Idei pentru weekendul de Paste

01. Paste fericit.JPG

Da, stiu ca pentru multi dintre voi Pastele este acea ocazie sa va vedeti cu rudele apropiate, ciocniti oua si mancati miel si cozonac. Dar unii prefera sa calatoreasca, chiar si eu am fost de multe ori de Paste in calatorii mai scurte sau mai lungi. E adevarat, plecam cu ouale rosii si cozonacul in bagajul de cala (miel nu imi place, nu mananc) si ciocneam pe acolo… fie ca eram in Tunis, Damasc sau Teheran :). Ei bine, daca vreti sa va urati Paste Fericit in alta parte (cu sau fara oua rosii), m-am gandit sa va fac cateva recomandari de calatorie.

 

Barcelona, capitala Catalunyei, inca o regiune autonoma a Spaniei. Este unul dintre cele mai delicioase orase ale Europei, o arhitectura superba, o atmosfera memorabile cu o tona de locuri de vazut sau facut. Am fost ajuns si eu intr-o primavara in Barcelona, da, tot aprilie era (nu era insa de Pasti) si am descoperit un oras plin de flori – pomii inflorisera, temperatura era tocmai buna de explorat (nu, nu era de pantaloni scurti), iar hoardele de turisti care iau Barcelona cu asalt in timpul vacantei de vara era mult redusa.

Ce poti face in Barcelona ? Pai in primul rand, Barcelona inseamna Gaudi, genialul arhitect in urma caruia a ramas (o parte) din Sagrada Familia, catedrala care este in plina constructie (cica s-ar termina candva dupa 2020. Prima oara am vazut-o in 1995 cand era gata doar peretele facut de Gaudi insusi), parcul Guell, dar si cateva cladiri pe care le veti descoperi pe Passeig del Gracia, principalul bulevard al Barcelonei.

Barcelona este de asemenea un oras al panoramelor… Evident, faptul ca o parte din oras se catara pe niste dealuri fac ca orasul sa aibe numeroase miraduro, puncte de unde sa admiri panorama metropolei catalane. V-as recomanda sa fiti suprinsi de apus pe dealul Tibidabo, langa Catedrala cu un pahar de vin in mana si alaturi de cel drag :). De asemenea, in timpul zilei, luati telecabina care urca de la capatul strazii semi-pietonale Ramblas spre Montjuic, dealul de pe malul Marii Mediterane. Din telecabina, dar si de pe vechiul fort poti avea o panorama absolut minunata. Pe aici, s-a intamplat sa ajung doar ziua, nu stiu cum e la apus de soare, puteti sa incercati ambele optiuni :).

Strada pietonala Ramblas este aglomerata, dar te poti amuza cu diversele personaje care se imbraca cat mai ciudat pentru a poza pentru bani, dar pierde-te si pe stradutele adiacente, prin Cartierul Gotic ! Si nu in ultimul rand, incearca daca poti sa te duci la un meci  al FC Barcelona. Nu conteaza daca esti sau nu microbist(a). Am o prietena care a fost recent la un meci si e complet paralela cu fotbalul… E drept auzise de Messi :). Si a venit incantata de spectacolul de pe Nou Camp. Am fost si eu odata la un meci de campionat, dar la mine nu se pune – evident ca am fost incantat, mie imi place fotbalul, iar Nou Camp este unul din acele temple legendare ale fotbalului european.

Si daca vreti sa va duceti intr-un tur organizat, aruncati o privire pe aceasta oferte de Barcelona de Paste. Iar pentru mai multe idei de ce ai de vazut, arunca o privire pe un articol de-al meu mai vechi – “Weekend la Barcelona”.

 

Ati fost la Roma, Paris, Londra sau Barcelona ? V-ati gandit sa vizitati Sicilia ? Da, insula aia cu mafioti, cu impuscaturi, cu don Corleone. Desi Mafia continua sa fie o parte integranta a vietii pe insula, asta nu va afecteaza daca sunteti doar turisti. Am fost asta-toamna in Sicilia si desi am bantuit cateva zile singur, nu m-am simtit nici o secunda in nesiguranta. Dimpotriva, am mers linistit prin Catania si in miez de noapte, e drept in centrul foarte luminat al orasului, dar pe acolo aveam eu treaba. Si cred ca majoritatea turistilor se plimba pe acolo.

Sicilia prin aprilie este probabil ca Romania prin iunie din punct de vedere climatic. Eu am fost in a doua jumatate a lunii septembrie cand in Sicilia era vreme ca de vara (de altfel, jumatate din insula parea sa se fi mutat pe plaja, facand baie in apa calda a Mediteranei). Am fost in doar 3 locuri de pe insula – in Catania (unde am si dormit), in mega-turisticul oras Taormina (si in zona adiacenta) si sus pe Etna. Daca Catania este OK, nimic iesit din comun, doar cateva colturi faine din orasul distrus de cateva ori de lava Etnei, Etna si Taormina mi-au intrat pe lista de “best of”. Taormina este un oras istoric, cocotat pe munte, intre Etna si azuriul Marii Mediterane, un oras istoric din acelea care te incanta – un mix superb de istorie, arhitectura si natura. Din pacate, am stat foarte pe scurt prin Sicilia, dar in mod cert ma voi intoarce, e un loc care m-a fermecat… si in mod cert, data viitoare pe lista mea va fi Palermo, capitala insulei, templele grecesti de la Agrigento, orasul medieval Cefalu (care presupun ca aduce cu Taormina) si in mod cert m-as reintoarce pe Etna ! Si asta, zic, asa din memorie, fara sa pun mana pe un ghid 🙂

Si daca vreti sa va duceti intr-un tur organizat, aruncati o privire pe aceasta oferta de Sicilia de Paste. Iar pentru inspiratie, puteti citi serialul meu despre ce am vazut in Sicilia.

 

Praga este un oras incantator oricand. L-am vizitat vara si iarna, am fost chiar si primavara si de vreo doua ori toamna. Chiar daca ploua sau e frig (am inghetat serios intr-o noapte de ianuarie pe Hrad, palatul imperial), Praga este frumoasa si  va va ramane in inima.

Cred ca cele mai frumoase locuri din Praga sunt pe malul raului noaptea cand ai senzatia ca Palatul Imperial pluteste in noapte sau in turnul vechii Primarii de unde vezi cele cateva sute de turnuri, turnulete si spire ale Pragai. Pe de alta parte, Praga este victima propriului sau succes – daca te duci vara in plin sezon de vacante vei descoperi ca nu numai masinile pot crea ambuteiaje, ci si pietonii ! Si am avut parte de adevarate ambuteiaje pe stadutele dintre piata centrala si podul Carol ! Ei bine, primavara, cum ar fi de Pasti, aceste ambuteiaje nu prea sunt :). Si poti sa te bucuri mai bine de splendida capitala ceha.

Ce poti vedea in Praga ? Plimba-te pe stradute, urca-te sus la castel, dar nu uita fascinantul cartier evreiesc Josefov. Aici, timp de secole s-a aflat ghetto-ul evreiesc, micul cartier inghesuit de ziduri care ii separau pe evrei de locuitorii catolici si care a reusit sa traiasca pe o suprafata redusa. Du-te sa vezi cimitirul pentru a intelege cum poti exploata fiecare milimetru patrat !

A, si evident… nu uita de bere ! Cehii beau bere de la micul dejun pana la ultima cana dinainte de culcare si au un motiv foarte intemeiat. Este o bere excelenta ! Nu rata Pilsner Urquell a carei fabrica am si vizitat-o acum cativa ani la Plzen !

 

Si daca vreti sa va duceti intr-un tur organizat, aruncati o privire pe aceasta oferte de Praga de Paste. Iar pentru mai multe idei de ce ai de vazut, arunca o privire pe un articol de-al meu mai vechi – “Weekend la Praga”.

