Haideți cu Imperator în Cuba… până nu vin americanii :)

01. Catedrala Havana.jpg

Există anumite țări în care trebuie să mergi urgent… La fel ca la noi, la începutul anilor ‘90, unele țări se află sau se vor afla într-un proces de transformare rapidă și merită să mergi să le vezi acum, pentru că peste câțiva ani își vor pierde mult din atmosfera actuală. O astfel de țară este Myanmar, pe care l-am vizitat acum trei ani, în zilele când se deschideau primele ATM-uri din țară și apăreau pe rafturi tot soiul de produse necunoscute până atunci, dar cred că locul unde e musai să mergi urgent este Cuba.

Nu e un secret pentru nimeni. În 1959, regimul dictatorial Batista, sprijinit de americani, a fost răsturnat de o revoluție populară condusă de Fidel Castro, sprijinit de o gașcă de puști cu bărbi impresionante. Reacția destul de idioată a Americii i-a împins pe cubanezi în brațele Uniunii Sovietice și, așa, Cuba a devenit o enclavă comunistă la doi pași de coasta Floridei. Țara a înghețat cumva în timp, și astăzi, dacă treci pe acolo, vei descoperi mașini de prin anii ‘50. Evident, după căderea comunismului la nivel mondial în 1989 – 1991, Cuba a trebuit să se deschidă și să găsească noi forme de a face bani – ajutorul sovietic s-a evaporat. Dar și așa, socialismul a continuat să trăiască bine mersi pe insulă.

Am fost în 2005 în Cuba. Fidel Castro încă era la putere, iar socialismul era peste tot – prin magazinele cu rafturi cam goale, prin farmaciile care păreau muzee, pe autostrăzile care păreau bombardate. La televizor, Fidel ținea discursuri ore în șir unor auditori în extaz. A trecut timpul, Fidel s-a retras, a venit la putere Raul, frati-su, care e mai puțin idealist și mult mai pragmatic. Acesta a decretat că nu statul e responsabil să taie părul cetățenilor, așa că a privatizat peste noapte toate frizeriile, dar acesta e doar un aspect. Schimbarea există în toate straturile societății. Nu radicală, dar există, judecând după ce mi-au povestit prieteni care au fost acolo.

La sfârșitul anului trecut, lumea s-a cutremurat la auzul știrii că Statele Unite și Cuba negociază să își reînnoade relațiile diplomatice întrerupte acum mai bine de o jumătate de secol. Încă nu s-a ajuns la un acord, dar negocierile înaintează repede. Principalele probleme sunt fostele proprietăți ale cetățenilor și firmelor americane din Cuba, care au fost naționalizate de Fidel. O retrocedare a la România înseamnă că, de mâine, mai bine de jumătate din Cuba va intra în proprietate nord-americană. Până la urmă, se va ajunge la o soluție și, probabil, va fi repede… în curând, Cuba va fi invadată de McDonald’s, Pizza Hut, mașini Ford noi și de tot ce înseamnă consumerismul nord-american. Cuba nu va mai fi, niciodată, ce a fost timp de decenii și de aceea este timpul să o vizitați, ACUM!

Cum scriam mai sus, am fost în Cuba în 2005. Și vreau să o revăd înainte de a deveni americanizată. Adică. în toamna asta, când reîncepe sezonul secetos (de prin mai, vin ploile, de prin august, uraganele). De aceea, împreună cu prietenii de la Exact Tour, vă invit să mergem împreună în Cuba, într-o nouă excursie din seria “Haideți cu Imperator în …”, acum, CUBA!

Pentru o introducere în atmosfera cubaneză, vom zbura peste ocean cu compania națională cubaneză Cubana de Aviacion. Vom zbura până la Madrid cu TAROM sau un low-cost, iar de acolo, mai departe, cu Cubana. Vom ajunge în Havana, pe care o vom vizita – atât împreună, într-un tur organizat, cât și pe cont propriu – am introdus o zi la dispoziție, în program. Havana trebuie simțită, plimbă-te pe străzi, aiurea, nu numai vizitând principalele obiective turistice (care merită vizitate, cu vârf și îndesat… Cuba a fost perla coloniilor hispanice în Lumea Nouă, așa că în Havana colonială sunt multe, multe locuri interesante).

Vom pleca apoi spre cel mai frumos oraș colonial al Cubei, Trinidad, un oraș care s-a dezvoltat acum câteva secole datorită producerii zahărului din trestie de zahăr. Nu vom descoperi numai colțurile șarmante ale Trinidadului. Vom vizita și orașul Cienfuegos, vom descoperi și Cuba rurală în Valle de los Ingenios și ne vom dezmorți picioarele în Toppes de Collantes, un amalgam de grote, râuri, cascade, piscine naturale, de faună și floră unice.

Și pentru că programul se va desfășura la sfârșit de noiembrie și început de decembrie, nu putem să nu ne ducem vreo două zile și la plajă. M-am uitat la toate opțiunile și, până la urmă, tot la Varadero am zis să ne ducem. Cuba nu este Mexic, iar Varadero oferă variație și niște plaje memorabile.

Perioada este 28 noiembrie – 8 decembrie, la începutul sezonului secetos, când toată insula este verde, verde. În plus, toți avem două zile libere – 30 Noiembrie, de Sf. Andrei, și 1 Decembrie, Ziua Națională (anul acesta, pică lunea și marțea), deci nu vă veți “mânca” multe zile!

Oricum, vă invit să citiți mai multe amănunte aici, inclusiv program, ce e inclus, ce nu etc., etc.

Există și un preț promoțional de “early booking”: 1.249 euro + 490 euro (taxe aeroportuare) = 1.739 euro pentru 11 zile în Cuba, și include transport intercontinental și local, cazare în hoteluri de 4 stele, mâncare în aproape toate zilele și vizitele. Atenție, sunt și costurile vizei, și taxa de ieșire din țară, dar cum Cuba este într-o schimbare rapidă, astea se pot modifica. În acest moment, viza costă 25 de euro și taxa de ieșire din țară tot 25 de euro, dar până la toamnă, cum spuneam, multe se pot schimba :). Și în plus, și în minus.

 

Pentru înscrieri și mai multe informații, puteți să vă adresați lui Răzvan de la Exact Travel, la office@extclub.ro, și mie (mai ales pentru întrebări și informații), la imperatortravel@yahoo.co.uk

 

Hasta siempre, Comandante 🙂

 

Imagini Cuba

01. Catedrala Havana.jpg

Catedrala din centrul vechi

02. Fabrica de trabuce din Havana.jpg

Fabrica de trabucuri

03. Monumentul Jose Marti.JPG

Monumentul lui Jose Marti

04. Malecon.JPG

Malecon, esplanada de pe malul Caraibelor

05. Strazi din Havana.jpg

Bulevardele din Havana – dintr-o alta vreme 🙂

06. Cuba.jpg

07. Muzeul Revolutiei - Cuba.jpg

Fostul palat al dictatorului Batista, acum Muzeul Revolutiei

08. Cladirea Bacardi.jpg

Cladirea Bacardi va fi in mod cert revendicata de Bacardi care a fugit de pe insula in 1960

25. Hotel Inghiltera - Havana, Cuba.jpg

Hotel Inghilterra

09. Strada pietonala Havana.jpg

Cubanezii – de toate culorile 🙂

10. VIntage car in Cuba.JPG

Evident, o sa vezi numeroase masini de epoca

11. Lada in Cuba.jpg

si Lada e o masina de epoca

12. Statuia lui Che.jpg

Hasta la victoria… siempre !

13. Strazi centrale in Havana.jpg

Pe strazile din Havana

14. Panorama Havana.jpg

Si o panorama de sus

15. Pionieri in Cuba.JPG

Vrei sa vezi pionieri ? Gasesti in Cuba 😉

16. Piata centrala Trinidad.JPG

Trinidad, orasul colonial al Cubei

17. Strazi Trinidad.JPG

18. Strazile pietruite din Trinidad.JPG

cu strazi pavate cu bolovani de rau (sper sa nu fie asfaltat intre timp)

19. Piata centrala din Trinidad.JPG

20. Biserica din Trinidad.JPG

Biserica din centrul orasului Trinidad

21. Panorama Trinidad.JPG

22. Panorama Valle de los Ingenios.JPG

Cuba rurala – Valle de los Ingenios

23. Presa de suc de trestie de zahar.JPG

In Cuba, inca functioneaza tehnologia de secol XIX cum ar fi aceasta presa de trestie de zahar

24. Monumentul lui Che, Santa Clara.JPG

Mausoleul lui Che de la Santa Clara

Categorii:
Cuba · Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest