Insulele Greciei: Mykonos

01. Mori de vant din Mykonos.JPG

Party, party, party. Ibiza? Nu… nu e nevoie să mergi aşa departe. Undeva, mult mai aproape, în mijlocul Mării Egee există o insulă care nu doarme niciodată. Nu doarme niciodată noaptea, că ziua poţi sforăi în pace pe plaje. Unii spun că, în greceşte, “party” se pronunţă Mykonos :).

L-am rugat din nou pe Florin, specialistul în insule greceşti, să-mi scrie câteva lucruri despre această insulă faimoasă (mă rog, în engleză i s-ar spune infamous).

Mykonos este una dintre atracţiile de top ale insulelor Ciclade. În primul rând, Mykonos atrage anual tinerii puşi pe distracţie, cei ce doresc nopţi albe, muzică bună şi cluburi unde sunt invitaţi diverși DJ internaţionali.

Climatul insulei Mykonos face ca vegetaţia să nu fie atât de luxuriantă ca a altor insule greceşti, dar compensează prin plaje bine organizate cu beach bar-uri, nisip fin şi apă cristalină. Mykonos, deşi nu pare la prima vedere, este o destinaţie recomandată atât pentru tineri, împătimiţi ai sporturilor nautice, cât şi pentru familii cu copii.

Plajele Paradise şi Super Paradise aflate în SE-ul insulei sunt punctele de atracţie maximă. Aceste plaje late şi nisipoase sunt organizate cu Beach Bar-uri unde petrecerea este în toi pe timpul zilei, dar şi seara până la ore târzii. Deşi închiriatul unui şezlong/umbreluţă este mult mai scump decât în restul insulei, merită petrecută o jumătate de zi sau chiar o zi întreagă la una dintre aceste două plaje. Barurile aflate pe plajă oferă posibilitatea unei mese de prânz sau cină cu meniuri specific greceşti, dar şi bucătărie internaţională.

La estul celor două plaje mai sus menţionate mai există o plajă interesantă: Elia Beach. Elia este o plajă mult mai întinsă, unde turiştii se pot relaxa şi pot face baie, preţurile fiind un pic mai accesibile decât la Super Paradise sau Paradise. În nordul insulei se găsesc două plaje neamenajate, virgine, foarte populare printre practicanţii de sporturi nautice.

Golful format în nordul Insulei Mykonos este o zonă cu vânt puternic, unde se pot practica: Kiting, Windsurfing şi sailing. Plajele Ftelia şi Panormos, pentru că despre cele două vorbim, sunt plaje superbe, nisipoase, cu intrare lină în apă, dar, din păcate, neamenajate. În apropierea acestora cu greu se poate găsi un magazin sau o tavernă.

O staţiune foarte dezvoltată este Ornos, situată în SV-ul insulei. Aici plaja este curată, cu nisip fin şi intrare lină în apă, iar tavernele şi magazinele de suvenire sau supermarketurile îmbie vizitatorii. Relativ aproape, în Vestul staţiunii Ornos, se găseşte o altă staţiune: Agio Ioannis (Sfântul Ion). Staţiunea este renumită pentru câteva hoteluri de lux exclusiviste, dar din păcate plaja este un pic sub nivelul celor prezentate până acum. Zona de plajă a staţiunii Agio Ioannis este un loc ideal pentru cei care practică snorkeling şi scufundări, stâncile prezente în zonă creând un peisaj marin ideal practicării acestor sporturi.

Mykonos este oraşul-capitală şi una dintre cele mai vizitate zone ale insulei. Străduţele înguste şi întortocheate fac deliciul turiştilor, fiind înţesate de magazine de suvenire, supermarketuri şi taverne. Seara, oraşul parcă învie datorită tinerilor care formează adevărate furnicare în cluburile renumite aflate pe străduţe. Terasele oferă meniuri speciale şi locuri speciale de unde se poate admira renumitul Apus de Soare din Mykonos.

Petros Pelicanul este emblema insulei, fiind nelipsit din zona de faleză, unde se găsesc restaurante şi unde poate primi de mâncare atât de la proprietarii tavernelor, cât şi de la turişti.

O altă emblemă a insulei este zona Morilor de Vânt, ce se aseamănă izbitor cu morile de vânt din Bodrum (pentru cei care au fost în Bodrum). De altfel, insula Mykonos se mai numeşte Insula Vânturilor.

Ca programe opţionale, agenţiile de turism locale oferă excursii culturale spre Insula Delos sau Insula Tinos, iar pentru pasionaţii de croaziere, aici pot fi organizate plimbări cu vaporul, ce includ opriri la renumite plaje ale insulei, unele ajungând şi până la mica insulă Dragonisi, care se învecinează cu Mykonos în partea estică.

Există şi programe turistice create de turoperatori români ce merg pe principiul “Hopping Islands” şi care includ zbor şi cazări pe mai multe insule din Ciclade. Programul creat de agenţia Paralela 45 se numeşte “Periplu în Ciclade” şi are două rute interesante:

  1. Mykonos – Paros – Naxos
  2. Santorini – Naxos – Mykonos.

 Imagini Mykonos

02. Morile de vant din Mykonos.JPG

Celebrele mori de vant din Mykonos

03. Esplanada cu mori de vant.JPG

04. Centru Mykonos.JPG

insula cu cladiri albe

05. Stradute albe.JPG

si alei pitoresti

06. Pelicanul din Mykonos.JPG

Petros, celebrul pelican din Mykonos

07. Hotel Mykonos.JPG

08. Plaja Mykonos.JPG

In rest, plaje de care vrei … si cu nisip

09. Plaje Mykonos.JPG

si din piatra

10. Pe plaja in Mykonos.JPG

11. Restaurant - Paradise Beach Mykonos.JPG

Nu va fie frica… mancare greceasca d-aia buna ….

12. Mancare Mykonos.JPG

 cat cuprinde 🙂

 

Tripsta-logo
Categorii:
Grecia · Paralela 45

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest