul sud). Nu sunt singurul sedus de Taormina… Inaintea mea, aici au venit artisti, scriitori, aristocrati si capete incoronate, seduse de frumusetea acestui oras.
Dupa ce am ajuns in autogara din oras, am decis sa ma duc direct spre principalul monument din oras – celebrul Teatru Grec. Cum ziceam, Taormina a fost fondata de greci, fiind unul din principalele orase ale insulei pe vremea Greciei Magna. Si cum grecii erau mari iubitori de teatru, nu au putut sa nu construiasca o cladire impunatoare pe un deal cu o panorama de neuitat. Cand m-am catarat pe tribune am realizat importanta orasului in Antichitate – amfiteatrul din Taormina, suspendat intre mare si cer, poate gazdui linistit cateva sute de spectatori. Am prins de asemenea si momentul ideal pentru a savura celebra panorama a Etnei din Teatro Greco, acea imagine iconica pe care o gasesti pe toate vederile din Taormina. Si este cu adevarat de neuitat. Sincer, cred ca am petrecut aproape doua ore, vrajit de frumusetea locului… dar Taormina insemna evident mai mult decat Teatro Greco.
Am inceput apoi sa ma plimb aiurea pe strazi. Acum sa nu credeti ca Taormina este un satuc pitoresc plin de localnici care isi mana vitele la pasune. Nu, este 100% comercial, absolut fiecare cladire din centrul vechi este un restaurant, hotel, bar, magazin de ceva. Dar si asa, stradutele care urca si coboara, cladirile frumos colorate stralucind in soare si chiar si toate aceste magazine, terase si restaurante amenajate cu bun-gust m-au facut sa am aripi la picioare. Am nimerit in micul parc din Taormina, aflat pe muchia dealului care parca se prabusea in mare, si atunci nu am mai rezistat, am cedat chemarii marii… Am decis sa cobor din Taormina jos la nivelul marii. Si pentru ca drumul plin de serpentine dintre Taormina–Mare si Taormina–Orasul vechi ma incantase, am decis sa cobor pe jos, parca vreo 8–9 kilometri, admirand privelistea, florile si mai ales vilele. Sicilia e saraca? Probabil, dar nu la Taormina. Taormina este o alta lume.
Marea la Taormina are o culoare magica. Este verde, un verde din acela patrunzator care te seduce. Din pacate, plaja nu e de nisip, ci din pietricele, dar plajele private au niste pietricele mai maruntite pentru onoratele talpi ale caror stapani au bagat mana in buzunar. In plus, daca mergi mai sus, dupa ce treci de plaja pentru gay, ajungi la plaja Spisone care are nisip. Nu m-am dus insa pana in acea duminica cu o vreme de vis, ultima inainte de a incepe scoala in Italia (si in Romania, de altfel), insa plajele destul de limitate ale Taorminei gemeau de lume, practic, trebuia sa topai cu mare atentie sa nu calci vreo mana sau sa sari peste vreun corp care voia sa se bronzeze cat mai uniform.
La doi pasi de aceasta plaja numita Lido Mazzaro se afla o mica insula – Isola Bella (Insula Frumoasa) care isi merita pe deplin numele. Nu trebuie sa inoti sau sa iei o barca, poti sa mergi pana acolo, cu apa pana la genunchi sau poate si mai sus, dar accesul se plateste (5 euro)… Este o mica gradina botanica cu un muzeu dedicat faunei marine din imprejurimi si cu o panorama minunata. Intrarea fiind platita, Isola Bella este de asemenea o oaza de liniste inconjurata de plaje pe care misuna sute si mii de oameni.
Dupa portia cuvenita de baie in mare, am decis sa revin in oras. Voiam sa ma duc mai sus de Taormina la Castelmola, satul care scruteaza de sus intreaga coasta, un adevarat cuib de vulturi, cu cetatea de rigoare. Asa ca am luat telefericul care face legatura intre mare si oras (mi s-a parut mai cool decat autobuzul) si am ajuns inapoi in Taormina. Am incercat sa fac cativa pasi in orasul vechi, dar era prea multa lume – practic erau ambuteiaje de oameni, nu de vehicule. Asa ca am preferat sa mananc un peste-spada la un pret OK pentru Taormina (adica vreo 12 euro) si apoi sa iau autobuzul de Castelmola. In zilele de lucru, sunt autobuze din ora in ora, dar fiind duminica, erau mai rare.
Castelmola este o Taormina in mic si cu mult mai putini turisti. Cladirile la fel de frumoase si colorate, magazine si baruri gasesti peste tot, iar panorama de la Etna pana in Calabria este de vis. Soarele se indrepta incet spre apus, asa ca am decis sa vad si ruinele vechii cetati care incorona Castelmola si, imbatat de atata frumusete, am decis s-o iau pe jos spre Taormina. Citisem pe undeva ca exista un traseu per pedes, dar l-am ratat, asa ca o buna parte din drum l-am parcurs pe sosea. Si nu a fost rau deloc. Dupa mai bine de o ora de cand am plecat din Castelmola ajungeam victorios in Taormina pentru a captura ultimele raze de soare. Doamne, ce frumos a fost!
Am descoperit si am parcurs strada principala din Taormina dupa apus. Mai era inca zi pentru ca soarele de fapt se ascunsese in spatele Etnei, nu apusese cu totul, iar orasul era asaltat de oameni. Am descoperit piateta centrala cu panorama spre Calabria, am intrat in cateva bisericute si mai ales nu am ratat cannolli, una din specialitatile culinare tipice Cataniei, care a luat si forma de desert. Era o zi care imi parea rau ca se termina. Am mai stat pe strada, asteptand caderea noptii ca sa admir luminile orasului, si apoi am plecat incet-incet spre autogara. Cum am spus, asta a fost a doua eroare – ca nu am dormit in Taormina, ci in Catania. Dar asta e, uneori inveti pe pielea ta. In ultima instanta, nici Catania nu a fost o baza rea, dar Taormina ar fi fost cu adevarat minunata.
A doua zi dimineata nu am ratat ocazia sa ma duc in piata de peste, plina de viata, prea plina de viata pentru o luni de dimineata. Mi-am luat la revedere de la Piazza del Duomo, de la haioasa statuie din lava a elefantului de Catania, de panorama spre Etna. Si apoi m-am dus la statia de autobuz din fata garii pentru a lua autobuzul de aeroport. Aici, fatalitate. Am asteptat mai bine de o ora un autobuz-fantoma… Am intrebat la bilete, nimeni nu stia cand vine, daca vine, cum vine. In mod normal, ar fi trebuit sa vina la fiecare 20 de minute. Ei bine, nu. Asa ca a aparut un “pietar”, cum i se spunea pe vremuri, cu care am negociat sa ma duca cu 15 euro pana la aeroport. Am batut mana si am plecat la aeroport, discutand ce altceva decat despre fotbal.
Mi-am luat din nou loc la geam. Voiam sa imi iau si la revedere de la Etna si coasta siciliana a Cataniei. Dar spectacolul oferit de cei de la Wizz a continuat si dupa ce am pierdut din ochi coasta italiana… Am avut surpriza de a zbura peste Corfu si de a admira de la inaltime aceasta insula pe care am vizitat-o asta-vara si care mi-a placut si ea la nebunie. Doamne, sunt atatea locuri pe frumoase pe lumea asta… Cate sunt de vazut!
Imagini Taormina
Dis-de-dimineata in autogara Catania sa iau autobuzul de Taormina
Primii pasi prin Taormina. Arata intr-un mare fel
Intrarea pe strada principala a Taorminei
Ceremica siciliana
Intrarea in Teatrul Grec
Teatrul Grec si superba sa priveliste
Tribunele gazduiesc si astazi spectacole
Ooooo, marea !
Ooooo. marea !
Taormina
Inghetata O specialitate atat de italiana
Pe strazile din Taormina
Parcul orasului
De unde marea te atrage ca un magnet
Aproape sa cred ca am ajuns la Firenze
Litoralul taorminez
No comment
Isola Bella
Sa coboram spre plaja
Cam stancoasa
Dar traversarea spre Isola Bella face toti banii
Pe Isola Bella si mica sa gradina botanica
Inapoi spre Taormina cu telefericul
Dar nu stau prea mult in Taormina, vreau sa urc la „etajul” urmator
… la Castelmola
Pentru cea mai impresionanta panorama de pe coasta
Un bar cu umbrele
Fructe de cactus in Sicilia
Se apropie seara, e vremea sa o iau la picior
si sa revin in Taormina
Si stradutele sale asaltate de turisti
Cate ceva bun …. oh, cannelloni !
Limoncello
Cam multa lume.. timp sa ma tirez spre Catania
Superb ! Mi-am amintit cu drag. Aproape c-am imortalizat aceleasi cadre…:)
Buna Cezar!Vreau sa iti spun ca te urmaresc de foarte mult timp,sunt incantata de felul cum povestesti despre toate calatoriile tale.Dupa parerea mea,sa ai o viata frumoasa inseamna sa calatoresti,sa vezi,sa cunosti locuri si oameni.Esti o persoana fericita si norocoasa!Eu iti multumesc pentru rabdarea de a povesti,iti doresc sanatate si multe calatorii in continuare!
As vrea sa te corectez la fotografia „cactusi in floare”,acelea nu sunt flori,sunt fructe coapte,comestibile si foarte,foarte bune,dar se curata cu foarte mare atentie,nu se ating cu mana, se foloseste furculita si cutitul, au tepi mici ,care patrund in piele si nu scapi usor de ei.Cu scuzele de rigoare,iti doresc toate cele bune!
Multumesc, corectez. Se intampla cand incarci poze noaptea pe la 1
Sper ca ai intrat in barul cu umbrele din Castelmola. Daca nu tine-l minte pentru data viitoare.
Nu chiar… doar in fata lui
Dar la bar Turrisi ai fost ,in Castelmola?Acolo nu mergi sa maninci, e bucatarie proasta, mai mult pentru decoratia foarte „originala” a barului si a toaletei, nu pot sa dau detalii, ma jenez, nu merge cine si-a luat fetitele cu el.
Nu, nu am fost. Dar ce e acolo ?
Li și Bogdan vorbesc despre aceacelași lucru: Bar Turissi. Este barul cu umbreluțe roșii din poza ta. Fetele sunt incantate sa mănânce o înghețată sau sa bea o cafea acolo. …peste tot este plin de falusuri
Incepand de la mânerul ușii de la intrarea, pana la brațele scaunelor, lămpi, statuete, meniu, șervețelele de pe masă. …oriunde te uiți vezi falusuri. Vezi pe net. Eu am luat o sticlă de Vino alla Mandorla, personalizatapersonalizata pentru ei. Înghețata este ok.
@metal, si toaleta doamnelor este accesorizata corespunzator, clantele si robinetele au aceeasi tenta sexuala, sa nu se plinga nimeni ca nu a pus mina.Am mancat paste Norma aproape reci, scumpe foc, nu va recomand.
Am fost in 2014 mi-am reamintit cu placere comentarriile sint splendide . Si eu sint amatoare de turism . in aprilie merg in Israel -Iordania , ai fost? timite poze multumesc
Da, am fost.
Uite aici:
Iordania: http://www.imperatortravel.ro/categoria/destinatii/orientul-apropiat/iordania
Palestina: http://www.imperatortravel.ro/categoria/destinatii/orientul-apropiat/palestina
Israel: http://www.imperatortravel.ro/categoria/destinatii/orientul-apropiat/israel
sper sa merg in septembrie si sper sa fie de visasa cum de vis este si descrierea ta