Am fost acum cateva saptamani in insulele grecesti, dar a fost o excursie-fulger, cu scopul de “a vedea cu ochii mei” si a relata care e situatia din aceste destinatii atat de indragite de turisti din toata lumea (si din Romania. Grecia este destinatia nr. 1 a romanilor) in conditiile crizei grecesti care, la un moment dat, parea sa se indrepte spre un Grexit necontrolat. Intre timp, se pare ca situatia s-a mai clarificat cat de cat, guvernul Tsipras a acceptat un set de masuri dure, mai dure decat cele refuzate prin referendum, si viata pare sa se intoarca, incet, incet, la normal. Ma rog, pentru greci nu va fi usor, dar turistii nu vor simti asta – plajele vor fi aceleasi, mancarea, la fel de savuroasa, benzina va fi, bancomatele vor functiona (intre timp, bancile s-au deschis), ma rog, daca nu vei intra pe Internet, nici nu vei afla ca e criza in Grecia. Din pacate, pentru ca misiunea a fost sa vad daca sunt probleme in supermarketuri, restaurante sau banci, am vizitat hoteluri, si m-am intalnit cu oficialitati si oameni implicati in turism, si mai putin am descoperit respectivele destinatii. Am avut totusi o zi la dispozitie sa bantui prin Santorini si promit sa scriu despre experienta acestei insule incredibile… dar, pana atunci, as vrea sa va povestesc despre o insula pe care o stiu mai bine, mult mai bine, cel mai bine dintre insulele grecesti – Corfu!
Dupa ce m-am intors din Grecia, am fost pus sa fac un top al insulelor grecesti. Repet, nu am prea fost in multe (nu am calcat inca in Rodos sau Zakynthos, bunaoara, sau in insula romaneasca Tasulesti pe care o mai gasesti pe harti sub numele Thassos ;)), dar in mod cert, Corfu se afla in top, acolo, sus, in varf.
In primul rand, spre deosebire de insulele din Marea Egee, este o insula verde, plina de vegetatie. Ce mi-a placut in Corfu – este o insula foarte variata, adica ai parte si de niste plaje exceptionale, de niste panorame pe care cu greu le voi uita, are o istorie variata si interesanta, si asta se reflecta in orasul vechi, dar si in citadelele, palatele si manastirile raspandite pe tot cuprinsul insulei, restaurante faine si viata de noapte activa.
Spre deosebire de alte insule, Corfu este strabatuta in jumatatea nordica de dealuri cu aspect montan. Si asta ajuta enorm, pentru ca daca sofezi (sau incaleci vreo motocicleta), vei descoperi niste panorame de vis. Nu o sa uit, niciodata, cand dupa ce am trecut de zona Paleokastrita (mai precis, de zona de deal a satului Lakones) si o carmesti spre coasta de nord-vest, nu poti sa nu franezi brusc in momentul in care, dupa mai multe serpentine, in fata ochilor tai “explodeaza” marea verde si coasta de la Ag. Georgios… si, apoi, sarabanda de plaje de vis pana la Sidari (nu am fost mai incolo) este de neuitat. Cel putin, pentru mine!
Evident, nu numai pe coasta nord-vestica sunt plaje. Am coborat de-a lungul intregii coaste pana in sud, acolo unde se afla plaja cu surferi, o plaja izolata de orice localitate… inca o dovada a varietatii insulei Corfu – poti gasi si plaje din acelea industriale, cu sezlonguri si umbrele, dar si plaje salbatice, unde vei fi doar tu, cateva alte suflete (eventual) si mult, mult nisip si apa. Vreti plaja de nudisti? Sigur ca exista, sub un perete montan care literalmente se prabuseste in mare!
Dupa cum ma stiti, istoria este una dintre pasiunile mele si, pe unde ma duc, incerc sa gasesc urme si povesti istorice cat mai interesante. Iar Corfu nu duce lipsa. Corfu este singurul petec din Grecia care nu a fost cucerit de otomani, a fost sub dominatie venetiana, urmata de francezi si de englezi pana in 1864, cand s-a unit cu Grecia. De aceea, daca te plimbi pe ulitele intortocheate ale vechiului Corfu sa nu fii surprins daca descoperi biserici ortodoxe in cladiri baroce, iar pentru cei care au calatorit si prin Italia de Sud, redescoperi aerul unui Napoli sau Bari, bunaoara. Corfu are si un palat foarte frumos, un palat care a fost construit si detinut de doua familii imperiale – cea austro-ungara si apoi cea germana… iar imparatii nu au in general gusturi rele.
Cum ziceam, Corfu este o insula a panoramelor, multumita dealurilor din nordul insulei. Pe langa diversele colturi de insula de unde poti admira plajele si Marea Ionica, cel mai inalt punct de pe insula este la aproape 1.000 de metri, unde se inalta manastirea Pantokrator (care se strecoara printre picioarele unui turn de telecomunicatii oribil), de unde poti admira toata insula sau sa arunci o privire in adancul Albaniei, aflata la doi pasi (orasul Sarande se vede fara nicio problema de la Pantokrator). Si va recomand sa va duceti acolo fie la rasarit, fie inainte de apus, pentru acele culori unice…
Cred ca as putea scrie multe, multe despre Corfu. Cum ziceam, e o insula de o diversitate uimitoare care, sunt convins, chiar si dupa ce voi fi vizitat mult mai multe insule grecesti, va fi in top… apropo, daca ati fost in Corfu si prin alte insule, pe ce loc ati plasa Corfu ?
Sejururi organizate in Corfu
Daca esti in cautare de sejururi organizate in Corfu, vezi ca Paralela 45 are chartere operate de compania nationala Tarom pana pe 14 septembrie. Poti gasi aici o serie intreaga de oferte cu plecare din Bucuresti
Cum ajungi acolo
In afara de ofertele de charter directe, in general preturile sunt ridicate. Vara asta au fost mai multe superoferte, dar au tinut putin si, oricum, trebuie sa schimbi in Atena. Cu masina poti sa ajungi pana la Igoumenitsa, trecand prin nordul Greciei si de acolo cu ferry. O ruta mai putin folosita (dar care e foarte faina) este prin Albania, dar pentru ruta aceea trebuie sa te opresti pe bune si sa descoperi niste locuri foarte faine pe drum (cum ar fi Ohrid in Macedonia sau Gjirokaster in Albania) si poti sa treci cu ferry-ul de la Sarande
Cand sa te duci in Corfu
Din primavara pana in toamna, nu e nici o luna proasta, dimpotriva. Chiar si in miezul verii, arareori sunt temperaturi din acelea de sa te ascunzi, datorita influentei marii care atenueaza temperaturile extreme. Iarna, in schimb, am inteles ca ploua foarte mult, altfel Corfu nu ar fi atat de verde.
Imagini Corfu
Corfu City, un oras venetian in Grecia
Pe strazile din Corfu
Superba apa de la Paleokastrita
Paleokastrita
Agios Georgios si una dintre cele mai spectaculoase panorame din Corfu
Agios Georgios
Ce apaaaaaa
Capul Dratsis
Cum e sa stai la plaja sub un astfel de canion
Panorama iubita de Kaiser
Plaja de nudisti din Corfu
Si cea de surferi
În Grecia am fost in: Thassos (prea rustic, prea ca la tara), Zakynthos (frumos), Creta (arid și vantos), Santorini (doar peisaje, plaje modeste), Corfu (are de toate și peisaje și plaje). 1 corfu, 2 zante, 3 santorini 4 thassos 5 creta. Lefkada e pe lista, la anul.