După seria de articole despre Grecia, m-am gândit să reiau şirul despre insulele Greciei şi de data asta să scriu despre singura insulă grecească pe care am vizitat-o – Corfu. Şi, sincer să fiu, m-am convins de ce atâta amar de lume ia drumul Greciei… nu neapărat pentru preţurile rezonabile, cât pentru că cel puţin Corfu este cu adevărat specială. Chiar dacă mie nu îmi prea place să stau la plajă, marea aceea verde, mulţimea de panorame spectaculoase, dar şi plajele acelea magistrale de la picioarele versanţilor mai mult sau mai puţin înalţi, mai mult sau mai puţini abrupţi merită văzute. În plus, în special eu, iubitor de trecut, am descoperit multe locuri cu o istorie interesantă prin oraşul vechi Corfu sau prin fostul palat al împărătesei austro-ungare Sisi.
Ce atrage aici, în Corfu? Păi, hai s-o iau în ordine.
Locuri istorice – Corfu a fost singurul colţișor din Grecia care nu a fost ocupat de otomani, de aceea corfioţii sunt foarte mândri că sunt cea mai europeană parte a Greciei. Pe aici au condus veneţienii şi mai apoi englezii, până când Corfu a fost cedat într-un final Greciei, cândva la mijlocul secolului al XIX-lea. Toate aceste civilizaţii şi-au lăsat urmele.
Să încep mai întâi cu vechiul oraş Corfu City, un oraş construit de veneţieni care aduce mai degrabă cu sudul Italiei de dincolo de Marea Ionică, decât cu oraşele Greciei continentale. Străduţe înguste şi meandrate, rufe atârnate peste ele, biserici catolice la exterior, dar ortodoxe la interior, magazinaşe, copii jucându-se fotbal pe câţiva metri pătraţi. Este o încântare să te învârţi pe aceste străzi – e drept, cele principale, comerciale, sunt de multe ori aglomerate, dar nu trebuie decât să faci vreo doi paşi la stânga sau la dreapta şi deodată e linişte. Oraşul este flancat de două citadele care şi ele merită vizitate – pentru panoramă, dar şi pentru măiestria construcţiilor. Ca să fie meniul cosmopolit complet, într-una din ele poţi descoperi o fostă biserică anglicană construită în vremea ocupaţiei britanice în stilul Parthenonului atenian şi care azi, evident, este o biserică ortodoxă.
Daca vreţi să vizitaţi o citadelă bizantino-veneţiană care nu a fost cucerită de nimeni, duceți-vă undeva lângă Paleokastrita, în capătul celălalt al insulei, pentru un pic de mişcare (ai de urcat trepte), dar şi o superpanoramă. Se numeşte Angelokastro şi nu este foarte vizitată.
Un alt obiectiv de seamă este palatul Achilleion, aflat undeva la sud de Corfu City, construit de împărăteasa Sisi a Austro-Ungariei (soţia împăratului Franz Iosif), care avea gustul călătoriilor. Şi în călătoriile sale a ajuns în Corfu, de care s-a îndrăgostit (nu e prea greu, credeţi-mă). Aşa că a decis să-şi construiască un palat dedicat lui Achile, eroul legendar atât de drag împărătesei. Din păcate, Sisi nu s-a putut bucura prea mult de acest frumos palat – a fost construit în 1890, iar Sisi a fost asasinată în 1898 în Geneva, aşa că, după moartea ei, palatul a fost cumpărat de împăratul german Wilhelm II (Kaiserul), şi el îndrăgostit de Corfu. Ca şi Sisi, Wilhelm a avut pasiunea călătoriilor, mai ales în Orient (am găsit urmele vizitelor sale prin Liban, Palestina şi, iată, prin Grecia). Kaiserul a cumpărat palatul în 1907 şi, la fel ca Sisi, nu s-a putut bucura prea mult de el. În 1914 a izbucnit Primul Război Mondial şi Corfu a fost ocupat de trupele franceze şi de rămăşiţele trupelor sârbeşti care au reușit să traverseze Balcanii printr-un marş dramatic până pe coastele ionice, de unde au fost salvate de marina franceză şi transferate în Corfu.
Suntem în Grecia, deci e destul de greu să nu întâlneşti lăcaşuri sfinte ortodoxe. Nu e sat fără o biserică, cât de mică (vorba vine, de cele mai multe ori este cea mai mare clădire din sat), mai există şi nişte mănăstiri – cum este cea de la Paleokastrita, dar e musai să urci până în cel mai înalt vârf al insulei unde se află mănăstirea Pantokrator. De aici, poţi admira o bună parte a insulei, iar unii spun ca într-o zi foarte clară (şi, probabil, la primele ore ale dimineţii), poţi vedea până hăt, în Italia. Dar dacă nu vezi Italia, nu-ţi face probleme, fiindcă dacă te duci în orice zi cât de cât senină, în mod cert vei putea arunca o privire în Albania învecinată şi să vezi principalul oraş al Albaniei de Sud – Sarande.
Mulţi vin în Corfu la plaje şi au şi de ce. Vei găsi un mix de plaje cu pietricele, dar şi plaje cu nisip. Vrei plaje largi, ample, cu intrare lină în mare? Agios Georgios sau Arrilas sunt ceea ce cauţi (mă rog, sunt mult mai multe, astea mi-au plăcut mie cel mai mult, mai ales culoare extraordinară a mării). Vrei plaje spectaculoase, înguste, sub un munte care parcă se prăvăleşte în mare? Peroulades, în colţul nord-vestic, este cu adevărat spectaculoasă. Te pasionează wind-surfingul? În sud, vei găsi mai multe locuri pentru pasionaţi, cea mai căutată fiind plaja de la Issos (când am ajuns acolo, am fost uimit de cât de vântoasă e… într-o zi în care nu prinsesem nici cea mai mică briză). Vrei să faci nudism (topless-ul nu este prea popular pe majoritatea plajelor)? Nicio problemă, poţi să-ţi dai jos ţesăturile de pe tine la Mirtiotissa, o altă plajă foarte pitorească.
Şi să mai zic că această insulă nu este foarte departe de România? Mă rog, nu e aşa aproape ca altele (gen Thassos, dar merită să mai accelerezi un pic pentru a ajunge aici).
Cum ajungi în Corfu
Cu avionul, cel mai bine este să ajungi cu o cursă charter (care se vinde de obicei ca parte a unui pachet), dar ţinând cont că cele mai multe maşini cu plăcuţe străine pe care le-am văzut pe insulă aveau numere de România, mă face să cred că mulţi români preferă să ajungă cu maşina. Se conduce prin Bulgaria, apoi se trece în Grecia, pe lângă Salonic, traversezi munţii aromânilor din Tesalia (poţi să vizitezi şi Meteora pe drum) şi ajungi la Igoumenitsa, de unde poţi să iei un ferry frecvent.
Unde stai în Corfu
Găseşti de toate, de la hoteluri de 5 stele până la apartamente sau camere în viluţe închiriate de localnici. Pentru oferte de la 12 euro / noapte, aruncă o privire aici.
Când să mergi în Corfu
De pe la sfârşitul lui mai până la mijlocul lui septembrie, vremea este în general foarte bună. Corfu se află în nordul Greciei, aşa că media anuală este undeva mai scăzută decât în alte părţi (să zicem Ciclade sau Creta), dar şi aşa, o vară de 4 – 5 luni îţi oferă destulă flexibilitate în programarea vacanţei.
Unde să mănânci
Dacă te duci în Grecia, n-o să te duci la all inclusive! Da, există câteva specimene pe insulă, dar cel mai bine este să te duci la cârciumile locale, unde patronii fac o mâncare de te lingi pe degete. Dacă ţi-e frică de siluetă, poţi închiria de oriunde o bicicletă să dai jos kilele puse pe tine 🙂
Imagini Corfu
Corfu City – vechiul oras venetian dominat de o citadela care nu a putut fi cucerita de otomani
Aduce mai degraba cu sudul Italiei
Chiar si catedrala ortodoxa – se vede ca a fost catolica candva
Inpexpugnabila cetate Angelokastro
Pitorescul golf Paleokastrita (vedere de la Angelokastro)
Palatul Achilleion – resedinta a doi imparati
Pe cel mai inalt varf al insulei se afla manastirea Pantokrator (stalpul acela este insa oribil)
Ca sa scapi de stalp, trebuie sa intri in interior
De la manastire, poti sa vezi orasul Sarande in Albania
Ce culoare poate avea apa asta !
Golful Agios Georgios
Apa e geniala
Sunt si plaje cu nisip
Dar si unele mega-spectaculoase
Pasionat de wind-surfing ? Se face in sudul insulei
Buna ziua domnule Imperator ,
am rezervat un sejur in Corfu in 22 iunie la hotel Telemachos situat pe partea estica a insulei in localitatea Dassia si am niste prieteni care au rezervat la hotel Golden Sands in sudul insulei, la 42 km distanta.
Ce vreau sa va intreb, cu ce mijloace de transport pot sa ajung la ei ?
Multumesc mult !
((((Drumul il fac cu autocarul de la Bucuresti la Igoumenitsa si apoi cu bacul in insula Corfu )))
Cu masina sau scuterul inchiriat.
multumesc, ma refeream la transportul in comun, adica autobuze !
E destul de complicat si nici nu stiu daca sunt.
Buna, Cezar,
As dori sa merg in Corfu la inceputul lui septembrie si as vrea sa locuiesc chiar in capitala, in Corfu Town, de unde sa vizitez zilnic insula. Cum as putea gasi o camera la preturi acceptabile (am incercat pe booking si altele, dar nu am gasit nimic convenabil) si cum as putea ajunge acolo? Care ar fi cea mai buna varianta de transport si cazare? Nu doresc asigurata masa. Multumesc.
Cu avionul – cea mai buna optiune e cu avion charter. Din cate stiu, nu prea sunt multe oferte pentru stat fix in Corfu City pentru ca nici nu sunt mult prea multe hoteluri pe acolo, marea majoritate a turistilor nu stau in Corfu City. O alta optiune este cu Aegean.
In fine, marea majoritate pleaca cu masina din tara si orisicat ai sta tu in Corfu City si ai vrea sa folosesti transportul in comun, sunt multe, multe coltisoare pe insula asta unde nu poti ajunge decat cu transport propriu. Cazare – booking sau venere sau hostelz.
1. Nu vreau sa stau la hotel in Kerkyra, ci sa inchiriez o camera, intr-un apartament al cuiva sau la un hostel, eventual in orasul vechi.
2. Daca as merge cu avionul, cum as putea gasi o oferta buna? Ai putea sa ma ajuti putin, te rog? Am simulat niste zboruri pe vola si pe alte site-uri si nu am gasit decat preturi mari si timp enorm (si 12 -16 ore tranzit).
3. Nu exista agentii care sa puna la dispozitie doar transportul cu avionul?
Multumesc pentru timpul acordat!
P.S. Am citit articolele tale despre insula si mi-au placut foarte mult. Felicitari!
1. Uite-te atunci pe Airbnb.
2. Poti zbura cu Aegean via Atena. Easyjet zboara la Corfu din: Amsterdam, Berlin-Schönefeld, Bristol, London-Gatwick, London-Luton, Manchester, Milan-Malpensa, Napoli, Newcastle upon Tyne , Paris-Charles de Gaulle, Rome-Fiumicino. Verifica cu conexiune low cost spre Luton, Malpensa (Wizz), Napoli sau Roma (atentie, low costurile noastre zboara in Fiumicino). Si lasa cel putin 8 ore intre zboruri. Ryanair zboara la Corfu din: Bergamo, Billund, Bremen, Charleroi, East Midlands, Edinburgh, Eindhoven, Leeds/Bradford, London-Stansted, Manchester, Prestwick, Rome-Ciampino, Weeze. Deci te poti conecta via Bergamo, Eindhoven, Roma – Ciampino. Succes la crosetat 🙂
3. Pe avioanele charter se vand doar pachete. Uneori se vand si bilete, dar doar atunci cand nu se umple avionul, dar e cam iures, avioanele sunt pline.
Iti multumesc pentru toate raspunsurile, esti foarte amabil!
Chiar ca mi-ai dat de crosetat…
Stau si ma intreb, oare ar fi o nebunie sa ma duc la fata locului si sa caut chirie cum ajung in Kerkyra? As avea vreo sansa? Asta in cazul in care m-as razgandi si as merge cu masina. -)
In sezon, cam da.
Relativ la avion, am aflat ca se mai vand si bilete de avion numai pe chartere. Intreaba la unul din marii operatori gen Paralela 45 sau Cocktail Holidays.