Cum scriam mai acum câteva zile, în timpul weekendului petrecut la Predeal la invitația Paralelei 45, l-am cunoscut pe Florin, un om de turism care a petrecut câțiva ani buni prin Grecia ca reprezentant al agențiilor românești. Și cum trebuie să recunosc că nu am bătut Grecia prea mult (ca să fiu cinstit, singura insulă pe care am ajuns este Corfu), iar Grecia este destinația nr. 1 a românilor, m-am gândit să-l rog să povestească câte ceva despre insulele grecești. Și l-am rugat să înceapă cu Santorini, insula care dintotdeauna a fost pe locul 1 pe lista “insula din Grecia unde vreau să ajung”. Mă rog, n-a fost să fie, am ajuns în Corfu. O să vină cândva și rândul lui Santorini…
Santorini atrage an de an mii de turiști din România și de aiurea datorită peisajelor care te lasă cu gura căscată, plajelor cu nisip negricios, bisericilor albe și cupolelor albastre, dar și faptului că este una dintre cele mai romantice destinații din Grecia. Santorini este o destinație perfectă pentru cuplurile de îndrăgostiți, dar și pentru luna de miere.
Deși mică, insula Santorini poate fi împărțită în două zone distincte: partea vestică, ce conține ”zona de Caldera”, și partea estică, cu stațiunile Perissa și Kamari.
Zona stațiunilor Perissa și Kamari este preferată de către cei ce doresc beach-bar-uri, cluburi, taverne și, cel mai important, plaja! Un pic mai negricioasă din cauza solului vulcanic, cu pietricele, dar organizată cu șezlonguri și umbreluțe, plaja stațiunilor Perissa și Kamari îmbie an de an turiștii la relaxare și băi de soare. Plajele stranii care merită cu adevărat bătute se întind pe partea estică în dreptul zonelor:Perissa, Kamari, Perivolos, Red Beach, Kolumbo Beach, Agios Georgios și lista poate continua…
În aceste zone turiștii pot opta pentru toate tipurile de cazare, de la studiouri și apartamente fără masă până la hoteluri de 4 și 5*, în funcție de buget și de preferințe.
Zona vestică, numită Caldera, este zona conului vulcanic unde munții se prăvălesc în valurile înspumate ale mării și creează un peisaj ireal. Hotelurile sunt construite pe straturile succesive de lavă ce se găsesc la 300-400 m altitudine față de nivelul mării. Din când în când, vase mari de croazieră desenează luciul golfului aflat în Caldera, iar turiștii pozează încântați culmile muntoase și hotelurile aflate la înălțime. Dovezile vulcanului activ încă se întrevăd prin coloane de fum ce întretaie atmosfera liniștită a Calderei. Majoritatea hotelurilor de 4 și 5* considerate de lux se găsește aici, pe marginea Calderei, în special în orașul-capitală Thira (Fira) și în micul sat Oia. Aproape toate hotelurile au piscină de tipul „infinity pool”, iar unele hoteluri încadrate în categoria „de lux” au camere de tipul „ troglodites” – mici peșteri săpate în stâncă, în care turistul poate găsi tot confortul necesar unei vacanțe perfecte.
Micul sat Oia este considerat locul perfect de unde se poate admira cel mai frumos asfințit din Santorini. De altfel, aproape zilnic se pot organiza excursii opționale spre acest sat pentru a vedea asfințitul. Străduțele înguste și întortocheate sunt greu accesibile din cauza scărilor ce predomină zona muntoasă. Totuși, acesta este farmecul orașului Thira sau a satului Oia. Pentru pasionații de plimbări cu măgărușul, acest mijloc de transport este omniprezent în Santorini, în special în zona Calderei.
Farmecul insulei este dat de numărul mare de biserici și de capele construite. Este „la modă” printre îndrăgostiți să își oficializeze relația în Santorini și să aibă fotografiile de nuntă sau episodul numit „trash the weading dress” din aceste zone încântătoare.
Un sejur în Santorini este încununat întotdeauna prin prisma excursiilor oferite de agențiile locale. Cele mai populare sunt nelipsitele croaziere în Caldera de jumătate de zi, dar și apusul în satul Oia. Acestea sunt excursiile alese de probabil orice turist care ajunge aici, dar, evident, lista este mult mai lungă.
Unul dintre programele de recomandat ar fi excursia numită: Sudul insulei Santorini
Excursia începe din partea de sud a insulei Santorini. Se vizitează Mănăstirea Prophet Elias, construită în cel mai înalt punct al insulei, de unde panorama taie respirația oricărui vizitator. Apoi se vizitează satul Megalohori, o bijuterie arhitecturală și un loc în care tradiția santorineză este la loc de cinste. Excursia continuă cu situl arheologic Akrotiri, iar apoi se pleacă spre satul Emborio, un alt loc încântător. Excursia se încheie cu timp liber de relaxare pe plaja Perivolos și cu degustare de vin roșu dulce de Santorini la o cramă a unui producător local.
Cum ajungi în Santorini
Dacă vrei să mergi pe cont propriu, transportul cu avionul este destul de scump. Se poate zbura cu Aegean via Atena, dar biletul de avion sare în sezon de 300 euro, asta în cazul fericit că veți găsi bilete. O altă soluție este cu feribotul care pleacă din Pireu. Ferry-ul rapid face în jur de 4 – 5 ore, iar cel care transportă și mașini, în jur de 12. Mai trebuie să iei în considerare timpul pierdut cu mașina sau cu trenul până la Atena. Cele mai rapide sunt charterele care zboară vara direct din București.
Cum te învârți prin Santorini
Dacă ajungi în port, fie iei telecabina, fie te sui pe vreun măgar, fie o iei la picior cele 580 de trepte, strecurându-te printre măgari. Pe insulă, există transport public cu autobuzul, frecvența fiind cam la o jumătate de oră pe rutele principale. Biletele de autobuz costă minimum 1,60 euro. Sunt numeroase agenții de închiriat mașini, scutere și ATV-uri. Cel mai facil este să închiriezi un scuter, dar ai face bine să știi să conduci unul, înainte de a ajunge în Santorini, unde străduțele înguste și drumurile în pantă nu fac din insulă un loc ideal unde să înveți să conduci.
Unde să mănânci
De la restaurante de lux cu panorame senzuale până la celebrul gyros, găsești de toate. Specialitatea locală sunt vinetele albe și, evident, peștele, că doar suntem pe o insulă! Pentru mai mult gust local, Santorini produce și vin, așa că merită să bei cel puțin o sticlă făcută pe insulă!
Pachete cu avionul
Cum am menționat, există curse de avion charter directe din București până la Santorini, numeroase agenții oferind pachete avion + hotel + transfer. Cursele au loc în fiecare duminică: București – Santorini 7:10 – 8:55 cu retur Santorini – Bucuresti 9:40 – 11:25. Prețurile încep de la 440 de euro (avion + hotel), dar puteți găsi mult mai multe oferte, pe toate gusturile, făcând click aici.
foto: Alin Burcea, Paralela 45
Imagini Santorini
Florin, autorul acestor randuri
Satele din Santorini catarate spectaculos pe dealuri
Poti urca fie pe magar, fie pe jos
Extraordinarele panorame din Santorini
Specialitatea locala – infinity pool
Si un alt lucru obligatoriu de facut – cu yahtul
Intr-adevar o insula absolut superba!! Oia si Thira neaparat de vazut- va veti intoarce de acolo cu 1000 de poze si cu amintiri foarte placute.Orasele se pot vizita si la pas, nu neaparat pe magarus sau cu gondola insa, atentie la incaltaminte! Scarile(multe la numar!) sunt pe alocuri alunecoase asa ca recomand purtarea pantofilor sport(exclus tocuri!!:))
Au băgat din nou tren spre Grecia?
Din mai 2014, au reaparut trenurile Salonic – Sofia si Salonic – Belgrad. Cat le-o tine, nu stiu
Mersi, nu știam.
O mai fi valabil la cfr Balkan Flexipass ?