La mulți ani pentru Discovery! Azi face 30 de ani și vă invită la un concurs

Discovery 30 ani

În general, pasiunile la oameni apar datorită influențelor la care sunt supuși. Fie că e vorba de familie, de prieteni, de cunoscuți, fie că e vorba de o carte sau de vreun film care a avut un impact emoțional extraordinar. De unde a venit pasiunea mea pentru călătorit? Cine m-a inspirat, cine m-a influențat? Evident, în primul rând, mama, care, de mic copil, m-a dus prin tot soiul de locuri. Apoi, cărțile și, am spus-o de câteva ori, Ioan Chirilă și cărțile sale despre fotbal combinat cu călătorii au avut cel mai mare impact. Dar, evident, a fost și televiziunea. În copilărie, clasica emisiune Teleenciclopedia, iar după Revoluție am descoperit canalul Discovery. Obișnuit cu televiziunile “generaliste”, care aveau de toate pentru toți, am fost supersurprins să descopăr (mai întâi, când eram student în Olanda, dar și mai apoi, când, Slava Domnului, a ajuns și în România) că există un canal de televiziune unde nu vezi prostii, ci doar documentare de clasă. Mi-aduc aminte, stăteam ore în șir (uneori, și noaptea) să descopăr lumea… mai întâi, la televizor, și apoi, încet, încet, chiar luând-o la pas. Astfel, pot adăuga și canalul TV Discovery pe lista celor care m-au inspirat și continuă să mă inspire ca acum mai bine de două decenii, când l-am descoperit în studenția mea olandeză.

Discovery a apărut în America fix acum 30 de ani, pe data de 17 iunie 1985. Atunci nu prea existau televiziuni specializate nici pe acolo, de fapt tot atunci, la mijlocul anilor ’80, au apărut primele televiziuni specializate care urma să facă istorie în domeniile lor – Discovery, MTV, CNN sau Eurosport in Europa (apropo, Eurosport este deținut astăzi de Discovery, dacă nu știați). Unii nu au crezut că vor supraviețui prea mult, dar s-au înșelat. Și iată că, de 30 de ani încoace, Discovery aduce zi de zi documentare de clasă, satisfăcând orice curiozități. De fapt, ăsta este publicul-țintă pentru Discovery, declarat încă din prima zi de emisie – publicul curios.

Și pentru că azi Discovery aniversează o vârstă rotundă, aceștia s-au hotărât să o celebreze împreună cu voi, sărbătorind, nu-i așa, curiozitatea și curioșii. Discovery a ales zece teme majore – Explorarea Universului, Aventură & supraviețuire, Rasa umană, Terra, Istorie, Lumea animalelor, Invenții și tehnologie, Medicină, Religie și Mașini, adică principalele categorii cărora li se adresează documentarele celor de la Discovery.

Aș dori să vă invit însă pe aplicația special creată de Discovery și să ne explorăm, fiecare, curiozitățile. Eu vă invit în secțiunea “Terra”, o secțiune complexă, mare, despre această planetă fascinantă care este casa noastră.

 

Ce vă invit să faceți

Vă rog să-mi dați un răspuns cât mai creativ la întrebarea “Cât costă un ocean”. Da, cât credeți că este prețul unui ocean, puteți alege orice ocean. Și, cum am spus, accentul se pune pe creativitatea răspunsului :). Aștept răspunsurile voastre aici, la comentarii (chiar dacă nu apar automat, o să le moderez eu) sau ca răspuns pe pagina de Facebook a Imperator Travel.

Ce câștigați? Un pic de creativitate, un pic de inspirație, o scuturare de neuroni, iar dacă veți da răspunsul cel mai inspirat, creativitatea voastră va fi recunoscută și vă veți regăsi pe “harta curiozității Discovery”. Discovery vă va recunoaște ca fiind un “curios-șef” și veți primi materiale dedicate paginii voastre de Facebook (un cover photo și un profile picture “Curiosul curioșilor” în categoria Terra), dar și considerația celei mai cunoscute comunități de curioși din lume – Discovery Channel.

 

Și asta nu e totul. În cinstea celor 30 de ani de când Discovery ne aduce documentare de clasă, îndrăgitul canal TV a lansat o aplicație – Curiosity mApp. Faci clic aici, alegi unul dintre cele zece domenii menționate mai sus și câteva date despre tine (vârsta și provincia istorică în care locuiești, să nu credeți că e nevoie de un CV detaliat) și vei descoperi harta curiozităților românești… iar pe 30 iunie vei putea descoperi harta curiozității românești. Cele mai frecvente cuvinte-cheie vor fi afișate automat deasupra fiecărei regiuni a țării, iar dacă treci mouse-ul peste o regiune, îți arată câteva informații într-un tool tip: de ex., 90% dintre femei sunt curioase despre…, 50% dintre bărbați vor să știe…, 60% dintre tineri spun că sunt curioși să afle… etc.

Așa că vă invit cu drag să răspundeți la întrebarea „Cât costă un ocean?” și pe aplicația Discovery.

Și, nu în ultimul rând, să-i urăm lui Discovery un călduros La mulți ani!… și să ne satisfacă curiozitățile ca și până acum, și să ne fie o sursă de cultură și, mai ales, de inspirație!

 

https://www.youtube.com/watch?v=u3xEjrFEacI

 

 

 

Categorii:
Evenimente

Comentarii

  • Ioan Maria spune:

    Toti banii pe care ii are SUA

  • Andreea spune:

    Oceanul Atlantic este de nepretuit, nu poate fi cumparat.

  • corina spune:

    Valoarea unui ocean se masoara in valoarea aflata chiar in el. Are valoarea tuturor vietuitoarelor si nu numai…asa ca e de ne pretui!!!

  • popa roxana e spune:

    simplu …cam acelasi pret pe care il are : (omenirea (intreaga) + fauna + flora + stratul de ozon + fiecare fir de nisip + miliarde de raze de soare + mii de povesti marinaresti + mii de povesti pescaresti + miliarde de zambete in nisip + mii de mesaje in sticla + milioane de vise de copii) x 2000 de ani sau ar putea fi mai simplu ..cam cat vietile a 7.228.000.000 de oameni

  • corina spune:

    Valoarea oceanului este chiar in ce se afla in el. Are valoarea tuturor supravietuitoarelor si nu numai. Are o valoare inestimabila…

  • Catalina spune:

    “Cât costă un ocean”
    “Oceanul nu dispreţuieşte nici cele mai mici râuri “ (proverb japonez)
    Daca ar fi să analizăm, simplificat, din punct de vedere al modului de formare atunci prețul unui ocean ar fi suma costului materiei prime din care este alcătuit (adică apă cât într-un ocean, pești și alte viețuitoare cât într-un ocean) , costului cu forța de muncă ( neprețuita contribuție a naturii la formarea lui din care scădem contribuția oamenilor la poluarea lui) și bineînțeles beneficiul vanzătorului ( adică întraga omenire proprietară a unei resurse atât de necesară vieții :APA)
    În concluzie prețul este imposibil de cuantificat în cifre cunoscute de economiști și tinde ca în matematică spre plus infinit.
    Așa că de ce să ne apucăm să vedem cât costă un ocean (indiferent care), pentru că de fapt, dacă omenirea își cunoaște interesul, NU ESTE DE VANZARE.

  • adrian spune:

    OCEAN’S ELEVEN…cu…George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts…Acum e mai simplu de calculat….

  • paul spune:

    oceanul arctic valoreaza cat greutatea lui in aur…

  • Valentina spune:

    Oceanul, oricare ar fi el, valoreaza cat apa in ochii calatorului ratacit in desert.

  • carmen spune:

    oceanul este viata

  • Paul DROSU spune:

    Nu exista mai multe Oceane pe planeta noastra, ci doar unul singur, planetar, iar pretul lui este egal cu pretul Vietii pe Terra. Sunt de acord cu „carmen”.
    Pe tarmurile atolilor de corali din mijlocul Pacificului, insulite aflate la cea mai mare departare de orice continent (multe mii de km in orice directie), tot am vazut esuate nenumarate resturi si gunoaie ale omenirii. Orice punct al Oceanului Planetar este sub amenintarea noastra…putini dintre noi isi dau insa seama ca astfel ne amenintam pe noi insine. Cand majoritatea noastra va intelege asta, probabil va fi mult prea tarziu!

  • Mihaela spune:

    Cat Alpha Centauri.

  • Iulian Madalin Grejdan spune:

    Presupun ca Oceanul Planetar este o tabla de sah (8 x 8 patratele albe si negre alternativ).Si doresc sa mi se planteze pentru primul patratel de pe tabla un copac, pentru cel de-al doilea 2 copaci, pentru cel de-al treilea 4 copaci, pentru cel de-al patrulea 8 copaci, pentru cel de-al cincelea 16 copaci etc; altfel spus doresc sa mi se planteze pentru fiecare dintre cele 64 de patratele un numar de copaci care să fie egal cu dublul numărului de copaci plantati anterior.

    Numaru de copaci plantati = 1+2+2^2+…+2^63 sau aproximativ cu 2X 10^19.
    Intr-un final,totul s-ar materializa cu 9.223.372.036.854.775.808 copaci plantati.

    Valoarea naturii,oceanului,este fara de pret,dar totusi am dat un raspuns, iar fiindca nu am putut alege un ocean anume,am valorificat intreg oceanul,planetar.

    Pentru raspuns m-am inspirat din povestea sahului si a ridicarii la putere a lui „2”.

  • Iulian Madalin Grejdan spune:

    Cat costa un ocean?

    Presupun ca Oceanul Planetar este o tabla de sah (8 x 8 patratele albe si negre alternativ).Si doresc sa mi se planteze pentru primul patratel de pe tabla un copac, pentru cel de-al doilea 2 copaci, pentru cel de-al treilea 4 copaci, pentru cel de-al patrulea 8 copaci, pentru cel de-al cincelea 16 copaci etc; altfel spus doresc sa mi se planteze pentru fiecare dintre cele 64 de patratele un numar de copaci care sa fie egal cu dublul numarului de copaci plantati anterior.

    Numaru de copaci plantati = 1+2+2^2+…+2^63 sau aproximativ cu 2X 10^19.
    Intr-un final,totul s-ar materializa cu 9.223.372.036.854.775.808 copaci plantati.

    Valoarea naturii,oceanului,este fara de pret,dar totusi am dat un raspuns,iar fiindca nu am putut alege un ocean anume,am valorificat intreg oceanul,planetar.

    Pentru raspuns m-am inspirat din povestea ridicarii la putere a lui „2”.

  • Rechitean Andreea spune:

    Un ocean nu are un pret.Nu este un obiect,este o forma de viata,un intreg ce sustine mai multe ecosisteme. Piata noastra actuala nu e capabila sa estimeze suma unei „vietii”,dar mai ales in cazul unui ocean cand vorbim despre milioane de fiinte vii. Cum spune si Garabet Ibraileanu „Pretul integral al vietii, e moartea.”,cum putem vorbii astfel de pretul unui ocean cand acesta este nemuritor prin fiecare vietuitoare ce il condamna la viata vesnica.

  • gabi spune:

    Oceanul planetar costa toti banii din lume sau mai bine zis merita toti banii din lume (vechi si noi) pentru ca este insasi viata,pentru ca este creatia divinitatii,pentru ca este mai puternic decat noi toti laolalta,pentru ca nu-l putem domina,pentru ca ne hraneste,pentru ca nu-l putem cuprinde cu privirea si pentru ca e rece si adanc ca tot ce este venit din alt taram.

  • Oceanul e un ecosistem cu totul aparte: chimia unui estuar, de exemplu, e total diferita de cea a unui rau; oceanul gazduieste „noduli” de arsen cu concentratii suficient de mari incat pot fi exploatati; pana si vietuitoarele din adancuri au particularitatile lor, unele din ele putand acumula vanadiu in concentratii de 10.000 de ori mai mari ca cea a mediului in care traiesc. Nu mai vorbesc de diversitatea biologica.
    Conservarea oceanului e imperios necesara, pentru ca odata distrus acest ecosistem, pierderile vor fi inestimabile.

  • Mihai Stescu spune:

    Nimic nu poate echivala un ocean. Toții banii din lume pălesc în fața acestei creații fantastice. Ai putea însă să-i dai valoare prin amintirile pe care ți le trezește. Adică dacă ai vreo câteva mii de fotografii făcute de tine unui ocean, poate atunci poți să-i simți valoarea. Apropos Cezar, tu de câte ori ai încercat cu picioarele oceanele noastre? Mi se pare extraordinară inițiativa celor de la Discovery care ne-au ajutat să vedem locuri inccesibile nouă.

  • Dacă ar fi de vânzare, un ocean ar costa cât Luna, dacă ar fi și ea de vânzare. 😀

  • Un ocean costa mult timp. 😀

  • Vlad Dulea spune:

    M-am documentat. În jur de 24.000.000.000.000 USD 🙂

  • Filosofic, prețul unui ocean ar fi cât prețul vieții. Adică unul imposibil de estimat. 🙂

  • saramon spune:

    Habar n-am cât ar costa un ocean, da cine-ar fi fraier să-l vândă.

  • Cum e aia? Te iubesc cât un ocean 🙂 E greu de estimat dar ştiu că e mult, e imens e nesfârşit. Deci, un ocean costă la fel de mult

  • […] azi, în epoca Internetului, este unul dintre puţinele canale TV pe care le urmăresc. Cum ziceam în postul acesta, vă invităm la un concurs – trebuia să răspundeţi la întrebarea “Cât costă un ocean”. […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest