Dacă ajungi în Bali direct din Europa, exclami – Doamne, ce prețuri bune, poți găsi pensiuni excelente pentru vreo 20-30 euro dubla, închirierea unei mașini cu tot cu șofer nu costă cine știe ce, iar mâncarea la restaurante de fițe costă în mod clar sub cât ai da la un restaurant mediu de pe o stradă lăturalnică din Frankfurt. Dacă ajungi însă în Bali venind de pe oricare altă insulă din Indonezia, atunci prețurile te vor lovi – sunt cel puțin triple față de Java, Sumatra sau Sulawesi. Dar, chiar și așa, Bali este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ pe care le-am văzut… paradis pur J. Dar și paradisul poate fi moca… Așa că să dau drumul la cele mai interesante experiențe gratuite pe care le poți avea în Bali.
- Intră într-un templu balinez. Bali este o insulă cu o majoritate hindusă care a rezistat asaltului musulman, practic, este o enclavă hindusă în cea mai mare națiune musulmană din lume – Indonezia. Templele sunt o încântare arhitecturală – mari sau mici, faimoase sau obscure, vei descoperi niște minuni arhitecturale. Atenție însă, trebuie să le vizitezi învelit într-un sarong – nu contează, bărbați sau femei. Și în anumite locuri din templu trebuie să pășiți desculți.
- Admiră apusul la Tanah Lot. Gândiți-vă la un templu pe malul mării, un templu ca o pagodă, cocoțat pe o stâncă. Gândiți-vă la un soare roșu aproape cărămiziu care coboară în mare și la un cer care, încet-încet, împrumută culoarea solară. Vei ignora miile de turiști. Va fi un moment magic.
- Asistă la un spectacol de dansuri balineze. În ciuda milioanelor de turiști și a modernizării accentuate, balinezii își urmează cu sfințenie tradițiile. Iar dansurile lor sunt parte din această tradiție. Practic, nu poate exista vreo fetiță balineză fără să știe să danseze legongul. Există numeroase spectacole artistice pentru turiști unde se plătește bani, logic, de altfel. Dacă mergi însă pe lângă temple cum ar fi în Ubud, vei putea asista la cursuri de legong, repetiții ale trupelor sau copiilor și chiar la spectacole complete.
- Descoperă paradisul în grădinile balineze… Când afirm că Bali este locul de pe Pământ cel mai apropiat de cum îmi imaginez eu paradisul este datorat orezăriilor și grădinilor. Eu m-am îndrăgostit de grădina hotelului Hyatt din Sanur, dar puteți descoperi și grădina hotelului Tjampuan din Ubud… sau oricare alta :).
- Participă la un festival hindu. Ca și coreligionarii din India, hindușii balinezi nu duc lipsă de zei și de festivaluri. Interesează-te când și unde au loc festivalurile religioase și vei asista la un spectacol exotic de culoare și sunet… orice festival trebuie să aibă orchestrele de gamelan care cântă, iar localnicii se îmbracă în hainele lor “de duminică”… care sunt de-a dreptul spectaculoase!
Voi, cei care ați fost deja în Bali, pe unde ați ajuns și ați avut o experiență / vizită interesantă gratis sau poate doar pentru câteva rupii? Vă mulțumesc pentru împărtășirea ei :).
Imagini Bali
Templele balineze – intotdeauna un spectacol arhitectonic
Templul regal de la Mengwi
Unul dintre cele mai gustate apusuri de soare din Bali – la Tanah Lot !
Poti descoperi trupe exersand sau invatand legongul sau alte dansuri balineze
Hotelurile din Bali se intrec in gradini paradisiace
cum ar fi Hyatt din Sanur
Cu atatia zei, Bali are festivaluri frecvente
corect mentionat in final „doar pentru cateva rupii” pentru ca in Bali aproape nimic nu e gratis. percep taxa de vizitare doar strainilor aproape la orice, chiar si la unele plantatii de orez. E drept, taxe foarte mici…. n-ai de ce sa te plangi
Am fost intr-o plantatie de condimente unde am beneficiat si de ghid si degustare de ceaiuri si cafele. Acolo nu am platit nimic, am oferit tips din proprie initiativa, mai aveau si un magazin de unde puteai cumpara produse proprii, acolo preturile erau scumpe, dar daca nu vroiai nu cumparai….
Ar mai fi plaja Padang Padang care este celebra si te poti bucura de ea free. Piata de peste din Jimbaran o mi poti vizita free: nu este un obiectv turistic si chiar se vor uita ciudat la tine balinezii care trebaluiesc pe acolo, este destul de murdar (chiar o balineza mi-a spus „este mult mai curat la voi in tara, nu?” dei nimeni nu stie nimic despre Romania acolo) insa daca vrei sa vezi proaspete pe taraba o diversitate de pesti si de fructe de mare cum in nicio alta piata europeana nu vezi, daca vrei sa vezi o filetare cu toporisca pe bustean, etc. merita sa dai o fuga.
Ar mai fi cate ceva free, dar nu imi vin in minte acum.
In anul care a trecut am fost in Bali o saptamana, la Ubud. Voi povesti pe blogul meu despre ce am vazut acolo, cam prin februarie. Mai am o mica restanta din decembrie pentru insula Evia si una ceva mai veche, pentru Malaka, de care trebuie sa ma achit mai intai.
Imi place poza din Mengwi, unghiul e foarte fain: acoperisurile seamana cu niste ciuperci Coprinus, murate de ploaie. Atunci devin ele asa ca aceste acoperisuri sau invers:)
Ne-am intros din Bali de 2 saptamani , dar o parte din noi a ramas acolo .Unde anume ? peste tot …am umblat mult , am cunoscut oameni minunati , locuri de vis , si pot sa va spun ca locurile foarte laudate va vor deceptiona macar un pic , iar altele , despre care nu ati auzit va vor marca pentru totdeauna . Campurile de orez sunt fascinante , peste tot , chiar in Ubud , sunt adevarate , cu oamenii muncind din greu si fara nici o taxa . Sa inchiriezi un scuter pt 24 de ore cu 50000 IDR si sa colinzi in jurul Amedului spre Muntele Agung , prin locuri parca virgine ( nu am intalnit turisti ) , apoi sa snorkel -esti printre corali si puzderie de pesti , sunt experiente pe care cu greu le poti numi amintiri , pentru ca te insotesc in fiecare zi cu aceiasi intensitate . In Ubud am inchiriat un taxi , un indonezian cu care ne-am imprietenit si care ne-a ghidat si transportat in foarte multe locuri , dintre care cele mai renumite sunt atat de comerciale ca nu-ti doresti decat sa le lasi in urma . Experienta in Bali a fost minunata , desi dupa scufundarile din Bunaken si Amed , asteptarile noastre nu erau prea mari . Am intalnit oameni cu adevarat exceptionali , si toti erau oamenii locului . Taxi driver-ul , PUTU SUASTIKA , vorbeste bine engleza , si este un foarte bun ghid , si mai ales poti negocia corect pretul pentru excursiile personalizate in Bali : tel 08123629032 , email putusuastika@yahoo.com. De asemenea ne-am imprietenit cu personalul hotelurilor unde am locuit , am indragit cu adevarat sinceritatea si caldura localnicilor , zambetul lor . Noi nu ne-am simtit agasati sau folositi , ne-am bucurat din plin de fiecare loc si fiecare minut ….si desi anotimpul ploios , noi am avut parte aproape numai de soare .
Anul viitor , in septembrie planificam o calatorie in Bali. Pentru ca ne place snorkellingul, m-ar interesa o statiune unde il putem practica, unde avem recifuri de corali mai aproape de tarm. Am inteles ca in sud-vest sunt valuri de surf. Pentru ca stam 10 zile, am putea sa stam in 2 locatii, cate 5 seri in fiecare. Oricum , astept sfaturi si sugestii. Multumesc.
Zonele cele mai bune de snorkeling si diving nu sunt langa marile statiuni.
Uite aici o lista: http://www.tripadvisor.com/Travel-g294226-c55509/Bali:Indonesia:Where.To.Snorkel.And.Dive.In.Bali.html
Pentru surfing, zona Kuta – Seminyak.
pentru snorkeling: Nusa Dua, Sanur sau Nusa Lembongan (aceasta fiind o insulita foarte aproape de Bali. se pot face si excursii de o zi aici) Recomand si Gili Islands, alte insulite dar mai apropiate de Lombok.
Stati si 3-4 nopti cel putin in Ubud, chiar daca nu e despre plaja…