 

Am auzit ca multi se duc in vacanta de Pasti in Grecia. Acolo poti combina traditia noastra ortodoxa cu calatoria – poti sa participi la o slujba ortodoxa de Paste (eu n-am prea prins nici un Paste intr-o tara ortodoxa, doar Craciun in Kerala, India), poti asista la niste ritualuri relativ similare cu cele de acasa. Esti plecat de acasa, dar simti cumva ca e Paste. Da, asta poti face in Grecia, dar ce parere ai de Rusia ? Eu am prins Paste in Ucraina acum cativa ani cand locuiam partial pe acolo si a fost o experienta interesanta. Rusii (ca si ucraineenii, de altfel) sunt ortodocsi ca noi, dar sunt cateva diferente – de la arhitectura bisericilor la faptul ca femeile nu pot intra in biserica decat cu un val pe cap (ma rog si la noi ar trebui, dar nu mai e atat de strict ca la rusi unde mai ales vara poti sa vezi femei in biserica cu o fusta care nu acopera nici macar chilotii, dar musai au ceva pe cap :)).

Am fost atat in Moscova, cat si in St. Petersburg. Ambele sunt memorabile, dar sunt atat de diferite de parca ar fi pe doua continente diferite. Moscova este un mix de maica Rusie, o Rusie colorata, o Rusie care nu este nici europeana, nici asiatica, fiind in aceeasi timp atat europeana, cat si asiatica. Moscova domina prin impozanta sa arhitectura sovietica, gandita megalomanic, dar si impresionant de tatuca Stalin. De altfel, Moscova mi se pare orasul cel mai rusesc. St. Petersburg pe de alta parte este un impresionant oras central-european. Este rezultatul efortului tarului Petru de a impinge Rusia din Asia in Europa. A reusit partial, dar locomotiva acestei directii este St. Petersburg, un oras gandit (ca si Moscova) sa impresioneze si sa domine. Sa seduca prin lux si amploare. Moscova doar prin amploare. Dar ambele merita vizitate… Iar de Paste e o idee buna pentru a surprinde un pic din spiritualitatea rusa…

Si daca vreti sa va duceti intr-un tur organizat, aruncati o privire pe aceasta oferte de Rusia de Paste. Iar pentru mai multe idei de ce ai de vazut, arunca o privire pe niste articole de-ale mele mai vechi – “Weekend la Moscova”  si “Weekend la St. Petersburg

 

  02. Panorama Barcelona.JPG

Ce alegi ? Sa admiri Barcelona de pe Montjuic,

03. Teatrul grec de la Taormina, Sicilia.JPG

sa arunci o privire spre Etna,

04. Castelul din Praga.jpg

sa te incante Hradul din Praga

05. Catedrala lui Isus Mantuitorul din Moscova.JPG

 sau sa admiri cupolele aurite ale bisericilor rusesti (in imagine, Catedrala lui Isus Mantuitorul din Moscova)

 

Tripsta-logo
Categorii:
Diverse · Paralela 45

Comentarii

  • claudia spune:

    Frumos tare.
    Deci ma bazez pe sfaturile tale in viitoare calatorie! 🙂
    Cu bine si multam.

  • Simona spune:

    Cracovia si Dresda.

  • Ovidiu spune:

    Dacă tot vorbeai de Ucraina, ce părere ai de un Paști la Cernăuți, în dulcea noastră Bucovină, eventual cu excursii la Hotin, Camenița sau Mănăstirea Bănceni? Sau, dacă nu, o variantă ar fi și vestul Ucrainei, în minunatul oraș Liov, cel care mi s-a lipit de suflet mai mult decât oricare altul și despre care am aflat informații utile și de la Imperator. În ceea ce mă privește, sper să ajung de Paști la Istanbul, pentru a petrece un scurt moment și la Patriarhia de Constantinopol.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest