Pe vremea când destinațiile turistice nu se prea promovau, așteptând ca turiștii să le ia cu asalt, Spania era una dintre primele țări care își făceau reclamă televizată (pe atunci, Internetul aproape că nici nu exista). Pe lângă imaginile respective, gândite să te atragă (un mix eclectic de mâncare, toreadori, clădiri și mare), mi-a rămas în cap sloganul – “Spain. Passion. Passion for life”. Nu știu dacă mai au același slogan (oamenii din marketing și comunicare trebuie și ei să lucreze și să creeze ceva), cert este că de câte ori am călcat pe pământ iberic, am simțit această pasiune pentru viață, pasiune pentru distracție… e drept, și orașele, și satele pe care le-am vizitat stimulează această atmosferă :).
Am ajuns în Spania pentru prima oară acum 20 de ani, în 1995. Am făcut o tură cu trenul prin țară – mai întâi, în zona centrală, la Madrid, dar am fost și în numeroase orașe din jur (inițial, am dormit vreo două nopți la El Escorial), apoi în sud, în Andaluzia, terminând în glorie, la Barcelona, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, dacă nu cel mai frumos. Dar hai să vă spun care sunt locurile care mi-au plăcut cel mai mult în Spania.
Barcelonaaaaaaaaa ‒ este, probabil, cel mai frumos oraș din Europa. Punctum. Mi-a plăcut din primul moment, de când am ieșit din hrubele metroului în Placa de Catalunya. Are monumente incredibile (mulțumim, Gaudi), are dealuri cu panorame de vis, are restaurante, are străduțe romantice, are parcuri, ce să mai, are de toate. Și un spirit de “passion for life”. Încearcă să prinzi apusul de soare sus, pe Tibidabo, sau să iei masa în zona olimpică, unde găsești cam 100 de restaurante specializate în fructe de mare. Să mai scriu și numele Neymar și Messi? Nu rata un meci al FC Barcelona!
Madrid ‒ madrilenii se laudă că dorm, în medie, cu două ore mai puțin decât ceilalți europeni. Iar aceste două ore le dedică nu muncii (cum ar face nemții), ci fiestei. Madridul mi s-a părut însă mai serios decât Barcelona. Nu are litoral, deci o bună parte din farmec se pierde, dar în Madrid poți descoperi bulevarde impresionante, cu clădiri una și una, taman bine cum îi sade unei capitale europene. Aș adăuga că iubitorii de artă vor fi încântați să viziteze Muzeul Prado, unul dintre muzeele de artă primordiale ale Europei, dar care o dimensiune care să nu te lase rupt de picioare după vizitare. Și cum Madridul este marele concurent al Barcelonei în orice, e musai să fie și în fotbal, așa că chiar dacă vă place sau nu fotbalul, duceți-vă pe Santiago Bernabeu, templul fotbalului madrilen.
Granada ‒ Multă lume susține că vârful absolut al arhitecturii arabe nu se află în țări musulmane – Taj Mahal este în India majoritar hindusă, iar palatul Alhambra se află în Spania majoritar catolică. Dar, evident, și unul, și altul au fost construite când Agra și Granada erau capitalele unor strălucitoare state cu frica lui Allah. Mă rog, regii catolici au alungat musulmanii din Granada, dar în zilele noastre aceștia s-au întors și și-au deschis numeroase shaormerii, așa că veți putea mânca ceva arăbesc în orașul cu cel mai frumos palat arăbesc din lume. Dacă vă duceți vara, când orașul e luat cu asalt de mii și mii de turiști, ar fi bine să vă faceți rezervări din timp pentru a putea intra și vizita palatul! Iarna sau în alte perioade mai puțin aglomerate, găsiți bilete mai lesne.
Segovia – știți castelul acela de la Disneyland al Frumoasei din pădurea adormită. Se pare că marele Disney s-a inspirat din acest orășel situat la nord de Madrid, care deține un castel cocoțat sus pe un deal strașnic, castel cu turnulețe și creneluri ca în basme. Aș adăuga că orașul fondat în vremurile romanilor are și unul dintre cele mai spectaculoase apeducte romane din lume… și că e aflat foarte aproape de Escorial și de imensul său palat regal.
Toledo – aici, principalul personaj este un imigrant, un căpșunar, dar un căpșunar de secol XVI, pe numele lui, Domenikos Theotokopoulos. Și cum numele lui era prea complicat, spaniolii i-au spus El Greco, adică “Grecul”, după originea artistului. Iar numele lui a intrat în istoria artei ca unul dintre marii creatori… spanioli. Dar nu numai opera lui El Greco a străbătut secolele, ci și străduțele îmbârligate ale orașului fostă capitală a Spaniei, catedrala cu un altar fără seamăn și citadela sa (Alcazar), unde poți descoperi urmele mitologiei național-franchiste (în castel, au rezistat aproape 1.000 de franchiști în timpul Războiului Civil Spaniol, în fața a 8.000 de republicani pro-comuniști, având doar puști și câteva mitraliere. Asediul a durat două luni, iar apărătorii franchiști au devenit niște legende vii în perioada dictaturii lui Franco). Urmele luptelor au dispărut demult, dar povestea castelului continuă să-i însuflețească pe puținii care încă îl venerează pe Il Caudillo.
Sevilla ‒ este orașul tătucii Traian, așa că e musai să-l vezi. Mă rog, el nu e născut în Sevilla, ci undeva pe lângă, dar ce mai contează… când era puști se hârjonea, desigur, pe lângă Guadalquivir. Hârjonește-te și tu pe aici, admirând superbul oraș vechi, cu casele lui vopsite în ocru și cu patio-uri pline de flori. Urcă-te în clopotnița-fost minaret-fostă clopotniță, pentru o panoramă a orașului, iar dacă prinzi Semana Santa, să știi că aici au loc cele mai spectaculoase manifestări din toată lumea catolică (sau cel puțin așa susțin sevillenii). Aș mai spune că la Sevilla au loc cele mai importante coride și, nu în ultimul rând (pentru mine, în primul rând), aici se află Estadio Ramon Sanchez Pizjuan, pe care Steaua a triumfat ca fiind cea mai bună echipă a Europei, pe 7 mai 1986.
Am mai fost în multe locuri frumoase prin Spania. Nu o să pot uita celebra Calleja de la Flores din Cordoba și incredibila Mezquita-Catedral din aceeași localitate, zidurile inexpugnabile de la Avila pe care crezi că le poți vedea doar în filme istorice sau biserica îngropată în munții de la Monteserrat de lângă Barcelona. Plajele de la Mediterană sunt legendare – le-am admirat, însă doar din viteza autocarului de la Algeciras până la Malaga, iar pentru iubitorii de cai, Jerez de la Frontera este un stop obligatoriu. Dacă m-aș mai duce în Spania, aș dori să ajung la Valencia, despre care am auzit numai lucruri frumoase, la Bilbao, în enigmatica Țară a Bascilor și orașul de baștină al lui Picasso, Malaga… Așa, la prima mână :). Vouă ce v-a plăcut tare prin Spania, ce locuri ați mai recomanda?
Excursii organizate în Spania
Spania are o infrastructură bine pusă la punct – trenuri (inclusiv de mare viteză, de tip AVE), autocare, autostrăzi, dar dacă doriți să vedeți cât mai multe într-un interval scurt, aveți opțiunea circuitelor, unde puteți afla multe și de la ghizi (mă rog, trebuie să știți și cum să-i “stoarceți” de informații). Pentru Spania, vă recomand să aruncați o privire pe ofertele Paralelei 45 ‒ sunt zeci de propuneri la diverse date, acoperind Spania în lung și-n lat (unele au și reduceri, chiar zilele acestea).
Când să te duci în Spania
Spania este cu adevărat o destinație pentru tot anul. Am fost de Anul Nou în Andaluzia și erau 20 de grade Celsius!!! Mulți spun că vara e mult prea cald, dar nu e chiar așa. Într-adevăr, e foarte cald în Andaluzia și în zona Madridului, dar dacă te apropii de Litoral, briza mării taie semnificativ căldura mult prea ridicată. Am fost prin Barcelona sau pe Costa del Sol în puterea verii și a fost chiar foarte OK!
Cum ajungi în Spania
Nu cred că are sens să iei autocarul sau mașina până în Spania – e mult prea departe și, în plus, zeci de curse low-cost leagă diverse orașe din țară cu numeroase destinații de prin toată Spania: Madrid, Barcelona, Valencia, Zaragoza, Malaga, Alicante, chiar și Palma de Malorca (există o cursă Wizz Cluj – Palma).
Limba vorbită în Spania
Nimeni nu prea vorbește limbi străine (doar în locurile mega-mega-megaturistice), dar, hei, spaniola nu e chiar așa de grea. Te uiți la o telenovelă și, gata, ești vorbitor :).
Imagini Spania
Columb indicand marea, ca America e in partea cealalta 😉
Telecabina care leaga plaja de dealul Montjuic
Sagrada Familia
Plaza de Espana, inima capitalei Spaniei
Impozantul palat regal
Catedrala Almudena, catedrala palatului regal
Plaza Mayor, cea mai colorata piata a Madridului
Alhambra in Granada
Panorama vechiului oras Granada, de sus, de la palat
Celebra curte a leilor din palatul Alhambra
Giralda, clopotnita fosta minaret a Catedralei (fosta moschee) din Sevilla
Superbele stradute din cartierul vechi al Sevillei
Si maurii din Sevilla au avut un palat 🙂
Puteam oare sa ratez legendarul Estadio Ramon Sanchez Pizjuan ?
Intrarea in cetatea Toledo
Alcazarul din Toledo, un simbol al puterii franchiste
Altarul catedralei din Toledo